Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung T7 Touch apskats – droša un ātra ārējā atmiņa

    Jaunākie raksti

    Samsung T7 Touch ārējais SSD tipa cietais disks pat būtu dēvējams par kaut ko inovatīvu, jo, kā jau vēsta nosaukums, tam ir sava veida skārienfunkcija. Šoreiz gan runa ir par datu aizsardzību ar pirkstu nospieduma nolasītāja palīdzību, nevis par skārienekrānu, bet šāda nosaukuma izvēle ir piedodama.

    Samsung T7 Touch izmanto šobrīd aktuālo USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) savienojumu. Pieejams gan arī 20 Gbps USB savienojums, bet to šobrīd var atrast vien burtiski pāris galddatoru pamatplatēs un dažos klēpjdatoros, attiecīgi dēvēt par īsteni pieejamu 20 Gbps USB savienojumu vēl droši vien nevar.

    Reklāma

    Samsung T7 Touch būtu dēvējams par biznesa klases ārējo cieto disku, jo tam līdzi nāk vienkārša, bet spēcīga 256 bitu datu aizsardzība dzelžu līmenī, kā arī šis cietais disks piedāvā līdz pat 1050 MB/s nolasīšanas un līdz 1000 MB/s ieraksta ātrumus.

    Tehniskā specifikācija

    • Ietilpība: 512 GB (Samsung T7 Touch pieejams arī ar 1 TB un 2 TB ietilpību)
    • Savienojums: USB 3.2 Type-C (10 Gbps)
    • NAND Controller: Samsung Pablo
    • Interface Controller: ASMedia ASM2362
    • Izmēri: 85 x 57 x 8.0 mm
    • Svars: 58 g
    • Komplektā: USB Type-A un USB Type-C vadiņi, vada garums 40 cm
    • Cena: ap 120 eiro (500 GB) vai ap 200 eiro (1 TB) interneta veikalos. 2 TB versija Latvijā apskata tapšanas laikā maksā ap 370 eiro

    Izskats un uzbūve

    Samsung T7 Touch tiek piedāvāts trīs populārākajās ietilpībās – 512 GB, kā arī 1 TB un 2 TB ietilpībā. Tehniskajās niansēs nemainās nekas – ne svars, nedz arī ieraksta/ nolasīšanas ātrumi. Samsung T7 Touch ir divas reizes ātrāks, kad to salīdzina ar Samsung T5 modeli. Faktiski šobrīd absolūts vairums līdzīga pielietojuma ārējo atmiņu piedāvā vien ap 540… 550 MB/s nolasīšanas ātrumu. Samsung T7 Touch tiek solīti 1050 MB/s.

    Samsung T7 Touch korpuss veidots no matēta alumīnija, un tiešām var just, ka piedomāts pie materiāliem, jo T7 Touch ir patīkamā svarā (58 grami), bet ārējais cietais disks nav traucējoši smags. Mums apskatam bija ar Patriot ārējais cietais disks ar visai līdzīgu ieraksta un nolasīšanas ātrumu specifikāciju, bet tas salīdzinoši šķita mazāk pievilcīgs, jo svēra zem 40 gramiem. Visi ārējo cieto disku svari norādīti bez USB vadiem.

    Samsung T7 Touch pieejams melnā vai sudraba krāsā, zilgana statusa indikatora LED gaismiņa izvietota ap pirkstu nospiedumu nolasītāju. Samsung to nodēvējis par Motion LED, gaismiņa iedegas, kad Samsung T7 Touch tiek pievienots datoram, kā arī LED indikators izslēdzas, kad disks bijis 10 sekundes bez darba.

    Datu kopēšanas laikā Motion LED gaismiņa skrien apkārt ap pirkstu nospiedumu nolasītāju, kas ir tīri mīlīgs, bet vienlaikus maz uzkrītošs efektiņš. Tāpat Motion LED gaismiņa ziņos par ierīces datu atbloķēšanu ar pirkstu nospiedumu.

    Tiek apgalvots, ka Samsung T7 Touch iztur kritienu no 1.8 metru augstuma, bet nekādas aizsardzības pret mitrumu un putekļiem šoreiz nav. Samsung T7 Touch iestrādāta Dynamic Thermal Guard tehnoloģija, kas minimizē paša ārējā cietā diska radīto siltumu, kā arī EPCM jeb Encapsulated Phase Change Material palīdz vienmērīgi izdalīt siltumu ārā, lai pasargātu T7 Touch no pārkaršanas. Man arī ir jāsaka, ka šīs pārkaršanas aizsardzības strādā, jo Samsung T7 Touch uzsila (ierīces ārējā temperatūra, kas sataustāma ar pirkstiem) līdz nieka 34 grādiem, kamēr Patriot ārējā atmiņa sakarsa pāris iedaļas virs 40 grādu atzīmei un tad gan pirkstiem nebija vairs komfortabli aizskart ārējo atmiņu.

    T7 Touch iepakojumā ir divi USB vadiņi, abi ir aptuveni 40 centimetrus gari, kas ir gandrīz divas reizes vairāk par to, ko citi ražotāji atvēl USB vadu garumiem. Lielāks vada garums nozīmē vien to, ka T7 Touch varēsi izvietot pie datora pēc sirds patikas, cietais disks, visticamāk, nekarāsies vadā no kādas USB pieslēgvietas. Arī pie pirkstu nospiedumu nolasītāja varēsi ērtāk piekļūt. Viens no līdzi dotajiem vadiem ir USB Type-C uz Type-C, kamēr otrs ir paredzēts vecākiem datoriem – USB Type-C uz USB Type-A. Protams, ar otro vadiņu nevarēsi iegūt maksimālos datu pārraides ātrumus.

    Iebūvēts pirkstu nospiedumu nolasītājs

    Samsung T7 Touch iebūvēts pirkstu nospiedumu nolasītājs, kas būtiski atvieglo lietotāja ikdienu, jo nenākas bakstīties ar sarežģītām parolēm. Pirkstu nospiedumu nolasītājs darbojas identiski, kā to esam pieraduši redzēt viedtālruņos un biznesa klases datoros – atliek vien pirmajā reizē apmācīt nolasītāju, lai pēcāk pieeja datiem būtu ātra un ērta. Turklāt Samsung T7 Touch pirkstu nospiedumu nolasītājs kopā ar citiem datoriem darbojas neatkarīgi no uzstādītās programmatūras, kas arī ir milzīgs bonuss.

    Pie reizes norādīšu, ka Samsung T7 Touch atpazīst līdz četriem pirkstu nospiedumiem, attiecīgi varēsi vienā ārējā diskā turēt līdz četru dažādu lietotāju informāciju.

    Samsung T7 Touch pirkstu nospiedumu nolasītājs darbojas aptuveni vienlīdz ātri ar vidējās klases viedtālruņu pirkstu nospiedumu nolasītāju, bet tas atpaliek no viedtālruņu flagmaņu pirkstu nospiedumu nolasītāju ātrumiem. Patiesībā nav slikti, ja ņem vērā, cik lēnīgi mēdz darboties pirkstu nospiedumu nolasītāji biznesa klases datoros.

    Programmatūra

    T7 Touch pavada Samsung Portable SSD Software, tā piemērota Windows un Mac datoriem, kā arī T7 Touch programmatūra atrodama Play veikalā Android viedierīcēm. Reklāmas materiālos minēts, ka T7 Touch izmantojams kopā arī ar spēļu konsolēm (mēs nesen testējām Seagate Game Drive for PS4 disku), bet par šo ražotājs neko sīkāk nestāsta.

    Te uzreiz jānorāda, ka Android viedierīcēm šī programmatūra ir paredzēta pamatā tikai pirmreizējai diska iestatīšanai un pirkstu nospiedumu nolasītāja aktivizēšanai, pēcāk programmatūra nepiedāvā nekādus ikdienas risinājumus, piemēram, rezerves kopijas veidošanu. Vājā Android lietotne man ir zināmā mērā vilšanās, jo ārējo SSD taču pērk rezerves kopiju veidošanai un datu sinhronizēšanai.

    Tas pats attiecināms arī uz datoriem paredzēto Samsung Portable SSD Software – te pieejama tikai drošības iestatīšana, aparātprogrammatūras atjaunināšana, bet nekas nav minēts par automātisku rezerves kopiju veikšanu vai mapju sinhronizāciju. Tik dārgam ārējam cietajam diskam nu gan vajadzēja līdzi iedot kādu nelielu rezerves kopiju veidošanas rīku. Manuprāt, ierindas lietotājam atrast jēdzīgu bezmaksas rezerves kopiju veidošanas programmu var būt visai nepateicīgs darbs, jo daudzi it kā bezmaksas rīki slēpj maksas pieprasījumu dažu iespēju aktivizēšanai. Godīgi sakot, neesmu pat atradis vienkāršu un glītu jēdzīgu bezmaksas rezerves kopiju veidošanas programmu. Ikdienā izmantoju to, ko man līdzi iedeva cits ārējo cieto disku ražotājs.

    Ātrdarbība

    T7 Touch izmanto USB 3.2 Gen 2 savienojumu ar maksimālo teorētisko ātrumu 10 Gbps. Ar dažādiem USB ātrumiem mūsdienās ir visai sarežģīti. Tabula norāda, ka USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) nebūt nav pats ātrākais pieejamais USB savienojums, bet jāņem vērā, ka arī datorā jābūt atbilstošam USB versijas atbalstam. Turklāt USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) vēl īsti dabā nepastāv. Protams, pastāv, bet tās ir atsevišķas ierīces. Cik vēsta internets, tad tās ir burtiski pāris galddatoru mātesplates ar USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) atbalstu, kā arī daži pēdējos mēnešos iznākuši augstas klases biznesa un spēlēm paredzēti klēpjdatori.

    Specifikācija Vecais nos. Jaunais nos. Mārketinga nos.
    USB 3.2 nav USB 3.2 Gen 2×2 SuperSpeed USB 20 Gbps
    USB 3.1 USB 3.1 Gen 2 USB 3.2 Gen 2 SuperSpeed USB 10 Gbps
    USB 3.0 USB 3.1 Gen 1 USB 3.2 Gen 1 SuperSpeed USB

    Crystal DiskMark uzrādīja visai augstus datu pārraides ātrumus – 1070 MB/s sekvenciālajai nolasīšanai un 854 MB/s sekvenciālajam ierakstam. Šie dati ir ļoti tuvu tam, kas tiek reklamēts uz T7 Touch iepakojuma, bet ieraksta ātrums gan varēja būt lielāks. Random nolasīšana un ieraksts arī ir ar visai augstiem rādītājiem – attiecīgi 309 MB/s un 297 MB/s. Tādējādi T7 Touch piekāpjas Patriot ārējai atmiņai.

    AS SSD uzrādītie nolasīšanas un ieraksta ātrumi bija zemāki, bet tie vēl arvien ir normas robežās. Sekvenciālais nolasīšanas ātrums ir 971 MB/s, kamēr ieraksts ir 875 MB/s, tādējādi sakaujot Patriot atmiņu, kurai šajā veiktspējas testā nez kāpēc neveicās ne tuvu tik spīdoši.

    Veiktspējas testi tika darbināti ar klēpjdatoru, kam ir Intel 10. paaudzes i9-10980HK procesors un 16 GB RAM, kā arī jaunākās paaudzes USB 3.2 Gen 2×2 (SuperSpeed USB 20 Gbps) pieslēgvieta. Nevajag piemirst, ka T7 Touch ir tikai USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed USB 10 Gbps) savienojums.

