Web Analytics
More
    Reklāma

    Goldman Sachs: Apple varētu piemeklēt Nokia liktenis

    Jaunākie raksti

    Goldman Sachs analītiķi uzskata, ka Apple nākotne varētu nebūt tik rožaina, kā tika uzskatīts iepriekš. iPhone pārdošanas kritums nebūs tikai īslaicīgas Apple problēmas, bet iPhone varētu iezīmēt plašākas Apple nedienas.

    Apple, gluži kā Nokia, paļaujas uz ārkārtīgi populārā produkta nebeidzamo pieprasījumu un klientu vēlmi atkal un atkal iegādāties šī paša zīmola telefonus. Diemžēl šim efektam ir arī otra monētas puse – potenciālie pircēji turpina gaidīt lielākus uzlabojumus un jaunievedumus, nepērkot tikko izlaisto modeli.

    Visticamāk, Timam Kukam ir taisnība – darbaļaudis labprātāk par 30 eiro nomaina viedtālruņa akumulatoru, nevis traucas uz veikalu ar vismaz 1000 eiro, lai iegādātu viedtālruni, kas ir pārāk līdzīgs jau esošajam. Apple esot sasniedzis iPhone pārdošanas maksimumu – vairāk Apple viedtālruņus vispasaules hipsteri un citi garā vājie vairs nespēj nopirkt.

    Arī it kā milzīgais Ķīnas tirgus nav spējis glābt iPhone pārdošanas apjomus, bet par šo niansi Goldman Sachs esot jau iepriekš brīdinājis Apple.

    Vienlaikus jāatzīst, ka Apple ir ļoti spēcīgs lietotņu pārdošanā App Store veikalā. Ik gadu būtiski aug pirkumi lietotnēs un jaunu lietotņu iegāde.

    Vai tavs jaunais XS Max jau rotā galda virsmu blakus kafijai papīra krūzē un otrreizējās pārstrādes Moleskine pierakstu kladītei?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    55 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uldis Krastiņš
    07.01.2019 11:26

    Šīs nedienas ar Apple paredzējusi vēl 5 gadus atpakaļ. Ir pilnīgi skaidrs, ka ilgtermiņā Apple kā kompānija izzudīs par to nav šaubu.

    Kursors.lv
    07.01.2019 17:18

    Nu ilgtermiņā izzudīsim arī mēs un planēta Zeme. Cik ilgs ir tas tavs ilgtermiņš un kāpēc, lai Apple izzustu?

    Uldis Krastiņš
    08.01.2019 11:50

    10 gadu laikā viņi kļūs par nenozīmīgu spēlētāju viedtālruņu segmentā.

    Kursors.lv
    08.01.2019 17:25

    Iespējams. Ļoti iespējams. Krietni svarīgs jautājums ir par to, kurā segmentā šajā laika posmā Apple kļūs par vadošo spēlētāju. Viedtālruņu segments uzsāk savu norietu un visiem to ražotājiem ir jābūt ļoti skaidram darbības virzienam turpmākajiem gadiem.

    07.01.2019 11:35

    “vairāk Apple viedtālruņus vispasaules hipsteri un citi garā vājie vairs nespēj nopirkt.” (C) Artis…

    07.01.2019 14:04
    Reply to  Madara Saule

    Hehe, es kāreiz gribēju ironiski jautāt, vai to ir teicis Artis vai Goldman Sachs analītiķi, vai, nedod Dievs, pats Tims Kuks.

    Konsumer
    07.01.2019 11:42

    Es droši vien precizētu GS prognozi sakot, ka ja Apple kaut ko kardināli nemainīs savā pieejā, to varētu piemeklēt Nokia liktenis. Skaidr,s ka finansiālais muskulis vēl uz ilgu laiku atļaus atrasties tur, kur Apple ir pašlaik, be tviņiem ir ar steigu jāmaina biznesa pieeja, lai ar kaut kādām izmaiņām atgrieztu savu aktualitāti. Skaidrs, ka Vega ielaišana Makbukos ir apsveicams solis, bet uz tā ir jābalstās tālāk un jābūt more PC ar savu “Apple touch” visam un varbūt ,ka viss būs ok.

