Web Analytics
More
    Reklāma

    Razer Nari Ultimate apskats – spēli var ne tikai dzirdēt, bet pat sajust

    Jaunākie raksti

    Vibromotoriņš spēlēm paredzētās ierīcēs nav nekas jauns. Pasaulē populārākā ierīce ar vibromotoru varētu būt PlayStation spēļu konsoles vadības pults. Bet populārais spēļu aksesuāru ražotājs Razer paspējis iebūvēt vibromotorus arī Nari Ultimate spēlēm paredzētajās ausīs.

    Razer Nari Ultimate ir tā dēvētās over-ear austiņas, kas darbināmas ar neliela USB spraudņa palīdzību bezvadu režīmā vai arī ar parastu 3.5 mm standarta vadu. Tātad Nari Ultimate austiņas ir plaši saderīgas ar datoriem, vairākām spēļu konsolēm un viedtālruņiem, kam vēl ir 3.5 mm austiņu spraudņa pievienošanas iespēja. Starp citu, spēlēm paredzētajos viedtālruņos 3.5 mm spraudņi sāk atgriezties. Tas pats ASUS ROG Phone III ticis pie nelielas dokstacijas ar 3.5 mm pieslēgvietu un arī ventilatoriņu viedtālruņa dzesēšanai.

    Reklāma

    Būšu godīgs pats pret sevi – nekad nebūtu iedomājies, ka austiņas ar vibrāciju vispār ir pieejamas, kā arī nebūtu iedomājies, ka šis efekts būt tik… efektīgs. Galvas vibrēšana ir kaut kas, ko meklējam diskotēkās vai mājās, uzstādot pamatīgu skaņas sistēmu viesistabā. Bet kaut kas līdzīgs tagad panākams arī ar aptuveni 200 eiro austiņām.

    Tehniskā specifikācija

    • Dizains: slēgtā tipa over-ear
    • Skaļruņu izmērs: 50 mm
    • Pretestība: 32 omi
    • Frekvences: 20 ~ 20000 Hz
    • Mikrofons: unidirectional ECM boom, 100 Hz – 6.5 kHz, -42 ± 3 dB
    • Savienojumi: USB spraudnis 2.4 GHz bezvadu režīmam vai vads ar 3.5 mm spraudni (130 cm vada garums)
    • Virtuālā daudzkanālu skaņa: THX Spatial
    • Svars: 430 grami
    • Akumulators: līdz 8 stundām bezvadu režīmā ar Razer Chroma izgaismojumu un HyperSense vibrāciju, līdz 20 stundām bez gaismiņām un bez vibrācijas
    • Saderība: PC, PlayStation 4 (stereo režīmā ar vienas krāsas izgaismojumu), Nintendo Switch, viedtālruņi ar 3.5 mm austiņu pieslēgvietu
    • Cena: apskata tapšanas laikā ap 205 eiro

    Izskats un uzbūve

    Razer Nari Ultimate, visticamāk, ir izmēros lielākās un smagākās austiņas, kas pie mums sabijušas izmēģināšanai. Nari Ultimate austiņas veidotas pārsvarā no plastmasas, toties dubultā stīpa virs galvas ir no metāla. Pieļauju, ka testam saņemtās austiņas ir pilnīgi nelietotas, jo tās smaržo pēc jaunas automašīnas. Man gan jāsaka, ka Nari Ultimate izmantotie materiāli ir drīzāk viduvēji, kad skatāmies vienlaikus arī uz austiņu cenu veikalos. Austiņas noteikti izskatās labi, bet uz tausti rokās materiāli šķiet nedaudz zem tā, ko būtu sagaidījis no šādas cenas.

    Par piederību Razer saimei vēsta pamatīga izmēra izgaismoti logotipi uz katras no ausīm. Pēc noklusējuma izgaismojums ir klasiskajā Razer zaļajā krāsā, bet tas nav pārāk uzkrītošs vai traucējošs. Faktiski izgaismojums ir tik pieticīgs, ka nācās ieiet visai aptumšotā istabā, lai to būtu iespējams nofotografēt.

    Nari Ultimate ir vairākas kustīgas un pat noņemamas detaļas – nelielais USB spraudnis, kas nodrošina bezvadu savienojumu, ir izņemams no pašām austiņām. Arī mikrofons ir izbīdāms ārā no austiņām, bet tas nav noņemams.

    Uz austiņām izvietotas vairākas vadības pogas un grozāmi rimbuļi, kas atbild par austiņu ieslēgšanu, skaļumu, mikrofona ieslēgšanu un izslēgšanu. Turpat arī ir vecā tipa microUSB pieslēgvieta uzlādei un arī 3.5 mm spraudņa pieslēgvieta. Es teiktu, ka kontroles iespēju (pogu un grozāmo rimbuļu) skaits varēja būt mazāks, vai arī tiem vajadzēja būt lielāka izmēra, jo tie nesaskan ar pašu austiņu grandiozo izmēru. Kāpēc kontrolēm uz pašām ausīm vajadzēja būt mazākā skaitā? Jo ar tām īsti neko ietekmēt nevar, tāpat nākas instalēt pavadošo programmatūru. Nedaudz mulsinošs ir arī rimbulis, kas pieregulē čata saziņas skaļumu pret spēles skaņu skaļumu, to ir arī pārāk viegli netīšām izkustināt.

