Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV samazina sankciju spiedienu uz Huawei, ķīnieši atbild

    Jaunākie raksti

    Vakar vēstījām par Trampa administrācijas ieviestajām sankcijām pret Huawei, kas uzskatāmi parāda, cik nokaitētas šobrīd ir attiecības starp abām lielvarām. Sankcijas būtiski ietekmē to, kā šis ķīniešu tehnoloģiju ražotājs var globāli piedāvāt savus produktus. Ierobežojot ASV uzņēmumu produktu un tehnoloģiju, tostarp Android/Google servisu, piegādi Huawei, šis pasaulē otrs lielākais viedtālruņu ražotājs principā ļoti efektīvi tiek nolikts uz ceļiem. Jo kurš gan ārpus Āzijas labprātīgi iegādāsies Android telefonu, kurā nav iekļautas tik ierastās Google lietotnes?

    Šodien sankciju sāgā jauns pavērsiens, ASV ir uz laiku atvieglojusi sankciju spēku, lai samazinātu ietekmi uz Huawei produktu lietotājiem. Pirmdien ASV Tirdzniecības departaments līdz 19. augustam ir pagarinājis termiņu līdz kuram ASV uzņēmumi var Huawei pārdot savus produktus un pakalpojumus, lai Huawei var nodrošināt savu esošo produktu darbību un turpināt attīstīt savus 5G tīklu produktus. Augusta beigās ASV lems vai šo termiņu vēl pagarināt. Citiem vārdiem sakot, izskatās, ka ASV ir pārrēķinājusies un bloķējot Huawei darbību ir iešāvusi sev kājā, jo paši joprojām izmanto daudz produktu un risinājumu no Huawei.

    Reklāma

    Huawei joprojām nedrīkst no ASV uzņēmumiem iegādāties programmatūru un ierīces, kas varētu tikt izmantotas jaunu produktu un tehnoloģiju radīšanā.

    Huawei vadītājs Rens Ženfejs (Ren Zhengfei) vietējiem medijiem ir norādījis, ka ASV sankcijas to būtiski neietekmē, jo uzņēmums ir laicīgi sagatavojis šādam scenārijam. Viņš pauda viedokli, ka ASV valdība ir par zemu novērtējusi Huawei spējas un neviens cits uzņēmums turpmāko divu līdz trīs gadu laikā nespēs noķert Huawei 5G tehnoloģiju izstrādes jomā. Tāpat Rens izteicies, ka domstarpības ir ar ASV valdību nevis ASV uzņēmumiem, kuru produktus un pakalpojumus viņš novērtē, un, piemēram, Apple iPhone telefonus dāvina saviem ģimenes locekļiem.

    Aptuveni 16% no Huawei pagājušā gada tēriņiem ir aizceļojuši uz ASV, kur ķīniešu uzņēmums iegādājas tehnoloģijas no tādiem uzņēmumiem kā Qualcomm, Intel un Micron Technology. Analītiķi uzskata, ka Huawei šobrīd būtu ļoti grūti iztikt bez šīm ASV radītajām tehnoloģijām pat neskatoties uz to, ka Huawei izstrādā paši savus procesorus savām mobilajām ierīcēm. Aplēses rāda, ka ASV uzņēmumi turpmāko piecu gadu laikā var zaudēt līdz 56.3 miljardus ASV dolāru un 74 000 darba vietas, ja ASV turpinās sankcijas pret Huawei.

    Tāpat Ķīna saražojusi 80% no visiem 2017. gadā ASV importētajiem retzemju ķīmiskajiem elementiem, kas tiek izmantoti elektronikas ierīču ražošanā. Ķīna šo jomu varētu izmantot kā spēcīgu ieroci arvien pieaugošajā sankciju karā ar ASV.

    AvotsReuters
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma