Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ProArt PA34V monitora apskats

    Jaunākie raksti

    Šoreiz uz apskatu esam saņēmuši ASUS ProArt sērijas monitoru – 34 collas lielo ieliekto UWQHD (3440 x 1440 pikseļu) izšķirtspējas ASUS ProArt PA34V monitoru. ASUS ProArt sērijas monitorus veido multimediju satura radītājiem – fotogrāfiem, grafiskajiem dizaineriem, video apstrādes speciālistiem un arhitektiem. Šos monitorus ražotājs jau rūpnīcā nokalibrē, apvelta ar plašu atbalstīto krāsu gammu un pārliecinošu savienojamību. Tāpat šos monitorus vieno gaumīgs dizains bez košām krāsu diodēm. Tās pataupītas ASUS ROG sērijas produktiem. ASUS ProArt produktu klāstā ietilpst arī portatīvie datori, galddatori un pat speciālas sistēmplates.

    Liels izmērs un 100Hz atsvaidze arī profesionāļiem

    Šis monitors izmanto IPS tipa paneli un darbojas ar 3440 x 1440 pikseļu izšķirtspēju (21:9 malu attiecība). Monitoram ir 1000:1 kontrasta līmenis, 5ms atsaucība un 300cd/m² maksimālais spilgtums. Monitors nodrošina 100Hz atsvaidzes ātrumu un AMD FreeSync tehnoloģiju, tāpēc tas var tikt izmantots arī videospēļu spēlēšanai. ASUS norāda, ka šis monitors jau rūpnīcā ir nokalibrēts, lai varētu attēlot 100% no sRGB krāsu paletes. Praksē tas nozīmē, ka šo monitoru varam izmantot grafiskajos darbos, lai precīzi redzētu visas attiecīgās paletes krāsas. Tāpat ražotājs lepojas ar precīzu krāsu attēlojumu (∆E < 2) un to apstiprina arī dažādi apskatnieki, kas ir pārbaudījuši to savos testos. Šis monitors ir saderīgs ar HDR-10 formātu un tas nozīmē, ka tas spēs izvilkt vairāk informācijas no tumšajām un gaišajām vietām attēlā.

    Reklāma

    Displejs ir ar 1900R ieliekumu. Burts R nozīmē rādiusu, kamēr skaitlis pirms tā ir milimetru daudzums no riņķa līnijas (monitora) līdz centram. Jo vairāk ieliekts monitors, jo šis reitings ir zemāks un mums tuvāk jāsēž monitoram, lai būtu tā centrā. Piemēram, ieliektais monitors ar reitingu 4000R nozīmē, ka centrā būsim 4 metru attālumā no displeja.

    Liela izmēra ieliekti monitori ļauj radīt iekļaušanas sajūtu videospēlēs vai skatoties filmas. Pie tam, lai arī izslēgts monitors šķiet ļoti agresīvi ieliekts, pie tā ļoti ātri pierodi un attēls nešķiet izkropļots. Pētījumi rāda, ka ieliekti monitori mazāk nogurdina acis.

    Latvijas interneta veikalos šo monitoru var atrast ar modeļa nosaukumu PA34VC un tas maksā mazliet virs 1200 eiro.

    Ērta izpakošana

    Testa ierīces paliek arvien lielākas un iepriekš šausminājos par ārprātīgi milzīgo 44 collas lielo Lenovo ThinkVision P44w-10 monitoru. Arī ASUS PA34V kaste ir liela un ar bažām to pakoju vaļā, jo monitoru izpakošana un pēc tam atpakaļ sapakošana nav viens no maniem iecienītākajiem darbiem. Tomēr izrādījās, ka ASUS ir parūpējies par to, lai milzi būtu viegli izņemt no kastes.

    Atpakojot kasti, mēs uzreiz redzam saprotamu pamācību, kas vēsta, ka monitoram vēl kastē esot jāpievieno kāja un tad aiz tās var droši to izcelt laukā. Tas ir ļoti labs risinājums un samazināsim varbūtību sabojāt šo dārgo ierīci.

    Monitoru var VESA 100x100mm stiprinājumu varam pieskrūvēt pie sienas vai citas saderīgas kājas.

    Stabila kāja un plašas regulēšanas iespējas

    Monitora kāja ir veidota T formā un sastāv no metāla un plastmasas. Kājas atbalsta daļa ir 57cm gara un tikai mazliet šaurāka par paša monitora platumu. Kājas dziļums ir aptuveni 23cm un kopumā lielais un 11.4kg smagais monitors uz tās stāv ļoti stabili. Pati kāja sver pieklājīgus 7.8kg. Uz galda šis monitors aizņem diezgan daudz vietas. Kopējie monitora izmēri ar pievienotu kāju ir šādi: 815.12 x (418~538) x 222.86 mm.

    Tādā ziņā nesen testētais Samsung Space monitors ar savu unikālo kājas mehānismu bija patīkams pārsteigums.

    Kastē atradīsim vairākus noderīgus kabeļus: barošanas, HDMI, DisplayPort, kā arī Thunderbolt 3 un USB-C uz USB-A kabeli.

    Monitora savienojums ar kāju ir drošs un to var viegli atvērt ar vienu pogas piespiedienu. Šis monitors piedāvā ne tikai augstuma regulāciju, bet arī grozīšanu pa horizontālo un vertikālo asi. Tādējādi varēsim to iestatīt tieši tādā pozīcijā, lai varētu visērtāk ar to strādāt. Tiesa, šo monitoru nebūs iespējams pagriezt portreta režīmā (vertikāli), taču tas ieliektajiem monitoriem nav pārlieku aktuāli.

    Kā redzam, ASUS šo monitoru ir centies ieturēt neitrāli tumši pelēkos toņos un iztikt bez kliedzošiem dizaina risinājumiem. Tādējādi šāds monitors iederēsies uz galda gan birojā, gan mājās.

    Plašas savienojumu iespējas ar Thunderbolt 3

    Šis monitors piedāvā ļoti plašas savienojamības iespējas. Mums tiek piedāvāti divi HDMI (v 2.0b) porti, viens DisplayPort 1.2 ports, kā arī veseli divi Thunderbolt 3 USB-C porti un trīs USB 3.0 Type-A porti. Kad viens no USB-C portiem tiek izmantots kā video avots un saderīgu ierīču lādēšanai (60W), otrs kļūst par tā saucamo downstream portu, kuram varam pievienot klāt vēl vienu monitoru.

    Šis monitors tipiski patērē ap 57W enerģijas un tā barošanas bloks ir iebūvēts pašā ierīcē. Tāpat monitoram ir arī stereo skaļruņi (2W x 2) un tie skan sagaidāmi skumji – absolūti pietrūkst zemo frekvenču. Monitoram pie 3.5mm audio pieslēgvietas varam pieslēgt arī savas vada austiņas.

    Pamatīgas iestatījumu pielāgošanas iespējas

    Monitora kontrole notiek ar sešām fiziskām pogām un vairākpozīciju kursorsviru. Pogas uz tausti šķiet lētas un nepatīkami (lēti) skan, kad tās piespiež, taču savu darbu dara un ļauj plosīties pa iestatījumu sadaļu.

    Kā varam redzēt galerijā augstāk, šis monitors piedāvā ļoti plašas konfigurācijas iespējas un varam šim monitoram pielāgot attēla, enerģijas u.c. iestatījumus. Tāpat monitors nodrošina Picture-in-Picture (PiP) un Picture-by-Picture (PbP) režīmus, lai vienlaicīgi attēlotu saturu no diviem video avotiem.

    Kvalitatīvs displejs un precīzs krāsu attēlojums

    Kamēr mēs paši vēl neesam tikuši pie sava kalibratora (plānojam iegādāties un apgūt Spyder ierīci), aicinu iepazīties Kitguru testa rezultātiem (PA34VC monitoram). Bet tīri vizuāli ikdienas darbiem šis monitors man šķiet precīzs, kvalitatīvs un ērts sava platuma dēļ. Nenovēroju nekādas attēla smērēšanas un arī apgaismojuma līmeņi ir vienmērīgi pa visu ekrāna virsmu. Šis tiešām ir kvalitatīvi atlasīts displeja panelis.

    Tas nav pats ieliektākais monitors, ko esam testējuši un pie ieliekuma ļoti ātri pierod un to vairs nepamana.

    Secinājumi: Dārgs, bet iespējām bagāts monitors

    Šis ir viens no dārgākajiem monitoriem, kas ir nonākuši pie mums uz testu, bet es arī labi saprotu, kas sastāda šī monitora augsto cenu. Tas ir ne tikai liels un ar pietiekami augstu izšķirtspēju, bet arī precīzi attēlo krāsas un nodrošina ļoti plašu pieslēgumu iespēju klāstu. Īpaši jāpiezīmē Thunderbolt 3 x 2 savienojumi, kas ļauj ērti šim monitoram pa tiešo pieslēgt, piemēram, portatīvo datoru un papildus monitoru. Pie plusiem vēl jāpiezīmē gaumīgais dizains un iespējas pagrozīt monitoru dažādos veidos.

    Šādā izmērā un izšķirtspējā lētāk maksā Fujitsu B34-9 monitors, taču tam ir krietni mazāk pieslēgumu iespēju. Cenas un iespēju ziņā tuvāks ir LG 34GK950G monitors, taču tas ar savu NVIDIA G-SYNC atbalstu un 120Hz atsvaidzi vairāk ir paredzēts videospēlēm.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    CRT
    26.09.2019 22:33

    Trinitron monitors labāks👍

    26.09.2019 23:43
    Reply to  CRT

    tas ir tas, kuram divas neglītas stieples šķērsām ekrānam?

    Mārtiņš
    30.09.2019 18:33

    Cerams, ka Asus (vai LG – droši vien viņu panelis tiek lietots?) būs iemācījušies tikt vaļā no dīvainām spilgtuma izmaiņām, ja skatās no neliela leņķa. Es tā reiz uz vienu Asus ProArt modeli jau uzrāvos – smuks, krāsas labas, funkciju daudz, taču ik pa laikam nedaudz tāda “lukturīša sajūta”. Salīdzināju ar vecāku ViewSonic IPS – tam šādu problēmu nebija, rezultātā paliku pie Viewsonic.

    Te video salīdzinājums, vecs, atvainojos par kvalitāti, bet problēma labi redzama, Asus ProArt pamatīgi zaudē vecam Viewsonicam spilgtuma vienmērības ziņā, mainot skata leņķi:
    https://www.youtube.com/watch?v=meA9N0jqnHA

    Reklāma