Web Analytics
More
    Reklāma

    MIT zinātnieki rada bez baterijām darbināmas zemūdens GPS ierīces

    Jaunākie raksti

    Līdz šim dažādu zemūdens sensoru darbībai ir bijusi nepieciešama liela enerģija, lai signālus un informāciju pārraidītu atpakaļ uz saņemšanas sensoru. Piemēram, GPS signāli, lai noteiktu precīzu lokāciju, taču MIT zinātnieku grupa ir radījusi veidu, kas vispār neprasa bateriju iesaisti, tādējādi paplašinot zemūdens izpētes iespējas.

    Jaunais risinājums joprojām ir saistīts ar skaņas vilņu izmantošanu, taču tas tiks darīts krietni efektīvākā veidā, izmantojot pjezoelektrisku materiālu, kurš mehānisko enerģiju pārvērš elektriskajā lādiņā. Tātad ierīcei saņemot skaņu vilņa kustību, tā uzlādēsies un būs spējīga dot signālu atpakaļ. Lai samazinātu enerģijas nepieciešamību signāla došanai atpakaļ, speciālā ierīce atstaros skaņas vilni, kas nozīmē, ka ar vienu vilni tas uzlādēsies, bet otru atstaros.

    Reklāma

    Izmantojot šādu principu, sensors būs spējīgs saprast, vai signāls ir saņemts vai nē, veidojot bināro kodu, kādu izmanto datoros. Tiesa, šeit būs nepieciešami tikai divi tranzistori. Lai šo visu izmantotu praksē un noteiktu ierīces atrašanās vietu zem ūdens, vienkārši tiks izmantots skaņas vilņa ilgums no ierīces līdz sensoram.

    AvotsMIT
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    07.11.2020 14:46

    Henrij, vai tiešām Tu domā ka zem ūdens darbojās GPS uztvērējs?
    Tikai apskatot video, var noprast par ko īsti ior stāsts…

    digitalk
    07.11.2020 21:29

    nabaga vaļi, delfīni un zivis, it kā nepietiktu ar dzenskrūvju dārdoņu…

    Krotow
    07.11.2020 22:17
    Reply to  digitalk

    Augstākā labuma vārdā vaļi var iet … Tur tā laikam arī domā.

    Reklāma