Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei nedienas turpinās, apdraudēta jaunu procesoru izstrāde

    Jaunākie raksti

    Šī nedēļa iesākās ar spēcīgām tirdzniecības sankcijām ar kurām Trampa administrācija cenšas Ķīnai ierādīt savu vietu globālajā ekonomikā. Sankciju rezultātā zem sitiena nonāca tehnoloģiju gigants Huawei ar kuru sadarboties ir liegts ASV uzņēmumiem, kas ir svarīgu tehnoloģiju piegādātāji. Starp šiem uzņēmumiem ir arī Alphabet/Google un sankciju dēļ Huawei nevarēs pilnā apmērā saņemt Android operētājsistēmu un Google pakalpojumus, kas mobilās ierīces padara pievilcīgas lielākajā daļā pasaules.

    Lai arī vakar sankcijas tika mazliet atvieglotas un daļu produktu un pakalpojumu (tostarp, Android) Huawei var turpināt saņemt līdz 19. augustam, šodien varam lasīt par nākamo Huawei problēmu. ASV, tikuši galā ar Huawei programmatūras virziena apgrūtināšanu, ķeras pie Huawei dzelžu biznesa ietekmēšanas.

    Reklāma

    BBC News vēsta, ka Apvienotajā Karalistē bāzētais mikroprocesoru dizainu izstrādātājs ARM ir informējis savus darbiniekus, lai tie pārtrauc visa veida sadarbību ar Huawei. ARM darbinieki vairs nevar nodrošināt atbalstu, piegādāt programmatūru, kodu un iesaistīties jebkādās tehniskas dabas diskusijās ar Huawei vai saistīto uzņēmumu darbiniekiem. Paga, bet Apvienotā Karaliste taču nav ASV. Redzi, ARM ir starptautisks uzņēmums un tehnoloģijas tiek izstrādātas arī astoņos izpētes un izstrādes centros ASV. Tādējādi sankcijas skar tehnoloģijas, kuru izstrādē piedalījušies ASV inženieri.

    Analītiķi šo notikumu vērtē kā kritisku, jo tas ilgtermiņā vistiešākajā mērā ietekmēs Huawei spējas izstrādāt procesorus savām ierīcēm. Šobrīd Huawei gluži vienkārši nespēj saražot savus telefonus bez šiem ARM dizainiem. Huawei ir viens no nedaudzajiem mobilo ierīču ražotājiem (tāpat kā Apple vai Samsung), kas saviem produktiem izstrādā paši savus HiSilicon procesorus patērētāju gala iekārtām un Kunpeng serveru procesorus, tomēr to pamatā ir ARM radītie dizaini par kuriem Huawei maksā licences maksas.

    Mikroshēmu dizainu izstrādātājs ARM tika radīts 1990. gadā un 2016. gadā to iegādājās Japānas telekomunikāciju gigants Softbank. ARM galvenā mītne joprojām atrodas Kembridžā. ARM neražo paši savus procesorus, bet izstrādā to dizainus, ko licencē citiem ražotājiem. ARM izstrādātos dizainus savos produktos izmanto arī Apple, Samsung un Qualcomm.

    Šobrīd tiek pieļauts, ka sankcijas neietekmēs jau paveikto darbu pie Kirin 985 procesoru, kura debija paredzēta tuvāk šī gada beigām sagaidāmajā jaunajā Mate sērijas viedtālrunī. The Verge vēsta, ka Huawei ir iepircis ASV uzņēmumu radītās komponentes, lai spētu nodrošināt savu produktu ražošanu turpmākos 3-12 mēnešus. Ja sankcijas netiks atceltas, Huawei nāksies pašiem izstrādāt nākamo procesoru paaudzi un tas ir ārkārtīgi sarežģīts un dārgs process, kas nav tik vienkārši paveicams pat tādam tehnoloģiju grandam kā Huawei.

    Huawei šo notikumu pavērsienu komentē šādi: “Mēs augstu vērtējam ciešo sadarbību ar mūsu partneriem, bet redzam, ka pret dažiem no tiem tiek pielietots politiski motivēts spiediens. Mēs esam pārliecināti, ka šī nožēlojamā situācija var tikt atrisināta, un mūsu prioritāte joprojām ir turpināt piegādāt pasaules klases tehnoloģijas un produktus mūsu klientiem visā pasaulē.”

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma