Web Analytics
More
    Reklāma

    “Boeing” līdz 2030. gadam sola piegādāt lidmašīnas, kas spēj lidot ar 100% biodegvielu

    Jaunākie raksti

    Viens no pasaules lielākajiem lidmašīnu ražotājiem “Boeing” paziņojis, ka uzņēmums līdz 2030. gadam plāno izstrādāt un piegādāt lidmašīnas, kas spēj lidot ar 100% atjaunojamo degvielu.

    Lai šo plānu realizētu, “Boeing” būs jāsadarbojas ar dzinēju piegādātājiem. Tāpat būs jāpārstrādā dažādas vadības sistēmas. Vēl viena ļoti būtiska lieta – “Boeing” topošajām lidmašīnām būs jāveic starptautisko avioregulatoru drošības sertifikācija.

    Reklāma

    Starptautiskā Gaisa transporta asociācija izvirzījusi mērķi līdz 2050. gadam uz pusi samazināt aviopārvadājumu radītos izmešus, salīdzinot ar 2005. gada līmeni. Šobrīd komerciālie gaisa pārvadājumi sastāda apmēram 2 procentus no kopējiem izmešiem, kā arī 12 procentus no transporta sektora radītajiem izmešiem. Lielākā daļa no aviācijas izmešiem tiek radīta lidojumos, kas pārsniedz 1500 kilometrus. Tiem lielākoties nav adekvātas alternatīvas.

    “Boeing” jau ir pieredze, lietojot biodegvielu – 2018. gada pavasarī “FedEx” kravas  lidmašīna “Boeing 777” veica lidojumu no Sietlas uz Memfisu un atpakaļ, izmantojot 100% atjaunojamo degvielu. Arī šobrīd aviācijā tiek lietota atjaunojamā degviela – tiek pieļauts 50/50 sajaukums ar parasto aviācijas degvielu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    1114
    25.01.2021 15:00

    padomāsim…lidmašīnas veido tikai 12% no transporta sektora radītā piesārņojuma un vairāk kā pusi veido tālie lidojumu, tas būtu 6-8% no visa transporta.

    tad jāvaicā – kas rada pārējos 90% transporta piesārņojuma? vai nav tā, ka dzenoties pēc šiem 10%, tiek ignorēti 45% citā transporta segmentā?

    Reklāma