Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS TUF Gaming K7 spēlēm paredzētās tastatūras apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS papildinājis TUF spēlēm paredzēto datoru aksesuāru klāstu ar ASUS TUF Gaming K7  (~155 eiro) tastatūru. Iepriekš esam apskatījuši TUF Gaming K5 tastatūru (~80 eiro), kas vismaz man nešķita diez ko interesants pirkums, bet jaunā TUF Gaming K7 tastatūra ir ļoti interesants, lai arī ne pārāk lēts datora aksesuārs.

    ASUS nodēvējis TUF Gaming K7 par Optical-Mech tastatūru, kas nozīmējot to, ka apvienotas mehāniskās tastatūras īpašības ar uzlabotu (optisko) taustiņa nospiešanas reģistrēšanas tehnoloģiju. ASUS uzsver, ka taustiņa nospiešanas tiek reģistrēta 25 reizes ātrāk par parastas mehāniskās tastatūras taustiņa piespiediena reģistrāciju. Optical-Mech taustiņi spēj izturēt 100 miljonus piespiedienu.

    Reklāma

    TUF Gaming K7 tastatūra ir arī saņēmusi IP56 mitruma un putekļu noturību, kas nozīmē tikai to, ka tastatūra necietīs no uzlieta ūdens vai pat uzlieta enerģijas dzēriena. Tāpat tastatūru ilgākā laika posmā nesabojās putekļu iekļūšana taustiņu mehānismos. Tastatūra tikusi arī pie alumīnija virsmas zem taustiņiem.

    Faktiski ASUS mums piedāvā neiznīcināmu tastatūru.

    Tehniskā specifikācija

    • Slēdzīši: tactile vai lineārie TUF Gaming Optical-Mech
    • Izmēri: 439 x 131 x 37 mm, 439 x 77 x 18 mm plaukstu atbalsta daļa
    • Svars: 794 g + 194 g plaukstu atbalsta daļa
    • Vads: 1.2 m, gumijots
    • Papildus: tastatūra ir IP56 mitruma un putekļu droša
    • Programmatūra: ASUS ROG Armoury II
    • Cena: ap 140 eiro interneta veikalos

    Izskats un uzbūve

    ASUS viltīgi uztaisījis TUF Gaming K7 iepakojumu tā, lai būtu iespējams izmēģināt tastatūras Optical-Mech slēdzīšu darbību. Pērkot lētu tastatūru, ir gandrīz vienalga, kā strādā pogas, vai pircējs jau zina, kas sagaidāms no tastatūras ar ļoti populāriem mehāniskajiem Cherry MX slēdzīšiem. Bet Optical-Mech slēdzīši ir jaunums, tāpēc tos ir patīkami pamēģināt pirms iegādes. TUF Gaming K7 tastatūra arī pieejama ar divu veidu slēdzīšiem – tactile vai lineāriem.

    TUF Gaming K7 tastatūra veidota kā drīzāk kompakta, tā ir aptuveni 3 centimetrus šaurāka (dziļuma dimensijā) par TUF Gaming K5 tastatūru, bet vēl arvien ASUS izvēlējies vadu izvadīt ārā pa tastatūras aizmuguri, vadu nebūs pārāk ērti novirzīt uz kādu no tastatūras sāniem. Protams, šī ir nianse, kas būtiska klēpjdatoru lietotājiem vai tiem, kuriem uz galda vietas tā pamazāk. Vads ir gumijots, šajā cenā jau gribējās redzēt audumā iepītu vada noformējumu.

    Patīkami, ka komplektā iekļauts ļoti ērts plaukstu paliktnis. Man gan jāatzīstas, ka no plaukstu paliktņa neredzu īsti jēgu tiem, kuri ikdienā vairāk raksta, bet mazāk spēlē spēles. Ja gadījumā proti rakstīt ar visiem 10 pirkstiem, plaukstu paliktnis varētu noderēt arī drukāšanas laikā. Paliktnis stiprinās pie tastatūras ar magnētiem, attiecīgi to var ērti un ātri pielikt vai noņemt.

    Man ļoti patīk, ka TUF Gaming K7 tastatūras uzbūvē izmantots alumīnijs, tas padara tastatūru pamatīgu un stingru. Metāla izmantošana TUF Gaming K7 tastatūru padara arī daudz glītāku un vieglāk kopjamu par iepriekš apskatīto TUF Gaming K5 tastatūru. Alumīnijā arī glītāk atspīd un spēlējas RGB gaismiņas.

