Web Analytics
More
    Reklāma

    Hewlett Packard 250 G7 budžeta klases portatīvā datora apskats

    Jaunākie raksti

    Uz testiem ražotāji mums parasti atsūta jaudīgus geimeru vai praktiskus biznesa datorus un esam grēkojuši ar pieejamu tautas klases portatīvo datoru apskatiem. Pateicoties Dateks.lv esam tikuši pie Hewlett Packard 250 G7 budžeta klases portatīvā datora, kas jauns maksā sākot no nepilniem 300 eiro par versiju ar Intel Celeron N4000 procesoru, 4GB operatīvo un 128GB iebūvēto atmiņu. Šajā gadījumā Windows būs jāpiepērk klāt vai arī jāizmanto kāds no daudzajiem Linux paveidiem. Šodien apskatīsim šādu, gandrīz pašu lētāko Hewlett Packard 250 G7 modeli un noskaidrosim kāds tas ir ikdienas lietošanā.

    Reklāma

    Hewlett Packard 250 G7 upurējis glaunus datora korpusa materiālus un augstas izšķirtspējas, lai noturētu pēc iespējas zemu cenu. Ap 300 eiro maksā lētākais modelis, kas aprīkots ar Intel Celeron N4000 procesoru, taču šo datoru varam nopirkt arī ar krietni jaudīgākiem Intel septītās un astotās paaudzes Core i3, Core i5 un pat Core i7 procesoriem. Tiesa, šajā gadījumā cena pakāpsies pāri 700 eiro.

    Vienkāršākajā izpildījumā šāds dators labi derēs kā skolēnu pirmais dators vai ikvienam, kam ir nepieciešams dators, bet nav vēlmes vai iespējas par to maksāt daudzus simtus eiro. Šis noteikti nav dators videospēļu spēlēšanai, bet drīzāk derēs tikai tīmekļa pārlūkošanai un kā rakstāmmašīna.

    Neitrāls dizains un ļoti vienkāršs korpuss

    Uz testu saņemtā datora korpuss veidots no pagalam vienkāršas plastmasas un ierīci nebūs žēl apbružāt. Visapkārt datoram korpusam ir “morzes koda” tekstūra, kas ļauj to vieglāk noturēt rokā un piešķirt kaut kādu dizaina niansīti. Bet galvenais atslēgvārds te ir viens – vienkāršība!

    Kā redzam attēlā zemāk, datora apakšpusi sedz viengabala vāks un tādējādi datoram nav atsevišķi izņemama baterija. Arī ventilācijai atvēlēts vien pavisam mazs laukums datora apakšā un šaura josla augšā virs tastatūras. Darbībā šis dators ir pavisam kluss un tā vienkāršais Celeron procesors ļauj to izmantot bez aktīvās dzesēšanas (ventilatora). Pat neskatoties uz to, dators būtiski neuzkarsa pat darbinot prasīgus veiktspējas testus.

    Lai dators stabili stāvētu uz galda virsmas, lieti noder divas gumijas kājas, kas stiepjas visā datora platumā.

    Pats dators pārāk nelokās, taču displeja vāks gan ir diezgan mīksts un ar lielām bažām to var pamatīgi iespiest. Tāpat displeja konstrukcija diezgan pamatīgi vērpjas, ja pieliek spēku. Ar vienu roku datoru atvērt nevar, tomēr noder, ka ap kameru ir tāds kā mazs plastmasas nadziņš aiz kura vieglāk datoru atvērt. Vienīgi demo ierīcei tas nav labi piestiprināts un var viegli ieraudzīt šķirbu ar displeja rāmi. Lai displeju, piemēram, somā pārnesājot nesaspiestu pret tastatūru, HP ir displeja vāka iekšpusē iestrādājis četras pamatīgas gumijas josliņas.

    Eņge pati par sevi ir diezgan stingra, taču dators displejam ir gana liels svars un tas kratās, ja kustināsim datoru, piemēram, pārnesot no vienas darba vietas uz citu. Tas varbūt nav kritiski slikti tādai budžeta klases ierīcei, tomēr nerada līdz galam pamatīgi uzbūvētas ierīces sajūtu.

    Ar 37.72 x 25.70 x 2.41 cm izmēru un nepilnu 2 kg svaru man šis 15.6 collu dators arī liekas diezgan plāns un viegls pret savu izmēru.

