Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS TUF GAMING Radeon RX 6800 videokartes apskats

    Jaunākie raksti

    Ja centrālo procesoru jomā AMD dažos pēdējos gados uzrāda iespaidīgu sniegumu un nu jau Intel vairs nav vienīgā procesoru izvēle jaudīgāku datoru uzbūvē, videokaršu jomā vēl ir kur augt. Kamēr Nvidia teju pilnībā kontrolē videokaršu tirgu, AMD līdz šim piedāvāja tikai budžeta un vidējās klases videokartes un arī tās pašas nereti vajāja uzbūves vai programmatūras problēmas. Mēs paši pērn testējām divas Radeon RX 5700 XT videokartes un par tām man palika neviennozīmīgas atmiņas. It kā cena un veiktspēja ir laba, taču abas kartes vajāja nestabilitātes problēmas.

    2020. gada rudenī AMD izziņoja pirmās Radeon RX 6000 sērijas videokartes. Tās izmanto RDNA 2 arhitektūru, ievieš ray tracing un tieši konkurē ar NVIDIA GeForce 30 Series videokartēm, kuras mēs esam paspējuši notestēt un aprakstīt jau diezgan kuplā skaitā. Un gluži tāpat kā Nvidia kartēm, arī jaunajām AMD Radeon kartēm viss ir švaki ar pieejamību/cenu. Trakos laikos dzīvojam!

    Reklāma

    Sākotnēji tika izlaistas Radeon RX 6800 un RX 6800 XT videokartes, kas pārstāv vidējo cenas un iespēju klasi un konkurē ar Nvidia GeForce RTX 3070 un RTX 3080 videokartēm nodrošinot 1440p un pat 4K geiminga iespējas. Pēc tam decembra sākumā tika izlaista visjaudīgākā AMD videokarte – Radeon RX 6900 XT, kas vistiešākajā mērā konkurē ar pašu jaudīgāko zaļās komandas veikumu – GeForce RTX 3090. Visbeidzot, burtiski pirms dažām dienām AMD izlaida arī Radeon RX 6700 XT, kas ir paredzēta kā vispieejamākā no RX 6000 sērijas videokartēm un nodrošinās labu 1440p geimingu.

    Bet nu galvenais vēstījums ievadā ir tāds, ka beidzot AMD ir spējīgs piedāvāt spēcīgu alternatīvu faktiski visām aktuālajām Nvidia videokartēm.

    Kas ir Radeon RX 6800?

    Kā redzam attēlā augstāk, Radeon RX 6800 jauno AMD videokaršu klāstā nostājas pa vidiņam un zem Radeon RX 6800 XT. Nopērkot šādu videokarti mēs saņemsim uz RDNA2 arhitektūras veidotu videoakrti ar 16GB GDDR6 video atmiņu un PCIe 4.0 savienojumu. AMD jaunās paaudzes videokartes ir kļuvušas ne tikai jaudīgākas un efektīvākas pateicoties Infinity Cache, bet arī beidzot piedāvā reālu ray tracing atbalstu dzelžu līmenī. Tiesa, šajā ziņā Nvidia ir paaudzi priekšā AMD. Diemžēl AMD nepiedāvā savu alternatīvu Nvidia DLSS tehnoloģijai, kas palīdz samazināt ray tracing ietekmi uz videokartes veiktspēju. Par ray tracing un DLSS tehnoloģijām mes iepriekš esam rakstījuši plašāk un rādījuši piemērus, kā šīs tehnoloģijas reāli darbojas.

    Pats AMD sava produkta aprakstā norāda, ka Radeon RX 6800 veiktspējas spēlēs pārspēj iepriekšējās paaudzes flagmaņa GeForce RTX 2080 Ti spējas, bet piekāpjas aktuālās paaudzes GeForce RTX 3080 gan 1440p, gan 4K izšķirtspējās.

    Radeon RX 6800 izziņošanas pasākumā šai kartei tika nosaukta 579 ASV dolāru cena (pierēķini vēl klāt nodokļus), taču reāli, ja izdosies šādu karti Latvijā vispār atrast, tās cena pārsniegs 1000 eiro atzīmi. Vājprāts!

    ASUS TUF GAMING Radeon RX 6800

    ASUS piedāvājumā šī apskata tapšanas brīdī ir tikai trīs Radeon RX 6800 videokartes un konkrētā apskatāmā ierīce pārstāv ražotāja TUF produktu sēriju, kas pazīstama ar savu neitrālo dizainu un tehnisko izturību. ASUS norāda, ka šīs sērijas videokartes iztur 144 stundas ilgu validācijas pārbaudi pirms dodas pie pircējiem.

    Testējot daudz Nvidia videokartes, jau pierasts redzēt zaļi krāsotas kastes, taču te pēkšņi AMD ierastie sarkanie toņi. Visādi citādi ļoti informatīvs iepakojums, kas ne tikai vizuāli uzskatāmi parāda pašu produktu, bet piemin visas svarīgākās tā funkcijas.

    Tā kā šī nav STRIX sērijas karte, tad iepakojumā ir tikai pats nepieciešamākais – karte un pāris papīrīši. Foršs nieciņš ir iespiedplates dizaina lineāls.

    GPU-Z sniegtā informācija liecina, ka šī videokarte izmanto Navi 21 videoprocesoru un 16GB Samsung ražojuma GDDR6 videoatmiņu. Videoprocesora bāzes frekvence ir 1925MHz un Boost režīmā tas darbojas ar 2155MHz frekvenci. Tas ir mazliet vairāk nekā RX 6800 references dizainam, kam ir 1815MHz un 2105MHz darbības frekvences. Toties gan references dizaina, gan šoreiz testētajai kartei pietiek ar 650W sistēmas barošanas bloku.

    Dizains un uzbūves kvalitāte

    Uzreiz ir jāsaka, ka šī ir milzīga 2.9 slotu karte ar kopējiem izmēriem: 32 x 14.02 x 5.78 cm. Tā ir ne tikai liela, bet arī pamatīgi smaga. Tas tāpēc, ka kartei ir metāla korpuss gan priekšā, gan metāla plāksne aizmugurē. Virs iespiedplates un karstajām komponentēm ir iespaidīga izmēra dzesēšanas sistēma, kas sastāv no radiatora ar septiņām karstuma novades caurulēm un trīs ventilatoriem.

    Videokartes aizmuguri sedz metāla plāksne ar speciāliem izgriezumiem labākai komponenšu ventilācijai. Malā redzam fizisku slēdzīti, kas ļauj pārslēgties starp diviem BIOS režīmiem bez papildus programmatūras izmantošanas. P Mode ir veiktspējas režīms, kas nozīmē to, ka karte vairāk griezīs ventilatorus un spēs ilgāk noturēt augstu veiktspēju, be Q Mode, jeb klusajā režīmā tā darbosies klusāk.

    Vidējais ventilators griežas pretējā virzienā abiem pārējiem un tam ir arī par divām lāpstiņām vairāk. Šāda konfigurācija veidota ar vienu mērķi – pēc iespējas labāk nodzēsēt karti. Ventilatori sāk griezties tikai tad, kad kartes temperatūra sasniedz 60 grādus. Līdz tam tā nerada absolūti nekādu skaņu.

    Pat neskatoties uz pamatīgo dzesēšanas sistēmu, šī videokarte ir bijusi viskarstākā no visām mūsu testētajām kartēm. Slēgtā korpusā tā sasniedza 89 grādu temperatūru. Reizē ventilatori griezās tikai 61% no savas jaudas (2027 RPM) un videokarte neradīja pārāk jūtamu troksni.

    Videokartes barošana notiek izmantojot divas 8 kontaktu pieslēgvietas un ASUS rekomendē to izmantot sistēmā ar vismaz 650W barošanas bloku. Mūsu testos bija redzams, ka pati karte spēj patērēt ap 230W jaudu.

    Videokartei ir trīs DisplayPort 1.4 un viens HDMI 2.1 ports, kas ļauj pieslēgt vairākus monitorus un ierīce nodrošina ne tikai FreeSync, bet arī Variable Refresh Rate funkcijas. Videokarte nodrošina 8K AV1 dekodēšanu, 8K HEVC kodēšanu, H.264 B-frame un 8K līdz 120Hz attēla izvadi. Porti pieskrūvēti pie nerūsējoša tērauda plāksnes, kas vēl vairāk palielina smagās un lielās kartes izturību.

    Interesants ir arī Smart Access Memory (SAM) atbalsts, kas ļauj nodrošināt augstāku veiktspēju, ja darbināsim šo videokarti datorā ar Ryzen 5000 procesoru un AMD 500 sērijas čipseta sistēmplati. Kāreiz tā ir sagadījies, ka testa dators šoreiz ir tieši tāds un varēsim notestēt vai SAM dod kādu ieguvumu.

