Web Analytics
More
    Reklāma

    Par drona lidināšanu Liepājas lidostas tuvumā ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta

    Jaunākie raksti

    Sabiedrības aktivitāte ir ļāvusi atrast un ziņot par pārkāpumu Liepājas lidostas apkaimē, saistībā ar neatļautu bezpilota gaisa kuģa (drona) lietošanu tās tuvumā. Notikuma rezultātā šobrīd ir ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta par civilās aviācijas apdraudēšanu.

    Sākotnēji cilvēki vērsuši “Civilās aviācijas aģentūras” (CAA) uzmanību uz bildēm, kuras uzņemtas Grobiņā ar drona palīdzību, taču tās un pati sociālā tīkla lapa itin ātri tikusi izdzēsta, jo cilvēku aktivitāte bijusi ļoti augsta. Vislielākais risks šajā zonā saistīts ar to, ka lidmašīnas gan paceļas, gan nolaižas, kā arī AirBaltic jaunie piloti trenējas šajā lidostā, tāpēc viņi vēl nav tik ļoti pieredzējuši, lai reaģētu uz dažāda veida situācijām.

    Reklāma

    Lidojumi ar bezpilota lidaparātiem ir pilnībā aizliegti lidostu tuvumā. CAA izdevās noskaidrot personas identitāti, kura varētu būt vainojama pie šī pārkāpuma. Tā nav reģistrēta speciālajā reģistrā kā bezpilota gaisa kuģa ekspluatants, kā arī nav nokārtojusi speciālos pārbaudījumus, kas ļautu oficiālu dronu pilotēšanu Latvijā. Ikvienam interesantam iespējams iegūt papildus informāciju un iegūt atļaujas CAA izveidotajā mājaslapā.

    Aģentūra atbalsta dronu izmantošanu fotografēšanai vai filmēšanai hobija un profesionālā līmenī, tomēr jāatceras, ka lidojumiem jābūt veiktiem atbilstoši noteikumiem, lai neradītu riskus civilajai aviācijai vai trešajām personām, kā arī neapdraudētu cilvēka dzīvību, veselību, privātumu un mantu. Tā aicina būt atbildīgiem pilotiem, un pirms lidojuma veikšanas vienmēr pārliecināties vai konkrētajā vietā nav ierobežojumi gaisas telpas izmantošanai, kas noteikti ir lidostu tuvumā. Ar šo visu informāciju var ērti iepazīties specializētajā gaisa satiksmes mājaslapā.

    Būsim atbildīgi izklaidēs pat šķietami ar mazu dronu, jo vienmēr ir jāatceras, ka procesā var būt iesaistīta arī otra puse. Tāpēc neliegsim sev mākslas veidošanas prieku, bet respektēsim vadlīnijas un noteikumus pozitīvam iznākumam. Soda apmērs par likumu pārkāpumiem var sasniegt pat 3000 EUR. 2019. gada vasarā Ministru Kabinets izstrādāja noteikumus, kuri regulē civiltiesisko apdrošināšanu droniem.

    AvotsCAA
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Madara Saule
    26.02.2020 10:16

    irosināts pārkāpums… :D

    oi oi
    26.02.2020 10:32
    Reply to  Madara Saule

    oi, ne tikai. Henrijs šorīt pirms kafijas sēdies rakstīt, gadās.

    Reklāma