    Pats pieslēgvietu minimums

    Šim datoram ir iestrādātas pašas nepieciešamākās pieslēgvietas, tomēr USB-C portu šādas klases ierīcē nesagaidīt. Kreisajā sānā no kreisās atradīsim uzlādes pieslēgvietu, paplašināmu LAN tīkla portu, HDMI pieslēgvietu, divus USB 3.0 Type-A (3.1 Gen 1) portus un apvienoto audio portu. Interesanti, ka visi porti ir saspiesti vienuviet un atstāts diezgan liels neizmantotas vietas laukums.

    Datora labajā sānā no labās redzam drošības slēdzenes caurumu, DVD-ROM disku lasītāju/rakstītāju, kā arī vēl vienu USB Type-A (2.0) pieslēgvietu un SD atmiņu karšu slotu. Ak, jel, nepieminu, kad pēdējo reizi esmu redzējis datorā iebūvētu optisko disku lasītāju.

    Atmiņas karšu lasītājs ir ļoti lēnīgs, man tā arī neizdevās ilgstoši redzēt lielākus ātrumus par vidēji 10 MB/s. Tas ir pagalam maz.

    Dators saņēmis Realtek RTL8821CE bezvadu tīkla karti, kas nodrošina ne tikai 802.11 a/b/g/n/ac bezvadu interneta, bet arī Bluetooth 4.2 bezvadu savienojumus. Tādējādi varēsim bez vadiem pieslēgties pie interneta un pievienot citas bezvadu ierīces, piemēram, austiņas vai peles. Testa laikā nenovēroju problēmas ar nestabilu tīkla darbību.

    Tastatūra ar ciparu taustiņu bloku un vienkāršs skārienpaliktnis

    Pateicoties datora izmēram, HP tajā ir spējis iekļaut arī pilnvērtīgu ciparu taustiņu bloku. Tas ir jauks pluss. Tomēr bultiņu un funkciju taustiņi man likās neērti mazi un saspiesti kopā. Tā kā tastatūrai nav apgaismojuma, vakaros bija uzmanīgāk jāpieliecas un jāpaskatās, kurš mazais taustiņš atbild par kuru funkciju. Bet visādi citādi tastatūra darbojas paredzami un pieņemami – taustiņiem ir diezgan dziļš gājiens un rakstīt būs ērti. Vienīgi ņem vērā, ka šī nav pati klusākā tastatūra un nebīsties, ka tastatūras pamatne diezgan brīvi lokās.

    Kas attiecas uz skārienpaliktni, tas ir pagalam vienkāršs, tomēr spēj pietiekami kvalitatīvi uztvert mūsu pieskārienus un pat nekļūdīgi reģistrē vairāku pirkstu žestus. HP ir atstājis arī fiziskas pogas zem skārienpaliktņa, taču arī tās jāspiež ar palielu spēku un rezultātā ir diezgan skaļas. Kopumā prieks, ka beidzot arī pavisam budžeta Windows datoru galā šis elements ir pieņemamas kvalitātes. Bija taču reiz laiki, kad skārienpaliktņi bija pavisam draņķīgi pat dārgā gala Windows portatīvajos datoros.

    Pavisam vienkāršs TN tipa displejs

    Konkrētais testētais dators izmanto ļoti, ļoti vienkāršu 15.6 collas lielu TN tipa matricu (modelis: AUO71EC) ar 1366 x 768 pikseļu izšķirtspēju un 220 nitu maksimālo spilgtumu. Uz ekrāna redzamais ir diezgan pelēcīgs, no sāniem skatīties nav labākā doma un zemā izšķirtspēja bildi padara jūtami graudainu. Šāds displejs būs lietojams vien pavisam vienkāršai tīmekļa pārlūkošanai, tekstu rakstīšanai un varam aizmirst pat par vienkāršāko fotogrāfiju vai video apstrādi, jo krāsu attēlojuma līmenis ir zems (45% sRGB). Bet vismaz pārklājums ir matēts un no displeja neatspīd pārāk daudz gaismas. Zemāk attēlā vari aplūkot maksimālo displej atvēršanas leņķi.

