Web Analytics
More
    Reklāma

    Qualcomm: mašīnmācīšanās viedtālruņos uzvarēs DSLR fotoaparātus

    Jaunākie raksti

    Qualcomm nācis klajā ar visai brašu paziņojumu – uzņēmums uzskata, ka jau tuvāko piecu gadu laikā mašīnmācīšanās viedtālruņos nodrošinās tik pat labas vai pat vēl labākas fotogrāfijas par tām, ko šobrīd var iegūt ar digitāliem fotoaparātiem.

    Tiek norādīts, ka jau šobrīd viedtālruņos ir 10x optiskā palielinājuma periskopa tipa kameru objektīvi, 8K video ieraksts un viedas iespējas, kas ļauj dzēst nevajadzīgo no fotogrāfijas. Nākamais industrijas solis varētu būt mašīnmācīšanās viedtālruņos, kas ļautu vēl tālāk uzlabot fotogrāfijas.

    Reklāma

    Mašīnmācīšanās viedtālruņos pratīs atšķirt, kas tieši tiek fotografēts, atšķirt cilvēka matus no sejas un no apģērba. Tas ļaus jau tālāk uzlabot fotografējamo objektu un fonu aiz tā.

    Qualcomm norāda, ka viedtālruņu fotografēšanu ar mašīnmācīšanās elementiem var iedalīt četros līmeņos. Pirmais – mašīnmācīšanās izšķir, kas tiek fotografēts (ēdiens, puķes, portrets). Otrais – mašīnmācīšanās pielāgo baltās krāsas balansu un fokusu. Šobrīd mēs esam trešajā līmenī – mašīnmācīšanās spēj izšķirt dažādus kadrā esošus objektus, daži viedtālruņi jau spēj izgriezt tos no attēla.

    Nākamais (ceturtais) līmenis būs, kad mašīnmācīšanās atpazīs objektus un rīkosies attiecīgi, pielāgojot ekspozīciju un krāsu balansu katram objektam un fonam atsevišķi. Tiek pat solīts, ka mašīnmācīšanās ļaus ar viedtālruņiem katram uzņemt National Geographic žurnālu vērtus foto.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    R.Z.
    28.09.2022 11:55

    Es tikai nesaprotu – kāda problēma to pašu mašīnmācīšanos pielietot, apstrādājot bildes no kameras? Un dabūt pat vēl labākas bildes, nekā “pa tīro” no kameras. Algoritmi tie paši – kāda starpība, vai tos pielieto telefona vai fotokameras bildēm?

    Biteme
    28.09.2022 13:07
    Reply to  R.Z.

    Problēma ir tirgū – dslr ir vienam procentam vai mazāk cilvēku, telefona nav vienam procentam cilvēku.
    Nu dslr jau tagad dod laukā bildi kas ir praktiski izmantojama, bet telefona bildes ir labas tikai ja nezin, kas ir labs. Nu, tāpēc arī velta spēkus tam, lai uzlabotu to, ko vajag uzlabot un galvenais – kur ir lietotāju bāze.

    Kolhozs Nākotne
    28.09.2022 15:29
    Reply to  R.Z.

    Drīz jau pat vairs fotografēt nevajadzēs! Mākslīgais “intelekts” pēc taviem feisbekā uzkrātajiem datiem un GPS vietas UZSINTEZĒS kādu attēlu, kas atbildīs kaut kādiem aptuveniem elektroniskiem tābrīža aktuālajiem signāliem no tavām smadzenēm.
    Vēlmes tiks apmierinātas. Klientu bāze arī būs.

    Lauris
    29.09.2022 09:54

    Es teiktu, ka tuvāko 5-10 gadu laikā radīsies jauns termins, kas aprakstīs ar AI iegūtus attēlus. Jo fotogrāfija tā vairs nebūs. Jau tagad var teikt, ka tas, ko iegūst ar tālruņiem, nav īsti fotogrāfija.

    Biteme
    29.09.2022 10:11
    Reply to  Lauris

    Jau tagad ir termins imaging

    digitalk
    29.09.2022 10:55
    Reply to  Biteme

    tad latvieši ir visai pasaulei priekšā ar jau gadsimtu eksistējošo “bildēt”.

    zirgs
    29.09.2022 14:02

    Un kā pretstats šim – filmu fotogrāfija piedzīvo renesansi. Un tur nav AI (citreiz pat nav I) vai superkvalitatīvi, bet ir kaut kā “dzīvāk”. Droši vien būs tas pats, kas ar vinilu.

    Reklāma