Web Analytics
More
    Reklāma

    Spānija gatavojas četru dienu darba nedēļas izmēģinājumam

    Jaunākie raksti

    Spānijas valdība akceptējusi ierosinājumu par to, ka valsts šī gada rudenī izmēģinājuma nolūkos varētu pāriet uz darba režīmu, kas kļūst aizvien aktuālāks – četru dienu darba nedēļu. Šis ierosinājums, ar ko sākotnēji nāca klajā neliela kreisā spārna politiskā partija “Más País”, daļēji izteikts sakarā ar koronavīrusa pandēmiju. Šādā veidā varētu panākt gan nodarbinātības palielināšanos, gan produktivitātes celšanos darba laikā.

    Jau vairākas valstis ir izmēģinājušas šādu darba režīmu, un pierādījies, ka tas tik tiešām ir efektīvs. Piemēram, kāds 2019. gada pētījums, ko veica Arodbiedrību kongress, atklāja, ka saīsināta darba nedēļa veicina strādājošo produktivitāti. Viens šāds piemērs ir Dānija, kur ir īsākā darba nedēļa Eiropā (37h) un produktivitātes rādītājs par 23.5% augstāks nekā Lielbritānijā.

    Reklāma

    Spānija ir viena no tām valstīm, kur darba stundu skaits ir augstāks nekā vidēji Eiropā.  Neskatoties uz to – tā nav starp produktīvākajām valstīm. Vienlaikus arī bezdarba līmenis Spānijā ir viens no augstākajiem Eiropā – pēc “Statista” datiem tie ir 16,13%. Iespējams, četru dienu darba nedēļas režīms šo situāciju varētu nedaudz uzlabot.

    Tajā pašā laikā, lai arī Spānijas valdība ir akceptējusi šo ierosinājumu, sarunas par šo visu ir tikai sākumā stadijā, par vēl daudz ko nepieciešams vienoties. Tāpat nav skaidrs, cik šāds eksperiments valstij varētu izmaksāt, cik daudz uzņēmumu tajā iesaistītos un kad konkrēti tas varētu tikt ieviests.

    AvotsUnilad
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Itanium
    18.03.2021 10:45

    Kā šo var sasiet kopā ar tehnoloģiju ziņām? No sērijas, visi strādā? :D

    capsx
    18.03.2021 11:15
    Reply to  Itanium

    Nu ko var cepties un kasīties …
    Vaitad kāds spiež lasīt konkrēto ziņu???

    Jack Mort
    18.03.2021 12:12

    Sākumā varēja ieviest kaut vai 4x10h. Ar attālināto darbu tāds formāts būtu ļoti noderīgs.

    Reklāma