    Dārgākas šī datora versijas tiek pie labākiem IPS tipa displejiem ar augstāku Full HD izšķirtspēju un eksistē pat šī displeja versija ar pieskārienu atbalstu.

    Vāja kamera un skaņa

    Testētais dators ir aprīkots ar pavisam vienkāršu HD izšķirtspējas priekšējo kameru, kas spēj uzņemt ļoti paplūdušus attēlus.

    Ierīcei virs tastatūras ir izvietoti divi stereo skaļruņi, taču tie ir pavisam vienkārši un skan slikti. Absolūti nekādu basu un skanējuma skaidrības. Ar šo datoru pavisam noteikti labāk izmantot bezvadu vai vada austiņas, tās skanēs krietni patīkamāk.

    Veiktspēja pārsteidz

    Uz testu saņemtais Hewlett Packard 250 G7 ir aprīkots ar Intel Celeron N4000 divkodolu procesoru, izmanto Intel UHD Graphics 600 integrēto videokarti un darbojas ar 8 GB DDR4-2400 operatīvo atmiņu. Šāda tehniskā specifikācija uzreiz pašā saknē nocērt pat vienkāršāko aktuālo videospēļu spēlēšanu vai video montēšanas darbus. Tie gluži vienkārši būs par smagu šādam datoram. Tomēr, ja esam gatavi maksāt dubultu šī datora cenu, varam tikt pie krietni jaudīgākiem (tiesa, paveciem) Intel Core i5 vai pat Core i7 procesoriem un krietni vairāk operatīvās atmiņas. Tā kā neiegūsim būtiski jaudīgāku videokarti (tikai Intel UHD Graphics 620), tad spēles nespēlēsim arī šādā gadījumā, tomēr dators spēs pietiekami naski darboties ilgāk.

    Šis dators ir aprīkojams gan ar NVMe SSD, gan SATA atmiņas ierīcēm no 128GB līdz pat 1TB vietai. Konkrētais uz testu saņemtais dators ir saņēmis Western Digital SA530 SATA SSD ar 256 GB ietilpību.

    Atmiņas specifikācijā norādīts, ka tā 256Gb konfigurācijā atbalsta līdz 550 MB/s secīgās lasīšanas un līdz 525 MB/s secīgās rakstīušanas ātrumus. Kā redzam ekrānšāviņos zemāk, šos ātrumus varam panākt pīķa apstākļos, bet realitātē to darbības ātrums ir zemāks. Vēl zemāk vari apskatīties ar kādiem ātrumiem vari rēķināties failu kopēšanas darbībās Windows vidē.

    LatencyMon rīks parādīja, ka dators darbojas stabili un pat neskatoties uz tā knapo tehnisko aprīkojumu to var izmantot reāllaika audio apstrādei un citiem uzdevumiem, kur svarīgi nepieļaut darbības pārtraukumus.

    Zemāk vari aplūkot dažu veiktspējas testu rezultātus. Sagaidāmi šis dators sava knapā procesora dēļ visos testos uzrāda vājākos rezultātus no visiem mūsu iepriekš testētajiem datoriem un ir aptuveni uz pusi vajāks par Dell Latitude 3400, ko testējām nokonfigurētu ar lētā gala Intel Core i3-8145U procesoru un 4GB operatīvo atmiņu.

    Tomēr galvenais jautājums paliek šāds – vai šitik knaps dators vispār ir izmantojams ikdienas darbiem. Es runāju par tīmekļa pārlūkošanu, filmu skatīšanos un dokumentu rakstīšanu. Un man par lielu pārsteigumu ikdienas lietošana nebija nemaz tik slikta. Jā, dažāda veida kopēšanas un atarhivēšanas darbības bija lēnīgas, bet vismaz jaunam un tukšam datoram nebija manāmas nepatīkamas sabremzēšanās un varēju normāli vienlaicīgi darbināt Google Chrome pārlūku ar padsmit atvērtām cilnēm, rakstīt savā >60lpp garajā bakalaura darba dokumentā, rediģēt attēlus Paint.NET attēlu apstrādes programmā un fonā klausīties mūziku no Spotify. No darbiem brīvajā laikā varēju paskatīties filmas Netflix vietnē vai lokāli lejuplādētu DVD kvalitātes (drīzāk izmēra) saturu.

    Pieredze gan rāda, ka dažus gadus aktīvi lietojot datoru, tā ātrdarbība var būtiski samazināties, īpaši, ja tam nav tehnisko rezervju. Lai arī šajā testa datorā izmantotais Intel Celeron N4000 procesors pārsteidza ar negaidīti sakarīgo darbību, es gaišākas nākotnes vārdā tomēr lūkotos uz datoriem ar jaudīgākiem Intel Core i3 vai Core i5 procesoriem. Piemēram, Lenovo V130-15IKB maksā līdzīgi, bet piedāvā Core i3 procesoru. Mazliet dārgāks būs Lenovo IdeaPad S145-15IWL un arī piedāvā jaudīgāko procesoru un jau uzstādītu Windows 10 Home.

    Nepilnu 6 stundu darbība ar vienu uzlādi

    Šim datoram ir savā klasē diezgan mazs 41 Wh akumulators un nevajadzētu sagaidīt ilgu darbību. Ražotājs norāda, ka principā šis dators var ar vienu uzlādi darboties pat >10h ilgi, tomēr mūsu testos mēs ne tuvu nespējām sasniegt šādu rādījumu. PCMark 10 Modern Office baterijas darbības testā, kas simulē tipiskas biroja darbības, šis dators spēja uzrādīt tikai nepilnu sešu stundu darbības ilgumu. Tas nozīmē, ka labāk paņemt līdzi lādētāju, ja plānojam ar datoru doties ārpus mājām.

    Par laimi komplektā iekļautais 45W lādētājs ir izmēros mazs un viegls. To apkārt pārvadāt nebūs liela problēma.

    Windows būs jānopērk un jāuzstāda pašam

    Šis dators tiek pārdots bez Windows operātājsistēmas, tāpēc par to būs jāparūpējas pašam vai jāuzprasa kādam datorziķerim. Ja vēlies uzstādīt licencētu Windows 10 Home, būs jārēķinās ar papildus izdevumiem ap 145 eiro apmērā. Protams, var iet Linux ceļu un bez maksas uzstādīt diezgan pilnvērtīgu un vienkārši lietojamu Ubuntu operētājsistēmu.

    Secinājumi: Pats, pats minimums

    Tā kā man iepriekš nav bijusi darīšana ar Intel Celeron N4000 procesoru, bija interesanti to notestēt gan ar veiktspējas testiem, gan reālā ikdienas darbībā. Ja veiktspējas testu rezultāti mani nepārsteidza, tad to pašu es nevaru teikt par reālo ikdienas darbību, jo kopumā normāliem ikdienas darbiem šāds jauns dators darbojas pietiekami naski un stabili. To es nebiju gaidījis.

    Skatos, ka pārdošanā nav nemaz tik daudz portatīvo datoru, kas ir aprīkoti ar šādu Celeron procesoru un 15.6 collu displeju. Ja budžeta iespējas ir šādi ap 300 eiro un vēlies jaunu portatīvo datoru, tad šajā cenu kategorijā nekas jaudīgāks nesanāks. Ja plāno iegādāties Hewlett Packard 250 G7, tad raugies, lai operatīvā atmiņa ir 8GB apmērā, jo ar 4GB stabilai Windows darbībai būs par maz.

    Kā jau rakstīju iepriekš, tad pie iespējas pirkumam pielikt klāt vēl ap 100 eiro, tomēr skatītos uz datoriem ar vismaz Intel Core i3 procesoru, 8 GB operatīvo atmiņu un displeju ar Full HD (1920 x 1080 pikseļu) izšķirtspēju. Šāds dators tomēr, manuprāt, ilgākus gadus spēs darboties pieņemamā ātrumā. Jo, lai arī testētais HP dators šobrīd darbojas atzīstami labi, šaubos, ka tas tāds būs pēc gada vai diviem.

    Piemēram, Lenovo V130-15IKB maksā ap 308 eiro (tikai nomaini 4GB operatīvo uz 8GB), Lenovo V15-IIL maksā ap 455 eiro, Dell Vostro 15 (3590) ar svaigu procesoru maksā ap 500 eiro un turpat arī Hewlett Packard Laptop 15 par 544 eiro.

