Web Analytics
More
    Reklāma

    Toshiba Portégé X30 apskats

    Ļoti patika ideja, ka dators ir nesaspiežams.

    Jaunākie raksti

    Runā, ka vismaz 95% sporta apavu nekad netiek izmantoti sportošanai, tāpat jaudīgās automašīnas tikai izņēmuma gadījumos izmanto savu potenciālu, tomēr ir patīkami apzināties, ka keda vai mašīna spēj ko vairāk. Tas pats attiecas uz dažādām modernajām tehnoloģijām, kas it kā iztur 2 stundas zem ūdens vai kritienu no 1.5 metriem.

    Ar Toshiba Portégé X30 ir līdzīgi – nemaz nezināju, ka man ir nepieciešams klēpjdators, kuram var uzkāpt virsū. Toshiba sola, ka Portégé X30 iztur 200 kilogramu smagumu, bet faktiski Toshiba sola, ka klēpjdatoru varēsi arī atstāt uz dīvāna, kur kāds var uzsēsties virsū. Manuprāt, tas ir visai interesants solījums tik plānam un vieglam klēpjdatoram.

    Reklāma

    Ar 16 mm biezumu un nedaudz vairāk par 1 kg svaru Toshiba Portégé X30 nav gluži līderis, bet klēpjdators noteikti ir gana mobils. Portégé X30 veidots no magnija sakausējuma, kas to padara vieglu un ļoti izturīgu.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i5-7200U, 2.10 – 3.10 GHz
    • Ekrāns: 13.3 collu, 16:9, 1920 x 1080, IPS matrica, matēts ekrāns
    • RAM: DDR4 8.0 GB (līdz 32 GB)
    • SSD: 256 GB (līdz 512 GB)
    • Videokarte: Intel HD Graphics 620
    • Operētājsistēma: Microsoft Windows 10 Pro, 64-bitu
    • Pieslēgvietas: microSD kartes lasītājs, 1x USB 3.1, 2x USB Type-C (Thunderbolt), HDMI 1.4, 3.5 mm austiņu
    • Wi-Fi: Intel Dual Band Wireless-AC 8265 (a/b/g/n/ac)
    • Tīmekļa kamera: 720p
    • Akumulators: 48 Wh Li-ion
    • Izmēri: 15.9 x 315 x 226.1 mm
    • Svars: 1.043 kg, lādētājs 353 g
    • Papildus: pirkstu nospiedumu nolasītājs (Microsoft Windows Hello)
    • Cena: testētajam datoram ap 1500 eiro, nopērkams Euronics, LMT, Lattelecom, Elkor

    Izskats un uzbūve

    Atzīšos, ka neesmu liels magnija sakausējuma fans, jo šāda veida materiāli rokās šķiet drīzāk kā kvalitatīva, ļoti plāna plastmasa, nevis metāls. Ar Toshiba Portégé X30 ir tieši šis gadījums – ar prātu saproti, ka uzbūvē gandrīz visur izmantots metāls, bet tas nav īpaši auksts, tas arī nav smags. Šis noteikti nav mīnuss, bet Portégé X30 noteikti arī neatgādina MacBook Unibody alumīniju, kas ir jūtami vēsāks un daudz vairāk atgādina metāla īpašības.

    Pie manis nonāca Portégé X30 melnā krāsā, kas nozīmē visai pamatīgas rūpes par klēpjdatora tīrību. Visvairāk noķēpājas skārienpaliktnis, šķiet, ka tas nekad nebūs vairs notīrāms pat pēc pirmās dienas lietošanas. Pārējo Portégé X30 korpusu var ļoti labi notīrīt.

    Ļoti patika Portégé X30 eņģes – tās ir tieši tik stingras, lai aptuveni kilogramu smago Portégé X30 varētu atvērt ar vienu roku. Turklāt 13.3 collu ekrāns datora lietošanas laikā neturpina vērties vaļā, kā tas ir novērots HP Spectre x360 (te gan atļaušos norādīt, ka eņģu spēja noturēt ekrānu vienā pozīcijā ir problēma tieši tiem klēpjdatoriem, kas atvāžami par 360 grādiem). Manuprāt, šis ir izcils panākums, kas ne vienmēr ir pa spēkam konkurentiem (Kristapa apskatīto Dell nevarēja īsti ar vienu roku atvērt). Klēpjdatora ekrāna daļa ir gandrīz neticami plāna, tā ir visai elastīga un pavisam noteikti izturīga, jo arī atļāvos uzkāpt uz aizvērta Portégé X30.

    Jūtams, ka Portégé X30 izmēriem un svaram ziedots pieslēgvietu skaits – lietotājam nāksies iztikt ar vienu standarta USB 3.0 Type-A pieslēgvietu un pilnizmēra HDMI, microSD karšu lasītāju un diviem USB 3.1 Type-C, kas saņēmuši pilnu Thunderbolt 3 atbalstu. Abas USB 3.1 Type-C pieslēgvietas var izmantot Portégé X30 uzlādei, bet būtu gribējies, lai tās atrastos katra savā klēpjdatora pusē. Tādējādi katrs varētu izvēlēties lādēšanas vada pievienošanas pusi.

    Thunderbolt 3 atbalsts nozīmē to, ka Portégé X30 spēj sadarboties ar vairākiem augstas izšķirtspējas ekrāniem, eGPU, ātru datu pārraidi uz ārējām atmiņām utt. Ja ir milzu vēlme pēc šādām ārišķībām, nāksies nedaudz pasportot ar adapteriem, kas ne vienmēr ir saderīgi ar dažādu ražotāju klēpjdatoriem. Vismaz tā rāda pieredze.

    Portégé X30 saņēmis visai ātru microSD atmiņas karšu nolasītāju, kas spēj kopēt no atmiņas kartes ar ātrumu ap 65 MB sekundē – visai respektabls rādītājs. Ja jau reiz par ātrumiem, tas klēpjdatoram ir Intel 8265 Dual-Band Wi-Fi tīkla karte, kas spēj nodrošināt aptuveni 500 Mbit/s datu pārraides ātrumu nosūtot un ap 650 Mbit/s saņemot datus.

    Pirkstu nospiedumu nolasītājs ir iebūvēts skārienpaliktnī, kas nav ideāli ērts risinājums. Tā kā neesmu pieradis pie Portégé X30, pārsvarā aizmirsu, ka klēpjdatoram vispār ir pirkstu nospiedumu nolasītājs. Tomēr (kad izdodas par to atminēties) Portégé X30 pirkstu nospiedumu nolasītājs ir ātrs, tas ideāli sadarbojas ar Windows Hello.

    Tīmeklī pieejamā informācija liecina, ka Portégé X30 ir visai vienkārši ar parastu skrūvgriezi piekļūt RAM atmiņas palielināšanai un ventilatora iztīrīšanai, bet diemžēl ar iegādāto SSD cietā diska apjomu nāksies sadzīvot, jo tas ir lietotājam nepieejams.

    Lai arī man ļoti ērtas šķita Portégé X30 tastatūras pamata funkcijas (rakstīšana, taustiņu atsaucība), tomēr tastatūrai ir arī visai lieli mīnusi. Manuprāt, pamatīgi pieklibo Portégé X30 tastatūras izgaismojums, jo tas pieejams tikai pilnībā ieslēgts, vai izslēgts (nav gaišākas vai tumšākas iespējas), kā arī tiek izgaismoti tikai burti. Pie speciālajām pogu funkcijām (Fn+) tumsā piekļūt varēs tikai zinātājs, jo tās netiek izgaismotas. Pat gaišā dienas laikā speciālās funkcijas ir vāji saskatāmas.

    Visai dīvaini izvietotas pogu speciālās funkcijas. Skaļuma regulēšana ir ļoti neierastā vietā, daudzas citas funkcijas arī izkaisītas pa tastatūru dīvainās vietās. Protams, pie tā var pierast, turklāt – cik gan bieži tās tiek izmantotas.

    Portégé X30 rotā Harman Kardon uzraksts, kam vajadzētu apzīmēt labāku izdoto skaņu no skaļrunīšiem. Teiksim tā – ir, protams, dzirdēti arī sliktāki skanējumi no klēpjdatoriem, bet arī šis ne tuvu nav no Harman Kardon gaidītais.

    Jau minēju, ka skārienpaliktnis ļoti ātri nocūkosies un izskatīsies nolietots, bet neko citu sliktu par to pateikt nevaru. Tas ir pieņemama izmēra 13.3 collu kompaktam klēpjdatoram. Tā dēvētais TrackPoint ir attāla atblāzma no ThinkPad sniegtajām iespējām, bet varbūt vienkārši neesmu izpratis tā nepieciešamību un sniegtās ērtības ikdienā.

