Web Analytics
More
    Reklāma

    Ford izstrādā biometrisko uzgriezni cīņai pret riteņu zādzībām

    Jaunākie raksti

    Automašīnu ražotājs Ford jau kādu laiku strādā pie dažādiem risinājumiem kā detaļu izgatavošana vai kāda mašīnas dizaina elementa izveidošana, izmantojot 3D printeru sniegtās iespējas. Tā kompānija nonākusi pie idejas izveidot individuālu uzgriezni un uzgriežņa atslēgu balstoties uz īpašnieka balsi.

    Reklāma

    Ford, sadarbojoties kopā ar rūpniecisko 3D printeru piegādātāju EOS, ir izveidojuši prototipus auto riteņu uzgriežņiem un atbilstošajām atslēgām, kurās iestrādāti unikāli drošības elementi, balstoties uz vadītāja balsi. Tātad katram auto īpašniekam ir jāierunā vismaz 1 sekundi garš balss ziņojums, kurš ar speciālas programmas palīdzību to pārvērš unikālā rakstā. Tālāk šis raksts tiek pārveidots apaļā formā, lai to varētu izprintēt uz uzgriežņa galviņas, kā arī izveidot speciālu atslēgu tikai šim eksemplāram.

    Papildus tam pašā uzgrieznī ir nevienmērīgi izkārtoti starpelementi, kuri aizsargās pret iespēju ar vaska palīdzību izveidot viltus kopiju, jo ņemot to ārā, tas vienkārši saplīsīs. Līdz ar to šis ir jauna veida risinājums biometriskajai autentifikācijai līdzīgi kā ar sejas vai pirkstu nospiedumu atpazīšanu.

    Vēlreiz jāatzīmē, ka šis ir Ford prototips, līdz ar to realitātē šādu sistēmu vēl neieraudzīsim. Bet šāds uzgrieznis noteikti varētu paglābt no nepatīkamas situācijas, kad no rīta atrodi auto bez ripuļiem, jo gan riepu, gan disku cenas mūsdienās var būt mērāmas ar vairākām nullēm.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Čiekurs
    31.01.2020 13:22

    Varu vienīgi ieteikt šo Sci-Fi žanra cienīgo rakstu izdzēst. Jau sen BMW (pieļauju, ka arī citi ražotāji) saviem auto izmanto uz katru riteni pa vienai unikāla “raksta” skrūves galviņai, kuru saložot nāksies pirkt jaunu speciālo skrūvju komplektu, kas atkal būs ar citu rakstu. Piemeklēt līdzīgu rakstu nesanāks. Kas šajā visā ir sūdīgi? Tas, ka speciālo skrūvi nevar baigi stingri pievilkt, jo pēc sezonas to vaļā dabūt vairs īsti nevarēs.

    Kāpēc Ford te mēģina iepīt balsi un citu BS man pilnībā nav saprotams, jo tas vienkārši nav vajadzīgs. Unikālu atslēgu var izvedot tāpat, kā jūs randomā izlozējat konkursu uzvarētāju.
    Bet nu droši vien kādam šis šķiet baigais darījums.

    Kursors.lv
    31.01.2020 14:05
    Reply to  Čiekurs

    Ford vēlas parādīt, ka viņi saprot modernas tehnoloģijas :)

    modernā skrūve
    31.01.2020 14:45

    Moderni būtu elektroniskie čipi ratos, vietās kur tie stiprinās (yep, nezinu) un vispār lielākajās detaļās, kuras fenderē un izmanto sistu/zagtu auto refurbā. Saliek kopā krokodilu no pieciem auto, bet sistēma konstatē ka nav dzimtā konfigurācija un tālāk par aizdedzes ieslēgšanu netiekam. Vēršamies pie dīlera un automātiski aiziet iesniegums uz policiju.

    Krotow
    31.01.2020 18:54

    Varētu 1) radīt problēmas nopirkt arī legālas detaļas no šrota (kapeiksipšana, taču kam mūsdienās ir viegli) un 2) katram cīnītājam pret apčakarētājiem daba noliek pretīm gudrāku apčakarētāju (vai vnk veiksmīgu mulķi).

    Murmulis8
    01.02.2020 00:07

    Tieši tā arī ir un lai nomainītu tikai ABS bloku kkādam Tiguan no cita, tad tas ir jāpārprogrammē un vienkārši tas nav. Kkādus zagļus tas vismaz attur.

    LAN
    03.02.2020 22:31

    Ja saprastu modernas tehnoloģijas, tad ražotu normālus elektroauto ar kaut ko līdzīgu Sentry mode, lai varētu policijas iesniegumā pievienot skaistus zagļu foto.

    milkj
    31.01.2020 17:22

    Šī ir ļoti slikta ideja, tā skrūve izskatās pēc sūda, kas ātri aplūzīs, tikai amerikāņiem tādu var nopārdot. Normāls latvietis uzreiz uzliktu visparastāko skrūvi.
    Gandrīz vai 1. aprīļa video.

    Einis
    03.02.2020 09:01

    Riteņos vajag GPS iebūvēt un tad varēs zagļus atrast :)

    Reklāma