    Kursors.lv
    07.01.2019 17:21
    Reply to  Konsumer

    Kāpēc? Vega ir kaut kāds absolūti mazsvarīgs sīkums. Makbuki ar skārienjutīgu displeju? Kāpēc? Tikai tāpēc, ka citi tā dara? Nevarētu teikt, ka šādi displeji datoros ir kaut kas pasauli mainošs un ka bez tiem nevar.

    Kaspars Sils
    07.01.2019 11:53

    Ja laicīgi veiks optimizāciju un izveidos piejamākas videjā segmenta gaģetus tad jau var normas robežās nostabilizēt šo kritumu. Pretēji,Kas nemainīsies tas nepastāvēs!

    Kursors.lv
    07.01.2019 17:26
    Reply to  Kaspars Sils

    Ļoti slikta doma. Kāpēc pelnīt mazāk, ja var pelnīt vairāk. Veidot un tirgot budžeta vai pat vidējās klases produktus nekad nav bijis Apple bizness un kāpēc, lai tas mainītos šobrīd? OK, pārdoto ierīču skaits varbūt pieaugtu (bet šaubos, jo cenu sensitīvie pircēji tāpat meklēs vēl lētākas ierīces), bet peļņu tas neaudzēs, jo no lētākām ierīcēm mazāk var nopelnīt.

    Tam varbūt būtu jēga tikai gadījumā, kad ar ierīču subsidēšanu būtu mēģinājums audzēt savu servisu biznesu, kas Apple pēdējos gados pieaug. Līdzi kāpēc Google radīja Android, lai vairotu savu interneta reklāmu biznesu.

    Uldis Krastiņš
    08.01.2019 11:53

    Visticamāk viņi mēģinās samazināt ražošanas izmaksas izmantojot sliktākie/lētākus materiālus, kas gala patērētājam varētu ne ļoti patikt.

    08.01.2019 22:34

    Varbūt doma nav nemaz tik peļama. Pats rakstā minēji, ka katru gadu būtiski pieaug lietotņu iegāde. Ar laiku tas kļūs par noteicošo ienākumu avotu. Padarot iphone pieejamu lielākām masām, peļņas pieaugums uz lietotņu iegādi varētu notikt straujāk – tā varētu būt paradigmas maiņa, ko ir vērts apspriest.

    07.01.2019 11:54

    Es pēc ilgiem laikiem, kādiem gadiem četriem, nolēmu atkal iegādāties Iphone. Jo šis ir biedzot tas modeļu klāsts kur bija vērts apskatīt kā pirkumu. Visu laiku biju Android lietotājs. Iegādājos Iphone XR un esmu tiešām gandarīts ar pirkumu, Iphone xs un xs max man šķiet pārāk dārgāks. Jau Iphone Xr cena ir pa augstu. Redzēsim vai pēc 6 mēn atvērtā līguma beigām vēl būšu tikpat apmierināts ar šo ierīci :).

    Skābene
    07.01.2019 14:04
    Reply to  K Johan

    Mums ar ģimenē uzradies viens XR, un tā uz fikso neko sliktu nevar pateikt, ja neskaita to, ka telpās un sliktā apgaismojumā bildes taisa nedaudz sliktāk kā Galaxy Note8. Interesanti, ka atšķirībā no visiem iepriekšējiem Āboliem, šis vēl nav ne reizi izslēdzies, lietojot pie zemām temperatūrām. Tā kā šo pat ir cerība sazvanīt kaut kur slēpojot augstu kalnos!

    Vienkārši kvalitatīvs telefons bez nekādiem uh un ah.

    Reinis Rozitis
    07.01.2019 12:09

    Nu vajag vienkārši auto izlaist (nopirkt Teslu vai kādu citu startupu) ..

    07.01.2019 12:20

    Pff, izlaidīs jaunu iPhone ar lielāku ekrānu, bez notch un čubultām kamerām un visi skries atkal no pakaļas un akcijas uzleks debesīs. Nedomāju, ka šie nezin ko dara.

    Roberts Smitins
    07.01.2019 12:24

    Izskatās, ka jūs veči domājat, ka Apple ir rijīgie kapitālisti, bet savukārt Google un līdz ar to Android ir kaut kas ļoti neformāls vai alternatīvs vai patērētājam draudzīgs. Es esmu šokēts par šādiem uzskatiem. Bet nu tā sanāk, lasot šo rakstu.

    07.01.2019 12:47
    Reply to  Artis Ābols

    Bet šis, Arti, gan ir Tavs viedoklis:
    * “vairāk Apple viedtālruņus vispasaules hipsteri un citi garā vājie vairs nespēj nopirkt.”
    * “Vai tavs jaunais XS Max jau rotā galda virsmu blakus kafijai papīra krūzē un otrreizējās pārstrādes Moleskine pierakstu kladītei?”

    Tāds diezgan subjektīvs komentāru kopums.
    Tas, ka Apple ražo arī cita izmēra telefonus, nevis tikai lāpstas, ir viens no faktoriem, kāpēc ir vērts apsvērt šo ierīci.
    Iphone 5S joprojām lieliski darbojas, lai gan mazāka izmēra, tomēr pietiekami liels skaits lietotāju šo izvēlas. Te arī slēpjas Apple nedienas – ir pietiekami daudz cilvēku, kuriem šķiet bezjēdzīgas “inovācijas” (patiesībā jebkuram ražotājam) – displejs pa visu priekšu (video skatoties tāpat nebūs baudāms), žestu vadība, kārtējais “kreatīvais” veids, kur nobāzt pirkstu nospiedumu lasītāju vai to aizvākt pilnībā, kameras mērīšanās ar to cik lēcas varam sabāzt nabaga tālrunī “by default”.

    Roberts Smitins
    07.01.2019 12:48
    Reply to  Artis Ābols

    Diemžēl, Arti nedaudz izgāzies. Kā tu vari nezināt, ka Google izstrādā Androīdu?! Vot, eksperts!
    Protams, ka telefonus pats Google procentuāli maz ražo, bet Android kā tāds ir Google produkts. Līdz ar to visi Android telefonu ražotāji ir atkarīgi no Google.
    Esmu nedaudz pārsteigts, ka man tev jāskaidro tik elementāri jautājumi (Google sakars ar Android OS).
    Paldies par diskusiju, bet nu, ja tu nezini, ka Google izstrādā Androīdu, tad tādai sarunai nav jēgas!
    Visu labu!

    Roberts Smitins
    07.01.2019 13:34

    Arti, paldies, ka tu civilizēti reaģēji uz manu apgalvojumu, ka tu nezini par Google un Android saistību. Protams, es taču saprotu, ka tu to ļoti labi zini/zināji.
    Google un Android es piesaucu (es domāju tu ļoti labi to saproti) tāpēc, ka, ja Apple un iOS būtu tādi ļaundari kādus Kursors to attēlo, tad Android paliktu praktiski vienīgā izvēle. Nu, es domāju tu saproti: pēc tava raksta sanāk, ka Apple ir ļaunie, bet Google un Android baltie un pūkainie. Nu, vismaz man tāds iespaids radās, lasot rakstu.
    Man šķiet, ka gan Apple, gan Android telefonu ražotāji grib maksimāli nopelnīt. Vienīgais izņēmums varētu būt Xiaomi, bet ar nevar zināt, kas šiem aiz ādas.

    Roberts Smitins
    07.01.2019 15:26
    Reply to  Artis Ābols

    Arti, paldies par atbildi. Pilnībā piekrītu, ka telefoni ir par dārgu un cilvēki ir nedaudz (vai pat pamatīgi) nozombēti. Bet nav jau tikai tā, ka Apple telefoni ir dārgi. Samsung un Huawei jau arī ir ļoti dārgi telefoni. Un man šķiet, ka ir neprātīgi maksāt apmēram 1000 EUR par Samsung Note modeļiem (tāda bija cena), kas iznāk ar jau novecojušu OS un saņems tikai pāris lielos atjauninājumus un visdrīzāk pēc diezgan īsa laika jau telefons sāks vilkties. Līdz ar to Android tālruņi pat ir dārgāki par Apple, jo Android tiek atbalstīti vismaz 2 reizes īsāku laiku (ja vispār tiek atbalstīti).
    Es vēlreiz atvainojos par to savu ne pārāk pozitīvo komentāru (par Google un Android), bet man nešķita pārāk objektīvs tavs raksts pēc kā sanāk, ka Apple produkcija ir draņķis, ko pērk tikai idioti.
    Bet ja kāds tā uzskata, tās ir tā cilvēka tiesības. Bet nu es drīktu oponēt. Tā taču ir!

