Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple var nākties atļaut citiem servisiem izmantot savu NFC sistēmu

    Jaunākie raksti

    Pēdējā gada laikā Eiropas Savienībā arvien skaļāk tiek runāts par to, ka Apple ir monopols bezkontakta maksājumos, jo visiem lietotājiem un bankām ir jāizmanto speciālā Apple Pay lietotne. Viena no pretiniecēm pret šādu kārtību ir Vācija, kura pieņēmusi lēmumu, kas kompānijai liks atvērt savu servisu trešajām pusēm.

    Līdz šim bankām bija jāsadarbojas ar Apple un jāmaksā noteikta daļa par Apple Pay pakalpojuma izmantošanu, taču Vācijas valdība ir pieņēmusi likumu, kuram būs jāizbeidz monopola dominance tieši iPhone sakarā un jāļauj finanšu uzņēmumiem vienkārši pieslēgties NFC iespējām. Tas ticis pieņemts saistībā ar naudas atmazgāšanas likumu, kas reizē liks elektroniskajām maksāšanas sistēmām atvērt savus pakalpojumus visiem interesentiem par saprātīgu cenu. Tiesa, šeit nav precīzi minēts uzņēmums Apple, bet realitātē ir zināms, ka tas noteikti tiek raidīts šī uzņēmuma virzienā.

    Tāpat Eiropas Savienība strādājot pie regulām, kuras šāda veida izmaiņas liks ieviest visās savienībā esošajās valstīs, mainot Apple ierasto darbības politiku, lai konkurentiem būtu ērti pieejama NFC sistēma. Tāpēc, ka līdz šim savā veidā tiek nodrošināta negodīga konkurence, jo servisu var izmantot tikai ar Apple Pay starpniecību, kā arī par to ir jāmaksā vēl papildus komisijas maksa.

    Pārdomājot no savas lietotāja puses, tad, pēc manām domām, Apple nezaudēs tik daudz, ja izmaiņas būs jāveic visā Eiropā, jo tieši īsceļi uz karšu palaišanu paliks kompānijas pusē. Piemēram, dubultklikšķis uz iPhone vai Apple Watch, lai paņemtu savu bankas karti, ir visērtākais veids.

    Avots9TO5Mac
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andrejs Pavārs
    21.09.2020 09:38

    Neko nesaprotu, kāds sakars NFC ar Apple?
    Katrs pakalpojuma sniedzējs var izveidot savu maksājumu sistēmu un lietot. Apple man šķiet to nevar aizliegt, viņi tak nav radījuši NFC kā tādu.

    Last edited 3 years ago by Andrejs Pavārs
    Kursors.lv
    21.09.2020 09:49

    Sakars vistiešākais. Apple savos produktos NFC ļauj izmantot tikai savu produktu un pakalpojumu ietvaros. Konkrēti šoreiz runa par bezkontakta maksājumiem, kas uz Apple ierīcēm ir pieļaujami tikai ar Apple Pay.

    Armands Bērziņš
    21.09.2020 10:20

    Kopš iOS 13 Apple atbalsta vairāk NFC protokolus, nebūtu problēma uz iOS uztaisīt virtuālo e-talonu ja RS padalitos ar dažiem info. Maksājumu ziņā gan tikai Apple Pay. Tā komisija tak ir smieklīgi maza – zem 1% par tranzakciju bija, bet drošība, ātrums un arī serviss bankai top līmenī. Tieši ļaujot šo handlot katras bankas appam veicinātu problēmas, nekonsistenci, lēnāku darbību. Vienīgais mīnuss, ka bija ilgi jāgaida Latvijā pēc ApplePay un tagad es sūdzētos ja būtu SEB vai Luminor klients, drošvien, lai gan Revolt un Monese ar savam bezmaksas kartem šo tāpat atrisina. Cerams gan EU panāks USB-C iPhonos, bet ApplePay lai neaiztiek :D

    Maxal
    21.09.2020 10:44

    1% komisija var šķist “smieklīgi maza” cilvēkam kurš nav pazīstams ar maksājumu karšu komisijām.

    EU noteiktie griesti interchane debit kartēm ir 0.2% (0.3% kredītkartēm)

    Armands Bērziņš
    21.09.2020 13:05
    Reply to  Maxal

    Vai tas būtu internets, ja kāds šādi nepiesietos. Es teicu zem 1%, lai te nepūstu no mušas ziloni, bet priekš tevis iegooglēju, ka komisija no bankas ir 0.15%

    Maxal
    21.09.2020 14:01

    un tagad saliekam šos 0.15% ar manis minēto EU interchange griestiem un iegūstam:
    no debekartēm apple paņēm 75% no izdevējbankas ienākumiem par transakciju
    no kredītkartēm apple paņem 50% no izdevējbankas ienākumiem….

    Vai tas nav zilonis ?

    Last edited 3 years ago by Uldis Upenieks
    wils
    21.09.2020 14:50
    Reply to  Maxal

    Tad tāpēc Latvijas bankām peļņa kritusies līdz 40 miljoniem pusgadā?

    Maxal
    21.09.2020 09:51

    NFC maksājumiem apple ekosistēmā nav pieejams trešo pušu aplikācijām.
    Bankai nepieciešams integrēt savu risinājumu ar Apple un izmantot apple softu.

    android gadījumā bankas aplikācija var pa tiešo strādāt ar nfc aparatūru.

    Reklāma