Web Analytics
More
    Reklāma

    Android 9 gada laikā nav spējis sasniegt pat 25% izplatību viedierīcēs

    Jaunākie raksti

    Google jau kādu laiku ne pārāk aktīvi ziņo par Android operētājsistēmas versiju izplatību, bet tikko pastāstīts, ka Android iepriekšējā versija 9.0 Pie šī gada augusta nogalē bija sasniegusi tikai 22.6% izplatību aktīvajās Android viedierīcēs. Lai arī sasniegums ir vērtējams kā nožēlojams Apple iOS priekšā, tomēr tas vēl arvien ir divas reizes augstāks par pārejas laikus no Android 7 uz Android 8 pirms gada.

    Salīdzinājumam – Apple iOS 13 operētājsistēma aptuveni mēnesi pēc iznākšanas bija uzstādīta pusē saderīgo iPhone.

    Reklāma

    Google norāda, ka Android atjauninājumu izplatības progress gada laikā ir jūtams, daudz devusi tā dēvētā Project Treble tehnoloģija, kas sadala Android operētājsistēmu daļās, lai ražotājiem būtu vieglāk izveidot atjauninājumu pamata operētājsistēmai, pārlieku neiesaistot ražotāja izveidoto saskarni un papildu iespējas.

    Pavisam nesen Google paziņoja, ka no nākamā gada ražotāji nedrīkstēs izlaist viedtālruņus ar Android 9 un vecākām operētājsistēmas versijām. Obligāta prasība par Android 10 būs viedtālruņiem, kas iznāks pēc 2020. gada 31. janvāra. Tādējādi viedtālruņu ražotājiem ir vismaz pusgads pēc Android 10 iznākšanas, lai savam jaunajam viedtālruņa modelim sagatavotu Android 10 un pārējo programmatūru.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    wils
    24.10.2019 15:01

    “Obligāta prasība par Android 10 būs viedtālruņiem, kas iznāks pēc 2020. gada 31. janvāra.”
    Google sertificēs viedtālruņus tikai ar Android 10 pēc 2020.gada 31.janvāra – sertifikācija pats par sevi ir vairāk kā mēnesi (dažreiz pat vairākus mēnešus) garš process un ja vēl visu janvāri pieņems pieteikumus sertifikācijai viedtālruņim ar Android 9, tad vismaz līdz vasarai mēs varam gaidīt jaunus modeļus tikai ar Pie uz borta.

    Krotow
    24.10.2019 15:01

    Atkal atkārtošos – kāda jaunākās OS izplatība, ja Android iekārtu lietotājiem joprojām labi darbojas ierīces pat ar 4.x un 5.x versijām?

    davix
    24.10.2019 19:05
    Reply to  Krotow

    Ar 4.4 vairs nekas labi nedarbojas. Lielākā daļa ikdienas aplikāciju ar ātrumu vismaz 1 aplikācija mēnesī pēc updeitiem atsakās un vairs nestrādā. Un tās nav nedz spēles nedz izklaide. VID,Tet, SEB, Bite, Rimi utml.

    Krotow
    25.10.2019 11:23
    Reply to  davix

    Arī nepārsteidz. Kad pats rakstīju Android aplikācijas, pienāca brīdis, kad taisāmais vairs īsti nebija realizējams Android 2.x, jo tad lietas kas 4.x jau bija iebūvētas, būtu jāraksta pašiem. Laikam nav jāskaidro, kāpēc nākamajā versijā zemākā atbalstītā OS versija bija 4.1. Te acīmredzot notiek tas pats process.

    Ezis
    24.10.2019 15:23

    Manuprāt, tā dzīšanās pēc jaunākās versijas ir Apple radīts burbulis. Realitātē ļoti liela daļa cilvēku ir tik konservatīvi, ka darīs visu iespējamo, lai tik viņu ierastajā ierīcē nekas nemainītos. Lai visas podziņas būtu tieši tajās vietās, kur ir pierasts tās redzēt un lai viss strādā tāpat, kā līdz šim. Vēl jo vairāk, liela daļa jauno OS versiju neko būtisku nemaina. It sevišķi, Android ierīcēs, kur būtisku jauninājumu daļu nodrošina pats ierīces ražotājs.
    Piemēram, tumšā tēma uz Android ir pieejama jau vairākus gadus, lai gan pati Google to savā oficiālajā operētājsistēmā palaida tikai pirms aptuveni mēneša. Jaunas funkcijas uz telefoniem visbiežāk parādās nevis ar operētājsistēmas, bet “ādiņas” jauninājumiem, kur nav nekāda sakara ar operētājsistēmas versiju. Esmu redzējis telefonus, kur ir identiskas funkcijas, jo ražotāja “ādiņa” ir no vienas un tās pašas versijas, lai arī operētājsistēmas cipars var atšķirties pat par divām paaudzēm.
    Kopsavilkumam – daudz svarīgāks rādītājs ir tas, cik ilgu laiku telefona ražotājs ir gatavs nodrošināt telefonam jauninājumus un drošības ielāpus. Tas, kāda OS versija tam būs, ir diezgan vienalga.

    Artis 🍏
    25.10.2019 06:38
    Reply to  Ezis

    Man arī nepatīk podziņu mainīšana uz žestiem un citas muļķības. Bet jāatzīst, ka stabils Bluetooth, jauka LastPass paroļu ievades darbība un pieķūnēts Share menu ir tīri patīkamas nianses. Esmu arī izmantojis iespēju nošārēt Wi-Fi paroli ar QR kodu.

    Reinis Rozitis
    24.10.2019 15:51

    OS versijas ir tik izplatītas cik tās izplata aparatūras ražotāji, tā kā Google kontrolē tikai Pixel, tad pirms rakstīt, ka kaut kas ir ir “nožēlojams”, korektāk būtu salīdzināt IOS ar Android versijām tajos.

