Web Analytics
More
    Reklāma

    Amazon atvēris pirmo jaunā koncepta pārtikas veikalu bez kasēm

    Jaunākie raksti

    Kompānija Amazon atvērusi jauna koncepta veikalu Sietlas štatā, kurš piedāvās ļoti plašu produkcijas klāstu un būs aprīkots ar speciālo kompānijas produktu nolasīšanas sistēmu, neizmantojot nekādas kases.

    Jau 2016. gadā Amazon mūs iepazīstināja ar konceptu un vīziju – Amazon Go, ka nākotnē ieiesim veikalā, paņemsim preci un iziesim ārā, neveicot papildus maksāšanas darbības, jo iebūvētās kameras un sensori spēs precīzi noteikti iepirkumu groza sastāvu. Šo nu jau četru gadu laikā ir atvērti 25 veikali ASV (Sanfrancisko, Čikāgā un Ņujorkā), un pavisam nesen ir atvērts pavisam jauna koncepta un līdz šim lielākā izmēra veikals. Jaunais koncepts piedāvā iegādāties vēl vairāk svaigu un neapstrādātu produkciju, kā arī dārzeņus un augļus, kas sistēmai ir īpašs izaicinājums.

    Reklāma

    Jaunais vairāk nekā 700 kvadrātmetru lielais veikals ir nosaukts par Amazon Go Groceries, jo piedāvā pilnu klāstu produkcijas sākot no mazas košļājamās gumijas paciņas līdz pat dažādām higienas precēm un svaigiem tomātiem. To visu vienkārši jākrāmē savā iepirkumu somā, neuztraucoties par nekādu produktu svītrkodu skenēšanu vai citām lietām. Vienīgais solis ir aplikācijas lejupielāde telefonā un speciāla QR koda noskenēšana pirms ieiešanas veikalā. Pārējais jau paliek kameru, sensoru, datorredzes un mašīnmācīšanās algoritmu ziņā. Amazon to salīdzina ar pašbraucoša auto tehnoloģiju, kurā mašīna spēj reaģēt un nolasīt tai apkārt esošos produktus.

    Pirmsākumos kompānija piedāvāja mazāku klāstu ar produktiem, kā arī ar tiem, kas principā vienmēr ir vienā iepakojumā, tādējādi ļaujot kamerām ērtāk nolasīt produktu kustību starp iepirkuma grozu un plauktu. Taču Amazon nevēlējās apstāties vien pie šāda risinājuma, tāpēc nu pircējiem tiks piedāvāts pārtikas veikals ar visu pilno produktu piedāvājumu, lai uztaisītu arī gardas vakariņas.

    Stratēģija līdz šim ir novietot šādus veikalus tuvāk cilvēku koncentrēšanās centriem, lai klientiem būtu ērti ieskriet pa ceļam nopirkt kādu uzkodu, dzeramo vai preces, kuras nepieciešamas šajā momentā, tam netērējot daudz laika. Arī Rimi attīsta savu pašapkalpošanās skeneru sistēmu, kuras gadījumā būsim spējīgi ar telefona lietotni noskenēt preces kodu un iepirkšanās beigās par tiem samaksāt.

    Varbūt kādam ir sanākusi iepirkšanās šajā Amazon veikalā?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    26.02.2020 14:25

    Phe nekas jauns mūsu platuma grādos. Baznīcas ielas kaksimā, (pirms simts gadiem, kad tur dažreiz vēl iepirkos), jau toreiz novēroju lokālo alkānu tīmu, no kura viens ar mēteli izbauda “just walk out” ekspirienci :D

    Juris
    26.02.2020 17:53
    Reply to  KKTK

    Bet tagad tu esi lepns, tu neiepērcies Maksimā. Tu neesi kā pārējie.

    Reinis Rozitis
    26.02.2020 20:11
    Reply to  Juris

    Par pārējo sākotnējā komentāra saturu neko neteikšu, bet par “lepnumu” gan (riskēju gan “atvērt bundžu ar tārpiem”, bet nu lai jau .. ).

    Es, protams, nezinu kādi ir iemesli (KKTK), bet es arī neiepērkos ‘minētajā veikalu ķēdē un tam nav nekāda sakara ar lepnumu, bet attieksmi gan – proti Zolitūdes traģēdiju.

    Var akmeni mest mūsu valsts tiesvedības sistēmai, bet ir absurdi, ja nesenā negadījumā pasaulē, kad bērnam uzkrīt kumode ar letālu iznākumu, kumodes ražotājam jāmaksā 46 miljonu kompensācija, bet šeit uz galvas uzgāžoties veikala grieztiem, bojā iet 54 cilvēki, bet cietušajiem jātiesājas ar kaut kādiem “skrūvju ražotājiem”. Vai pirmajā gadījumā ar kāds apsūdzēja finiera piegādātāju? Lai uzņēmums pats regresa kartā tiek galā kas kuram ne to tā saskrūvējis.

    Protams ar naudu nevienu dzīvē neatgriezīs, taču ar kādu centību konkrētā uzņēmuma pārstāviji sākotnēji pa visām varēm centās mazgāt rokas nevainībā (līdz pat ciniskiem izteicieniem), tad man kā patērētājam (lai arī tieši nesaistītam ar konkrēto nelaimi) ir vismaz šādas iespējas “nebūt kā pārējiem”, kas visu ātri piemirst, lai tikai desa letāka..

    digitalk
    26.02.2020 23:19
    Reply to  Reinis Rozitis

    tev gan patīk tārpus ar makaroniem jaukt kopā un karināt uz ausīm. kāds sakars kompensācijai mistiskā pasaulē ar megasecinājumiem par vietējo situāciju? pareizi, nekāds.

    Reinis Rozitis
    27.02.2020 00:01
    Reply to  digitalk

    Jā un?
    Sakars ir par attiecībām un attieksmi starp un veikalu/uzņēmumu (gan rakstā gan komentāros).
    Ja nepatīk, nelasi un nesatraucies ..

    digitalk
    27.02.2020 23:10
    Reply to  Reinis Rozitis

    īsta sakara nav, tikai tava demagoģija. seko vien pats savam padomam — ja nepatīk mani komentāri par tavu argumentācijas impotenci, tad nelasi un nesatraucies…

    Reinis Rozitis
    01.03.2020 05:32
    Reply to  digitalk

    Nu ja pats esi diskusijas un argumentācijas guru varbūt apgaismo?

    Demagoģija ir faktu sagrozīšana kaut kāda sava labuma gūšanai.
    Kā tas attiecas uz personīgu apsvērumu izklāstu kāda pakalpojuma (lasi uzņēmuma ķēdes) neizmantošanu, nav ne jausmas.

    Par faktiem:

    – Par konkrēto uzņēmumu – par savu cinismu darbu nācās atstāt https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/atlaists-maxima-latvija-vaditajs-jasinsks.a71029/ un https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/maxima-atvainojas-par-zolitudes-tragediju-un-ricibu-pec-tas-papildinats.a71331/

    – par tiesvedību – https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/zolitudes-tragedijas-tiesa-attaisno-astonus-apsudzetos-par-vainigu-atzist-buvinzenieri-sergetu.a348641/ (~5mil no vienas bankrotējošas personas).. un “skrūvju ražotāja” kontekstā https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/zolitudes-lietas-tiesa-saskata-pamatu-kriminalprocesa-saksanai-pret-bijusajiem-vikom-industry-darbiniekiem.a348813/

    – “kāds sakars kompensācijai mistiskā pasaulē ar megasecinājumiem par vietējo situāciju” – ja uzskati ASV par mistisku pasauli, tad nu nez pēc pēdējiem notikumiem varētu jautāt Ventspils biedram, kā viņu šie mistiskie spēki ietekmē un kādu vietējo situāciju veido.

    Tā kā mazāk muldēties vajag ..

    digitalk
    01.03.2020 15:46
    Reply to  Reinis Rozitis

    tā kā apsolīju atbildēt…

    demagoģija ir dažādu nesaistītu lietu vai puspatiesības pieminēšana un, uz to bāzētu secinājumu, izdarīšana vienā kontekstā. to bieži izmanto politikā u.c. lai nepamatoti pamatotu savu viedokli. formulējums smieklīgi izklausās :) man šī prakse riebj no PSRS aizstāvju laikiem, kad nepārtraukti tika lietas samazgas par Latvijas, kā valsts, nespēju un ‘milzīgo’ padomijas pienesumu.

    tevis pieminētais tumbočkas nelaimes gadījums un salīdzinājums ar Zolitūdes nelaimi tieši atbilst ļoooti aiz ausīm pievilktam secinājumam. ne jau nu firma tur labprātīgi naudu atdeva, juristi izrēķināja, ka tiesas izmaksās dārgāk. par Maksimu/kaksimu man viedokļa īsti nav. tiesa, arī par LV tieslietu sistēmu ilūziiju arī nē, manuprāt vajadzēja skarbāk un ne tikai ‘pārmijniekam’.

    KKTK
    27.02.2020 00:11
    Reply to  Reinis Rozitis

    Es kaksimā pilnībā beidzu iepirkties jau kādu gadu pirms Zolitūdes. Iemesli bija daudzi – neuzskaitīšu, bet tieši Zolitūdes gadījumā, kad skanot avārijas signalizācijai veikals turpina strādāt – man nebija pārsteigums…

    Karlis
    26.02.2020 20:32

    Interesanti, kas būs tai kameru grēdai, ja tur realizēs Tomasa Krauna afēras cienīgu flešmobu?
    https://www.youtube.com/watch?v=MODlCaeiT0M Čupa vienāda auguma cilvēku futūristiskās pelēkās (vai profilu lauzošās armijnieku) drēbēz paburzīsies… kuram piestādīs kuru piena paku?

    digitalk
    26.02.2020 23:16
    Reply to  Karlis

    atdos visiem idiņiem preci par brīvu un nobloķēs viņu kontus Amazonā par mēģinājumu apkrāpt sistēmu.

    Karlis
    27.02.2020 00:33
    Reply to  digitalk

    Trackot cilvēkus vizuāli ir tāda īpatnēja izvēle. Var taču noliekties, sašņorēt kurpi un profils mainās, īpaši, ja garām ņirb citi ar dažādām, t.sk. plandošām drēbēm. Tas noteikti nav viegls uzdevums AI mašīnredzei. Tā pat kā video minētās saldētavu durvis, kartupeļi (pēc svara? izmēra? plauktā iebūvēti svari – kā tie darbojas, ja vienlaikus pienāk 2 personas?)
    Tas tiešām skan pēc ļoti nopietnas AI sistēmas, nevis vienkārši pāris jaudīgiem kompjiem, sajūgtiem, bet atsevišķiem (kā google). Ķīnieši ar savām daudzajām kamerām un personu atpazīšanu, noteikti ļoti priecātos par šiem algoritmiem…

    Agris
    27.02.2020 18:27
    Reply to  Karlis

    Dārzeņiem cena par gabalu, ko var labi redzēt arī video

    digitalk
    27.02.2020 23:15
    Reply to  Karlis

    īpatnējā izvēle par vizuālo atpazīšanu bija projekta pamats :)

    Reklāma