    Nobeigumā

    Samsung T7 Touch noteikti ir viena no interesantākajām ātrajām ārējām atmiņām, kas pieejamas pie mums veikalos, kā arī T7 Touch ir ļoti ātrs ārējais cietais disks. Vajag paturēt prātā, ka T7 Touch sadarbojas ar USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) savienojumu, tikai šādā slēgumā ierīce uzrādīs savus labākos datu pārraides tempus. Samsung klāt T7 Touch komplektā pievienojis ne tikai Type-C uz Type-C vadu, bet arī Type-C uz Type-A vadu vecākiem datoriem.

    Lielākie pie mums veikalos iegādājamie T7 Touch konkurenti varētu būt Sandisk Extreme Pro (1 TB maksā ap 220 eiro), vai arī Crucial X8 Portable SSD (1 TB ap 175 eiro). Līdzvērtīgus ātrumus uzrādīja arī Patriot PXD Portable SSD.

    Samsung T7 Touch uzbūves ziņā ir ļoti kvalitatīvs, turklāt man patika, ka tiešām strādāts pie ārējās atmiņas karšanas samazināšanas. Salīdzinājumam – Samsung T7 Touch uzsila līdz aptuveni 34 grādiem, kamēr Patriot PXD Portable SSD tādos pašos veiktspējas testos uzkarsa līdz 43 grādiem.

    Tāpat Samsung T7 Touch piedāvā AES 256 bitu datu šifrēšanu dzelžu līmenī. Dati tiek aizsargāti ar paroli vai pirkstu nospiedumu nolasītāju. Pirkstu nospiedumu aizsardzība atslēdzama jebkurā laikā, nav pat šo ārējo atmiņu jāpievieno pie datora ar jau uzstādītu Samsung programmatūru. Samsung T7 Touch spraud pie jebkura datora, uzliec pirkstu uz nospiedumu nolasītāja un datiem var piekļūt uzreiz klāt. Samsung piedāvā T7 Touch divās krāsās, kas arī nav pa spēkam daudziem citiem ražotājiem.

    Mīnusi? Līdzi dotā programmatūra atbild tikai par drošības iestatījumiem, bet nepiedāvā veidot datu rezerves kopijas vai mapju sinhronizāciju.

    Patika

    • Iebūvēts pirkstu nospiedumu nolasītājs
    • Datu šifrēšana
    • Ļoti augsti datu pārraides ātrumi
    • Ierīce nekarst lielā slodzē
    • Ierīce pieejama divās krāsās
    • Garāki USB vadi

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • Visai knapa pavadošā programmatūra
    • Nav izturības pret putekļiem un mitrumu
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    02.10.2020 12:56

    Biometriskās aizsardzības (datu nesējiem) vienmēr likušās tāds savdabīgs pasākums – no vienas puses it kā ērti no lietošanas viedokļa, no otras puses ir pilnīgi skaidrs kā iekārtu “dekriptēt” (proti, ņemam īpašnieka pirkstu un lieta darīta t.i. nav iespējas pateikt nezinu paroli/uztraukumā aizmirsu utt), kas ne vienmēr “biznesiem” patīk (protams, var oponēt, ka termorektālaiskriptoanalizators var izdarīt to pašu ar standarta parolēm).

    0927
    02.10.2020 13:41
    Reply to  Reinis Rozitis

    gadījumos, par kuriem izsaki bažas, kā likums disku nenēsā somā viens cilvēks, bet ved aizsargātā transportlīdzeklī, turklāt bez pirksta īpašnieka (un bez kāda, kam ir piekļuve parolei). Un ja atcerās par vairāklīmeņu (un multipersonu) piekļuvi, tad ir saprotams, ka disks ar pirksta nospiedumu ir mājas lietotāja padarīšana.

    02.10.2020 14:58
    Reply to  0927

    Nu tas bija vairāk domāts par SOHO (kur pļurzuļi mētājas uz galda) un rakstā minēto “.. būtu dēvējams par biznesa klases”

    Reklāma