    Programmatūras izstrādē lielāks versijas numurs ne vienmēr korelējas ar “labāks” (jaunas opcijas reizēm ievieš arī jaunus caurumus/problēmas utt).

    Grūti arī teikt vai šādas “brīvības” atņemšana (lasi, forsēta kontrole no OS izstrādātāja, pretēji piemēram ieviest kaut kādas longterm versijas, jo līdz šim cikls ir salīdzinoši īss) ir labākais variants, bet viennozīmīgi mazina šādu kritiku un pretenzijas.

    Kursors.lv
    24.10.2019 16:19
    Reply to  Reinis Rozitis

    Google pavisam noteikti kontrolē ne tikai Android, bet arī ražotājus, kas savās ierīcēs izmanto šo operētājsistēmu.

    Reinis Rozitis
    24.10.2019 17:10

    Kādā veidā?
    Jo nu kāpēc tad tagad būtu nepieciešams tāds gājiens ar 10.?

    p.s. tāpat no https://kursors.lv/2019/10/09/google-nelaus-2020-gada-izlaist-viedtalrunus-bez-android-10/ “.. jo pat lielajiem ražotājiem ir gadījies startēt jaunu gadu ar jauniem viedtālruņu modeļiem, kas tikuši pie aptuveni pusotru gadu senas Android versijas.” – sanāk ka vai nu šāda kontrole līdz šim nav bijusi vai nav ievērota, vai arī apgalvojums ir aplams ..

    p.s.2. Androids aizvien pēc būtības open-source projekts AOSP un faktiski Googles kontrole sanāk tikai par savām bundlētajām aplikācijām (cits jautājums (kā redzam arī Huawei ķeskā) cik daudz androids ir vai nav lietojams bez Googles servisiem (vismaz ne-Ķīnā)). Attiecīgi. kas var liegt izmantot “vecu” versiju ..

    wils
    24.10.2019 17:23
    Reply to  Reinis Rozitis

    Neesmu ražotājs, tāpēc nezinu vai uzlabojot Android versiju uz jaunāku esošajai viedierīcei ir jāiziet atkārtota gūgļa sertifikācija izstrādātājiem. Kamēr nav sertifikācijas, tikmēr pie Play veikala aplikācijām (un to apdeitiem) un Google account back-up/sinhronizācijas netiec. – https://support.google.com/googleplay/answer/1727131?hl=en&ref_topic=3364265

    Reinis Rozitis
    24.10.2019 17:26
    Reply to  wils

    Nu tas skaidrs, Google ievieš limitāciju savu servisu lietošanai.

    p.s. es nekādi nesaku, ka tas ir slikti, vienkārši, manuprāt, salīdzināt ar Apple/IOS, kurai šāda politika ir bijusi no laika gala, ir tā ne visai – darīt jau protams var (kā nekā cilvēkiem rodas par ko diskutēt un blogam traffiks), bet nu ..

    wils
    24.10.2019 20:37
    Reply to  Reinis Rozitis

    Es atkal īsti neiebraucu par ko cepiens, jo Oreo (Android 8 un 8.1) GMS sertifikāciju izbeidza 2018.gada 31.decembrī (tātad veselu mēnesi agrāk nekā salīdzinot ar Android 9), bet tas neietekmēja tā paša HTC Exodus 1s izziņošanu 5 dienas atpakaļ.
    Ja šķendēšanās, ka Android 8, 9 un 10 tiek izlaisti katru gadu, ko tas mainītu, ja tos nosauktu 5, 5.1 un 5.2?
    Un kā tas piespiedīs ražotājus izlaist drošības ielāpu 4.4.1 ierīcei?
    Pilnvērtīgs NFC lietojums (lasi Google Pay) tiek nodrošināts tik Adroid 5.
    Android 6 “fīča” ir aplikāciju pieeju izveide/ierobežošana. utt., t.i. negaidot, ka konkrēts viedierīču izstrādātājs ieviesīs “fīču” savā UI, bet tas ir pieejams standartā.
    Salīdzinot ar autoindustriju, var sūkstīties, ka Euro 1 un 2 klases auto nevar piereģistrēt EU, ka dara visu (vai vismaz imitē darbību), lai sabiedrība izvēlētos Euro 6 klases auto, bet neviens jau neaizliedz velo un sarunas klāttienē(podziņtelefonus).

    khe
    25.10.2019 08:23
    Reply to  Reinis Rozitis

    Piekrītu Reinim!
    Šeit pareizāks salīdzinājums tiešām būtu iphone pret pixel.

    wils
    25.10.2019 10:39
    Reply to  khe

    Es vēl piekristu, ja teiktu par Android One programmu, kas izlaiž “tīru” android. Nezinu vai kopējie (visi modeļi kopā) Pixel apjomi ir pārsnieguši 10M atzīmi, kas pasaules mērogā ir smieklīgi maz. Kā jau teikts iepriekš, nebūtu tas Google aparāts, kursorā neviens par to pat neieminētos.

    KKTK
    25.10.2019 14:10
    Reply to  khe

    Nu viena daļa ziņas ir noniecināt Androīdu, bet otra daļa ir vēstījums aplikāciju izstrādātājiem, par to ka ir pilna pasaule ar veciem androīdiem, kuriem arī vajadzētu būt saderīgiem ar tavu app.

    wils
    26.10.2019 01:46
    Reply to  KKTK

    Vai tad ~25k dažādu Android aparātu (modeļu, nevis aparātu skaits), kas ir sertificēti lietot GMS ir daudz? :)

    Reklāma