Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei MateBook X Pro (2020) ultrabuka apskats (video)

    Jaunākie raksti

    Vēl pirms Huawei saasinājās attiecības ar ASV kā rezultātā pamatīgi cieta tehnoloģiju ražotāja mobilo ierīču bizness, tas sāka izlaist arī portatīvos datorus. Ar pirmajiem globāli pieejamajiem modeļiem iepazināmies jau 2018. gadā un beidzot šī gada vasaras beigās tie oficiāli tiek pārdoti arī Latvijā.

    Huawei MateBook X Pro, ko var uzskatīt par ražotāja portatīvo datoru flagmani, es ikdienā kā savu primāro datoru lietoju jau divas nedēļas un šajā apskatā labprāt padalīšos ar saviem novērojumiem.

    Reklāma

    Tīri “uz papīra” šis dators izskatās iespaidīgi. Tas ir nieka 1.33kg viegls, 14.6mm plāns un datora korpuss veidots no alumīnija sakausējuma. Ierīcei ir kvalitatīvs 13.9 collu displejs ar iespaidīgu 3000 x 2000 pikseļu izšķirtspēju un datoru darbina aktuālās desmitās paaudzes Intel Core i5 vai Core i7 procesori. Lietotāja datiem pieejamas 512GB vai 1TB NVMe PCIe SSD atmiņas versijas un 56Wh akumulators sola līdz 13 stundu darbības laiku. Arī ap 2000 eiro cena ir iespaidīga!

    Šis ir 2020. gada MateBook X Pro modeļa apskats un iepriekšējās paaudzes dators atšķiras tikai ar vecākām komponentēm. Visādi citādi Huawei neko nav būtiski mainījuši.

    Mūsu jaunajā studijā esam sagatavojuši pirmo gadžetu video un tas ir par šodien apskatāmo Huawei MateBook X Pro portatīvo datoru. Aicinu noskatīties video, iesaistīties diskusijās un abonēt mūsu kanālu, jo drīzumā gaidāmi jauni un forši gadžetu apskatu video!

    Pakojam vaļā datoru

    Ko tu liegties, Huawei ir pamatīgi iedvesmojušies no Apple veidojot savu produktu un tā iepakojumu. Dators iepakots mazā lakoniska dizaina kastē, kuras dizains ir ieturēts gaišos toņos. Tajā ir dators un tikai paši nepieciešamākie aksesuāri. Nekā lieka!

    Datora lādētājs sastāv no divām daļām. Viena daļa ir 65W jaudīgs “klucītis”, ko spraužam elektrības rozetē un otra – diezgan garš kabelis ar USB-C spraudņiem abos galos. Tādējādi šo kabeli varēsim izmantot arī citur savā saimniecībā.

    Patīkams bonuss ir kastē iekļautais adapteris, kas ļauj datoram pieslēgt monitorus vai citas ierīces. Apple gadījumā mums šāds adapteris būs jāpērk atsevišķi un tas maksā iespaidīgus 79 eiro.

    Dizains un uzbūves kvalitāte

    Šis ir ļoti viegls un plāns dators un vismaz man bija patīkams pārsteigums to pirmo reizi paņemt rokās. Arī alumīnija sakausējuma korpuss ir lieliski nostrādāts un uz tā nav nekādu lieku izskaistinājumu. Principā tas ir tumši pelēks plācenis ar labi salasāmu lepnu Huawei nosaukumu. Starp citu, eksistē arī ļoti gaumīga tumši zaļa šī datora versija, kas dzīvē izskatās dievīgi!

    Datora apakšpusē mēs pa sāniem redzam divas no četrām skaļruņu atverēm, kā arī pamatīgas gumijotas kājas, kas datoru piepaceļ uz galda virsmas, lai tas labāk dzesētos. Par dzesēšanu parunāsim pie veiktspējas sadaļas un šeit tikai piezīmēšu, ka Huawei datoram neskaitot spraugu pie monitora nav izveidojis speciālas dzesēšanas atveres. Sak, tas taču ir ultrabuks un kurš gan tādu datoru baigi dzīs?

    Visā visumā šis 14 collu dators ir līdzīgs kopējos izmēros ar tādām ierīcēm kā Apple MacBook 13 un ASUS ZenBook UX425, taču mēs iegūstam lielāku displeju, jo apmales ap to ir ļoti, ļoti šauras.

    Ierīce ir stingra, displeja eņģes darbojas precīzi un pārliecinoši, un datoru varam atvērt nemaz nepieturot apakšu. Sīkums, bet patīkami!

    Pieslēgvietu nav daudz, bet tās darbojas pilnvērtīgi

    Parasti ultrabuku ražotāji neaizraujas ar normāla pieslēgvietu klāsta piedāvāšanu savu produktu pircējiem un viņus var saprast. Ultrabuki ir ļoti vieglas un plānas ierīcēs, tāpēc tajās ir pagrūti iestrādāt lielāka izmēra portus. Tomēr MateBook X Pro nav viss tik slikti kā ar Apple datoriem.

    MateBook X Pro kreisajā sānā atradīsim 3.5mm audio pieslēgvietu un divus UBS-C portus, kas, lai arī oficiāli nav Thunderbolt sertificēti, principā dara visu, ko no šādas tehnoloģijas sagaidi. Proti, abus portus varam izmantot datora uzlādei, datu pārraidei un monitoru pieslēgšanai. Konkrēti es pats lielu daļu testa laika pavadīju pie šī datora pieslēdzis monitoru, kurā ir iebūvēta dokstacija. Tādējādi visas papildus ierīces es slēdzu pie monitora, bet uz datoru ved tikai viens USB-C kabelis. Skaisti un sasodīti ērti!

    Man ir liels prieks, ka Huawei datora labajā sānā ir iebūvējuši arī veco labo USB-A tipa (USB 3.0) portu. Mums visiem tomēr vēl ir aizķērušās pierastās USB zibatmiņas, karšu lasītāji, 2FA autentifikatori vai printeri, kas izmanto tieši šādu savienojumu. Ha, Apple, skaties kā datorus taisa normāli džeki!

    Kādu nedēļu es mūziku klausījos ar vadu, bet tad uz testu atbrauca Sony WH-1000XM4 bezvadu austiņas un turpināju klausīties mūziku jau bez vadiem. Datoram tas nesagādāja nekādas aizķeršanās, Bluetooth darbojās stabili. Par bezvadu interneta savienojumiem šajā datorā atbild Wireless-AC 9560 tīkla karte un arī te viss kārtībā – nenovēroju nekādas problēmas ar bezvadu savienojumiem.

    Reāli laba tastatūra un skārienpaliktnis

    Tā kā datoram ir mazliet augstāks displejs, mums ir vairāk vietas elkoņu atbalstam un arī skārienpaliktnis ir gana liels. Kas svarīgi, tas darbojas perfekti – bez problēmām reģistrē visus pieskārienus, arī vairākpirkstu žestus, ja tādus esam iemanījušies izmantot. Ja pirms 3-5 gadiem patiešām labi skārienpaliktņi bija atrodami tikai Apple produktos, tad šobrīd arī Windows datoru ražotājiem šī komponente vairs nesagādā nekādas problēmas un MateBook X Pro ir tam lielisks apliecinājums!

    Tastatūra ir ļoti plāna un to veido chicklet tipa taustiņi. Ja mums ir bijusi pieredze ar mazliet vecākiem Apple datoriem, tad ar šāda veida tastatūru esam strādājuši. Kopumā man ļoti patika šajā datorā iestrādātā tastatūra pat neskatoties uz to, ka mājās rakstu  tekstus ar mehānisko tastatūru. Huawei datora gadījumā taustiņi ir plāni, darbojas precīzi un varēju bez kļūdām rakstīt daudz, daudz teksta. Vienīgi taustiņu apgaismojumu gribētos spilgtāku. Un man bija nepieciešams laiciņš, lai pierastu pie Ctrl un Fn taustiņu izvietojuma, jo ikdienā lietotajam Lenovo ThinkPad sērijas datoram tie ir apgriezti vietām. Kurš variants tev šķiet ērtāks?

    Datora ieslēgšanas un izslēgšanas poga reizē ir arī pirkstu nospiedumu lasītājs. Šādu pieeju jau savulaik redzēju Dell portatīvajos datoros un toreiz tā nebija pārlieku precīza. Huawei MateBook X Pro datorā pirkstu nospiedumu sensors darbojas precīzi un man ar to nebija absolūti nekādu problēmu. Piemēram, ar Samsung Galaxy S20 FE zem displeja iebūvēto pirkstu nospiedumu sensoru man šobrīd ir krietni vairāk problēmu. Samsung joprojām neprot izveidot kvalitatīvu zem displeja iebūvētu pirkstu nospiedumu sensoru.

    Man patīk datora dizains un korpusa uzbūvē izmantotie materiāli, kā arī uzbūves kvalitāte un MateBook X Pro tastatūra un skārienpaliktnis ir vieni no labākajiem, ko es vispār esmu lietojis. Malači!

    Viens no labākajiem ultrabuku jomas displejiem

    Huawei MateBook X Pro displejs ir ļoti praktisks un kvalitatīvs. Tas ir augstāks, jo veidots ar 3:2 malu attiecību un tas nozīmē, ka vertikāli tajā varēsim redzēt vairāk satura. Tam ir arī zvērīgi augsta 3000 x 2000 pikseļu izšķirtspēja (~260 ppi), kas 100% tuvinājumā man šķita ne pārāk lietojama, jo viss gluži vienkārši ir pārāk smalks un grūti saskatāms. Nācās palielināt elementus uz 150% un tad biju lielā kaifā par to, cik daudz informācijas es varu izvietot vienlaicīgi uz ekrāna. Krāsas ir precīzas, košas un principā šo datoru var izmantot arī video un attēlu apstrādei.

    Lai arī displejs var būt ļoti spilgts (pat virs 600 nitiem), tas ir glancēts un tādējādi pret to ļoti atspīd gaisma. Es pat teiktu, ka ārpus telpām to ir grūti izmantot. Bet tu nevari gribēt gan košas un sulīgas krāsas, gan matētu pārklājumu. No šiem abiem jāizvēlas viens svarīgākais.

    Displejs atlokāms aptuveni 150 grādos un tas ir skārienjūtīgs panelis. Es kaut kā neesmu vēl pieradis datora ekrānā bakstīties ar pirkstiem. Bet nu šāda iespēja mums tiek piedāvāta.

    Jancīga tīmekļa kamera un datora izmēram atbilstoša skaņa

    Iepriekš jau pieminēju, ka datoram ir četri skaļruņi. Divi no tiem “šauj” uz leju un otri divi ir abpus tastatūrai, lai apskaņotu virzienā uz lietotāju. Dators skan, taču ļoti skaļi to paklausīties nevarēsim, jo visai ātri dzirdēsim skaņas kropļojumus. Bet tāda nu ir super plāno un vieglo datoru sodība – tajos gluži vienkārši nav iespējams iebūvēt adekvāta izmēra skaļruņus.

    Huawei ir ļoti interesantā veidā uzbūvējuši tīmekļa kameru – tās ir iebūvēta nevis displeja augšpusē vai apakšā, bet gan zem viena no funkciju rindas taustiņiem. Tas atrodas pa vidu šajā rindā, taču ir tik zemu, ka… rezultāts būs amizants.

    Jep, visai bieži sarunu biedri saņems šādu bildi. Ja rumpis mums ir īsāks, tad sarunu biedri varēs labi apskatīties mūsu daiļo zodu un izpētīt deguna apmatojumu.

    Bet ja runājam nopietni, tad ne tikai kameras novietojums ir nejēdzīgs, arī šīs 1 megapikseļa 720p izšķirtspējas kameras sniegums ir ļoti viduvējs. Un es to nesaprotu. Kā var >1500 eiro vērtā datorā iebūvēt tik draņķīgu kameru? Sensori taču nemaksā gandrīz neko.

    PC Manager un savienojums ar telefonu

    Huawei šo datoru ir apveltījis ar pašu veidotu PC Manager programmu, kuras uzdevums ir rūpēties par dzelžu diagnostiku, draiveru atjaunināšanu, kā arī savienojumu ar Huawei ražotiem viedtālruņiem. Turpat arī atradīsim atbildes uz biežāk uzdotiem tehniskiem jautājumiem u.c. lietotāju atbalsta funkcijas. Šo programmu varam palaist nospiežot īpašu šai funkcijai paredzētu taustiņu.

    Uz datora ir uzlīmēta uzlīme, kas liecina, ka to var savienot ar telefonu, lai padalītos ar datiem. Kā tas darbojas?

    Mēs varam no PC Manager programmas ar USB kabeļa vai bezvadu interneta savienojumu (šajā gadījumā būs jānoskenē QR kods) savienot Huawei telefonu ar datoru un pēc tam to kontrolēt. Tas ļauj ērtāk atbildēt uz īsziņām vai ievadīt garākus tekstus, kad negribam klabināt pa telefona virtuālo tastatūru.

    PC Manager ļauj manuāli vai automātiski datorā saglabāt no telefona gan bildes, gan video, taču mēs varam no dažām saderīgām telefona lietotnēm (piemēram, foto galerija vai failu pārvaldnieks) pārvilkt failus no telefona loga uz pašu datoru. Tas var būt noderīgi, lai, piemēram, ātri savāktu no telefona galerijas fotogrāfijas un video.

    Programma arī parāda paziņojumu skatu, kurā varam saskatīt informāciju par datora noslodzi, iepriekš atvērtajiem dokumentiem, starpliktuves (clipboard) saturu un palaist ekrānšāviņu/video saglabāšanas programmas, kā arī piezīmju un kalkulatora programmas. Starp citu, interesanta funkcija ir iespēja datorā iekopēto tekstu (clipboard) automātiski ielīmēt telefonā atvērtā lietotnē un otrādi. Šī funkcija tiešām darbojas, un, iespējams, to var pat kaut kā praktiski lietot.

    Kopumā visa šī savienošanās ar telefonu vairāk vai mazāk darbojas un varbūt kādam tā šķitīs noderīga. Diemžēl tā ir savietojama tikai ar paša Huawei ražotiem aktuāliem telefoniem un tie Google servisu neiekļaušanas dēļ šobrīd nav labākā izvēle. Bet cepums Huawei par cenšanos!

    Veiktspēja pieklibo

    Huawei šo datoru ir apveltījis ar aktuāliem Intel Core procesoriem un NVIDIA GeForce MX250 videokarti (darbojas kopā ar Intel UHD Graphics), ja izvēlamies jaudīgāko datora versiju. Par laimi, izvēles iepspējas nav plašas, jo pieejami tikai divi procesora varianti:

    • 10th Gen Intel Core i5-10210U (1.6GHz 4 cores, Turbo up to 4.2GHz)
    • 10th Gen Intel Core i7-10510U (1.8GHz 4 cores, Turbo up to 4.9GHz)

    Datoram ir divas operatīvās versijas – 8GB vai 16GB, taču tiek izmantota novecojusi LPDDR3 2133MHz atmiņa. Iebūvētas atmiņas frontē gan viss ir labi, mēs varam izvēlēties starp 512GB vai 1TB NVMe SSD ierīcēm.

    Uz testu Huawei mums atsūtīja jaudīgāko MateBook X Pro versiju ar Intel Core i7 procesoru, 16GB operatīvo atmiņu un GeForce MX250 videokarti.

    No sākuma ar AIDA64 atmiņas veiktspējas testu varam iegūt ieskatu šī datora atmiņas un kešu darbības veiktspējas raksturlielumos. Vari salīdzināt ar savu sistēmu, lai saprastu, kā tā atšķiras no MateBook X Pro snieguma.

    Datorā iebūvēta Samsung ražota SSD atmiņa un pēc CrystalDiskMark datiem redzam, ka reālie rakstīšanas un lasīšanas ātrumi pārāk neatšķiras no solītajiem 3500 MB/s un 3000 MB/s secīgās lasīšanas un rakstīšanas ātrumiem. Ar atmiņu šajā datorā viss ir vislabākajā kārtībā! SSD atmiņa ir vienīgā komponente, ko mēs šajā datorā varam nomainīt paši, taču arī tas nebūs vienkāršs process, jo būs gana daudz jāpaskrūvē un jāizjauc pusdators.

    Ar LatencyMon rīku varam pārliecināties, ka principā šis dators var tikt galā arī ar reāllaika audio un video apstrādi.

    Ja līdz šim brīdim likās, ka ar MateBook X Pro veiktspēju viss ir vislabākajā kārtībā, tad reālo situāciju visai ātri sāka parādīt intensīvāki veiktspējas testi. Piemēram, palaidu Cinebench R20 procesora veiktspējas testu un jau tā izpildes procesā pamanīju, ja tas notiek ļoooti lēni. Arī 1052 punktu rezultāts ir ļoti zems un ir tikai mazliet labāks par to, kuru ar Intel Core i3-8145U procesoru uzrādīja Dell Latitude 3400 (834 punkti).

    Arī pārējos testos šis dators uzrādīja viduvējus un pat sliktus rezultātus, kas iepalika gandrīz visiem citiem iepriekš testētajiem datoriem.

    Es no sākuma domāju, ka dators dzesējas pasīvi – tas ir tik kluss. Tikai pēc pamatīgākas izpētes, secināju, ka ierīcē tomēr ir iebūvēts mazmazītiņš ventilators, kas pavisam noteikti nespēj tikt galā ar datora dzesēšanu. Tāpat datoram nav normālas dzesēšanas atveres pa kurām novadīt uzkarsēto gaisu un iesūkt iekšā vēsu. Tas ir ļoti jūtams ikvienā darbībā, kas pieprasa ilgstošāku procesora vai videokartes slodzi. Lūk, dati par procesora temperatūrām pēc aptuveni minūti ilgas Cinebench testa darbināšanas.

    Uzskatāmi redzams, ka procesora temperatūra sakāpj virs 90 grādiem un tas samazina jaudu (throttling). Tāpēc mums arī praktiski visos testos ir tik slikti rezultāti. Savukārt, ikdienišķos biroja darbos (tīmekļa pārlūkošana, dokumentu apstrāde) dators darbojas absolūti pieņemami un nekas neliecina, ka tam pietrūktu jaudas.

    Kas interesanti, pat lielā slodzē ventilators ir praktiski nedzirdams un dators ir karsts, taču ne tik karsts, lai tam būtu grūti pieskarties. Jaudas samazināšana darbojas labi un komponentes nemirst.

    Spēles? Tu, protams, tās uz šī datora uzstādīt varēsi, taču tās būt principā nespēlējamas. Varbūt vienīgi, ja ieslēgsi uz 720p izšķirtspēju un visus grafikas iestatījumus iestatīsi uz pašiem zemākajiem. Bet tad jautājums – priekš kam šāds cirks? :)

    Tomēr tas rada nopietnu jautājumu – kāpēc maksāt par Intel Core i7 + GeForce MX250 versiju, ja mums nav iespējas izmantot visu šo dzelžu potenciālu?

    Baterija

    Dators ir aprīkots ar 56Wh akumulatoru, kas ir adekvāts 14 collu datoram. Jāņem gan vērā, ka datoram ir visnotaļ augsta izšķirtspēja, kas ietekmē enerģijas patēriņu. Datoram līdzi nāk 65W lādētājs, kas arī ir adekvāts pret datora jaudu. Proti, tas spēs uzlādēt ierīci arī pilnas slodzes apstākļos.

    Huawei sola līdz 15 stundu darbību ar vienu uzlādi (13 stundas video skatīšanos vai 11 stundas tīmekļa pārlūkošanu). Visus datorus testējam ar PCMark 10 iebūvēto Modern Office baterijas testu, kas salīdzināmos apstākļos simulē tipiskus ofisa darbus. Šajā testā MateBook X Pro uzrādīja 7h 21min rezultātu.