    Tastatūras apakšdaļā izvietotas pamatīgas gumijas peciņas, kas to noturēs vietā arī spēles trakākajos momentos. Tastatūras priekšpusē ir nelielas atveres mitruma novadīšanai, ja gadījumā tomēr izdodas kaut ko izliet uz tastatūras.

    Tagad nedaudz parunāsim par TUF Gaming K7 tastatūras slēdzīšiem. ASUS izstrādājis visai viltīgus mehāniskās tastatūras slēdzīšu apvienojumus ar optisko tehnoloģiju taustiņa piespiediena reģistrēšanai. TUF Gaming K7 tastatūra pieejama ar divu veidu slēdzīšiem – tactile vai lineāriem. Tactile tipa slēdzīši ir skaļāki, tie darbībā drīzāk mēģina attēlot Cherry MX Blue slēdzīšus ar visai jūtamu un dzirdamu klikšķi. Lineārie slēdzīši būtu pielīdzināmi Cherry MX Red slēdzīšiem, tie būs ierastāki, klusāki un lietotājam pie tiem nenāksies pierast, ja iepriekš izmantota parasta membrānas tastatūra.

    TUF Gaming K7 tastatūras Optical-Mech slēdzīšu galvenā atšķirība no citām tastatūrām ir tā, ka piespiedienu reģistrē infrasarkanais stars, nevis slēdža mehānisms (kontakts). Papildus tam nākas atzīmēt, ka pogas piespiedienu tastatūra reģistrē jau pašā piespiešanas kustības sākumā, nevis, kad poga iedzīta tastatūrā.

    Pirms pamēģināšanas biju visai skeptisks pret Optical-Mech slēdzīšu tehnoloģiju. Redzētas un dzirdētas visādas muļķības, kuru skaitā ir membrānas tastatūras, kas mēģina ar garāku taustiņu gājienu tēlot mehāniskās tastatūras. Gala rezultāts šādam izgājienam ir nožēlojams. Tad ir redzētas ķīniešu pakaļdarinātās mehāniskās tastatūras, kas it kā strādā, bet taustiņu ļurinās apkārt prātam neaptveramās amplitūdās. Atļaušos paziņot, ka mans skeptiskais skatījums šoreiz bija pilnīgi nevietā. Gribētos pat ASUS Optical-Mech slēdzīšu tehnoloģiju nodēvēt par gandrīz ideālu.

    Apskatam saņemtā TUF Gaming K7 tastatūra ir ar taktilajiem jebšu klikšķošajiem slēdzīšiem. Jā, tie ir visai skaļi, bet ne tik skaļi kā Cherry MX Blue. Viena nianse te gan ir, kas atšķiras no Cherry MX Blue – zilie slēdzīši teorētiski paredzēti, lai nenāktos dzīt taustiņu līdz galam, kad ir klikšķis, tad arī tiek reģistrēts pogas spiediens. Zilo slēdzīšu gadījumā klikšķis (un attiecīgi piespiediena reģistrēšana) ir aptuveni taustiņa pusceļā, ar taktilajiem slēdzīšiem klikšķ, bet rodas sajūta, ka pogas piespiediena amplitūda ir pārāk maza, lai būtu iespējams neiedzīt taustiņu līdz galam tastatūrā. Iespējams, pie Optical-Mech taktilajiem slēdzīšiem ir vairāk jāpierod, tad tos var izmantot gluži kā Cherry MX Blue.

    Toties Optical-Mech slēdzīšu precizitāte taustiņa gājienā un piespiediena reģistrēšanā būtu vismaz dziesmas, ja ne eposa vērti. Tiešām beidzot ir kāda jauna un superīga tastatūru tehnoloģija ieviesta! Esmu pozitīvā šokā.

    Man patīk, ka netiek izdalītas atsevišķas mediju pārvaldības pogas, tās tiek panāktas tikai komplektā ar [Fn] pogas piespiešanu. Kāpēc man šāda ideja labāk patīk? Jo daudzi vispār neizmanto mediju pogas, tās lieki palielina tastatūras izmērus. Parasti arī mediju pogas ir ne pārāk glītas, tās atšķiras no pārējām tastatūras pogām. Kā var labi redzēt atsevišķos attēlos, tastatūras pogas ar lielu degsmi savāc sīkus puteklīšus. Ikdienā tos gandrīz nemanīsi, bet bildēs tos var redzēt. Atzīšos, tiešām neredzēju pirms bilžu iekopēšanas datorā, ka tastatūra būtu tik putekļaina.

