Web Analytics
More
    Reklāma

    Radīts displejs, kas ļaus izbaudīt garšas bez ēdiena klātbūtnes

    Jaunākie raksti

    Japānas universitātes pētnieks Homei Miyashita nācis klajā ar pavisam savdabīgu ierīci, kas ļauj apmierināt kāri pēc dažādām garšām, neuzņemot nevienu kaloriju. Ierīce, kas tiek raksturota kā garšas displejs, var mākslīgi radīt jebkuru garšu, liekot darboties uz mēles esošajiem receptoriem un pēc izvēles ļaut izbaudīt saldu, skābu, sāļu, rūgtu un umami jeb no japāņu valodas – pikantu garšu dažādās variācijās.

    Iepriekš bijuši vairāki mēģinājumi mākslīgi simulēt dažādas garšas gan ar, gan bez ēdiena klātbūtnes. Taču fokuss vienmēr likts vai nu uz specifisku garšu radīšanu, vai atsevišķas garšas uzlabošanu. Piemēram, sāļas garšas pastiprināšana, faktiski nemaz nepievienojot šo garšvielu. Tikmēr Japānas pētnieka radītais garšas displejs, kam dots nosaukums “Norimaki Synthesizer”, šai lietai pieiet agresīvāk. Konkrētas garšas radīšanas pamatā šeit ir piecas želejas, kas, saskaroties ar cilvēka mēli, iedarbina saldu, skābu, rūgtu, sāļu un pikantu garšu.

    Reklāma

    Želejās, kam pamatā ir agars, veidotas garu stobriņu formā. Tām pievieno glicīnu, lai radītu saldu garšu, citronskābi – skābai, nātrija hlorīdu – sāļai, magnija hlorīdu – rūgtai un nātrija glutamātu – pikantai. Ierīci piespiežot mēlei, lietotājs vienlaikus sajūt visas piecas garšas, ko rada želejas. Taču specifisku garšu iespējams iegūt, ja želejas tiek samaisītas noteiktos daudzumos un intensitātē, gluži kā jaucot krāsu.

    Garšas displeja prototips pats par sevi izskatās nedaudz apjomīgs, taču ierīci iespējams izveidot līdz tādai miniatūrai, kas atgādina elektronisko cigareti un ērti paņemama līdzi ikdienas gaitās. Brīdi, kad kārojas noteikta garša, nevis jāskrien uz veikalu, bet atliek tik paņemt šo ierīci, pielikt pie mēles, lai palutinātu savas garšas kārpiņas bez kripatas ēdiena.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    25.05.2020 13:17

    neizklausās pārliecinoši, jo dažādas garšas tiek uztvertas ar dažādām mēles daļām.

    Foobar
    25.05.2020 17:51
    Reply to  digitalk
    25.05.2020 18:30
    Reply to  Foobar

    kad varēsi sagaršot rūgtumu ar mēles galu, tad piesakies.

    Krotow
    25.05.2020 14:06

    Diez cik precīzi garša tiks pārnesta no oriģinālā objekta uz “pacienta” mēli? Cik zināms, dažādas mēles daļas dažādi reaģē uz konkrētiem garšas tipiem. Taču kā prototips – lai iet. Paredzu ka tagad parādīsies arī “nogaršotāji” ēdienu garšas taustu veidā. Varēs nogaršot “Maxima” salātus pirms ēšanas “higiēniskā veidā”, tajos vienkārši iebakstot. Pēc tam uzpeldēs specifisku youtuberu interešu grupas, kas mēģinās nogaršot neēdamas lietas – skābes, qaqas utt.

    Reklāma