    Tas, lai arī nesasniedz ražotāja solītos darbības laikus, tomēr ir pietiekami adekvāts un mūsu testos ieņem vienu no labākajiem laikiem piekāpjoties tikai dažiem datoriem.

    Reāli praksē šāds rezultāts nozīmē, ka ar šo datoru principā varēsim aptuveni pilnu darba dienu nostrādāt mūsu ierastos ofisa darbus. Nekāda ātrā uzlāde datoram nav iebūvēta, taču aptuveni divās ar pusi stundās spēsim to pilnībā uzlādēt.

    Secinājumi: Plusu vairāk nekā mīnusu!

    Huawei MateBook X Pro nav lēts dators. Vienkāršākais modelis ar Intel Core i5 procesoru un iebūvēto videokarti Latvijā maksā ap 1500 eiro, bet jaudīgākā šī datora versija maksā ap 1800 eiro. Kā noskaidrojām veiktspējas sadaļā, tad es neredzu jēgu maksāt vairāk par jaudu, ko tāpat nevarēsim izmantot.

    Šim datoram ir daudz plusu un tie ir teju visos svarīgākajos aspektos. Dizains ir gaumīgs, korpusa uzbūve ir kvalitatīva un pats dators ir super viegls un plāns. MateBook X Pro ir fantastiska tastatūra, skārienpaliktnis un man ļoti patika arī displejs – tas ir košs, spilgts un ar ļoti augstu izšķirtspēju. Arī pieslēgvietu klāsts ir labs un baterija spēj nodrošināt pilnas darba dienas darbu.

    No mīnusiem man gribas atzīmēt nespēju ilgstošāk darboties slodzē – dators gluži vienkārši šādiem darbiem nav paredzēts, tas karsīs un būs ļoti lēns. Bet ja klabināsim parastus biroja darbus, tad problēmām nevajadzētu būt un veiktspēja būs pietiekama. Plus, tas būs pavisam kluss dators. Katrā ziņā spēles ar šo datoru nespēlēsim un arī video nemontēsim.

    Mans lielākais pārsteigums ir par to, ka Huawei, kam tomēr nav daudzu gadu pieredzes datoru ražošanā, ir spējis izveidot tik labu produktu. Tam ir vairāk plusu nekā trūkumu un ierīci ir reāli patīkami lietot. Ko tu domā par šo datoru?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    12.10.2020 14:37

    Nu skaidrs – ja nevar “dot pilnā ručkā”, tad ir loģiski kāpēc nav 32GB opcijas. Nu tātad rakstāmmašīna.

    Oskars
    12.10.2020 16:11

    Video bija loti interesants. Bet ir vairakas lietas, ko es labprat veletos lugt turpmakajos video. Aizstat angliskos vardus ar latvieshu. Piemeram gadgetus, tevis teiktaja teikuma es veletos labak dzirdet tehnologiju apskatus, nevis gadgetu apskatus. Par pashu datoru nu ir tiesha kopija MacBook variantam, bet ne sliktaka. Xiaomi ari ir MacBook kopija, tik modeli neatceros. Ja starp diviem kiniesiem jaizvelas tad labak MateBook Pro X. Bet citadi nevienu. Es primari izveletos ja no retak pieejamiem, tad Surface Book, kas bus krietni labaks, tehniski, slegumu zinja, gan iespeju zinja. Ja plashak zinamu razhotaju tad Thinkpad X1 Carbon. Un ja nav velme pec PC, tad MacBook Pro, kas bus lidzigi MateBook cena.
    Un nosleguma, ta turpinat, vairak video apskatus.

    1214
    12.10.2020 16:30
    Reply to  Oskars

    tehnoloģija – latviešu vārds?!?

    turklāt, tehnoloģija ir specifisku ražošanas paņēmienu un apstākļu kopums, kas dod iespēju uzražot detaļas, produktus vai pat gadgetus. Tāpat Tesla ir elektriskais auto, nevis elektriska tehnoloģija.

    Juris
    13.10.2020 08:48
    Reply to  Oskars

    Ironiski, ka Oskara kungs savā komentārā pilnībā ignorē gan ortogrāfiju, gan interpunkciju.

    Reklāma