Web Analytics
More
    Reklāma

    Lielbritānijas meteo dienests tiks pie jauna superdatora

    Jaunākie raksti

    Apvienotās Karalistes nacionālais meteoroloģijas dienests drīzumā tiks pie pasaules jaudīgākā laikapstākļu prognozēšanas superdatora, kurš būs vairāk nekā 10 reizes jaudīgāks par 2014. gadā uzstādīto Cray XC40 modeli.

    Jaunais dators izmaksās aptuveni 1,48 miljardus EUR (1,2 miljardi GBP), ko visu finansēs valdība. Tiek plānots, ka jaunais skaitļotājs būs spējīgs pilnībā simulēt atmosfēru, izveidojot digitālo dvīni tam, kas šobrīd notiek aiz loga. Tā precizitātes apgabals būs 1 km, ja salīdzina ar šī brīža 10 km, bet lidostu apkārtnē tas būs spējīgs noteikt laikapstākļus pat 300 m mērogā, kas ir ļoti augsta precizitāte.

    Reklāma

    Redzot, kas šobrīd notiek Lielbritānijā pēdējo 2 nedēļu laikā saistībā ar notiekošajām vētrām, ļoti precīzas prognozes palīdzēs lidostām kontrolēt lidojumus un izvairīties no katastrofām. Atbildīgie dienesti varēs precīzāk noteikt plūdu iespējamību un elektrības traucējumus, lai jau laikus tiem sagatavotos. Kopumā prognozēts, ka katra investētā mārciņa ienesīs atpakaļ 19, vien ar iespēju laikus paredzēt dažādus laikapstākļus.

    Dators tiks izmantots arī dažādiem pētniecības nolūkiem, mākslīgajam intelektam, zāļu veidošanā un klimata izmaiņu prognozēšanā. Tā pirmā daļa tiks nodota ekspluatācijā 2022. gadā ar paredzēto uzlabojumu 2027. gadā. Izmaksās vismaz ir iekļauta uzturēšanas maksa 10 gadu garumā.

    Ja iepriekšējais modelis novērtēts kā 27. jaudīgākais superdators pasaulē, tad jaunais modelis varētu ielauzties pirmajā pieciniekā, kur šobrīd pirmo vietu ieņem IBM ražotais superdators ar vairāk nekā 2 miljoniem kodolu. Šo “kompīti” izmanto Oukridžas Nacionālā laboratorija.

    Cray XC40 modelis

    Ļoti interesanti būtu uzzināt cik daudz enerģijas patērē šādi datori un kas ar tiem notiek, ja dabas katastrofu rezultātā pazūd elektrība.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    20.02.2020 04:37

    ietaupīja uz mesliem Briselei, nopirka normālu kompi ;)

    Krotow
    20.02.2020 13:16
    Reply to  digitalk

    Nekas, angļiem arī ir vērā ņemama sava pieredze nodokļu maksātāju naudas izsaimniekošanā. Šiem ašajiem zēniem tagad rokas ir brīvas.

    Reklāma