Web Analytics
More
    Reklāma

    Igaunijā atklāta ātrākā elektroauto uzlādes stacija Baltijā (papildināts)

    Jaunākie raksti

    Igaunijas uzņēmums Eleport, kurš piedāvā elektroauto uzlādes tīklu Igaunijā, sadarbībā ar degvielas uzpildes staciju Alexela atvēruši pirmo 160 kW uzlādes punktu Baltijā, kļūstot par ļoti ātrās uzlādes pionieriem mūsu pusē. Ar šādu jaudu iespējams papildināt auto bateriju par 100km nieka 5 minūtēs.

    Jau izsenis ar elektrību darbinātos auto apvij 2 lielākie izaicinājumi – nobraucamais attālums un uzlādes ātrums, tāpēc arvien vairāk gan pasaulē, gan Eiropā redzam strauju attīstību tieši uzlādes tīklu un jaudu sektorā. Šim pulciņam sāk pietuvoties arī Baltijas valstis, un tieši igauņi ir pirmie, kuri piedāvās ļoti ātro uzlādi ar 160 kW jaudu. Tiesa šajā stacijā būs tikai viens šāds CCS (super ātrais) lādētājs, kā arī vēl viens CCS ar 50 kW.

    Reklāma

    Avots: Eleport

    Jaunais uzlādes punkts atvērts lielākajā Alexela uzpildes stacijā, kura atrodas uz šosejas starp Tallinu un Tartu. Oficiālā atklāšana notikusi jau 4. martā, kur uz īpašo pasākumu ieradušies vairāk nekā 100 mediju pārstāvji, kā arī 14 elektroauto. To starpā Audi e-tron, Mini Electric un pat Porsche Taycan, pie kura stūres drīz sēdīsies mūsu auto guru Māris.

    Avots: Eleport

    Svarīgas ir arī izmaksas, jo tarifs par 160 kW uzlādi ir 0,36 EUR/kWh, bet no 50 kW lādētāja 0,24 EUR/kWh, kas Tesla Model 3 mašīnai ar aptuveni 16 kWh/100 km patēriņu izmaksātu 5,76 EUR/100 km vai 3,84 EUR/100 km. Šeit uzreiz jāpiebilst, ka ne visas automašīnas ir spējīgas uzņemt šo 160 kW uzlādi, tāpēc tā ne vienmēr var būt izmantojama, bet skatoties tuvākā un tālākā nākotnē, ražotāji saprot šīs iespējas svarīgo nozīmi.

    Latvijā ātrākās uzlādes stacijas ir aprīkotas ar 50 kW CCS un CHAdeMO slēgumu. Pirms neilga laika ziņojām par Porsche uzlādes staciju Vācijā, kurai ir 12 kabeļi ar 350 kW uzlādes jaudu, tādējādi ļaujot tai kļūt par jaudīgāko uzlādes punktu Eiropā. Šiem visiem skaitļiem vienmēr jāpieiet ar nelielu kritikas devu, jo elektroauto eksperta Bjorna Neilanda (Bjørn Nyland) video parāda pie kāda baterijas uzlādes apjoma tiek samazināts arī uzlādes ātrums.

    Paldies Kārlim no uzladets.lv par ieskatu šādā svarīgā notikumā, un kaut kad mums Latvijā (Salaspilī un Rēzeknē) būtu jābūt pieejamām Teslas Supercharger stacijām.

    Ziņa papildināta (12.03.2020): Kārlis no uzladets.lv pačukstēja man, ka arī Latvijā tomēr ir jaudīgāki lādētāji par 50 kW, un mums šobrīd pieejams 100 kW jaudas lādētājs, kurš atrodas Ulbrokas ielā 46, Rīgā.

    Avotseleport
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma