Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple būs problēmas pārdot viedtālruņus Krievijā

    Jaunākie raksti

    Jau pagājušā gada novembrī bija zināms, ka Krievija gatavo plānu, kas ierobežotu iespējas anonīmi sazināties ar viedtālruņu un citu ierīču palīdzību. Krievijā pieņemts likums, kas jau no vasaras liegs pārdot viedierīces, kuras darbina tikai citu valstu programmatūra. Tas nozīmē tikai to, ka visi viedtālruņi saņems Krievijā radītu vai pielāgotu programmatūru, ja vien ražotājs tos vēlēsies pārdot šajā valstī. Protams, tas neattieksies tikai uz viedtālruņiem, bet visām viedierīcēm.

    Tiek pieļauts, ka Krievija grasās izspiegot iedzīvotājus, saņemot no viedierīcēm atrašanās vietas datus, finanšu datus un privāto saziņu.

    Reklāma

    Apple nekad nav savās viedierīcēs ļāvuši uzstādīt trešo pušu programmatūru, kas nozīmē tikai to, ka jau šī gada jūlijā Apple iPhone varētu nebūt nopērkami Krievijā. Tiek uzskatīts, ka Krievijas tirgus ienes Apple aptuveni 3 miljardus dolāru gadā.

    Pagaidām nav zināms, kā uz šādiem spēles noteikumiem reaģēs Microsoft, Google, Apple un tūkstošiem citu ražotāju.

    Ar likumu tikšot panākta samazināta ārvalstu tehnoloģiju ietekme uz Krieviju, pielāgotai vai Krievijā radītai programmatūrai būs jādarbina datorus, planšetdatorus, viedtālruņus, viedpulksteņus un pat ledusskapjus.

    Jau šobrīd zināms, kādas lietotnes Krievija prasīs uzstādīt, starp tām būs valdības veidotas lietotnes nodokļu un sodu maksājumu veikšanai, banku lietotnes, navigācijas lietotnes un vairākas sociālās saziņas platformas.

    Pirmie zem smagā cirvja tiks pamesti viedtālruņi (jau no šī gada vidus), 2021. gadā sekos planšetdatori, 2022. gadā programmatūrai jābūt visos datoros, bet no 2023. gada arī viedajos televizoros un mediju atskaņotājos.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    03.02.2020 11:13

    starp citu, tas jau tagad rada privātuma apdraudējumus LV, jo ir gana daudz “prokrievisko” darboņu, kas velk pelēko aparatūru no Krievijas un ražotāji, kas joprojām uzskata, ka mēs esam exPSRS. pēdējais zīmīgais piemērs ir Dlink rūteris ar iebūvētu, kaut ko darošu, Yandex moduli.

    Muah
    03.02.2020 11:36

    Kur raksta autors ir atradis, ka uzstādītajai programmatūrai jābūt neatinstalējamai?

    Krotow
    03.02.2020 13:00

    Panāks vēl lielāku nošķirtību no apkārtējās pasaules. Neostaļinisti gan būs priecīgi un tas bedrē aiz austrumiem no Zilupes nav mazsvarīgi.

    Karlis
    03.02.2020 13:41

    1984

    Ivkins
    03.02.2020 14:43

    Interesanti automašīnas tas arī skars, tās jau arī viedākas paliek.

    Agris
    03.02.2020 15:38
    Reply to  Ivkins

    Noteikti, ja jau kursors raksta: “tūkstošiem citu ražotāju”, jo ar telefoniem un ledusskapjiem jau tik pāris desmitus labi ja sakasīs..

    KKTK
    03.02.2020 16:16

    Tā kā epls vieglu roku Krimu savā kartē atdeva Krievijai, tad nav nekāds brīnums, ka būs speciāli uzlaboti telefonu Krievijas tirgam.

    Kursors.lv
    03.02.2020 16:23
    Reply to  KKTK

    Diez vai, jo Apple nav prakses kādam operatoram vai reģionam veikt iOS pielāgojumos, kā to dara dažādi Android u.c. platformu ražotāji.

    iOS
    03.02.2020 17:29

    Iphone ios ir speciāli pielāgots Āzijas reģioniem. Piem. – nevar izslēgt cameras skaņu, jo tā nosaka likumdošana(lai perversuļi nefočē zem kleitām), kā arī citas fīčas.
    Analoģiska situācija būs Krievijā – ja likumdošana nosaka, tad pielāgosies.

    Kursors.lv
    03.02.2020 18:41
    Reply to  iOS

    Par Japānas niansi nezināju, bet tev ir taisnība – izskatās, ka Japānā nevar tirgot bildējošas ierīces ar atslēdzamu slēdža skaņu. Bet tas tomēr ir tikai viens iestatījums, diez vai Apple gribēs uzstādīt uz saviem iPhone Yandexus un citus krievu labumus. Protams, laiks rādīs, bet līdz šim svešas operatoru/valstu/tirgu aplikācijas uz iPhone taču nav uzstādītas.

    Jānis Rozenšteins
    03.02.2020 23:53

    Nav nav Apple tik savādāks. Apvienotajos Arābu Emirātos pirktajiem Iphone nav Facetime, un par Japānas niansi jau tev uzrakstīja.

    Bet šoreiz es pat ceru, ka Apple būs stingra nostāja un Yandexus utl šņegu uz Iphone telefoniem nenāksies redzēt pēc noklusējuma…

    digitalk
    04.02.2020 05:14

    ir tā kā diezgan liela starpība starp pielāgot iOS konkrētas valsts likumdošanai un likt savā opsistēmā svešu kodu, ne?

    Kursors.lv
    04.02.2020 08:10

    Domāju, ka varam diezgan droši paredzēt, ka Apple oficiāli pametīs Krievijas tirgu un tur izveidosies pelēko ierīču tirgus. Tomēr 3 miljardi nav būtiska nauda, lai pārkāptu saviem principiem.

    Tomēr tendence nav laba un paskatīsimies, ko darīs Apple, kad šādus likumus ieviesīs Ķīna. Tas ir krietni svarīgāks tirgus.

    KKTK
    04.02.2020 10:56

    Ķīnai laikam pagaidām pietiek ar to ka logo kura sim karte slēdzas pie ārzemju trafika. Ar domu, ka bonuspunktus tu par to nedabū…

    Kursors.lv
    04.02.2020 11:07
    Reply to  KKTK

    Apetīte aug ēdot. Redzēs, ka Krievija var visādus pekstiņus taisīt pieprasot uz ierīcēm uzstādīt savas kontrolējošās lietotnes un sadomās to vēl attiecināt uz savā teritorijā tirgotajām ierīcēm.

    Zigdevs
    04.02.2020 18:46

    Pareizi dara! Nav ko amerikāņiem dominēt visās jomās.
    Pasaulē jābūt līdzsvaram.

    Reklāma