Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft izstrādā risinājumu, kurš akliem cilvēkiem ļauj atpazīt sejas

    Jaunākie raksti

    Iespējams, nākamais Microsoft superprodukts būs tieši mākslīgā intelekta (AI) risinājumi, kuri palīdzēs mums ikdienas darbos. Viens no piemēriem varētu būt papildinātās realitātes risinājumu izmantošana, lai uzlabotu komunikācijas spējas cilvēkiem, kuriem nav iespējas redzēt vai tā ir ļoti ierobežota. Izstrādes process nodēvēts par Project Tokyo.

    2016. gada laikā Microsoft sadarbojās ar parlimpiešiem, dodoties tiem līdz uz Paralimpiskajām spēlēm Rio, kur ceļojuma laikā izprata, ar kādām grūtībām un kādiem komunikācijas līmeņiem saskaras sportisti. Un tas viss ir veicinājis tādas ierīces rašanos, kura ir spējīga akliem cilvēkiem sniegt telpas un cilvēku grupas izjūtu, kuru cilvēks bez redzes traucējumiem uztver pašsaprotami.

    Reklāma

    Tā ir speciāla ierīce, kura tiek aplikta cilvēkam ap galvu un ar dažādu sensoru un kameras palīdzību spēj noteikt 180 grādu platu redzes laukumu, lai ziņotu lietotājam, kur tieši un aptuveni cik tālu atrodas dažādas personas telpā. Tas viss papildināts ar mākslīgā intelekta risinājumiem, lai, piemēram, ar balss ziņu paziņotu, ka telpā atrodas kāds lietotājam zināms cilvēks, par kuru viņš nemaz nenojauš. Zinātnieki uzsver, ka tieši cilvēku grupas izjūta ir tā, kuru neredzīgs cilvēks vienkārši nespēj uztvert, pirms otra persona nav sākusi runāt.

    Tāpēc šī ierīce būs spējīga ar skaņas palīdzību radīt izjūtu, uz kuru pusi cilvēkam būtu jāvērš sava galva un jāveic “acu kontakts”, lai komunicētu ar cilvēku telpā. Šis sensors, ja to varētu tā devēt, ir balstīts uz visai ambiciozajām papildinātās realitātes brillēm HoloLens. Balstoties uz mājaslapā pieejamo informāciju, šīs brilles varētu būt viens no nākotnes stūrakmeņiem Microsoft produktu līnijā, jo iespējas ir visai grandiozas, kā arī tās jau tiek izmantotas ikdienā savienojot fiziskos objektus ar virtuālo informāciju.

    Attīstoties mākslīgā intelekta nozarei var sākt vilkt paralēles, kāpēc Apple, iespējams, pavisam nesen iegādājies kompāniju Xnor, kura spēj darbināt AI procesus tieši uz pašas ierīces.

    Microsoft uzsver, ka šāda veida risinājumu radīšana nav kā līdzeklis tiešai problēmu risināšanai, bet tas ir veids, kā cilvēkam ar dažādu tehnoloģiju palīdzību sniegt iespēju dzīvot labāk.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Daiga
    31.01.2020 21:58

    Nav AKLS cilvēks, ir NEREDZĪGS cilvēks!

    01.02.2020 00:40
    Reply to  Daiga

    Latviešu literārās valodas vārdnīca
    akls -ais; s. -a, -ā akli (1-3) apst.
    1. Tāds, kam nav redzes spēju. Neredzīgs.
    neredzīgs -ais; s. -a, -ā neredzīgi apst.
    1. Tāds, kam nav redzes spēju. Akls.

    Reklāma