    s
    07.01.2019 22:15

    Kādēļ iphone ir par dārgu? Varbūt cilvēki par maz pelna!
    Bentlijs arī par dārgu?
    Manuprāt cilvēki ir kļuvuši tik truli, ka viņi vairs īsti nezin, ko darīt. Hobiju nav, interešu nav, labāk “pacepties” par itkā dārgiem telefoniem.
    Savukārt raksta veidotājs, lai nopelnītu maizei uzraksta glupu tekstu, parāda visiem savu neizglītotības līmeni un uzkurina apple kvēlākos fanus.
    Vienīgasi mīnus iphone sadārdzināšanai (un domājams tas arī ir iemesls kādēļ visi sāk čikstēt), ir tas, ka iphonam paliekot dārgākam, paliek dārgāki arī to konkurenti, jo kādēļ gan ne?

    Jānis
    07.01.2019 16:40
    Reply to  Artis Ābols

    Vācijas Apple netirgo iPhone 7 un 8 patenta pārkāpuma dēļ.

    KKTK
    07.01.2019 13:51

    Nokijai dzelžu kvalitāte nekritās, eiplam dzelžu kvalitāte krītas ar katru iekārtu – domāju, diezgan likumsakarīgi secinājumi.

    Kursors.lv
    07.01.2019 17:30
    Reply to  KKTK

    Kāpēc tā domā?

    KKTK
    07.01.2019 18:06

    Tāpēc, ka tā saka tie, kas tos dzelžus remontē.

    Kursors.lv
    07.01.2019 19:52
    Reply to  KKTK

    Konkrētāk par šo var? Kas konkrēti lūzt? Kāpēc? Kāpēc rodas sajūta, ka Nokia (Foxconn) ierīces ir labākas? Tikai tāpēc, ka to praktiski nav?

    Uldis Krastiņš
    08.01.2019 12:02
    Reply to  KKTK

    Apple iekārtas apzināti tiek veidotas, lai tās nevarētu remontēt, savukārt Nokia iekārtas ir viegli remontējamas + Apple remonta politika ir labāk nopērc jaunu.

    Mairis Skuja
    08.01.2019 20:56

    Foxconn jau ražo (lipina kopā no citu ražotāju komponentēm) arī iPhone.

    Uldis M.
    07.01.2019 15:30

    Problēma jau tajā ka jaunais Xs tikpat kā neatšķiras no X (iepriekšējās paaudzes modeļa). Līdz ar to tirgojas vājāk kā gribētos… Nākamajam iPhone vajag iebūvēt vismaz 3 kameras aizmugurē – būs kaut kas jauns dēļ kā tagadējiem X lietotājiem apgreidoties uz jauno…

    LOL
    07.01.2019 15:52

    No hipsteriem līdz vecmeitām-feministēm un dzīvnieku aizstāvjiem. Likās, ka Kursora švakākajam rakstu autoram Artim Ābolam zemāk nebija kur krist, taču Artis izslēja plecus un lepni atbildēja: “Hold my beer!”

    Kas
    08.01.2019 00:02
    Reply to  LOL

    👍👍👍

    name1
    08.01.2019 12:30
    Reply to  LOL

    Nevar nepiekrist

    JurisJānisValdis
    07.01.2019 17:09

    Lai arī, visdrīzākais, Artis pēc šī raksta tiks atlaists (Big boss kā nekā ir iphone fans) – šis ir viens no foršākajiem raksta gabaliem kursors.lv ‘ever’! Hipsteri, feministes un dzīvnieku mīļi jūsmo

    P. S. Kur palicis disqus?
    P. S. 2. Man kaut kā dīvaini pazūd rakstu zīmes

    Kursors.lv
    07.01.2019 17:35

    * Atlaists netiks, bet šādi tādi norādījumi par rupjībām tika doti. Nesatraucies, Artis vēl te priecēs ar saviem rakstu darbiem.
    * Disqus vairāk nav, jo neprot normāli darboties ar bloga dzini. Tāpēc arī tika pieņemts lēmums no tā atteikties.
    * Par kurām rakstu zīmēm un kur tieši ir runa?

    Roberts Smitins
    07.01.2019 19:44

    Arta raksti parasti ir ļoti labi. Nu, šis manuprāt gan tāds maigi izsakoties ne pārāk izdevies raksts. Šo Arta garadarbu var aprakstīt 1 vārdā: BRUTĀLI.
    Viss, es šodien atslēdzos no Kursora. Eju ar pacaniem dzert alu (bet nepīpēšu).
    Haudī hou!

    JurisJānisValdis
    07.01.2019 22:04

    Rakstot pazūd komati, punkti, atstarpes, utt. Piespiežot vēlreiz uzlec pa diviem gabaliem.
    Visdrīzākais tas ir manā aparātā, bet nevienā citā saitā tā vēl nav bijis

    08.01.2019 10:32

    Tas ir rakstot no Android telefona ar SwiftKey, ne?

    Mairis Skuja
    08.01.2019 21:08

    Kristap – Tu jau arī labais, pats par par tām “rupjībām” ;)

    Citēju no Tava cita raksta:

    “Sākotnēji pārdošanā nonāks austiņu baltā versija, bet plānots izlaist arī melno versiju visiem šīs pasaules emo cilvēkiem.”

    Tātad, ja man labāk patiks Xiaomi lētās melnās krāsas aušteles, tad es obligāti esmu emo, ja? :-D

    P.S.

    Manuprāt, ja kādam cilvēkam nav veselīgas paškritikas un skolā nemācīja sarkasmu, tad varbūt lai lasa “Kristus labās vēstis” (nosaukums izdomāts) vai kaut ko tamlīdzīgu.

    Es par garā vājajiem hipsteriem skaļi pasmējos un “iedevu autoram žetonu”.

    * Rakstīts no iPhone XS Max, protams :-D

    21.01.2019 11:31
    Reply to  Mairis Skuja

    +100

    07.01.2019 19:03

    Centība un kā moderni saka “extra mile” kā parasti tiek atalgota ar lamām un ķengām.

    NevarBut
    08.01.2019 12:33
    Reply to  Artis Abols

    Tikai to centību un “extra mile” jāliek pareizajā virzienā, nevis otrādāk :D

    Kursors.lv
    07.01.2019 17:55

    Lai nav tikai plika attieksme, te mazliet analītiskāks skatījums uz pēdējā laika Apple nedienām. Aicinu izlasīt: https://stratechery.com/2019/apples-errors/

    Kas
    08.01.2019 00:16

    “..vairāk Apple viedtālruņus vispasaules hipsteri un citi garā vājie vairs nespēj nopirkt.”
    Paldies par subjektīvo un pazemojošo viedokli, Arti.

    Viesturs Rudzītis
    08.01.2019 11:48

    Apple nosaka daudzus trendus, kam ir jāietilpst ierīcē vai ko no tās ir jāizvāc. Daudzas Android viedtālruņu kompānijas paliks bez mammas, ja Apple izzudīs. Lai arī cik garā vājš lates strēbējs kāda acīs es būtu, man pašlaik ir iPhone 6s, ko varu nopirkt pa 350€ pilnīgi jaunu un ar garantētiem apdeitiem vismaz (!!) 2 gadu garumā ar pietiekamu veiktspēju un kameru. Ierīcei nepiemīt tā čupa ar lēto ierīču gļukiem, neprecīziem GPS aprēķiniem utt, jo šī ierīce reiz bija flagmanis. Nesen saņēmu iOS12, kas ierīci padarīja vēl ātrāku. Atkāpei: Kas manī rada neizpratni vairums tech revieweros/blogeros – kāpēc viņi parasti nekoncentrējas uz ierīces ilgtspēju? Uz drošību? Privātumu? Šie revieweri palīdzēja kultivēt benchmark un megapikseļu bumu, kas bija agrāk. Tagad modē ir DxOMark skala, kas par maksu palīdz optimizēt ražotājiem savas ierīces, lai tās pielāgotu saviem testiem! Taču par to, vai turpmākajos 5+ gados šī ierīce, par ko veido apskatu tiks aizsargāta no 0-day eksploitiem vai privāto datu zādzībām, kā arī parastiem gļukiem tiek maz runāts. Apple ierīces kalpo ilgtermiņā labāk, kā arī Apple nepelna ar Taviem datiem. Tur arī rodas tā cena, kurai, starp citu, Android ierīces jau sen ir pietuvojušās, kas ir amizanti. Vairums Android ierīču gadījumā Tu nopērc ierīci… Read more »

    Uldis Krastiņš
    08.01.2019 13:56

    Divas lietas kas manī izraisa neviltotu smaidu:

    man pašlaik ir iPhone 6s, ko varu nopirkt pa 350€ pilnīgi jaunu un ar garantētiem apdeitiem vismaz (!!) 2 gadu garumā ar pietiekamu veiktspēju un kameru.

    šī ierīce nu noteikti vairs nav aktuāla ne 2018 ne 2019 gadā. Ja liekas, ka kamera ir laba, tad acīmredzot nav nekādas sajēgas par to ko nozīmē laba kamera.

    Apple ierīces kalpo ilgtermiņā labāk, kā arī Apple nepelna ar Taviem datiem.

    NOPIETNI!!!! Iesaku apskatīties uz Appstore peļņas rādītājiem :)

    Viesturs Rudzītis
    08.01.2019 16:37

    Ja vēlme ir vienmēr aktuālāko kameru un modeli lietot, tad 6s neder, patiesi, taču ar vārdu “pietiekamu” domāju parastu cilvēku, kas ik 2 gadus nemaina mobīlo ierīci. Katram prioritātes savādākas.
    Kas ir ar AppStore datiem?

    Kursors.lv
    08.01.2019 17:27

    Paldies, beidzot kāds prātīgs komentārs!

    Iphone 6s
    09.01.2019 00:37

    Slinkums bija rakstīt savu viedokli, bet apsolūti piekrītu Viestura Rudzīša komentāram. Pats lietoju 6s jau !!!CETURTO!!! gadu un telefons strādā perfekti un viss apmierina, arī kamera. Bateriju uz akciju arī nomainīju. Un telefons vēl tiks atbalstīts vismaz 2 gadus no Apple puses. Es tiešām nesaprotu kāpēc Andoīdisti ir tik satraukti un dusmīgi par Apple produktiem? :D Laikam tāpēc, ka saprot, ka Apple ilgtermiņā sit pušu jebkuru Android telefonu. Un Kursorā pie Apple produktiem vienmēr kaudze ar komentāriem kamēr Androīdu rakstiem 0 vai daži komentāri parasti.
    P.S. Man patīk lasīt šos komentārus, jo īpaši negatīvos, jo var ierēkt. Jo labi zinu cik kvalitatīvi ir Apple produkti un patīk ierēkt par cilvēku tumsonību, nodiršot ar putām uz lūpām to, ko paši īsti nav lietojuši, pie tam tērējot savu laiku vēl tam, rakstot dzeju iPhoniem. :D
    Paldies par izklaidi! Rakstu no sava 6s. ;)

    VIO
    21.01.2019 16:31
    Reply to  Iphone 6s

    par tām putām uz lūpām vēl jāskatās, kuriem vairāk ;P

    x
    21.01.2019 18:04
    Reply to  Iphone 6s

    par izsaukuma zīmēm pie ceturtā lietošanas gada – tas ir ok ilgums jebkuram normālam telefonam. varbūt kādiem pagalam švakiem ražotājiem un/vai neveiksmīgiem modeļiem darba mūžs ir īsāks.

    Reklāma