Web Analytics
More
    Reklāma

    Superlēnais robots SlothBot palīdz apdraudētu sugu pētniecībā

    Jaunākie raksti

    Liela daļa dzīvniekveidīgo robotu izstrādāti ar mērķi pārvietoties bez īpašas vilcināšanās un paveikt savu misiju ne gliemeža ātrumā. Turpretī “Georgia Tech” jaunākais veikums ir kaut kas pavisam pretējs. Uzņēmums radījis mazkustīgo robotu “SlothBot”, kas savā ziņā atgādina tropiskajos mežos mītošo sliņķi. Tomēr šim robotam jākarājas kokos ar nopietnu misiju – jāpēta dzīvnieki, augi un apkārtējā vide, pievēršot īpašu uzmanību apdraudētām sugām.

    SlothBot pamatā funkcionē ar saules bateriju palīdzību, tādējādi savus pētāmos objektus, ieskaitot arī oglekļa dioksīda līmeni un laika apstākļu maiņu, var uzraudzīt ļoti ilgi, pat gadiem. Turklāt, robots arī ieprogrammēts tā, lai pats visu laiku virzītos pretī saulei, tādējādi paliekot uzlādēts. Kā jau dzīvniekveidīgam robotam – SlothBot ir arī savas bruņas, par kurām kalpo 3D drukāts apvalks, kas gluži kā hameleonam palīdz saplūst ar apkārtējo vidi, kā arī pasargā no lietus.

    Reklāma

    Savu misiju SlothBot uzsāks Atlantas Botāniskajā dārzā, kur vairākus mēnešus pavisam nesteidzīgi, braukājot pa 30 metru garumā nostieptu trosi, vēros tur esošo floru un faunu. Vienlaikus pētnieki cer, ka ilgtermiņā SlothBot spēs galvenokārt pievērsties tieši apdraudēto sugu izpētei un vides izmaiņām. Tāpat šāds robots varētu būt noderīgs lauksaimniekiem, palīdzot laikus fiksēt nevēlamus kaitēkļus vai slimības, kas apdraud ražu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Edgars Suseklis
    22.06.2020 13:18

    Super!

    digitalk
    22.06.2020 16:29

    Keitij, tev vajag iemācīties neizlaist būtiskus faktus tulkojot materiālu, citādi rakstam pazūd jēga. šajā rakstā būtiskākā atšķirība ir robota pārvietošanās veids. tas braukā pa nostieptu trosi, šobrīd Atlantā tā ir 30 m gara, bet izstrādātāji plāno reālajiem novērojumiem izmantot vairākas troses, lai paplašinātu novērojumu teritoriju. pārvietošanās veids izslēdz robota ietekmi uz augiem un dzīvniekiem, ko tas novēro.

    Reklāma