Web Analytics
More
    Reklāma

    Swedbank uzņēmējiem piedāvā jaunu un drošu dokumentu parakstīšanas rīku

    Jaunākie raksti

    Swedbank izstrādājusi jaunu rīku, kas no šodienas, 11. februāra, uzņēmējiem, kā arī pašnodarbinātām personām ļauj ātrā, ērtā un drošā veidā parakstīt dažādus elektroniskus dokumentus – gan uzņēmumu iekšējām vajadzībām, gan arī ar klientiem vai sadarbības partneriem. Jaunais paraksta rīks ļauj parakstīt dokumentus ar drošu elektronisko parakstu un kvalificētu laika zīmogu.

    Paraksta rīks pieejams Swedbank klientiem, kuri ir reģistrējušies Swedbank bloga platformā Biznesam, kas līdz šim Latvijas uzņēmēju vidū bija pazīstams ar nosaukumu Business Network. Turpmāk platformā autorizēties varēs tikai ar internetbankas autentifikācijas līdzekļiem, piemēram, biometriju, Smart-ID, Mobile-ID u.c.

    Reklāma

    Platformas lietotājiem, juridiskām personām, ar paraksta rīka palīdzību, neatkarīgi no uzņēmuma lieluma, ir iespējams parakstīt dokumentus uzņēmuma iekšējām vajadzībām, kā arī rēķinus, iesniegumus, apliecinājumus, līgumus u.c. dokumentus ar klientiem vai sadarbības partneriem. Jaunais pakalpojums ļauj Swedbank klientiem dokumentus nosūtīt parakstīšanai arī citiem parakstītājiem ––  uzņēmuma klientiem vai sadarbības partneriem, kuriem nav jābūt platformas Biznesam reģistrētiem lietotājiem, lai parakstītu izveidoto dokumentu. Dokumentus iespējams parakstīt ar kvalificētu Smart ID vai eID e-parakstiem.

    Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītājs Lauris Mencis norāda, ka Swedbank izstrādātais paraksta rīks Latvijas uzņēmējiem paplašina iespējas dažādu ikdienas administratīvu dokumentu apritē un glabāšanā. “Esam sasnieguši savu mērķi, izstrādājot drošu un uzticamu paraksta rīku, kas spēs atvieglot vairāku uzņēmēju ikdienu. Paraksta rīkam ir vairākas priekšrocības – piemēram, dokumentu parakstīšanā nav nepieciešamas palīgierīces, tādējādi padarot parakstīšanas procesu vēl ērtāku un ātrāku. Vienlaikus, pandēmija ir mūs iemācījusi darboties attālināti, tāpēc vēl jo svarīgāk, ka uzņēmējiem vienmēr būtu pa rokai sertificēts rīks dokumentu elektroniskai parakstīšanai.”

    Rīka iepazīšanās mēnešos uzņēmējiem 100 dokumentu parakstīšanas reizes mēnesī ir bez maksas. Rīku var izmantot tikai tie uzņēmuma darbinieki, kas ir reģistrējušies Swedbank platformā Biznesam.

    Uzņēmējiem, kuri ir Swedbank klienti, bet vēl nav platformas Biznesam dalībnieki, nepieciešams reģistrēties un aizpildīt pieteikumu ātrā un vienkāršā veidā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    11.02.2021 17:06

    Viss jau forši, bet kad beidzot sistēmu veidotājiem pieleks, ka rīks būs foršs tad, kad to varēs lietot visu ES valstu pilsoņi ar visiem e-dokumentu formātiem, kas pieejami eiropā.
    Piemēram, LT un EST pilsonis ar savu eiD karti nevar lietot E-paraksts.lv, viņu kartes eparakstītājs neatpazīst. Latvijas iestādes parasti lieto edoc formātu, kamēr LT iestādes lieto adoc. Nu un tagad pamēģini iesniegt LV ierēdnim LT ierēdņa izsniegtu izziņu, nelasa tas e-parakst adoc, kamēr lietuvieša dokobit lasa LV un EST dokumentus kā prieks. Bet dokobitā nevar pārbaudīt dokumentu bez reģistrācijas, kas atbaida cilvēkus, kas tikai grib pārbaudīt parakstu. Nu un Dokobit par maksu, ja gribi vairāk kā 5 parakstus un visas biznesa iespējas. Swedbanka rīks izskatās kā Dokobita alternatīva, bet nebūs populārs, jo ir ierobežojumi darbiniekiem un citu banku klientiem.

    x-f
    11.02.2021 17:17
    Reply to  Skābene

    Mmhm, un Eiropā un citur plaši izmanto PDF parakstīšanu, kas pie mums tikpat kā neiet.

    Kursors.lv
    11.02.2021 17:19
    Reply to  x-f

    Ko tieši tu domā ar “PDF parakstīšanu”? Es vairumu savu dokumentu un rēķinu gatavoju kā PDF un attiecīgi arī digitāli parakstu. Tie kas vispār pieņem digitāli parakstītus dokumentus, pieņem arī PDF.

    Uģis
    12.02.2021 08:53
    Reply to  Skābene

    Standarta formāts, kuru atbalsta lv/lt/EE ir asice. Pie tam ar eparaksts rīku var parakstītu failu save as un saglabāt vajadzīgajā asice/edoc. Tas ir tikai konteinera formāts, paraksta dati un saturs paliek neaiztikti.