    Ekrāns

    Portégé X30 pieejams ar 13.3 collu ekrānu, testam saņemtais klēpjdators ir ar 1920 x 1080 izšķirtspējas matētu IPS ekrānu, bet teorētiski pieejams arī lētāks 1366 x 768 ekrāns vai dārgāks 1920 x 1080 izšķirtspējas skārienjūtīgs ekrāns.

    Kā jau IPS tehnoloģijai pieklājas, skata leņķi ir pieņemami, bet ne ideāli. Portégé X30 matētais ekrāns nodrošina tikai pieņemami saredzamu saturu arī ārā, bet jārēķinās, ka ekrāns nav pārāk spilgts. Tātad tiešā Saules gaismā var būt un arī būs pavisam lielas problēmas ar teksta salasīšanu. Ekrāns ārpus telpām maksimālajā spilgtumā ir tik vāji izgaismots, ka fotogrāfijās gandrīz nekas nav tajā saskatāms.

    Tā dēvētais LED light bleed efekts/defekts ir minimāls, salīdzinoši var teikt, ka tā nav vispār.

    Kopumā ekrāns ir gana labs iekštelpām, bet no 1500 eiro klēpjdatora varēja gaidīt daudz spilgtāku ekrānu, varbūt arī kādu nieku izteiktākas krāsas, bet tad laikam būtu jāsamierinās ar glancētu ekrānu, kas ārpus telpām ar atspīdumiem rada problēmas. Tāpat esošais ekrāns ne tuvu nav saucams par labu ārpus telpām.

    Veiktspēja

    Izmēģināšanai saņemtais Portégé X30 ieguvis Kaby Lake Core i5-7200U procesoru (Intel HD Graphics 620 GPU) kopā ar 8 GB RAM un 256 GB NVMe SSD tipa atmiņu. Te gan uzreiz jāatzīmē, ka Portégé X30 teorētiski pieejams arī ar Kaby Lake Core i7-7600U procesoru, bet U sērijas i5 un i7 procesoriem atšķirību praktiski nav – tiem abi ir divu kodolu procesori ar Hyper-Threading. Core i5-7200U procesors darbojas ar 2.50 GHz takts frekvenci (Turbo 3.10 GHz), bet Core i7-7600U ir 2.80 GHz takts frekvence (Turbo 3.90 GHz). Citu atšķirību nav.

    Sintētiskās veiktspējas testos varbūt arī i7 procesori parādīs kādu atšķirību, bet i5 U sērijas procesora izvēle tev ietaupīs kādu eiro (klēpjdatoru cenas starpība varētu tuvoties 150 eiro), nesabojājot ikdienā jūtamo ātrdarbību.

    Portégé X30 tiek piedāvāti ar 128 GB, 256 GB vai 512 GB NVMe SSD tipa atmiņām. Tās nav ātrākās atmiņas, aptuveni par 15% pārspējot HP Spectre izmantotās atmiņas ātrumu, bet (cik stāsta Internets) par veseliem 45% piekāpjoties ThinkPad X1 Carbon atmiņas ātrumiem.

    Pie lielākām slodzēm Portégé X30 korpuss var teikt, ka nesāk uzkarst, bet tiek visai ātri ieslēgta aktīvā dzesēšana, kas darbojas drīzāk ar klusu svilpienu – tā nav skaļa, bet darbojas visai augstos toņos. Tas var klusākā telpā būt visai kaitinoši. Tiesa ikdienā Portégé X30 aktīvo dzesēšanu neizmanto, tā ieslēdzas tikai spēlīšu dzenāšanas laikā.

    Akumulators

    Portégé X30 līdzi tiek dots visai pamatīga izmēra 45 W lādētājs, kas, manuprāt, šādas cenas un izmēra klēpjdatoram ir visai noziedzīgi. Portégé X30 tiek lādēts ar USB Type-C pieslēgvietu, uzlāde no 50% aizņem aptuveni 45 minūtes, uzlāde no 20% aizņems nedaudz vairāk par stundu. Portégé X30 saņēmis 48 Wh akumulatoru.

    Ar vienu uzlādi Portégé X30 nodzīvos aptuveni 6 līdz 7 stundas ar ieslēgtu Wi-Fi un netaupot uz ekrāna spilgtuma. Tīmeklī pieejama informācija, ka lidmašīnas režīmā ar pieņemamu ekrāna spilgtumu Portégé X30 darbosies līdz pat 15 stundām. ThinkPad X1 Carbon un Lenovo T470 normālā darba režīmā nodrošinās pilnu 8 stundu darba dienu ar vienu uzlādi.

    Nobeigumā

    Toshiba Portégé X30 ir fantastisks biznesa klases klēpjdators – man patīk tā atturīgais izskats, tumši pelēkās krāsas, izmēri un svars. Portégé X30 izturība pret uzkāpšanu vai uzsēšanos vismaz man šķiet ļoti noderīga īpašība, ko nepiedāvā konkurenti. Pieslēgvietu trūkumu var veiksmīgi kompensēt ar dažādām pārejām, bet konkurentiem neveicas diži labāk šajā parametrā.

    Portégé X30 ekrāns ir vidēji labs, tomēr tas varēja būt augstvērtīgāks. Iespējams, ka te traucē plānums un vēlamā izturība. Neko kritiski sliktu par Portégé X30 ekrānu teikt nevar, vien jāatzīmē, ka dažam konkurentam ekrāni izdevušies spilgtāki un ar bagātīgākām krāsām. Ekrāna daļa ir visai lokana un ļoti plāna, ar to būtu jāapietas prātīgi, lai pēc vairāku mēnešu virināšanas aiz viena stūra nesāk niķoties IPS matrica.

    Dalītas jūtas ir par tastatūru – pamata uzdevumu tā veic izcili, bet varētu vēlēties vismaz divus izgaismojuma līmeņus un arī izgaismotas tās taustiņu daļas, kas norāda uz speciālajām funkcijām.

    Tā arī īsti nesapratu, ko apzīmē Harman Kardon uz Portégé X30 klēpjdatora. Saprast jau saprotu, tikai nedzirdēju.

    Portégé X30 nav pats jaudīgākais klēpjdators pasaulē, bet neko tādu arī no plāna un viegla 13.3 collu datora gaidīt nevajadzētu. Pircēju varētu nedaudz mulsināt nenomaināmās SSD tipa atmiņas, kas atbilst Apple filozofijai – ar cik nopirki, ar tik arī lieto.

    Kopumā radās ļoti patīkams iespaids par Portégé X30 – tas dara savu darbu, neizlecot no pelēkā pūļa ar kaut kādām vājprātīgām zelta eņģēm vai karbona raksta vāku. Ja kādam ir vēlme man kaut ko uzdāvināt Ziemassvētkos, Portégé X30 pieņemtu bez minstināšanās. Piemet tik klāt vēl 8 GB RAM!

    Portégé X30 ir nopērkams Euronics, LMT, Lattelecom un Elkor veikalos.

    Patika

    + izturība

    + uzbūve, eņģes

    + akumulatora darbības laiks

    Nepatika

    – ekrāns par šo cenu ir knapi viduvējs

    – pieslēgvietu izvietojums varēja būt veiksmīgāks

    – tastatūras speciālo funkciju izvietojums un neesošais izgaismojums

    Ļoti patika ideja, ka dators ir nesaspiežams.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    9
    Ekrāns
    7
    Veiktspēja
    6
    Programmatūra
    8
    Akumulators
    6
    Salīdzinot ar konkurentiem (cenā ap 1500 eiro)
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    25.10.2017 10:41

    par metāla korpusu un sajūtām – pieminētie alumīnija vēsums un metāla sajūta kādam ir pluss, un kādam ir mīnuss, tur būtu jāskatās ražotāju aptaujas, lai saprastu ko tad īsti grib tik dārgu lietiņu pircēji.

    >3.5 mm austiņu
    tur var arī skaļruņus spraust)

    bet interesanta info par 360 veramo vāku eņģu īpatnību, pats tādus negribu, bet atcerēšos, ja kāds no radiem vaicās padomu – neskatoties uz to, ka arī viņus esmu pieradinājis pie domas, ka arī laptopam ikdienā vajag ārējo ergonomisku ekrānu.

    25.10.2017 11:33
    Reply to  x

    Šim konkrētajam korpuss nav metāla auksts. Sakausējums ir tāds dīvains, atgādina plastmasu no taustes viedokļa, bet plānums parāda, ka tas ir kaut kāds vājprātīgs space-age metāls.

    Par 360 grādu laptopiem – cik bijusi darīšana (HP, Toshiba, laikam arī Acer), vienmēr šķiet, ka eņģes tur pārāk švaki. Kristaps gan apgalvo, ka Lenovo eņģes 360 grādos atvāžamajiem modeļiem esot OK.

    svimart
    25.10.2017 10:42

    Mjā iebūvēt ssd platē…. nosprāgs pēc garantijas vari izsviest to datoru jo izskatās ka sata pieslēgvieta arī nav… Jau no seniem laikiem Toshiba izceļas ar šādiem viķeriem… pāris gadijumi ir bijuši ar beigtu RAM ielodētu pamatplatē.

    x
    25.10.2017 10:53
    Reply to  svimart

    gribās plānumu – saņem arī ielodētās komponentes.
    toshiba jau nav ir vienīgie, kas tā izdarās ļotplānajos laptopos.

    25.10.2017 11:34
    Reply to  svimart

    RAM ir arī lētajiem Asus un daudziem citiem ražotājiem ielodēts platē, plus klāt parasti ir viena parastā RAM šķirba. Attiecīgi vari dabūt max 4 vai 8 iebūvētos GB kopā ar 8 GB klāt piepērkamā plāksnē.

    svimart
    26.10.2017 10:55
    Reply to  Artis Ābols

    To es visu saprotu. Pats arī raksti “lētajiem”. iebūvēts platē. Ok pēc garantijas nosprāgst X54c asus, kāds viens arī mētājas ar neizietu ram testu…. izmet ārā. Bet ja pēc 2 gadi nosprāgst šitais Toshiba, kas galīgi nav nekāds lētais… sāpīgi. Mētājas arī kaut kur noliktavā vecs Toshiba, arī ram iebūvēts un beigts, tur vietas pietiekoši bija….

    26.10.2017 11:25
    Reply to  svimart

    No vienas puses jā. Bet atkal ar divām RAM plāksnēm, ar izņemamu kaut M.2 atmiņu un citiem niekiem nekad neiegūs tik mazus izmērus un svaru.

    x
    25.10.2017 12:53

    interesanti, ka meklējot pēc šī portege nosaukuma, pārsvarā tiek piedāvāts iepazīties ar vārda protégé nozīmi.
    protams, ka ir stilīgi laptopa modeli nosaukt par laptopu.

    digitalk
    25.10.2017 15:42

    “Pie speciālajām pogu funkcijām (Fn+) tumsā piekļūt varēs tikai zinātājs, jo tās netiek izgaismotas.”, bet paša uzņemtais foto liecina par pretējo.

    x
    25.10.2017 16:16
    Reply to  digitalk

    zinātājs māk ieslēgt papildus gaismu arī zem efkīz!

    25.10.2017 18:00
    Reply to  digitalk

    Skaidroju vēlreiz! Lai iegūtu spec. kombināciju, izmanto Fn pogu kopā ar kādu citu pogu. Tām citām pogām izgaismots ir, piemēram, “4” un “$”, bet “skaņa +” zīme uz pogas nav izgaismota.

    Janis Bojars
    25.10.2017 22:05

    Izskatās pēc ļoti jaudīga, stilīga darba notebook PC. Tas varētu būt Lenovo Carbon X1,

    Lenovo ThinkPad X260 labs konkurents ;)

    26.10.2017 08:57
    Reply to  Janis Bojars

    Ja nemaldos, X260 vairs netiek ražots. Portégé X30 iemānīta izturība super kompaktos izmēros. Vismaz biezuma parametrā noteikti.

    Janis Bojars
    26.10.2017 10:38
    Reply to  Artis Ābols
    Janis Bojars
    26.10.2017 10:41
    Reply to  Artis Ābols

    Lenovo ThinkPad X270 nav baigi biezs, bet viņam ir visi standarta porti (HDMI, USB-C, LAN, USB 3.0, SD card reader) Tev nevajag līdzi mini somu ar kaudzi adapters :)

    26.10.2017 11:25
    Reply to  Janis Bojars

    Maybe. Bet tomēr ir viena ekrāna colla mazāk. Un 300 g lielāks svars.

    Janis Bojars
    26.10.2017 16:02
    Reply to  Artis Ābols

    ja godīgi – man baigi patīk Lenovo Carbon X1 (ar 4G modem), bet viņam nav standarta porti. Ir jānēsā mini somā kaudzi adapters… :(

    geksis
    27.10.2017 16:13

    “…atļāvos uzkāpt uz aizvērta Portégé X30.”
    Kāds tev svars, jo ja spriež pēc bildes (ja pieņem ka tas esi tu) tev ir ļoti maza pēda un līdz ar to arī svars. Es ar savu 44 izmēru pat uz 15 colīgā neievietojos.

    x
    27.10.2017 17:27
    Reply to  geksis

    redzot zeķes, ir saprotams ka tas nav lielais Ābols.

    Reklāma
    Ļoti patika ideja, ka dators ir nesaspiežams.Toshiba Portégé X30 apskats