Web Analytics
More
    Reklāma

    Eksperimentā ar skaņu pētnieki vēlas uzlabot robotu dzirdi (video)

    Jaunākie raksti

    Roboti galvenokārt paļaujas uz divām pamata maņām – redzi un pieskārienu. Taču Kārnegija-Melona Universitātes pētnieki vēlas tām pievienot arī trešo – dzirdi, tādējādi uzlabojot robotu uztveri par apkārtējo pasauli. Vienā no eksperimentiem pētnieki analizēja skaņu, ko rada kustīgi objekti un vēroja robota reakciju – cik daudz priekšmetu ar dzirdes palīdzību tas spēj identificēt.

    Eksperimenta ietvaros tika ņemti dažādi objekti, kurus salika koka kastē, lai pēc tam gūtu izpratni par skaņām, ko rada šie priekšmeti, ripojot un triecoties pret kastes malām. Kopumā tika izmantoti 60 dažādi objekti, tajā skaitā instrumenti, koka bloki, tenisa bumbiņas un āboli. Komanda fiksēja šo mijiedarbību, izmantojot eksperimentālu aparātu, kuru viņi sauca par Tilt-Bot – kvadrātveida kasti, kas piestiprināta pie Rethink Robotics radītā robota Sawyer rokas. Pētnieki kopā reģistrēja 15 000 mijiedarbību un vēlējās uzzināt, cik lielu daļu no tām ar dzirdes palīdzību fiksēs robots.

    Reklāma

    Eksperimenta rezultātā Sawyer ar dzirdes palīdzību spēja identificēt 76% skaņu. Dažos gadījumos tas pat pareizi noteica salīdzinoši nelielas materiālu atšķirības starp skrūvgriezi un uzgriežņu atslēgu. Izmantojot skaņas datus, robots bieži spēja pareizi noteikt priekšmetu materiālo uzbūvi.

    Šis vēl ir tikai pats sākums pētījumiem šajā virzienā, taču, domājams, ka vairs nav tālu līdz tam, kad starp robota maņām parādīsies arī dzirde. Dzirde varētu palīdzēt robotiem noteikt, kāda veida darbība izraisīja skaņu, un palīdzēt tiem izmantot skaņas, lai noteiktu objektu fiziskās īpašības.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma