Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā darbu uzsāk vienotā e-adrese

    Jaunākie raksti

    1. jūnijā, sāk darboties Oficiālās elektroniskās adreses likums, kas nosaka obligāto e-adreses lietojumu valsts iestādēm. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) īstenos pakāpenisku e-adreses ieviešanu Latvijā. Pašlaik e-adrese obligāti jāizmanto tiešās pārvaldes iestādēm, bet no 15. oktobra to jāievieš būs valsts institūcijām, kas nav padotas Ministru kabinetam, pašvaldībai un tās iestādei, prokuratūrai un privātpersonām, kam deleģēts valsts pārvaldes uzdevums.

    E-adrese izveidota  visām iestādēm, kas iekļautas Uzņēmumu reģistra (UR) Publisko personu un iestāžu sarakstā. Pašām iestādēm jānodrošina piekļuves veida izvēle e-adreses kontam (programmsaskarne vai e-adreses tīmekļa pārlūku). Lai pārliecinātos, vai aktivizēts e-adreses konts, iestādei pārbaude ir jāveic tiešsaistē e-adreses katalogā. Aicinām pievērst uzmanību tam, ka e-adrese neaizstās iestāžu e-pastus, tie ir divi dažādi tehnoloģiskie risinājumi. E-adreses risinājums ir vienots risinājums valsts pārvaldē, lai elektroniskā vidē nodrošinātu garantētu, drošu un ērtu oficiālo saziņu starp valsts iestādēm un privātpersonām.

    Reklāma

    “Jebkuras pārmaiņas prasa laiku, tāpēc svarīgi raudzīties uz ieguvumiem. E-adreses pakalpojums ļaus ikvienam neatkarīgi no vietas un laika sazināties ar valsti vienuviet. Tāpat oficiālās elektroniskās saziņas ieviešana būtiski samazinās administratīvo slogu un ļaus optimizēt iestāžu iekšējos resursus, jo iestādēm vairs nevajadzēs izstrādāt un uzturēt individuālus risinājumus drošai ziņojumu sūtīšanai. Tehnoloģiju laikmetā būtisks ir drošības jautājums, tāpēc būtisks ieguvums ir droša elektronisko dokumentu aprite starp valsts iestādēm,” saka VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts.

    Iedzīvotājiem oficiālā e-adrese būs brīvprātīga, bet no 2019. gada 2. janvāra ikviens tai varēs pieteikties un to izmantot valsts pārvaldes pakalpojumu portālā Latvija.lv. Rezerves karavīriem e-adrese būs obligāta ar 2019. gada 1. februāri, bet no 2020. gada e-adresi lietos tiesas, zvērināti tiesu izpildītāji un maksātnespējas administratori. Juridiskās privātpersonas, tostarp UR reģistrēti komersanti, biedrības, nodibinājumi, arodbiedrības, politiskās partijas, reliģiskās organizācijas u.c., e-adresi brīvprātīgi varēs sākt izmantot, sākot no 2019. gada sākuma, bet no 2020. gada 1. janvāra e-adreses lietošana tiem būs obligāta.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    05.06.2018 08:14

    Varēja jau bišķi vairāk info iedot par privātpersonām. Vai tā oficiālā e-pasta adrese būs iekš latvija.lv, vai arī varēs norādīt pats e-pasta adresi saziņai? Vai arī varēs pāradresēt no latvija.lv uz privāto kasti, jeb visu laiku būs jāčeko tā Latvija.lv?

    usinss
    05.06.2018 09:01

    Lūk izpaužas valsts debīlisms. Kur ir saite uz e-adresi? Kur minēti populārākie risinājumi? valstij ir pajāt, viņi iedeva kaut kādu dokumentāciju, kaut kādiem izstrādātājiem un pajāt. paši savu risinājumu solīja dot testēt, bet vēl joprojām nav bijis. visu ieviešanu sāk atvaļinājumu sezonās valsts iestādēs. debīlisma kalngals.

    Ansis Svaža
    05.06.2018 09:11

    Spriežot pēc pieejamās informācijas privātpersonas iekšā laidīs tikai pēc pusgada. Satura forwardēšana nav paredzēta principā – esot nedroši. Autentifikācija tikai ar eparakstu, banku autentifikācija nederēs. Nav dzirdēts ka Smart-ID Latvijā būtu sertificējies, tā ka tas arī nebūs. Saziņa tikai ar valsts iestādēm abos virzienos – divas ne-valsts iestādes ziņojumiem apmainīties nevarēs. Īstenībā jau tā nav nekāda ēadrese. Tas ir latvija.lv iestrādāts lietotāju ziņojumu apmaiņas portāls.

    Usinss
    05.06.2018 09:19
    Reply to  Ansis Svaža

    Nē nē, šo varēs izmantot ierakstītu vēstuļu vietā. Gala lietotājam atnāks paziņojums, ka ir atnācis. Ja lietosi VARAM risinājumu, tas būs kārtējais portāls. Bet ir vairāki izstrādātāji, piemēram, vizma, kas integrē šo savā elektronisko dokumentu aprites sistēmā. Valsts iestādēm bija jānosaka, cik lietotāju iestādē lietos utt. Praktiski, ja šo ieviesīs labi, tad Latvijas pastam atkritīs ierakstīto vēstuļu sūtīšana. To varēs darīt elektroniski, kā arī vēstules, sūtītas uz e-adresi būs jāapstrādā nevis 1 mēneša laikā, bet 2 nedēļu laikā, jo pēc būtības samazina fizisku nēsāšanu pa iestādi, saskaņošanu ar roku utt, jo visām valsts iestādēm ir uzdots ieviest elektronisko dokumentu aprites sistēmu, lai optimizētu darbu. Protams, redzēs kā veiksies. Bet, joprojām nav idots normāls interfeis arī tiem, kam no vakardienas bija jāsāk lietot. Tuvākajās dienās piekāpšu vienā iestādē un apskatīšu cik tālu ir tikuši.

    Vecais Nīgrais
    05.06.2018 09:37
    Reply to  Usinss

    E-veselība 2! :D

    Drīz vajadzēs vēl 2 miljonus, lai labotu kļūdas! :D:D:D

    Ansis Svaža
    05.06.2018 09:41
    Reply to  Usinss

    Protams, tas aizstās ierakstītas vēstules, taču tikai saziņai ar valsts iestādēm. Gateway uz/no parasta epasta nav. Autentifikācija tikai ar kvalificētu elektronisko parakstu – un tas Latvijā ir no LVRTC. API starpsistēmu ziņojumu apmaiņai ir, bet no tā labums būs tikai lielo valsts iestāžu darbiniekiem. Kad privātpersona būs izveidojusi kontu e-adresē, ziņojumus valsts iestāde drīkstēs sūtīt tikai uz e-adresi.

    Usinss
    05.06.2018 10:08
    Reply to  Ansis Svaža

    Nu, uzliksi notifikāciju sms formā. cik tad reizes gadā Tev kā fiziskai personai nāk ierakstītas vēstules, un cik ierakstītu vēstuļu Tu sūti? Doma ir laba + viegli izsekot savai sarakstei un uzturēt visu kārtībā. Tik tas ceļš bija kāds bija. Biju iesaistīts. atkal jau iedots cilvēkiem, kuri no IT ne čiku ne grabu nesaprot, aptaujas sūta nekompetentiem cilvēkiem par to, kā lietos sistēmu. Jaudas aprēķini atkal nekorekti. Viss izskatās tiešām, kā e-veselība 2. cerams, viņi pakonsultēsies ar e-veselības izstrādātājiem un atkļūdotājiem, lai nepieļautu tās pašas kļūdas, bet jau zinu, ka VARAM nerunās ar Veselības ministriju par šo tēmu. Reāli, šo vajadzēju uzticēt CSDD IT dienestam pārraudzīt, jo viņiem skarīgākie e-pakalpojumi valstī. LV pat nav īsti vadlīnijas, kā izstrādāt liela mēroga IS . taisat kā gribat. nav nekādu prasību, tikai eiropas regulas + piesaistīt neatkarīgu pentest drošībai un viss.

    As
    05.06.2018 10:02

    Kur ir redzama reāla e-adrese? Ja jau no 01.06.2018 darbojas visām valsts iestādēm,tad te jābūt: http://www.varam.gov.lv/lat/kontakti/ right? Google man neatrod nevienu!

    Ansis Svaža
    05.06.2018 10:22
    Reply to  As

    E-adrese nav epasts. Tā ir adresācija slēgtā sistēmā pēc iestādes reģistrācijas numura vai personas koda. https://viss.gov.lv/lv/Informacijai/Dokumentacija/Vadlinijas/e-adrese

    Sa
    06.06.2018 09:37

    Lasu rakstu,lasu aprakstus un komentārus,bet tāpat netieku gudrs,kas tā eadrese ir!!! Man kā cilvēkam vulgaris tas ir vai nav jāsaprot? Kurai valsts iestādei es varu rakstīt eadresē,piemēru iedodiet lūdzu! Ja tas nav epasts,ok,kā tad tas vizuāli izskatās?

    Ansis Svaža
    06.06.2018 11:08
    Reply to  Sa

    Līdzīgs e-pastam jau ir – pēc pusgada būs sadaļa latvija.lv. Kā ierasts – nosūtītās/saņemtās vēstules. Tomēr izlasīt saņemtās vēstules varēs tikai lavija.lv portālā un arī sūtīt varēs tikai no turienes. Ar laiku vajadzētu varēt nosūtīt ziņu jebkurai valsts iestādei (nu tur ir plāns kad/kam).
    Tikko privātpersona ir aktivizējusi e-adreses kontu, tā visas valsts iestādes sūta vēstules tikai uz e-adresi (pat ja iepriekš sarakste ir bijusi uz e-pastu) un citus piegādes kanālus pārtrauc izmantot. Par laimi e-adreses kontu varēs apturēt, ja vien neesi persona, kurai e-adrese ir obligāta.

    Reinis Rozitis
    06.06.2018 21:27

    Palasot dokumentāciju par sistēmas darbības parametriem, nevar saprast raudāt vai smieties – mums ir tik maza “lietotāju” bāze (lasi – <2mio iedzīvotāji / pāris tūkst juridiskie) un tērējam salīdzinoši iespaidīgus naudas resursus, bet jau sākotnēji noteiktā veiktspēja un limiti ir diezgan bēdīgi (lai neteiktu vairāk).

    Reklāma