Web Analytics
More
    Reklāma

    MakeBlock Codey Rocky programmējamā robotiņa apskats

    Šis produkts uz apskatu saņemts no elektronikas, apgaismojuma un viedās mājas produktu tirgotāja Lemona electronic.

    Jaunākie raksti

    Pie mums nonācis jau otrais MakeBlock radītais programmējamais robotiņš Codey Rocky, kas uzskatāms par vienkāršāku programmējamā robotiņa versiju, kad to salīdzina ar iepriekš apskatīto MakeBlock mBot. Ar MakeBlock Codey Rocky tiek izlaista konstruktora daļa, toties šis nelielais robotiņš ir saņēmis pāris jaukas nianses, kas man īsti līdz galam negāja pie sirds mBot izmēģināšanas laikā.

    Kopumā nākas atzīt, ka MakeBlock Codey Rocky un MakeBlock mBot pamata idejas ir līdzvērtīgas, atšķiras tikai abu robotiņu izskats un nedaudz arī piedāvātie sensori. MakeBlock mBot iespējams papildināt ar dažādiem aksesuāriem, kā arī tam var pievienot paša radītus sensorus un citus papildinājumus. MakeBlock mBot var izvērsties par projektu, kamēr MakeBlock Codey Rocky ir uzskatāms par jau gatavu un pabeigtu produktu.

    Reklāma

    MakeBlock Codey Rocky tapis kā visai veiksmīgs Kickstarter pūļa finansēts projekts. Tas nodarbinās bērnus un jauniešus ne tikai pāris stundas pēc uzdāvināšanas, bet MakeBlock Codey Rocky aicinās bērnus atkal un atkal atgriezties pie programmēšanas. Protams, jāsaprot, ka ne visi uzreiz tā ņems un metīsies programmēšanā, tai tomēr nāksies nedaudz sagatavoties, bet YouTube ir pamatīgs video pamācību apjoms.

    Divi roboti vienā

    MakeBlock Codey Rocky sastāv no divām daļām – Codey ir noņemama kontroles ierīce (smadzenes), kamēr Rocky ir nelielais kāpurķēžu traktoriņš smadzeņu pārvietošanai. Kopā šīs abas daļas satur magnēts, tām ir arī vairāki kontakti, kas nodrošina uzlādi un datu apmaiņu.

    Codey Rocky veidots kā balts, smaidošs kaķītis vai suns ar digitāliem sejas vaibstiem. Ļoti piemīlīgas ir Codey Rocky melnās austiņas, tās gan, visticamāk, vairāk paredzētas tālo austrumzemju tirgiem.

    Codey Rocky komplektā iekļauts pats robotiņš, USB datu vads, krāsu kartītes (Codey spēj uztvert krāsas), kā arī sešas uzlīmes vārdiem.

    Codey Rocky darbību nodrošina LED ekrāniņš, skaļrunis, RGB LED indikators, trīs pogas, balss sensors, gaismas sensors, infrasarkanais krāsu sensors, kā arī dzinējs, kas nodrošina robotiņa pārvietošanos. Gandrīz visu uzskaitīto iespējams kontrolēt un programmēt. Codey Rocky pratīs sekot līnijai (gluži tāpat kā mBot), izvairīties no šķēršļiem (arī to prata mBot), Codey Rocky prot sekot gaismai, tam ir iebūvēta automātiska aizsardzība pret novelšanos no galda vai pa trepēm, mazais robots prot atpazīt krāsas.

    Codey Rocky iespējas var paplašināt ar Lego klucīšiem un MakeBlock Neuron ierīcēm.

    Codey Rocky izmanto Bluetooth vai USB savienojumus ar datoru vai viedtālruni. Robotiņam arī ir iebūvēts 950 mAh litija akumulators, kas man ļoti pietrūka mBot robotam. Codey Rocky izmēri ir 102 x 95.4 x 103 mm, tas sver 295 gramus.

    Codey Rocky un mBot atšķirības

    Idejiski abi robotiņi paredzēti bērnu un jauniešu izklaidei, kā arī rosināšanai programmēt. No uzbūves viedokļa Codey Rocky un mBot ir pilnīgi dažādas ierīces – mBot ir konstruktors ar papildināšanas iespējām, kamēr Codey Rocky atliek tikai izpakot, uzlādēt un ieslēgt.

    Programmēšanas iespējas abiem robotiņiem ir ļoti līdzīgas (ja ņemam vērā tikai sākotnējo iepakojuma saturu, nevis klāt piepērkamās konstruktoru daļas vai MakeBlock Neuron), atšķiras vien pāris sensori.

