Web Analytics
More
    Reklāma

    Thunderbolt pieslēgvieta ir drošības caurums Mac datoriem

    Jaunākie raksti

    Dāņu drošības pētnieks Bjorns Rujtenbergs (Björn Ruytenberg) atklājis, ka visiem Apple Mac sērijas datoriem sākot no 2011. gada ir drošības problēmas, pateicoties tieši īpašajam Thunderbolt/USB-C portam.

    Šī ievainojamība nosaukta par Thunderspy, un tā pavisam vienkārši ļauj piekļūt visai datorā esošajai informācijai, ja tiek pieslēgta kāda speciāla ierīce caur Thunderbolt pieslēgvietām. Pret to nespēs aizsargāt papildus cietā diska drošība un tas, ka dators ir ieslēgts gaidīšanas režīmā. Tāpat pētnieks norāda, ka šo problēmu nevarēs atrisināt ar programmatūras atjauninājumu, bet gan nepieciešamas fiziskas izmaiņas.

    Visizplatītākā uzbrukuma forma ir likt datoram uzskatīt, ka pievienotā ierīce ir oficiāli atzīts kompānijas Apple produkts, kas tālāk ļauj veikt dažādas manipulācijas, par kurām lietotājs var nemaz neuzzināt. Viens no visbīstamākajiem scenārijiem var būt tāds, ka Mac datoram tiek atslēgti Thunderbolt drošības iestatījumi un bloķēti turpmākie programmatūras atjauninājumi. Lietotājs par to pat neuzzina, kamēr nākotnes labojumi neļaus aizsargāt datoru pret uzbrukumiem, bet hakerim būs brīvas rokas, lai iegūtu informāciju.

    Parokoties nedaudz dziļāk, velns nav tik melns, kā viņu mālē, jo jau 2017. gadā Apple macOS izlaidis atjauninājumu, kas ir saistīts tieši ar šo problēmu, un šādi uzbrukumi nemaz nav bijuši iespējami jau 3 gadus. Līdzīgi tas ir ar Windows darbinātajiem datoriem, kā arī realitātē ir vajadzīga pilnībā fiziska pieslēgšanās ar speciālu aparatūru. Ja lietojam datoru daudz un esam tam blakus, iespējamība šādām darbībām ir maza.

    Pavisam nesen arī Microsoft paziņoja, ka Thunderbolt ir nedrošs standarts un tāpēc tas netiek izmantots Surface datoros.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elvis
    14.05.2020 11:50

    Tas jau tas pats kas parastajam USB. Iespraud WinKiller flešku un done, zodz un dari ko gribi.

    User Vulgaris
    14.05.2020 11:51

    Tam datoram ir tikai viens caurums, un tas pats ir caurs.. Apple.. 🤣😼

    Reklāma