Web Analytics
More
    Reklāma

    Canon (beidzot) oficiāli iepazīstina ar EOS R5 un R6

    Jaunākie raksti

    2020. gada 9. jūlijā Canon beidzot iepazīstināja ar ilgi gaidītajiem pilnā kadra sensora EOS R5 un R6 bezspoguļa kameras modeļiem, kas papildina esošo EOS R platformu līdztekus jau kādu laiku pieejamajiem EOS R un RP modeļiem. Ar šo paziņojumu Canon stipri novēloti ierodas ballītē, kur jau labu laiku dominē Sony un Fuji, taču tas nepadara Canon ierašanos mazāk krāšņu un pārliecinošu. Gluži otrādi, Canon ierašanās tika gaidīta un par to baumoja jau sen. Jauno R5/R6 kameru funkcijas un specifikācija ir nopietns pieteikums šī brīža konkurējošajiem ražotājiem. Patiesībā, lietot vārdu “konkurēt” šajā gadījumā pat nav pietiekami. Šī brīža bezspoguļu foto/video kameru segmentā Canon ar R5 pārējos vienkārši patriec no pludmales, kaut gan visdrīzāk ne uz ilgu laiku, jo arī Sony pamazām gatavojas atjaunot savu populāro A7 līniju ar jaunu A7S-3 vai līdzvērtīgu modeli. Taču atgriežamies pie Canon R5 un R6.

    EOS R5 ir ne vien kopumā tehniski spējīgākais produkts šajā segmentā, bet arī pirmā patērētāju vai entuziastu līmeņa kompaktā fotokamera ar 8K 12-bit RAW video ieraksta iespēju pašā kamerā, neizmantojot ārējās ieraksta iekārtas. Canon EOS R5 ir ielikuši jaunākās paaudzes CMOS pilna kadra sensoru ar 45 megapikseļu izšķirtspēju, kas darbojas līdz pat 20 kadriem sekundē elektroniskā slēdža režīmā un 12 kadriem sekundē mehāniskajā režīmā. Abiem modeļiem ir arī jaunā mehāniska attēla stabilizācijas sistēma (IBIS), kas, darbojoties tandēmā ar optisko stabilizāciju (IS) Canon objektīvos, spēj nodrošināt stabilizāciju 8 diafragmas vienību diapazonā jeb vienkāršāk – asu 2 sekunžu garu ekspozīciju, turot kameru rokās.

    Reklāma

    Lai nodrošinātu milzīgā datu apjoma (8K!) apstrādi, ir arī jaunas paaudzes DIGIC X procesors, tas pats, kas šobrīd atrodas EOS 1DX Mark III kamerā un nodrošina tādas papildu iespējas kā gudrais autofokuss ar sekošanas iespēju sejai un acīm (līdz pat -6,5 EV ekspozīcijas apstākļos) un visas nepieciešamās bezvadu sistēmas (Bluetooth un Wi-fi savienojumi).

    R5 vs R6

    Kamēr EOS R5 ir skaidri tēmēts kā hi-end produkts, tā mazākais brālis R6 ir mazliet cenā pieejamāks risinājums tiem, kam nav nepieciešami tik daudz megapikseļi un 8K video ieraksts. Attiecīgi, R6 ir aprīkots ar mazliet mazākas izšķirtspējas 20 megapikseļu sensoru, kas citstarp atļauj mazāk trokšņainu attēlu tieši augstu ISO gadījumos, mazliet mazākas izšķirtspējas EVF ekrānu, kā arī ierobežo video izšķirtspēju 4K režīmā, kas tāpat jau ir pietiekami visām vajadzībām. Uz kā rēķina vēl ir ietaupīts ar R6? Mazliet plastmasīgāks korpuss, mazliet mazāks LCD ārējais ekrāns, divas SD UHS karšu pieslēgvietas, atšķirībā no R5 vienas ātrās CFExpress un vienas standarta SD UHS pieslēgvietas, kā arī pāris vienkāršāki pogu risinājumi uz R6. Pārējie parametri (CPU, autofokusa sistēma un bezvadu savienojumi) ir praktiski vienādi abām kamerām.

    Kā video nūģi mani visnotaļ uzrunā EOS R5 izcilās video iespējas – pilna kadra 8K nekompresētā veidā vai H.265 kompresijā ar HDR atbalstu ir kaut kas, kas šobrīd nav iespējams pat ar profesionālā gala digitālajām kino kamerām ārpus RED produktiem. Turklāt, atšķirībā no Sony produktiem, samazinot video izšķirtspēju uz 4K vai standarta HD izmēru, EOS R5/R6 neveic attēla lauka samazināšanu jeb tā saucamo crop. Jaunais DIGIC X procesors ir spējīgs samazināt attēla ģeometriju reālā laikā, tā kā jebkurā video režīmā vienmēr ir pieejama pilna kadra sensora attēls. Šobrīd man ir jāveic neliels lēnās elpošanas vingrinājums, lai sevi nomierinātu un turpinātu rakstīt.

    Nākotne ir tagad

    Ja šīs nav lieliskas ziņas visiem foto un video entuziastiem, tad es nezinu, kas būtu. Tik kompaktas klases kameras nekad nav eksistējušas ar šādiem video parametriem, un gan R5, gan R6 neapšaubāmi strauji turpinās tehnoloģiju “demokratizācijas” procesu, kā rezultātā mēs iegūsim iespējas filmēt un fotografēt tik labi un vēl labāk, nekā tas pirms dekādes būtu iespējams tikai ar vairāku desmitu tūkstošu vērtām kamerām.

    Jāatzīst, ka lēnās elpošanas metode šobrīd īsti neiedarbojās, tādēļ es izmēģināšu vienu alternatīvu metodi, ko sauc par “paskatīsimies šo jauno modeļu cenas”. Tātad, EOS R5 rekomendētā ielas cena ir 4850 EUR, kamēr tā mazais brālis R6 solās būs pieejams par 2900 EUR (tikai korpuss). Lai gan es teiktu, ka 4800 EUR nav daudz par 8K-spējīgu video kameru (ar labu foto funkciju), jāņem vērā, ka EOS R5 varētu ātri vien apaugt ar izmaksām, ja to plāno izmantot pilnvērtīgi. 8K video ierakstu nodrošināt spēs vien ļoti ātras CFExpress tipa atmiņas kartes, kas šobrīd vēl ir ļoti dārgas (vidēji 260 EUR par 128GB karti).

    Lai vai kā, atstāšu jūs pašus izsvērt visus “par” un “pret” ar īsu funkciju un specifikāciju apkopojumu abām kamerām. Nu, vai arī jūs varat pasiekaloties Canon oficiālajā produktu lapā.

    Īss galveno funkciju salīdzinājums

    Funkcija EOS R5 EOS R6
    Korpuss Magnēzija sakausējums Plastmasas
    Sensora izšķirtspēja 45 megapikseļi 20,1 megapikseļi
    Slēdža ātrums (elektronisks/mehānisks) 20/12 fps 20/12 fps
    Attēla stabilizācija IBIS (8 stopi) IBIS (8 stopi)
    Autofokusa tips Dual Pixel CMOS AF II Dual Pixel CMOS AF II
    ISO diapazons 100-51,200 100-102,400
    Video ieraksta iespēja 8K/30p, 4K/120p 12-bit RAW/H.265 4K/60p, HD/120p 10-bit H.265
    EVF skata meklētāja ekrāns 5,76 milj. punktu 3,69 milj. punktu
    LCD ārējais ekrāns 3,2″ 2,1 milj. punktu 3″ 1,62 milj. punktu
    Atmiņas kartes 1x CFExpress, 1x SD 2x SD
    Bezvadu savienojumi 5GHz Wi-fi, Bluetooth 2,4GHz Wi-fi, Bluetooth
    Mitrumizturība
    Svars (g) 739g 690g

    Galerija

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Māris Zemgalietis
    09.07.2020 20:00

    Neviens no parametriem nefilmētāju pagaidām tā īpaši neiepriecina.

    KKTK
    10.07.2020 09:59

    Piemēram 1000 kadri ar vienu bateriju ;)

    1042
    10.07.2020 10:49
    Reply to  KKTK

    Bez optiskā skatu meklētāja tos 1000 kadrus var ielikt kastītē ar uzrakstu “nākotnes cerības”, es teiktu.

    Last edited 3 years ago by 1042
    Māris Zemgalietis
    10.07.2020 13:07

    Baumotie 80 Mpix. Ar 45 varējā pārsteigt 2015. gadā apmēram. Un ISO 50 – 500’000. Sony ir pamanījies sadalīt modeļus dažādām vajadzībām. Sajūta , ka Canon koķetē vai meklējas.

    Juris
    15.07.2020 12:56

    Autors nedaudz varēja precizēt, kurš tieši video režīms ir ‘full read-out’ un bez ‘pixel binning’

    Reklāma