    Programmatūra un taustiņu izgaismojums

    ASUS TUF Gaming K7 tastatūru pavada Armoury II programmatūra. Tā ir atrodama ASUS atbalsta mājaslapā. Beidzot pēc aptuveni divu gadu mocībām ar Armoury II izmantošanu ierīču apskatu laikā varu sacīt, ka Armoury II programmatūra ir sakopta, tā vairs nav gļukainas galvassāpes, programmatūra dara savu darbu. Vienlaikus būtu jāatzīstas, ka tastatūra ir vienīgā vieta, kur tiešām var plaši izspēlēties ar ASUS RGB LED gaismiņām. RGB LED gaismiņas te arī vislabāk piestāv, tās ir funkcionālas.

    Armoury II programmatūra ļauj izvēlēties no veselas gūzmas ar gaismiņu efektiem. Radās iespaids, ka TUF Gaming K7 tastatūra ir apveltīta ar visplašāko gaismiņu efektu klāstu no visa, ko iepriekš esmu redzējis. Varēsi izvēlēties parastu taustiņu spīdēšanu, reaktīvos efektus (gaismiņas reaģē uz pogu spiedieniem), dažādus efektus, kas piederēsies tastatūras neizmantošanas laikā (piemēram, divkrāsu lietus pilēšanas efektu). ASUS ir izcili pastrādājis pie LED gaismiņu krāsu niansēm – iepriekš esmu redzējis produktus, kur tiek solīti pilnkrāsu RGB LED, bet dzīvē ierīce spēj iekrāsoties maksimums 10 dažādos pasteļtoņos. TUF Gaming K7 tastatūras RGB LED tiešām attēlo neskaitāmas krāsas, pieejama pat iespēja krāsas padarīt mazāk agresīvas.

    Protams, neizpaliek arī ASUS Aura-Sync iespēja, kas ļauj RGB LED gaismiņas un to efektus sinhronizēt ar citiem ASUS Aura-Sync saderīgiem produktiem. Man gan pa rokai diemžēl nevienas citas ASUS ierīces nebija. Zinu, ka Aura-Sync nespēj sinhronizēt dažādus sarežģītus gaismiņu efektus, bet jāsaprot, ka ļoti plašās RGB LED pielāgošanas iespējas tastatūrā nevarēs pārnest uz austiņām, jo tām vienkārši nav lietus piļu efekta.

    Nobeigumā

    Nenoliedzami šoreiz ASUS izdevies pārliecinoši izveidot TUF Gaming K7 tastatūru. Man ļoti patīk, ka šoreiz ražotājs izvēlējies veidot minimālistisku tastatūras dizainu, izmantots alumīnijs, un TUF Gaming K7 tastatūra ir mitruma un putekļu droša (IP56). Varētu vien vēlēties, lai TUF Gaming K7 būtu pieejama arī ar 87 pogām (bez izdalīta ciparu bloka), jo geimeri ne vienmēr ir gatavi izmantot pilnizmēra tastatūras. Ja neesi Excel maniaks, ar 87 pogām var mierīgi iztikt arī ikdienā.

    Uzskatu, ka TUF Gaming K7 tastatūrai ir tikai viens mīnuss manās acīs – vads nāk ārā no tastatūras aizmugures daļas, tā vietā ASUS mierīgi varēja uzstādīt vadu, kas novadāms arī uz labo vai kreiso tastatūras sānu. Protams, šāda nianse ir svarīga tikai tiem, kuriem uz galda tā pamazāk vietas vai tastatūras izmantošanai ar klēpjdatoru (lai klēpjdatora ekrāna novietojums būtu kaut cik saprotamā attālumā no sejas).

    Esmu visai lielā sajūsmā par Optical-Mech slēdzīšu precizitāti un darbību vispār, te noteikti nav, kur piesieties. Šeit beidzot var just, ka izlepušajiem pirkstiņiem ir kāda Cherry MX alternatīva. Izmēģināšanai saņemtā TUF Gaming K7 tastatūra bija ar klikšķošajiem Optical-Mech slēdzīšiem, tastatūra noteikti nebija klusa, bet diez vai es pats izvēlētos klusos, lineāros Optical-Mech slēdzīšus, ja pirktu TUF Gaming K7 tastatūru par savu naudu.