    Kāds ir tavs pēdējā laika budžeta portatīvā datora pirkums un kādas atsauksmes pēc ilgstošākas tā lietošanas?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    -88-
    06.05.2020 12:02

    OK, būtu labāk ietestējuši HP ENVY vai HP ENVY x360 tie ir vieni no retajiem, kuriem ir labi materiāli izmantoti, neļurkājas korpuss un ir labs dizains (veikalā paspaidīju un sapratu, ka ir kvalitatīvs, šobrīd viens no labākajiem un gaumīgākajiem WIN portatīvajiem )
    Vienīgi kā šis strādā nav skaids, kā ar stabilitāti un blaknēm …

    -88-
    06.05.2020 12:33

    Tā izskatās, tikai tas neatiecas uz šo modeli ;)
    Šo plastmasas kluci gan nebūtu jēga iekārot dārgākajos variantos ar i5, i7 procesoriem.
    Toties par šādu ciparu ir pat ļoti OK, tiem kuriem vajag vienkāršu rakstāmmašīnu.

    -88-
    06.05.2020 12:08

    Absurds :(
    Kāpēc tiek dzēsti korekti komentāri?

    -88-
    06.05.2020 12:14

    OK, biku izbrīns… jo neko rupju un izaicinošu neuzrakstīju.

    Tasesmues
    06.05.2020 12:22

    Portatīvos ar tādu izšķirtspēju būtu jāaizliedz ar likumu.

    Kristaps
    06.05.2020 18:17

    Varbūt ir iespēja uztaisīt kādu apskatu par 600-700 EUR vērtiem laptopiem? Šobrīd man pašam arī nepieciešams iegādāties darbam, bet nav ne jausmas uz ko skatīties, nez kāpēc esmu ieciklējies ka vajag i5 procesoru un obligāti ekrānu ar 15.6 collām. Aaaa un gaismiņu klaviatūrā arī vajag pa tādu naudu 😂

    Krotow
    06.05.2020 19:46
    Reply to  Kristaps

    Uzspīdini klaviatūrai ar lukturīti no telefona ;)

    freelifelv
    08.05.2020 02:40

    4GB RAM un procesors zem i3 jau startā ir psc…. Atver Chrome 5 tabus, kur vienā griežas youtube, tad vēl kāds dokuments, nshit un tas kompis aizrijas totāli… Zinu, ko runāju, jo ir radiniekiem šitāds līdzīgs brīnums ap 400 eur.. Un viss sākās ar tekstu “man jau neko daudz nevajag”…. OK, ja nauda ir cik ir un ne kapeiku vairāk, var mēģināt, bet nu…dators, kurš bremzē jau startā, nemaz nerunājot par ekrānu, skaņu utt…

    Čombe
    15.05.2020 12:20

    Ar swap uz SSD kas būtu pareizi 2020jā nebūtu jau TIK traki ka aizrijas (kā ar HDD), bet 4 un 8GB rāmja cenas starpība nudien nav tik liela, lai uz to taupītu (un tā būtu nesaimnieciska taupība).
    Cita lieta, ka daļa cilvēku nezin, uz ko var taupīt un uz ko – nē, un vēl ražotāju/tirgotāju potenciālā sazvērestība, ka cenas ziņā pieejamākās konfigurācijas ir ar kādu būtisku švako vietu (vai vairākām), kas pašam pircējam ir jāapzinās un jāizvēlās mazākais ļaunums.

    Atveram veikalu piedāvājumus – ir gan ar lēno hdd, ir ar 4GB opkas – cena ap 4-5 simti. Mati gaisā, vai zin. Piemet vēl pāris simtus – tur jau bilde ir smukāka, vismaz nav to atklāto šausmu, kas ir tikai mazliet lētākos brīnumos. Ņemot vērā, ka indieši ar katru gadu kodē neefektīvāk – jārēķina kāda nebūt rezerve, lai pēc 2 gadiem kompis neatdurtos savos griestos. Protams, ja vajag tikai webu, tad linuxoīds būs pieticīgāks resursu ziņā, bet rokām mazliet darba var nākt klāt, pa sīkumiem, bet tomēr.

    15.05.2020 11:54

    Es labāk izvēlētos refubrished HP Elitebook 840 G3 ar 2 gadu garantiju. 299+PVN.
    Spec- i5-5200u, 8GB DDR3, 240GB SSD, FHD, Backlit klaviere.

    Reklāma