Web Analytics
More
    Reklāma

    AVACOM Prisma XT-10 ārējā akumulatora apskats

    Jaunākie raksti

    Mobilās ierīces ar katru gadu kļūst arvien jaudīgākas, taču reizē arī energoefektīvākas. Tā kā to dizaineri nevēlas samazināt ierīču izmērus, baterijas spējas turas diezgan līdzīgā līmenī gadu no gada. Tipisks viedtālrunis vai viss-vienā tipa viedpulkstenis ar vienu uzlādi spēj darboties vienu līdz divas dienas. Tāpēc vairumam no mums saimniecībā ir arī viens vai vairāki ārējie akumulatori, jeb power bankas.

    Šodien apskatīsim vienu no šādiem produktiem – AVACOM Prisma XT-10, kas pietiekami kompakts, ar iebūvētu 10 000 mAh Li-Pol akumulatoru, nosēts ar kaudzi noderīgiem portiem uzlādei un izlādei, kā arī Power Delivery sertificēts produkts, kas ļauj nodrošināt ātru ierīču uzlādi.

    Reklāma

    Bet pirms atpakojam produktu, iepazīsimies ar tā izstrādātāju – AVACOM. Tas ir čehu uzņēmums, kas jau vairāk nekā 20 gadus izstrādā, ražo un pārdod dažādus bateriju/akumulatoru, lādētāju un aksesuāru produktus. Tie tiek tirgoti visā Eiropā un esmu iepriekš šī zīmola produktus redzējis arī mūsu pusē.

    AVACOM Prisma XT-10 izmanto litija polimēru akumulatoru

    AVACOM Prisma XT-10 izmanto litija polimēru akumulatoru ar 10 000 mAh (37 Wh) ietilpību. Litija polimēru akumulatoru tehnoloģija principā nozīmē to, ka akumulators izmanto litija jonu tehnoloģijas elementus, taču tos saistošais elektrolīts ir nevis šķidrs, bet polimērs (želejveida). Izmantojot litija polimēru pieeju ražotāji var izveidot vieglākas un nestandarta formas gala ierīces, tāpēc šī tehnoloģija ir populāra viedierīču, valkājamās elektronikas un bezpilota lidaparātu ražošanā.

    Šis produkts ir saņēmis USB Power Delivery un Qualcomm Quick Charge ātrās lādēšanas standartu sertifikācijas. USB Power Delivery, jeb USB PD ir ātrās uzlādes protokols, kas ļauj nodrošināt uzlādi līdz 100W un pilnīgāku kontroli pār uzlādes procesu. Praksē tas gan nozīmē, ka šī standarta atbalstam ir jābūt visām iesaistītajām pusēm: lādētājam, lādējamajai ierīcei un kabeļiem. Otro šī produkta atbalstīto ātrās uzlādes standartu veido mobilo ierīču procesoru izstrādātājs Qualcomm un arī tas paredz ātru un efektīvu uzlādi, ja vien visas iesaistītās ierīces to atbalsta. Tā kā vairumu no mūsu pusē pieejamajiem viedtālruņiem darbina tieši Qualcomm veidoti procesori, tad varam cerēt uz ātru uzlādi. Tiesa, nekur akumulatora dokumentācijā neatrodu, kuras versijas Quick Charge standarts tiek izmantots, bet pēc 12V maksimālā sprieguma spriežu, ka tas varētu būt Quick Charge 2.0.

    Pats akumulators ir samērīga 130 x 70 x 16 mm izmēra un 198 gramu svara ierīce. Tātad, ne pārāk liels un ne pārāk smags verķis. Ierīces aizmugurē norādīti visi spriegumi un strāvas stiprumi, kurus nodrošina konkrētie porti. Pie tam, akumulators ir pietiekami “gudrs”, lai piemeklētu konkrētajai uzlādējamajai ierīcei ātrāko uzlādes iespēju. Tādējādi, piemēram, pusstundas laikā varam fiksi līdz pusei uzlādēt iPhone viedtālruni.

    Akumulatora augšpusē ir trīs pieslēgvietas. Ja raugāmies no kreisās puses, tad caur Micro USB varam uzlādēt akumulatoru (5V/2A režīmā). Akumulatoru vēl var uzlādēt arī ar Lightning kabeli, ko izmantojam ar mūsu Apple ierīcēm (5V/2A režīmā). USB Type-C ports ir interesants ar to, ka tas var tikt izmantots gan akumulatora uzlādei (5V/2A režīmā), gan citu ierīču uzlādei (5V/3A, 9V/2A vai 12V/1.5A režīmos). Šis ports nodrošina USB Power Delivery un Qualcomm Quick Charge. Pilnizmēra USB-A ports nodrošina Qualcomm Quick Charge uzlādi mūsu ierīcēm (5V/3A, 9V/2A vai 12V/1.5A režīmos).

    Uz akumulatora atradīsim arī uzlādes līmeņa indikatoru. Piespiežam pogu un četras gaismas diodes parādīs, cik daudz “sulas” vēl baterijā atlicis. Diode, kas izvietota tuvāk pogai izgaismosies zaļa, ja baterija uzlādēs ierīci izmantojot ātro uzlādi. Pārbaudīju ar Sony Xperia XZ1, darbojas! Šo akumulatoru pilnībā var uzlādēt nepilnu četru stundu laikā.

    Ražotājs norāda, ka pirmajā lietošanas reizē akumulators ir pilnībā jāuzlādē un savu pilno kapacitāti tas sasniegs pēc 3-5 uzlādes/izlādes cikliem. Ja plāno akumulatoru ilgstošāk neizmantot, uzlādē to pilnībā.

    Cik tad ātri ar šo akumulatoru varam uzlādēt Samsung Galaxy S10+? Ar 3C Battery Monitor lietotni izmērīju, ka pilnībā no AVACOM Prisma XT-10 telefonu varēsim uzlādēt aptuveni trīs stundu laikā. Var uzskatāmi redzēt, ka te uzlāde ir ātrāka nekā iepriekš testētajam Evelatus akumulatoram. Protams, ar telefona komplektācijā iekļauto ātro lādētāju uzlāde būs vēl ātrāka.

    AVACOM Prisma XT-10 cena

    OK, bet cik šāds akumulators maksā? Fikss meklējiens Salidzini.lv rāda, ka šis ārējais akumulators maksā mazliet virs 20 eiro. Ja pavērojam situāciju ārējo akumulatoru tirgū, tad varam redzēt, ka tieši ap 20 eiro arī sākas kaut cik pieņemamas kvalitātes produkti, kas nodrošina ne tikai 10 000 mAh ietilpību, bet arī USB Power Delivery un Qualcomm Quick Charge ātrās uzlādes iespējas. Tātad, prasītā cena par šo produktu man šķiet adekvāta, jo AVACOM Prisma XT-10 akumulators nav pārlieku liels un smags, rokās jūtas kvalitatīvi uzbūvēts un nodrošina ne tikai plašu pieslēgvietu klāstu, bet arī ātru ierīču uzlādi.

    Kā jau minēju iepriekš, AVACOM ražo arī nomaināmus akumulatorus mūsu viedierīcēm un datoriem. Esam uz testu saņēmuši arī baterijas nomaiņas komplektu Apple iPhone 7 viedtālrunim un drīzumā centīsimies veikt baterijas maiņas procesu, lai saprastu, cik vienkārši vai sarežģīti tas ir.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    trel
    30.09.2019 13:31

    Ņemot vērā, ka nu jau pat Iphone batterijas ir ap 3400-400mah, tad manuprāt tāds 10000mah powerbanks jau ir aizvēsture. Ja vien nenēsā powerbanku kabatā, tad uzskatu, ka jāpērk uzreiz ir 15000-20000mah variants, jo tad vari gan ar draugiem padalīties, gan vairākas naktis iztikt bez elektrības.

    Krotow
    30.09.2019 15:27
    Reply to  trel

    Atkarīgs no lietojuma. Paša praksē 10000 mAh powerbanka izrādījās pilnīgi pietiekama vienai dienai autobusā vai lidmašīnā un kā rezerves baterija rijīgās FPV brillēs 4-5 stundām. Tiesa man telefonam ieslēgta ekrāna gaišuma regulēšana un ceļā nespēlēju 3D spēles.

    KKTK
    30.09.2019 18:12
    Reply to  Krotow

    Galvenais nepārraut pāri lidojošas rokas bagāžas limitam: http://www.riga-airport.com/lv/main/pasazieriem/noderiga-informacija/avio-drosibas-prasibas/informacija-pasazieriem-kas-parvada-litija-baterijas
    Ja likumu pieņēma pagājušo gadu, tad tikai šogad rudenī drošības kontrolē sāk par to jautāt. 12V baterijai sanāk, ka ir jābūt zem 13’333mAh

    trel
    30.09.2019 19:51
    Reply to  Krotow

    Tieši tā. Atkarīgs no pielietojuma. Ja vajag vienreiz uzlādēt tikai, tad pietiek ar 10000 vai mazāku. Ja nedomā tikai par sevi, bet arī par savu sievieti vai bērnu, draugiem un t.t., tad par pāris euro dārgāk var dabūt būtiski lielāku ietilpību. Kā arī lielākas ietilpības powerbanku nav jāliek lādēties pēc katras lietošanas.

    Dzintars Rudzītis
    30.09.2019 17:58

    Vispār jau smieklīgi rakstīt apskatu par powerbanku. Tas lādē, tik un tik ieejas/izejas, ir gaismiņas, sver tik un tik, gatavs! :)

    30.09.2019 18:45

    tomēr varējāt saņemties un nopirkt kādu USB testeri ar QC atbalstu un slodzes emulētāju, lai varētu notestēt cik stabili tur voltāžu pie slodzes, vai baterijas ietilpība atbilst uzrādītajam.

    Krotow
    30.09.2019 21:35
    Reply to  digitalk

    Ja atrodiet kādu tādu jaudas testeri, kas atbalsta QC līdz QC4, specifiskos Samsung un OnePlus ātrās lādēšanas režīmus un gluži nemaksā kosmosu, uztaisiet apskatu.

    30.09.2019 18:40

    ar tādu attieksmi jāiet uz veikalu un jāpērk “tur tas sudrabotais”, nevis jālasa apskati :)

    rudzu rikas
    01.10.2019 22:59

    Ja tagad pirktu powerbanku, tad pirmais ko skatītos, būtu multifunkcionalitāte, respektīvi, lai obligāti ir “lukturītis” (led lampiņa).

    Reklāma