    TUF Gaming K7 tastatūras cena nav neko zema, bet noteikti ieteiktu to veikalā vismaz izmēģināt, ja grasies par līdzīgu cenu iegādāties mehānisko tastatūru.

    Kopumā – ļoti patika! Ražotāja pārstāvji TUF Gaming K7 tastatūru varēs tikai kopā ar rokām no manis atraut.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    12.06.2019 09:24

    Nu kas tie par laukiem ar tām LED gaismām sākušies – un tā arī nebeidzās? Pretīgi skatīties.

    Kursors.lv
    12.06.2019 09:26
    Reply to  KKTK

    Ar laiku pierod un tad ir forši.

    KKTK
    12.06.2019 11:08
    Reply to  Artis Ābols

    Esmu optimists – neonus zem mašīnām pārslimojām, šķībi LED lukturi bamperī ir vairs tikai laukos – gan pazudīs arī bezjēdzīgi LED klaviatūrās. Vai tomēr tie LED var izgaismot CPU vai GPU noslodzi attiecīgi izgaismojoties. Temperatūras? Tīkla aizturi?

    KKTK
    12.06.2019 11:12
    Reply to  KKTK

    F1 spīd, kad braukšanas spēlē esi pirmajā vietā un F12, kad 12 vietā?

    12.06.2019 12:19
    Reply to  KKTK

    vakarā pustumsā strādāt ir superērti. žēl, ka zinu tikai vienu klaviatūru ar tuvuma sensoru.

    Kursors.lv
    12.06.2019 12:27
    Reply to  digitalk

    Kuru?

    12.06.2019 13:01

    Logitech bezvadnieci ar dzintara krāsas izgaismojumu (nekāda RGB)
    Wireless Illuminated Keyboard K800

    Kursors.lv
    12.06.2019 13:12
    Reply to  digitalk

    Paldies!

    Krotow
    12.06.2019 14:00

    Vienam patīk māte, otram meita, trešajam LED gaismas klaviatūrā (jo abas iepriekšminētās tāpat nedod). ja nopietni, visās šajās ūberklaviatūrās man trūkst papildus krievu valodas burtu uz taustiņiem. Vnk vajag.

    12.06.2019 14:11
    Reply to  Krotow

    Logitekam ir

    Kursors.lv
    12.06.2019 14:21
    Reply to  Krotow

    Ir arī versijas ar RU burtiem.

    Krotow
    27.06.2019 03:19

    Vakar iztirpināju pārdevējus, meklējot kaut ko kodēšanai un spēlēm reizē noderīgu, kas neizskatītos pēc 1980-to gadu beigu lauku diskotēkas. Beigās paņēmu Logitech G613. Beidzot ir klaviatūra, kur taustiņi nav saspiesti pa 2 zem viena pirksta un arī skaļi neklab. RU burti ir. Pēc sajūtas šķiet ka arī vecās IBM PC klaviatūras faniem patiktu.

    12.06.2019 17:24
    Reply to  Krotow

    Izskatās, ka tos taustiņus var nomainīt pret kādiem gribi.

    12.06.2019 19:13

    bet tu vari gribēt tikai to, kas ir uzražots. un kā redzams, tie ir double mold, t.i., ražošana nemaksā lēti un uz 3d printera pa lēto nesaštancēsi.

    12.06.2019 21:09

    Paskaidrošu nezinīšiem: tā kā esmu ameklējusi asus rog pasākumu, tad varu paskaidrot šō gaismiņu jēgu: tās iespējams pielāgot dažādu spēļu izmanojamiem taustiņiem, lai redzētu jau intuitīvi kur atrodas vajadzīgie. Pārējā laikā var ieregulēt jebkādu vienmērīgu apgaismojumu, kādā krāsā vēlies.

    13.06.2019 15:45
    Reply to  Madara Saule

    Drīzāk tās visas gaismiņas klaviatūrā un pārējās nevajadzīgajās vietās tikai traucē un novērš uzmanību ja iet runa par nopietnu spēlēšanu. To varu teikt kā gaming veterāns. (Gladiator tituls WOW uz visparastākās ofisa klaviatūras). Varbūt vienkārši palieku vecs.

    Reklāma