Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA tuvākajos gados plāno divas misijas, kas palīdzēs izprast laikapstākļus kosmosā

    Jaunākie raksti

    NASA paziņojusi, ka tuvāko gadu laikā plāno uzsākt divas misijas, kuru galvenais mērķis ir padziļinātāk izpētīt laikapstākļus kosmosā. Konkrētāk, plāns ir izpētīt Saules vēju un magnētisko lauku ietekmi un mijiedarbību ar Zemes atmosfēru.

    Zināms, ka ziemeļblāzmu rada Saules vēji, kas mijiedarbojas ar Zemes magnetosfēru – magnētisko lauku, kas dzīvību uz Zemes pasargā no radiācijas. Vienlaikus Saules vēji var ne tikai radīt problēmas, piemēram, orbītā esošajiem satelītiem, bet arī jūtami ietekmēt astronautus, kuri, atrodoties ārpus Zemes magnetosfērai, ir pakļauti radiācijai. Tāpēc arī šādas misijas plānots organizēt – lai uzzinātu ko vairāk par mijiedarbību starp Zemi, tās atmosfēru un Sauli, kā arī labāk izprastu un paredzētu laikapstākļus kosmosā.

    Reklāma

    Pirmās misijas ietvaros plānots tuvāk izpētīt Zemes magnetosfēru. Pētnieki, mērot ģeomagnētiskās aktivitātes līmeņus, izpētīs ziemeļblāzmu iespējamo saistību ar magnetosfēru. Lai arī ziemeļblāzmas skaistumu cilvēki apbrīno jau izsenis, joprojām nav īsti skaidra to veidošanās un kāpēc mēs to redzam tieši tādu. Šo kosmosa misiju plānots uzsākt pēc trim gadiem jeb 2024. gadā.

    Savukārt otro misiju, kurai dots nosaukums “Epsilon”, vadīs Japānas Kosmosa aģentūra. Tajā ar spektroskopiskā teleskopa palīdzību plānots novērot Sauli un apkopot datus par Saules vējiem, mēģinot saprast, kas tos rada. Tikmēr NASA un Eiropas Kosmosa aģentūra šajā misijā nāks talkā ar zināšanām un nepieciešamo aparatūru. Paredzēts, ka “Epsilon” misiju varētu uzsākt 2026. gadā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma