Web Analytics
More
    Reklāma

    SMS dienas ir skaitītas. Sagaidām Google RCS.

    Jaunākie raksti

    “MERRY CHRISTMAS”. Nesatraucieties, šī nav atsauce uz aizgājušajiem svētkiem, arī Latvijas simtgadi nepieminēšu. Tieši šāds teksts tika izmantots 1992. gada 3. decembrī, kad tika nosūtīta pasaulē pirmā īsziņa, jeb SMS (Short Message Service). Vai atceraties, kad nosūtījāt savu pirmo īsziņu un kāda tā bija? Ja reiz mobilie tīkli teju nodzīvojuši līdz piektajai paaudzei, vai nav pienācis laiks SMS standartu aizstāt ar ko modernāku? Izrādās, ka Google jau labu laiku cenšas ieviest RCS (Rich Communication Service), tādēļ šajā rakstā pavārīšos par to, kas tas par zvēru, kādēļ nākotnē ar to visticamāk saskarsimies un kādas problēmas ar to saistītas.

    Vēstures stunda

    Neskatoties uz ierobežojumiem, SMS vēl aizvien ir ļoti populārs protokols. SMS lieto 3.5 miljardi aktīvo lietotāju. Laikā, kad vairs neskaitām nosūtīto īsziņu skaitu, 160 simbolu ietilpīgās ziņas varam savienot garākās ziņās un izmantot sarežģītākus simbolus, kuri aizņem vairāk vietas, piemēram, unikālos latviešu valodas burtus. Tomēr mūsdienās ar pliku tekstu vien ir par maz. Saziņa bez multivides vairs nav iedomājama.

    Reklāma

    Nākamais solis attīstībā būtu uzskatāms EMS (Enhanced Message Service). EMS ļāva formatēt tekstu, ievietot grafiskus smailijus un pat nelielas bildītes. Tā kā EMS tika bāzēts uz SMS, tas nozīmēja, ka uzlabotais serviss nosūtīja vairākas īsziņas, kuras vēlāk izveidoja uzlabotās ziņas. Piemēram, 32 x 32 pikseļu bildīte aizņēma veselu SMS ziņu. Viss it kā forši, tomēr arī tad vēl īsziņas nācās uzskaitīt un domāt vai varēsim atļauties sūtīt atraktīvās EMS. Krāsaino ekrānu attīstība lika domāt par krāsainu bilžu, fotogrāfiju, animāciju pat video nosūtīšanu, tādēļ tika radīts MMS (Multimedia Messaging Service). Ja vien atļāvāties tolaik ne visai lēto datu pārraidi, varējāt sūtīt un saņemt dažādu mediju saturu, vislielākais ierobežojums bija apjoms, kas attīstoties tehnoloģijām ātri kļuva par mazu. Viedtālruņu ēra sevi pieteica ar dažādu saziņas aplikāciju attīstību. Whatsapp, Viber, WeChat un neskaitāmo Āzijas čata aplikāciju pamatā ir pieejamie datu savienojumi, jo nu tekstu un medijus sūta aplikācijā. Problēma, ka Whatsapp lietotājs visticamāk nelietos Viber un otrādi. Ej nu izzīlē. Un te mēs nonākam pie šodienas galvenā varoņa RCS (Rich Communication Service).

    Rich Communication Service

    RCS aizsākumi meklējami pirms vairāk kā desmit gadiem, kad GSM asociācijā tika likti pamati jaunajam standartam. Iespējams, būtu nepieciešami vēl desmit, ja projektā aktīvi nebūtu iesaistījusies Google. Projekts paredz SMS protokolu aizstāt ar jaunu, kas būtībā piedāvātu tādas saziņas iespējas, kādas piedāvā populārākās saziņas aplikācijas – čatu, grupu čatu, multimediju sūtījumus, video zvanus un kaudzi ar citām iespējām, pie kurām jau esam pieraduši Whatsapp, FB Messenger, Viber vai daudzās citās saziņas aplikācijās. Būtiskākā atšķirība, ka tas būs integrēts protokols, nevis atsevišķa aplikācija, tātad pieejama visiem nevis tikai grupai, kas lieto konkrēto aplikāciju. Par projekta nopietnību liecina tas, ka tajā jau iesaistījušies 48 mobilo telefonu operatori, 11 telefonu ražotāji (Huawei, Samsung, Lg utt.) un divi operētājsistēmu izstrādātāji Google un Microsoft.

    Google izmanto izdevību

    Aptaujās un pētījumos, kādēļ iOS izvēlēties par labu Android, nereti tiek minēts, ka lietotāji nevēlas pamest iMessage. Konkurences nolūkos tieši RCS ieviešanu Google uzskatīja par savu izdevību. Un nav nekāds brīnums, jo saziņu aplikācijās Google vienmēr valdījis juceklis. Google Talk, Hangout, Allo, Duo – tie ir tikai daži nosaukumi, kas veido šo putru, un ko Google plāno atrisināt, aprīkojot ar RCS savu vienkāršo SMS aplikāciju. Doma vienkārša – sūti RCS citam kontaktam, operators, saprotot vai lietotājs lieto RCS vai nē, nosūtīs vai nu jaunā formāta ziņu vai nu veco labo SMS, ja lietotājs RCS vēl nelieto. Pievienotie faili tiks sūtīti izmantojot datus. Te gan jāteic, ka neuzzināju vai serviss būs limitēts tikai datiem vai varēs izmantot arī Wi-Fi savienojumu, jo MMS gadījumā tas parasti izrādījās neērti, lai saņemtu ziņu, jāatvienojas no Wi-Fi. Lai ieviestu RCS, Google izveidojusi mākoņplatformu Jibe, kas ļauj ne tikai izmantot šo servisu parastajiem mirstīgajiem, bet arī uzņēmumiem, lai, piemēram, sūtītu e-biļetes.

    Problēmas un riski

    Ne viss ir zelts, kas spīd un arī Rich Communication Service sastopas ar problēmām. Viens no riskiem ir privātums. Tā kā serviss atbilst visiem SMS protokola standartiem, ne aplikāciju standartiem, sistēma netiek šifrēta kā iMessage vai Telegram un likuma ietvaros (cerams un atkarīgs no valsts) varas iestādēm ir iespējams piekļūt šiem datiem. Man pret to pretenziju nav, bet ir vesels lērums cilvēku, kam tas ir ļoti svarīgi.

    Apple neiesaistīšanās projektā būtu skaidrojama ar veiksmīgo iMessage, kas daļēji pilda šīs pašas funkcijas, turklāt saturs tiek kodēts. Bet iPhone īpašnieki gan jau ir saskārušies ar reizēm, kad gribas dalīties ar ēdiena foto, bet kontakts nez kaut kādu pasaules nevadāmo, ar loģiku neizskaidrojamo spēku dēļ lieto Android viedtālruni. Tas nozīmē, ka starpplatformu saziņai vienalga tiks izmantots Whatsapp, ja vien ābols nepievienosies RCS ballītei.

    Rezumē

    Tas, kas sākotnēji domāts, lai nomainītu morāli novecojušu standartu, izrādījies kā glābšanas riņķis Google saziņas lietotņu jūrā. Un nav nekāds brīnums, tik līdz RCS būs pilnībā ieviests, Android SMS aplikācija kļūs par konkurentu iMessage. Lai gan Gsmarenā atrastajā RCS izplatības kartē esam apzīmēti ar neiedvesmojošu pelēko krāsu, RCS ir tuvāk kā domājam. Ja esat pirkuši Samsung vai LG pēdējo divu gadu tālruņus, RCS atbalsts visticamāk tajos jau ir, tikai gaida, kad operators ieviesīs šo protokolu. Vai pamanījāt, ka Huawei, kas vienmēr visām Google aplikācijām taisa savus klonus, nesen SMS aplikāciju nomainīja pret Google izveidoto? Tā kā Google grasās RCS apkalpošanai atsvaidzināt tieši šo aplikāciju, tas šķiet tālredzīgs solis. Lielākā priekšrocība, ko saskatu no RCS ir, ka tagad jebkuram kontaktam varēs nosūtīt gandrīz jebko, nezīlējot, kuru saziņas aplikāciju kontakts izmanto. Izņēmums pagaidām ir Apple, kas pagaidām nav pievienojies izstrādātāju pulkam.

    Kā jums šķiet, vai RCS spēs aizstāt SMS? Vai Google beidzot spēs konkurēt ar iMessage?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    sandris
    01.07.2019 12:25

    Oho, Kursorā beidzot ir autors, kurš kaut ko zina :)

    edza
    01.07.2019 12:54

    “sistēma netiek šifrēta kā iMessage vai Telegraph” Telegram?

    Kursors.lv
    01.07.2019 14:45
    Reply to  edza

    Paldies, salabots. Protams, runa ir par Telegram.

    Jēkabs Balodis
    01.07.2019 12:56

    Pagājušā gada nogalē LMT Twitter ziņoja, ka pagaidām neplāno ievest RCS. https://twitter.com/mansLMT/status/1075706245762465793?s=09

    Mārtiņš
    01.07.2019 13:07

    Un kāda varētu būt iespēja, ka Apple integrēs RCS protokola atbalstu iekšā iMessage? “Kad pūcei aste ziedēs” vai tomēr lielāka?

    KKTK
    01.07.2019 13:15

    Manas domas ir tādas, ka šis ir nokavēts ~10-12 gadus. Tiklīdz telekomi pamanīja, ka MMS neiet, kā plānos vajadzēja slēgt iekšā RCS. Bet tagad vairs cilvēki no visādiem grupiņu čatiņiem kaut sitami ārā neiznāks. Jo tas tak ir ik ērti – cūkenbergam baros savus datus un pretī saņmet smailiju ar mērkaķīti (lasīt – uzlauztus kontus). Kur nu vēl sektā ar 500 lidojošiem mērkaķiem…. :D

    digitalk
    01.07.2019 15:13
    Reply to  KKTK

    atkarīgs no valsts un paziņu loka. piemēram, cik man zināms, ASV ļoti daudzi teksto. varbūt tāpēc, ka dati dārgi, bet SMS bezmaksas, vvz. tur arī wacaps nav cieņā, atšķirībā no LV histēriskās atkarības.

    Eggy Mega
    01.07.2019 23:02
    Reply to  digitalk

    Vacapa uzplaukumu un SMS (tieši MMS jomā) pagrimumu iekš LV sekmēja arī viens no mūsu operatoriem – citādā kompānija.

    digitalk
    02.07.2019 01:47
    Reply to  Eggy Mega

    atklāti sakot man nerūp, kurš no čatiņu tīkliem uzvar, kamēr tie ir piesaistīti telefonam, kuram jābūt ieslēgtam un uztveršanas zonā – tāpēc tos nelietoju. normālai saziņai ir jādarbojas neatkarīgi no konkrēta aparāta.

    Kursors.lv
    02.07.2019 05:50
    Reply to  Eggy Mega

    Kā tieši to sekmēja Bite?

    Ivars Mizēns
    02.07.2019 07:17

    Viens variants ir, ka neuzskaitīja wathsapp datu patēriņu

    Eggy Mega
    02.07.2019 09:02

    Bite neatbalsta MMS saņemšanu no citiem operatoriem. Tieši šī iemesla dēļ, lai varētu paziņām, kam, ir Bite nosūtīt bildes vai video, nācās sākt lietot “ārpakalpojumus”.

    Nelabojams
    02.07.2019 07:59

    SMS tieši ar to ir labs, ka vienkāršs kā cirvis un nav pārbāzts ar visādiem mēsliem, kas vajadzīgi pārsvarā tīņiem. Un darbojas ar jebkuru telefonu, pie kam interneta pieslēgums vispār nav vajadzīgs.

    fufcix
    02.07.2019 21:01

    sms paliks
    jo ne visiem ir internets
    un telefons
    vispār ir zvanīšanai

    Reklāma