    15.02.2021 17:35
    Reply to  Skābene

    ES ir vienots e-dokumentu standarts (.asice), kā arī .pdf tiek plaši izmantots. Ir vienots juridiskais (eIDAS regula https://www.eid.as/ ) un tehniskais (DSS https://ec.europa.eu/cefdigital/wiki/display/CEFDIGITAL/eSignature ) “rāmis”, bet jāatzīst, ka katra valsts to ir kaut kādā mērā interpretējusi pa savam. Patreiz gan vienotu standartu pieņemšana un izmantošana ir viena no ES “Digital Single Market” stratēģijas prioritātēm. Tā pat arī tirgus spēlētāju / ieinteresēto pušu – biznesu un iedzīvotāju – spiediens pēc vienota, cross-borders utt. izmantojama un atzīta mehānisma palīdz uzlabot šo situāciju. .edoc, .adoc, .bdoc (EE formāts) utt. – jebkuru no tiem failu paplašinājumiem var nomainīt uz “.asice” un darbosies gan eParakstītājā, gan Digidoc u.c. līdzīgos lokālos rīkos. Katrā dalībvalstī e-parakstīšanas rīki (eID kartes, mobileID, eParakstsMobile, Smart-ID utml rīki (~150 pa visu ES)) darbojas atšķirīgi, bet visiem būtu “jāražo” vienāds rezultāts, ko sapratīs LV, LT, PT, BE, PL, DE, IT u.c. valstīs. Arvien lielākā daļā gadījumu tā arī notiek, bet vēl ir darbs priekšā, lai tas būtu “by default”. Lielākā ērtība no šādiem rīkiem, kā Swedbank piedāvātais – var ērti parakstīt dokumentus un “savākt” parakstus no citiem parakstītājiem. Ar ērtumu es domāju attiekšanos no “čakara” dokumentu likt aplikācijā -> parakstīt (pin1 pin2) -> saglabāt -> sūtīt (kad vairākiem, tad jāsāk sekot līdzi,… Read more »

    digitalk
    11.02.2021 19:56

    nevaru iebraukt, kur ir šī rīka ikdienas lietošanas priekšrocības. ar Smart-ID parakstīties par naudu? un bezmaksas alternatīvas eID lielais trūkums — vajadzīgs smartcard lasītājs? ja tu sēdi pie kompja, tad ir pilnīgi vienalga vai tu stiepies pēc lasītāja vai pēc mobilā ar Smart-ID.

    Last edited 3 years ago by digitalk
    wils
    11.02.2021 20:25
    Reply to  digitalk

    eID Mobile, man kā privātpersonai pilnībā apmierina, lasītājs plauktā krāj putekļus.

    hehe
    11.02.2021 20:57
    Reply to  digitalk

    eParaksts Mobile var lietot arī bez eID kartes un lasītāja. Piesakies ar parastu bankas piekļuvi, un kurjers klāt pievedīs uz paplātes ar zelta maliņu.

    digitalk
    11.02.2021 21:04
    Reply to  hehe

    tam vajag viedlāpstu, visticamāk modernu. man nav…

    Last edited 3 years ago by digitalk
    Fufcix
    11.02.2021 20:12

    Dokumentus iespējams parakstīt ar kvalificētu Smart ID vai eID e-parakstiem”
    Tad kāpēc vēl kaut ko vajag ?

    hehe
    11.02.2021 20:55
    Reply to  Fufcix

    Vajag tāpēc, ka var no lohiem naudiņu noplēst.
    eParaksts ir PAR VELTI. eParaksts-Mobile ir PAR VELTI! Piesakies caur internetbanku jebkuram variantam un kurjers klāt pievedīs PAR VELTI! Cik tupam ir jābūt, lai ar eID pieteiktos pie sviedruBankas MAKSAS pakalpojuma.
    Otra reāli rēcīga lieta. Šito reklāmas štruntu rubriku Kriksim ir izdevies notirgot Citaģela bankai? Tipa sanāk, ka Citaģela apmaksā sviedruBankas raksteli? Vot tas ir bizness! Nevis adblokerus trenkāt. :D

    digitalk
    11.02.2021 20:58
    Reply to  Fufcix

    tas laikam attiecas uz “uzņēmuma klientiem vai sadarbības partneriem, kuriem nav jābūt platformas Biznesam reģistrētiem lietotājiem, lai parakstītu izveidoto dokumentu”.

    hehe
    12.02.2021 15:40
    Reply to  digitalk

    Ja esi tups, tad nereklamē savu tupumu publiski.

    Citāti no https://www.eparaksts.lv/lv/Par_eParakstu/Cenradis

    eID kartē iekļauto elektronisko dokumentu parakstīšana un e-Identitātes apliecināšana ir bezmaksas gan juridiskām, gan fiziskām personām.

    Mobilā lietotne eParaksts mobile e-Identitātes apliecināšanai un dokumentu parakstīšanai portālā eParaksts.lv un citviet ir bez maksas.

    Dokumentu parakstīšana lietotnē eParakstsLV ir bezmaksas.

    digitalk
    12.02.2021 22:28
    Reply to  hehe

    pēc tavas spriešanas spējām izskatās, ka esi izlaidis medikamentu lietošanas reizi.

    hmmm :)
    11.02.2021 21:25

    Man liekas Eiropa sabruks zem birokrātijas.
    Vienojās par kaut kādiem mobilo ladētāju vienādiem standartiem, bet nevar izstrādāt elektronisku parakstu, kuru saprot visā Eiropā.

    Fufcix
    11.02.2021 22:41
    Reply to  hmmm :)

    Vienojās par kaut kādiem mobilo lādētāju vienādiem standartiem”
    Ja būtu vienojušies tad trubu kastē būtu lādētājs :-)

    Reklāma