    Uz galvas Nari Ultimate turas uz robežas ar to, ko varētu saukt par stabili. Būs labi, ja vien negrasies ātri griezt galvu vai ar tām lēkā apkārt. Visai lielais svars tomēr rauj tās nost no ausīm, kad veic straujas kustības. Toties austiņu uzlikas netraucēs tiem, kuri nēsā brilles.

    Ja neesi pie Nari Ultimate pieradis, to svars un vibrācija visai ātri nogurdina. Kopumā es laikam liktu 6.5 punktus no 10 par uzbūvi, jo austiņas šķiet nedaudz nestabilas, kā arī izmantotie materiāli varēja būt augstvērtīgāki.

    HyperSense vibrācija

    HyperSense vibrācija austiņām piešķir savu šarmu, bet tai ir arī pāris ēnas puses. HyperSense dod tādu sajūtu, it kā galva būtu iespiesta starp diviem zemo frekvenču skaļruņiem jeb subvūferiem. Efekts ir pārsteidzoši interesants, tas ir visai izteikts, bet nav kaitinošs. Vismaz ne spēlēs.

    HyperSense darbināšana paļaujas uz to, ko Nari Ultimate saņem – ja ir jāatskaņo zemās frekvences, tad arī strādā HyperSense motoriņi (faktiski tie ir Lofelt L5 aktuatori). HyperSense darbināšanai nav nepieciešami nekādi draiveri datorā vai atbalsts spēlēs – ausis ņem un vibrē uz basiem un skaļākiem trokšņiem, piemēram, šaušanu un granātu sprādzieniem spēlēm. Turklāt vibrē gan bezvadu režīmā, gan arī, kad tiek izmantots analogais 3.5 mm vads.

    Ar HyperSense un mūziku gan ir tā, ka, visticamāk, būs vēlme slēgt ārā vibrāciju. HyperSense nav iespējams izslēgt ar fizisku pogu uz pašam austiņām, kas man šķiet ļoti dīvaini. Nāksies uzstādīt Razer Synapse lietotni, lai izslēgtu HyperSense vibrēšanu.

    Vēl viena HyperSense vibrāciju nianse ir tāda, ka tomēr ir manāma neliela aizture. No sākuma ir būkšķis, kam pēc neliela mirkļa seko vibrēšana. Aizture varētu būt kaut kur ap 150… 250 milisekundēm, kas ir aptuveni puse no Bluetooth skaņas aiztures, bet tāpat šī nobīde ir jūtama, kas pabojā iespaidu par HyperSense.

    Synapse lietotne

    Razer Nari Ultimate izmanto to pašu Synapse programmatūru, kas darbina citus ražotāja produktus. Synapse programmatūra ir pamatīgi noslīpēta, kad to salīdzina ar citiem redzētiem pavadošās programmatūras risinājumiem. Jārēķinās, ka Synapse darbināšanai nāksies izveidot lietotāja kontu, kas nav lietotājam super draudzīgi.

    Ar Synapse programmatūru iespējams pieregulēt austiņu skanējumu (digitālais ekvalaizers), Chroma izgaismojuma efektus, iespējot vai atspējot HyperSense vibrēšanu. Synapse, protams, darbojas tikai bezvadu režīmā. Diemžēl programmatūra paredzēta tikai Windows datoriem.

    Akumulators

    Tiek solīts, ka Nari Ultimate ar ieslēgtām Chroma gaismiņām un HyperSense vibrēšanu darbosies līdz 8 stundām, bet faktiski šis laiks ir kaut kur starp 4 un 5 stundām. Uzlāde aizņem aptuveni pusotru stundu.

    Pastāv iespēja Nari Ultimate izmantot arī uzlādes laikā, bet to gan nemēģini darīt, jo parādās tādi fona trokšņi, kas atgādina faksa sūtīšanu blakus istabā.

    Skanējums

    Nari Ultimate pēc noklusējuma ir ļoti basīgas austiņas, kas pat ir labi, jo nereti dzirdētas ausis, kam nemaz nav basu potenciāla. Turklāt gan vidi, gan arī augstākas frekvences iespējams dzirdēt caur basiem. Attiecīgi, ja nu tiešām šķiet, ka basi ir pārlieku izteikti, atliek vien tos pavadošajā Synapse programmatūrā nogriezt mazākos apjomos. Šī regulēšana gan neattieksies uz Nari Ultimate kopā ar vadu, tad ir jāmeklē attiecīgās savienotās ierīces iestatījumi.

    Kā jau iepriekš minēju, HyperSense vibrēšanu droši vien mūzikai būtu jāslēdz ārā, tad tiešām vari no Nari Ultimate izdabūt tīri pieklājīgu skanējumu un vibrēšana netraucēs baudīt skaņdarbus. Te gan jāatgādina, ka nāksies doties atkal uz Synapse programmu, lai atslēgtu vibrēšanu.

    Kā ausis mūzikai es Nari Ultimate droši vien neieteiktu, jo tomēr šīs pamatā ir austiņas spēļu entuziastiem. Turklāt spēļu entuziastiem ar noslieci uz FPS tipa spēlēm, jo auto sacensību spēlēs basu un skaļu trokšņu būs mazāk, attiecīgi HyperSense vibrēšana nedarbosies tik interesanti.

    Pāris vārdi par mikrofonu – tas darbojas drīzāk labi, tā veidotā skaņas kvalitāte noteikti ir virs vidējā. Bet izbīdāmais mikrofons ir nedaudz par ļenganu, to nāksies visai bieži sakārtot.

    Nobeigumā

    Razer Nari Ultimate ir ar pamatīgiem basiem apveltītas bezvadu austiņas, kas spēj darboties arī vada režīmā. Starp citām spēlēm paredzētām austiņām Razer Nari Ultimate izceļas ar HyperSense vibrorežīmu, kas šaušanas spēlēs ir visai interesants papildinājums. Bezvadu režīmā skaņas aizkavēšanās nav manāma, bet manāmam ir vibrācijas aizture pēc sprādziena skaņas, kas nav īsti ideāli. HyperSense vibrorežīms paļaujas tikai uz skaņām, tas nav atkarīgs no spēlē iebūvēta atbalsta.

    Kad izslēdz HyperSense vibrorežīmu, Razer Nari Ultimate skan pat tīri labi un patīkami, man pat šķita, ka varētu samazināt basu, lai padarītu skanējumu vienmērīgāku. Nedaudz neērti ir tas, ka var atslēgt tikai lietotnē.

    Razer Nari Ultimate ir visai ērtas (tās nespiež ausis, arī briļļu valkātāji nebūs vīlušies), bet smagas austiņas un tās visai švaki piespiežas pie galvas, tātad straujākas kustības var izkustināt austiņas no ieriktētās vietas uz galvas.

    Aptuveni 5 stundas ar ieslēgtu HyperSense vibrorežīmu un izgaismojumu nebūtu dēvējams par ideālu akumulatora darbības laiku. Izslēdzot abus režīmus iegūsi aptuveni 12 līdz 15 stundu darbības režīmu. Bet lādēt un lietot Razer Nari Ultimate vienlaikus gan nevajadzētu, jo dzirdēsi pamatīgu čarkstēšanu, kas ir visai dīvaini šādas cenas austiņām. Pieļauju, ka tieši šis ir iemesls, kāpēc daudzi ražotāji neļauj lādēt un vienlaikus lietot bezvadu austiņas.

    Nari sērijā Razer sarūpējis arī citas austiņas. Razer Nari ir tādas pašas kā Razer Nari Ultimate, bet tām iztrūkst vibromotoru, par to Razer Nari modelis ir aptuveni 60 eiro lētāks. Razer Nari Essential ir sērijas lētākās austiņas, tām nav izgaismojuma, nav vibrāciju, kā arī tiek izmantoti 40 mm skaļrunīši.

    Patika

    • Unikāla HyperSense vibrēšanas tehnoloģija
    • Komforts
    • Basi noteikti netrūks
    • Nemanāma aizture bezvadu režīmā

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • Nav pārāk stabilas uz galvas
    • Drīzāk vājš akumulatora darbības laiks
    • Par prasīto cenu varēja vēlēties labākus materiālus
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Brickman
    14.09.2020 19:30

    Nekāds vaigais jaunums jau tas nav. Pirms kāda gada pirku TRUST austiņas, ar ar vibro funkciju. Rezultāts par € 40,- bija ļoti pārsteidzošs. Bet īss mūžs gan bija vibrācijai, darbojās kādas pāris nedēļas, tad kļūst pavisam mierīgas. Trešais piegājiens izrādījās veiksmīgs, darbojās nevainojami jau kādu 8 mēnešus. Dizains arī par šo cenu arī ļoti labs.

    freelifelv
    16.09.2020 23:16
    Reply to  Brickman

    Austiņas ar vibro funkciju bija pieejamas jau pirms gadiem 10 vismaz. Čomam tādas on-ear bija, varbūt arī Trust. Protams, nekādas hyper turbo sense etc tehnoloģijas tajā laikā nebija, vibrēja apm. basu ritmā, 3 regulējami vibro līmeņi, tas arī viss.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings
    15.09.2020 11:34

    Varētu būt labs gadžets.
    Ja man būtu 12 gadi, es tādu pirktu.

    Jurčiks
    15.09.2020 19:13

    Uzdāvināšu tās vibroaustiņas sievai, lai tā iet paklausīties mūziku un netraucē man Factorio uzspelēt!

    Reklāma