    Programmatūra

    AMD Radeon videokaršu pārvaldīšanas galvenā programma nāk no AMD un to dēvē par AMD Radeon Software Adrenalin 2020 Edition. Šī programma pilda vairākus uzdevumus – uzstāda videokartes draiverus, veic pielāgojumus spēlēs un virstaktēšanu pašai videokartei un nodrošina video straumēšanas iespējas. Iepriekš AMD bija slikti slavens ar to, ka draiveri un programmatūra kopumā bija gļukaina, taču izskatās, ka nu situācija ir uzlabojusies un vairākas nedēļas lietojot ikdienā šo videokarti, nenovēroju būtisku nestabilitāti.

    Savukārt, ASUS piedāvā izmantot viņu pašu būvēto GPU Tweak II programmu. Tā ļauj virstaktēt videokarti un pie reizes arī monitorēt tās darbību.

    ASUS TUF GAMING Radeon RX 6800 veiktspēja

    Lai saprastu šīs videokartes reālo darbību, veikšu vairākus veiktspējas testus un padarbināšu dažas populāras videospēles. Testu dators kopš iepriekšējā testa mums ir mainījies un tagad izmantojam aktuālās paaudzes AMD procesoru un attiecīgi arī AMD X570 čipseta sistēmplati.

    Testējot videokartes, mēs izmantojam dažādus sintētiskos veiktspējas testus, lai uzskatāmi salīdzinātu savā starpā dažādas videokartes. Tie vairumā gadījumu ir brīvi pieejami testēšanas rīki un vari salīdzināt mūsu testos iegūtos rezultātus ar savu sistēmu. Tāpat esam pasākuši mērīt videokaršu veiktspēju (uzzīmēto kadru skaitu sekundē, jeb fps) vairākās populārās videospēlēs, lai labāk saprastu uz ko ir spējīga konkrētā videokarte.

    Sintētiskajos testos varam redzēt, ka šī Radeon RX 6800 videokarte ir priekšā GeForce RTX 2080 Ti un kaut kur pa vidu starp aktuālajām RTX 3070 un RTX 3080.

    OK, viena lieta ir veiktspējas testi, bet kāda situācija ir ar videospēlēm? Esam nopirkuši vairākas aktuālas videospēles, kurās varam veikt salīdzināmus kadru atjaunošanās ātruma (fps) mērījumus 1080p, 1440p un 4K izšķirtspējās. Izvēlamies DX12, atslēdzam visa veida fps limiterus un arī Vsync, lai netraucē mūsu rezultātiem un palaižam spēli visaugstākajos grafikas iestatījumos pilnekrāna režīmā. Pamata testi tiek veikti ar atslēgtu ray tracing un DLSS (ja videokarte to atbalsta), lai varam salīdzināt vairāk videokartes. Ja videokarte atbalsta šīs funkcijas, tam veltām atsevišķu sadaļu, jo pārbaudām arī ray tracing un DLSS ietekmi uz fps.

    Cik fps skaitās labs rādītājs?

    • <30 fps – ļoti čābīga spēlēšana
    • 30-40 fps – viduvēja spēlēšana
    • 40-60 fps – laba spēlēšana
    • > 60 fps – ļoti laba spēlēšana

    Kā redzam pēc spēļu testu rezultātiem, Radeon RX 6800 spēj uzrādīt lielisku sniegumu! Faktiski visās testētajās spēlēs šī videokarte ir topa trijniekā un atsevišķos gadījumos pat pārspēj Nvidia flagmani – GeForce RTX 3090. Pārsvarā gan karte uzrāda vai pat mazliet pārspēj GeForce RTX 3080 sniegumu un tas ir ļoti, ļoti labs signāls AMD spējai beidzot tieši konkurēt ar Nvidia arī videokaršu jaudīgajā galā. Vislabāk šī karte gan jūtas 1440p geiminga režīmā, ko varēsim izbaudīt ar īpaši ātras atsvaidzes monitoriem.

    Ray tracing un DLSS veiktspējas testi

    Ray tracing efekti, protams, ir skaisti, tomēr sarežģītā rēķināšana rada lielu slodzi uz videokarti un rezultātā var samazināties ātrums ar kādu attēls tiek izvadīts uz ekrāna (fps). Tāpēc NVIDIA ir radījuši Deep Learning Super Sampling (DLSS) tehnoloģiju, kas izmanto mākslīgā intelekta tehnoloģijas, lai palīdzētu ātrāk uzzīmēt kadrus. Principā, daļa attēla tiek “uzminēta” un rezultātā tas var palielināt fps. Spēlēm tas ir īpaši svarīgi, tāpēc atsevišķu sadaļu vēlos veltīt tieši šai tēmai. Jaunajās RTX 30 Series videokartēs ir būtiski uzlabotas ray tracing un DLSS tehnoloģijas, kas ļaus šīs tehnoloģijas atbalstošās videospēles izbaudīt jaunā kvalitātē.

