Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētnieki radījuši mākslīgo ādu robotam, kas ļauj izteikti sajust pieskārienus

    Jaunākie raksti

    Izmantojot Intel neiromorfisko mikroshēmu “Loihi”, Singapūras Nacionālās universitātes (NUS) pētnieki izstrādājuši mākslīgo ādu, kas ļauj robotiem 1000 reizes ātrāk par cilvēku sajust pieskārienus. Sistēma var arī 10 reizes ātrāk par vienu acumirkli noteikt objekta formu, tekstūru un cietību. Pētnieki uzskata, ka šis risinājums varētu uzlabot cilvēka un robota mijiedarbību, padarot iespējamāku robotu iesaisti, piemēram, medicīnā – ķirurģijā.

    Viens no pirmajiem eksperimentiem, kur NUS pētnieki izmantoja jauno risinājumu – aprīkoja ar mākslīgo ādu robota roku, kas tādējādi spēja izlasīt tekstu Braila rakstā. Robota roka nodeva taustes datus neiromorfiskai mikroshēmai “Loihi”, kas tos iztulkoja. Diezgan augstu vērtējams tas, ka iegūtā tulkojuma precizitāte sasniedza vairāk nekā 92%.

    Reklāma

    Avots: Intel (neiromorfiskā mikroshēma “Loihi”)

    Papildus jau minētājam veikti vēl citi eksperimenti, dažādos veidos izmēģinot ar mākslīgo ādu aprīkotas robota rokas spējas. Pētnieki atklājuši, ka “Loihi” datus no maņām apstrādā par 21% ātrāk nekā nekā GPU (Graphics processing unit – datora mikroshēma, kas veic ātrus matemātiskus aprēķinus) ar vislabāko veiktspēju, vienlaikus izmantojot par 45% mazāk enerģijas.

    Ar saviem atklājumiem NUS pētnieki iepazīstinājuši šajā nedēļā notikušajā izstādē “Robotika: zinātne un iekārtas ” (“Robotics: Science and Systems”).

    Robotiskās rokas savā attīstībā pēdējā desmitgadē ir ļoti progresējušas – to pirksti jeb satvērēji kļuvuši gudrāki un precīzāki. Vienlaikus nākamais izaicinājums robotikā būs taustes un redzes apvienošana, ko jau NUS pētnieki praktizē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma