Web Analytics
More
    Reklāma

    SpaceX testē uzlabotus Starlink satelītus, lai tie nespīdētu debesīs

    Jaunākie raksti

    Uzņēmumam SpaceX ir bijušas visai aktīvas pēdējās nedēļas, jo 30. maija vakarā debesīs atkal tika palaisti astronauti no Amerikas kontinenta, bet 3. jūnijā Zemes orbītā tika nogādāta jauna porcija ar Starlink satelītiem. Šoreiz ierastie 60 satelīti, no kuriem viens ir ticis uzlabots, lai mazāk atstarotu saules gaismu.

    SpaceX jau sāk iezīmēt scenāriju, kāds varētu būt aktīvam kosmosa transportam, pāris dienu laikā startējot divas Falcon 9 raķetes. Šoreiz gan uzsvars uz Starlink satelītu projektu, lai nodrošinātu internetu visā pasaulē. Šis projekts kopš aktīvās izpildes fāzes ir saņēmis lielu kritiku tieši no astronomiem un pētniekiem, jo satelīti varētu pārāk izgaismot debesis, neļaujot veikt kvalitatīvus zinātniskos pētījumus. Debesīs jau iepriekš ir bijis iespējams novērot “gaismas vilcienu”, kad satelīti pārvietojas.

    Reklāma

    Kompānija aktīvi reaģē uz šo situāciju sākumā mainot satelītu pozīciju, lai saules gaisma tiktu mazāk atstarota, taču tagad debesīs nogādāts arī jauna tipa satelīts, kuram pievienots speciāls vizieris, kurš aizsegs Starlink spīdošo daļu. Kas attiecīgi samazināt atstarotās gaismas daudzumu un varētu būt kā īstais risinājums, lai pēc iespējams mazāk izgaismotu gan debesis, gan satelītu pašu, līdz ar to mazinot šo traucējošo ietekmi.

    Uzņēmums pat aicinājis cilvēkus dalīties ar savu viedokli par šiem uzlabojumiem, lai varētu turpināt uzlabot savu produktu, neietekmējot debesu jumu zinātnes nolūkiem, jo satelītu skaits sasniegs vairākus tūkstošus. 3. jūnija palaišana bija nozīmīgs fakts arī Falcon 9 raķetes sakarā, kura jau 5. reizi tika sekmīgi palaista no zemes un atgriezās atpakaļ uz speciālās platformas.

    AvotsSpaceX
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    08.06.2020 16:47

    Žēl, man patīk ka spīd! Cerams tikai samazinās to atstarotās gaismas daudzumu lai zvaigžnu pētniekiem netraucē, bet redzami paliks. Man patīk tā gaismiņu virtene, stilīgi – kaut kas futūristisks!

    Alfons
    09.06.2020 01:19
    Reply to  Uldis M.

    Da nu nafig, un tad fotošopā mocīties katru reizi to herņu aizvākt. Nez kā citiem, bet man reāli traucē!

    09.06.2020 19:57
    Reply to  Alfons

    Nedomāju ka to ir nepieciešams retušēt katru reizi. Es saprotu ja ir sanācis ideālais kadrs, kur tas traucē, bet citādi, manuprāt, tas ir jāpieņem ka tā tagad ir. Vēsturiski daudzas inovācijas dabas ainavā esam pieņēmuši, sākot ar elektrības stabiem, un beidzot ar vēja ģeneratoriem lauku ainavā.

    Reklāma