    AMD tikmēr savā Radeon RX 6000 videokaršu paaudzē ir tikuši līdz normālam ray tracing atbalstam dzelžu līmenī, taču šobrīd nepiedāvā alternatīvu Nvidia DLSS, kas mazina ray tracing ietekmi uz veiktspēju. Rezultātā mēs varam izbaudīt glītus gaismu efektus, taču uz pamatīgas veiktspējas krituma rēķina. Zemāk vari apskatīties, cik ļoti ray tracing ietekmē fps Shadow of the Tomb Raider spēlē. Spēlēt varēsim, taču ietekme ir ļoti jūtama.

    • 1080p (fps): 170 > 97
    • 1440p (fps): 156 > 82
    • 4K (fps): 106 > 54

    CryEngine radītāji Crytek ir izveidojuši ray tracing testu Neon Noir un to izmantojam mūsu videokaršu testos, lai varētu novērtēt, cik labi konkrētajai testējamajai videokartei veicas ar šīs tehnoloģijas realizāciju. Rezultāti liecina par to, ka Radeon RX 6800 vēl diezgan iepaliek GeForce RTX 3080 sniegumam.

    AMD Smart Access Memory

    AMD Smart Access Memory (SAM) ļauj Windows sistēmās piekļūt visai videokartes atmiņai, lai paātrinātu darbību un iegūtu papildus veiktspēju videospēlēs, kas atbalsta šādu iespēju. Šobrīd ir pieejam tikai tad, ja izmantojam AMD 500 sērijas sistēmplates (piemēram, AMD X570), AMD Ryzen 5000 sērijas procesorus (un dažus atsevišķus AMD Ryzen 3000 procesorus), kā arī AMD Radeon RX 6000 sērijas videokartes. Ja mums ir šādi dzelži, tad varam cilpot uz BIOS un aktivizēt “Above 4G Decoding” un “Re-Size BAR Support” funkcijas. AMD sola diezgan jūtamus ieguvumus, kad izmantojam SAM.

    Starpību novērojām arī mūsu testos. Tā gan atšķīrās no spēles uz spēli, taču papildus ar SAM varējām iegūt vidēji 5-7 fps. Tas ir diezgan labs rādītājs un pavisam noteikti aktivizējam šo funkciju, ja jums ir saderīgi dzelži.

    Secinājumi: AMD ir zirgā tagad arī videokaršu jomā!

    Jāsaka, ka esmu patīkami pārsteigts par ASUS TUF GAMING Radeon RX 6800 videokartes sniegumu. Ja vien datoru komponenšu tirgus šobrīd nebūtu tik vājprātīgi sabojāts un kartes pieejamas par adekvātu cenu, šī videokarte būtu reāli pērkams produkts. Vienīgi ņem vērā, ka tā pat neskatoties uz savu pamatīgo dzesēšanas sistēmu, ir ļoti, ļoti karsta un būs jāpadomā kā korekti to nodzesēt papildus. Visādi citādi šī videokarte ir stabils malacis 1440p geiminga režīmā, bet pie reizes arī absolūti adekvāta karte 4K geimingam. Izskatās, ka AMD tikuši galā ar stabilitātes problēmām (vismaz AMD sistēmās) un SAM funkcija būs patīkams bonuss, ja izmantojam svaigus AMD dzelžus. Ray tracing frontē gan vēl priekšroka Nvidia produktiem, taču te katrs pats izvērtē, cik tas katram ir aktuāli.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Artūrs
    06.03.2021 23:05

    Patīkami, ka softs uzlabots un veiktspēja beidzot līmenī. Starpcitu, vai pagājušajā gadā testētā RX5700XT līdz ar atjauninājumiem tagad arī nav palikusi stabilāka? Kas vispār beigās ar to notika un vai esi tagad testējis?

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    07.03.2021 00:43

    Kāds tai kartei hashrate?

    capsx
    21.03.2021 19:27
    Ainārs
    08.03.2021 12:18

    Tirgus aktualitāšu spečuki – ir kādas aktuālas prognozes, kad GPU tirgus cenas varētu atgriezties saprātīgā līmenī, t.i. varēs nopirkt par to rekomendējamo cenu?

    Reklāma