    Cena abiem robotiņiem ir līdzīga (aptuveni 110… 120 eiro), bet jārēķinās, ka mBot klāt nāksies piepirkt baterijas vai akumulatorus. Papildu izdevumi nav lieli, bet ir visai dumji pakot ārā mBot, lai konstatētu, ka atkal jāauj kājas, lai dotos uz veikalu pēc četrām AA baterijām.

    mBlock programmatūra

    Robota programmēšanai iespējams izmantot mBlock Scratch bāzētu programmatūru, visbiežāk tiekot izmantota mBlock Scratch 5.0 versija, bet var arī paspēlēties ar mBlock Scratch 3, kā arī MakeBlock Codey Rocky saprototies ar Python, bet par šo nemācēšu sīkāk komentēt, jo Codey Rocky pie manis nesabija tik ilgu laiku, lai censtos apgūt vēl vienu vidi. Jāatzīst, ka mBlock Scratch 5.0 versija man kaut kā jau atkal galīgi negribēja strādāt, bet mBlock Scratch 3 strādāja bez problēmām.

    Programmatūras uzstādīšana ir vienkārša – instalē mBlock un pēc tam uzstādi draiveri no Connect izvēlnes. Šajā mirklī nonākam pie visai neintuitīvas Codey Rocky daļas – ja vēlēsies robotu programmēt, nāksies tam mainīt aparātprogrammatūras (firmware) versiju. Tāpat būs jāmaina aparātprogrammatūra, ja pēcāk vēlēsies robotu vadīt ar viedtālruni. Un tā atkal, un atkal. Aparātprogrammatūra maināma visai ātri, to var paveikt, pieslēdzot Codey Rocky pie datora ar USB vadu.

    Visu, kas saistāms ar Codey Rocky programmēšanu, iespējams paveikt ar Bluetooth vai USB vada savienojuma starpniecību.

    Protams, pieejama arī viedtālruņu lietotne. Tās pat ir vairākas – viena ir programmēšanai, un viena ir paredzēta drīzāk spēlēm ar robotiņu, kad ir slinkums mācīties programmēt. Viedtālruņa lietotne programmēšanai ir nedaudz neērtāka par datora versiju.

    Vienkāršākās iespējas

    Codey Rocky iespējams izmantot kā tanciņu ar tālvadības pulti, ko tēlo viedtālruni un uzstādītā lietotne. Codey Rocky iespējams vadīt pa istabu, kā arī iespējams pamainīt LED ekrāniņa parādītas emocijas, robotam varēsi likt dejot. Lietotnē varēsi izzīmēt ceļu, kam Codey Rocky sekos.

    Robotiņš spēj pārvarēt nelielus šķēršļus, tas arī spēj pārvietoties pa mīksto grīdas segumu, kas arī ir viena no Codey Rocky atšķirībām, kad to salīdzina ar mBot robota modeli. mBot spēja pārvietoties tikai pa cietu un gludu virsmu.

    Programmēšana

    Codey Rocky programmēšana Scratch vidē nebūs dikti atšķirīga no mBot. Programmēšana var izvērsties par ļoti atšķirīgu pieredzi dažādiem cilvēkiem. Patīkamā daļa ir tā, ka Codey Rocky programmēšana norit reālā laikā, nenāksies radīto kodu speciāli ielādēt robotā, kods tiks atjaunināts uzreiz. Mazāk patīkamā daļa ir tā, ka visai daudz informāciju nāksies meklēt forumos un YouTube – vienkāršākos uzdevumus (piemēram, pārvietošanos) iespējams aptvert paša spēkiem, bet dažādu sensoru darbību un koda paraugus gan, visticamāk, vismaz iesākumā būs jāmeklē forumos.

    Noteikti ieteiktu iepazīties ar MakeBlock Codey Rocky sensoru iespējām, kas arī aprakstītas mājaslapā.

    Man gan nākas atzīt, ka ne visas MakeBlock sniegtās programmu veidošanas instrukcijas ir saprotamas, rodas sajūta, ka programmēšanas paraugi dažkārt ir norauti pusvārdā, tāpēc, iespējams, dažos gadījumos ērtāk būs paņemt no forumiem jau gatavu programmas recepti. Vismaz iesākumā.

    Visai ātri apgūstama Codey Rocky viedtālruņa lietotnes izmantošana programmēšanai. Lietotnē jau ietvertas vairākas programmas, kas ļauj Codey Rocky izmantot kā modinātājpulksteni vai uzdot robotiņam citus vienkāršus uzdevumus. Jāatzīst gan, ka niansētāku programmēšanu viedtālruņa lietotnē darbināt ir ļoti neparocīgi, kad to salīdzina ar datora versiju.

    Viens no interesi veicinošākajiem sensoriem ir krāsas atpazīšanas sensors, kas nebija atrodams mBot robota modelī. Ar krāsām iespējams izveidot vienkāršas klavieres – robots braucot nolasīs krāsas un atskaņos attiecīgas skaņas.

    Papildinājumi

    Codey Rocky aprīkojams ar pāris papildu moduļiem, bet par tiem esmu tikai lasījis tīmeklī. Viens no tiem ir jau minētais Neuron papildinājumu komplekts, ar ko var tuvāk iepazīties te.

    Robotiņš spēj saprasties ar IFTTT servisa komandām, bet arī tām nepieciešams iegādāties papildinājumu komplektu.

    Kādam vecumam robots būs piemērots?

    Neesmu veicis nekādu aptauju, bet radās sajūta, ka MakeBlock Codey Rocky tomēr ir drīzāk vismaz trešās klases skolēna līmeņa mantiņa, arī uz iepakojuma rakstīs “7+”. Droši vien vislielāko interesi par MakeBlock Codey Rocky izrādīs jaunieši ap 5. vai 6. klasi, kā arī stipri vecāki ļaudis jau ap 30 gadiem, kad dzīve vairs nav tik strauja, un parādās kāds brīvāks mirklis.

    Ja vēlies kādam dāvināt MakeBlock Codey Rocky, tomēr vismaz no kāda radinieka noskaidro, vai par šāda veida spēļmantu varētu būt interese. Ja dāvana paredzēta bērnam līdz 10 gadu vecumam, jārēķinās, ka visai bieži var rasties nepieciešamība procesā iesaistīties arī kādam no vecākiem. Protams, vecākiem nāksies ātri apgūt pāris MakeBlock Codey Rocky programmēšanas nianses.

    Aptuveni vērtēju, ka kaut cik piešauties pie robota programmēšanas var dažu stundu laikā, bet YouTube un forumus var nākties padarbināt.

    Nobeigumā

    Scratch programmēšanas vide ir ļoti populāra arī Latvijas pamatskolās. Zinu, ka vairākās pašvaldībās pieejami robotu un programmēšanas pulciņi, kuros tiek izmantota Scratch vide. Pašvaldības gan neapmaksā programmēšanas pulciņus, tie ir gana dārgs prieks. Cik lasīts, programmēšanas pulciņi pamatskolēniem maksā aptuveni 32 eiro (Mārupe) līdz 40 eiro (Rīga) mēnesī.

    Bērniem ir milzu interese par MakeBlock Codey Rocky robotiņu, bet programmēšanas sākumā tomēr nāksies piesaistīt gana ieinteresētu pieaugušo. Viss nav gluži tik vienkārši, kā sākotnēji varētu šķist.

    MakeBlock Codey Rocky ir viena no tām apskatiem saņemtajām ierīcēm, ko nav iespējams izzināt pāris dienu vai pat stundu laikā, tas parada robotu gana pievilcīgu, bet jārēķinās, ka bērni var šādu dāvanu nenovērtēt, ja blakus nebūs neviens vecāks, kurš būs spējīgs parādīt robota darbības un programmēšanas pamatus. Šis arī varētu būt lielākais MakeBlock Codey Rocky mīnuss – robots var sākt krāt putekļus, ja tā programmēšanas apgūšana radīs problēmas.

    Apskatītā Codey Rocky robotiņa cena ir nedaudz virs 100 eiro, robotiņu MakeBlock sērijās pieejami arī citi (dārgāki) roboti un arī papildu aksesuāri.

    Patika

    • robotiņš gatavs lietošanai uzreiz
    • dažādu grūtības pakāpju lietošanas/ programmēšanas iespējas
    • ļoti stabila darbība (salīdzinot ar mBot)

    Ne tik ļoti patika

    • bērni bez vecāku iesaistes var netikt galā
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Sanjuks
    23.10.2019 11:22

    “…stipri vecāki ļaudis jau ap 30 gadiem, kad dzīve vairs nav tik strauja…”. Man pie 30 viss straujums tikai sākās :)

    Reklāma