Web Analytics
More
    Reklāma

    Aicina iedzīvotājus piedalīties e-adreses pilottestēšanā

    Jaunākie raksti

    Sekojot mūsdienīgas valsts pārvaldes principiem, lai nodrošinātu efektīvu un drošu e-pakalpojumu ieviešanu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) sadarbībā ar iestādēm aicina iedzīvotājus iesaistīties oficiālās e-adreses publiskā pilottestēšanā.

    Lai nodrošinātu mūsdienīgu un drošu cilvēku saziņu ar valsti, VRAA ar VARAM atbalstu uzsākusi pakāpenisku e-adreses ieviešanu Latvijā. Tās laikā no 2018. gada septembra līdz 2019. gada 1. janvārim notiek e-adreses sistēmas pilottestēšana, kuras mērķis ir izmēģināt e-adresi darbībā pirms tās oficiālās ieviešanas, kā arī iegūt sabiedrības un iestāžu ierosinājumus un atsauksmes nepilnību identificēšanai un uzlabojumu veikšanai.

    Reklāma

    Viens no e-adreses fundamentāliem ieguvumiem ir mobilitāte, jo tā ļaus ikvienam lietotājam neatkarīgi no atrašanās vietas un laika sazināties ar valsti vienuviet. Tāpat būtiski samazināsies administratīvais slogs un nodrošināta ne tikai lietderīgāka resursu izmantošana, bet arī saziņa kļūs operatīvāka, jo vairs nevajadzēs izstrādāt un uzturēt individuālus risinājumus drošai ziņojumu sūtīšanai. Latvijas Pasta adrešu reģistra dati liecina, ka teju 80 tūkstošiem adrešu korespondences saņēmējiem nav izvietota vai bojāta pastkastīte, kas apgrūtina sūtījumu saņemšanu, turklāt paildzina kopējo piegādes procesu. Tieši e-adrese būtu kā viens no šīs situācijas risinājumiem, tāpēc ar pilottesta palīdzību vēlamies iesaistīt uzņēmējus un iedzīvotājus – gan ļaut pašiem izmēģināt e-adreses lietošanu, gan arī uzklausīt ieteikumus, kā viņi vēlētos redzēt e-adresi,” stāsta VARAM Valsts sekretāra vietnieks IKT jautājumos Edmunds Beļskis.

    VRAA direktors Aigars Undzēns norāda: “E-adreses izstrādes un ieviešanas projekts VRAA ir bijis liels izaicinājums, kuru esam īstenojuši ļoti saspringtos termiņos kopā ar sadarbības partneriem – VARAM, Uzņēmumu reģistru un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi. VRAA izsaka pateicību izstrādātājiem un partneriem par izturību un ieinteresētību veiksmīga rezultāta sasniegšanā.”

    Izveidot e-adresi var portālā Latvija.lv, izmantojot autentifikācijas rīkus eID, eParaksts un eParaksts mobile. Paralēli iedzīvotāji ir aicināti iesaistīties arī e-adreses pilnveidošanā, savu pieredzi un priekšlikumus norādot anketā, ko saņemsiet pēc reģistrēšanās. Aptauja ir anonīma un dati tiks izmantoti apkopotā veidā. Balstoties uz tiem, VRAA novērsīs e-adreses konta trūkumus un veiks uzlabojumus līdz 2019. gada 2. janvārim – oficiālajam e-adreses uzsākšanas termiņam iedzīvotājiem.

    E-adrese ir rīks, ar kuru valsts iestādes drošā veidā var sazināties ar iedzīvotājiem un uzņēmējiem, kā arī iedzīvotāji un uzņēmēji ar valsts iestādēm. Šī rīka būtību var pielīdzināt jau ierastajai internetbankai – slēgtā vidē, vienotajā valsts pārvaldes pakalpojumu portālā Latvija.lv, ikvienam e-adreses lietotājam būs pieejams personalizēts un drošs konts, kas nodrošinās oficiālo ziņojumu sūtīšanu, saņemšanu un glabāšanu. Izveidojot savu e-adresi, cilvēki tajā saņems visas tās ziņas, kuras agrāk tika sūtītas pa pastu uz deklarēto adresi. E-adrese aizstāj ierakstītu vēstuli un informāciju par jaunu paziņojumu savā e-adreses kontā, iedzīvotāji saņems savā personīgajā e-pastā.

    Aicinām iedzīvotājus iesaistīties un piedalīties e-adreses pilottestēšanā – pieteikties, izmēģināt to un sniegt atsauksmes darbības uzlabošanai! E-adresei jau šobrīd var pieteikties valsts pārvaldes pakalpojumu portālā Latvija.lv. Savukārt rezerves karavīriem e-adrese būs obligāta ar 2019. gada 1. februāri, bet no 2020. gada e-adresi būs jālieto tiesām, zvērinātiem tiesu izpildītājiem un maksātnespējas administratoriem. Juridiskās privātpersonas, tostarp UR reģistrēti komersanti, biedrības, nodibinājumi, arodbiedrības, politiskās partijas, reliģiskās organizācijas u.c., e-adresi brīvprātīgi varēs sākt izmantot, sākot no 2019. gada sākuma, bet no 2020. gada 1. janvāra e-adreses lietošana tiem būs obligāta. Plašāku informāciju par e-adresi var atrast vietnē https://mana.latvija.lv/e-adrese/.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rukicc
    15.10.2018 22:50

    Pamēģināju – Diezgan daudzsološi: Server Error in ‘/STS/LVRTC.Mobile’ Application. ID002: Pieprasījuma kļūda. Lapa ir tikusi saukta nepareizā kontekstā, vai šī pieprasījuma ziņojums nesatur neatbilst protokolam. Ziņojumam jāatbilst WS-Federācijas protokola specifikāciju vai Shibbolech WebSSO profilu. Sazinieties ar administratoru, lai uzzinātu vairāk. Description: An unhandled exception occurred during the execution of the current web request. Please review the stack trace for more information about the error and where it originated in the code. Exception Details: Microsoft.IdentityModel.SecurityTokenService.RequestFailedException: ID002: Pieprasījuma kļūda. Lapa ir tikusi saukta nepareizā kontekstā, vai šī pieprasījuma ziņojums nesatur neatbilst protokolam. Ziņojumam jāatbilst WS-Federācijas protokola specifikāciju vai Shibbolech WebSSO profilu. Sazinieties ar administratoru, lai uzzinātu vairāk. Source Error: The source code that generated this unhandled exception can only be shown when compiled in debug mode. To enable this, please follow one of the below steps, then request the URL: 1. Add a “Debug=true” directive at the top of the file that generated the error. Example: or: 2) Add the following section to the configuration file of your application: Note that this second technique will cause all files within a given application to be compiled in debug mode. The first technique will cause only that particular file to be compiled in debug… Read more »

    Yan Jet
    16.10.2018 05:06

    Zinot, kas vienmer notiek ar valsts jaunieviestam e-sistemam, noteikti nesteigtos tas izmeginasana. Pagaidiet kamer pirmie hakeri bus notestejusi Un tad jau vares lekt ieks hype train.

    Reklāma