Web Analytics
More
    Reklāma

    Pāvests Francisks apņemas līdz 2050. gadam padarīt Vatikānu par oglekļa neitrālu valsti

    Jaunākie raksti

    12. decembrī aizvadīts tradicionālais klimata pārmaiņām veltītais ANO klimata samits, kurā ar savu runu uzstājās arī pāvests Francisks. Viņš mudina valstis aktīvi strādāt pie oglekļa emisiju samazināšanas un pavēstīja, ka līdz 2050. gadam apņemas Vatikānā – pasaules mazākajā valstī – sasniegt CO2 neto emisiju nulles līmeni.

    Pāvests Francisks jau kopš 2013. gada aktīvi pauž savu nostāju par vides jautājumiem. Savā uzrunā ANO klimata samitā viņš uzsver, ka 44 hektārus lielā pilsētvalsts Vatikāns darīs visu, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām. Pāvests skaidro, ka esošā pandēmija un klimata pārmaiņas būtiski ietekmē ne tikai vidi, bet dažādos veidos arī nabadzīgāko un nestabilāko cilvēku dzīvi. Viņš norāda, ka bez jau esošajiem pasākumiem nepieciešama stratēģija, kā CO2 neto emisijas samazināt līdz nullei.

    Reklāma

    Vatikānā šī mērķa sasniegšanā plānots izpildīt virkni uzdevumu, piemēram, pastiprināt vides pārvaldības centienus, veicināt dabas resursu, piemēram, ūdens, racionālu izmantošanu, stādīt vairāk koku. Nopietnas pārmaiņas skars arī transporta jomu – visas Vatikānā esošās iekšdedzes dzinēju automašīnas būs jāaizstāj ar elektroauto vai hibrīdiem.

    Nopietnus pasākumus klimata pārmaiņu sabremzēšanai Vatikānā veic jau kopš 2008. gada, kad tika sākta pastiprināta saules paneļu uzstādīšana. Pērn Vatikānā pilnībā aizliedza vienreizlietojamos plastmasas maisiņus. Šobrīd valsts pārstrādā jau 65% atkritumu – līdz 2023. gadam plānots sasniegt 75%.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ZerowastE Riga
    15.12.2020 12:31

    Labs raksts,smējos kamēr lasīju.Pāvests pats personīgi samazinās oglekli.

    17.12.2020 06:01

    Tieši tā! Atbildēt nāksies mums visiem pie Pētera vārtiem!

    digitalk
    15.12.2020 17:14
    Reply to  ZerowastE Riga

    nebūtu slikti, ja samazinātu arī sevis izdalīto metānu — tātad neelpot un nepurkšķināt ;)

    17.12.2020 06:00
    Reply to  ZerowastE Riga

    Tad jau arī beigs dedzināt lupatas melnās un baltās, kad ievēl jaunu pāvestu. Vai arī tad vienlaikus ar lupatu dedzināšanu ir jāiestāda koku vai divus.

    Reklāma