Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei P9 lite (2017) apskats

    Jaunākie raksti

    Huawei pēdējos burtiski pāris gadus ir darbojies ļoti saprātīgi – izlaisti vairāki tiešām augstvērtīgi flagmaņi, modeļu atjauninājumi seko viens otram ar aptuveni pusgada nogaidīšanu. Rudenī mūs aplaimo Mate sērija, pavasaris atnāk ar P sērijas viedtālruņiem. Šeit viss būtu skaidrs, kamēr ražotājs nesāk piņķerēties lētāku viedtālruņu nosaukumos.

    Lai nesarežģītu situāciju vēl vairāk, uzreiz noskaidrosim vienu lietu – Huawei P9 lite (2017) tiek dēvēts vairāk nekā vienā vārdā. Huawei P9 Lite (2017) ir tas pats, kas Honor 8 Lite, Huawei Nova Lite, Huawei GR3 (2017) un pat Huawei P8 lite. Apmulsi? Es arī!

    Jebkurā gadījumā mēs runājam par viedtālruni ar 5.2 collu ekrānu, Kirin 655 procesoru, 12 megapikseļu kameru, Android 7.0 Nougat, NFC un 3000 mAh akumulatoru. Un cena? Ap 200 eiro.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 7.0 Nougat ar Emotion 5.0 UI
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.2 collas, 1080 x 1920, ap 424 ppi, skrambudrošs ekrāna pārklājums
    • Procesors: HiSilicon Kirin 655, astoņi kodoli (4x 2.1 GHz Cortex-A53 & 4x 1.7 GHz Cortex-A53), Mali-T830 MP2 video apakšsistēma
    • RAM: 3.0 GB
    • Atmiņa: 16 GB, microSD līdz 256 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1 (A2DP, LE), 4G, NFC
    • Kameras: 12 megapikseļi, HDR. 1080p ar 30 fps video. 8 megapikseļu priekšējā kamera
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS
    • Papildus: e-kompass, barometrs, pirkstu nospiedumu lasītājs un ātra akumulatora uzlāde
    • Izmēri un svars: 147.2 x 72.9 x 7.6 mm, 147 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 3000 mAh
    • Krāsas: melna, balta, zelta
    • Cena: ap 190 eiro interneta veikalos

    Izskats un uzbūve

    Huawei P9 lite (2017) uzbūve visai atgādina Honor 8 – arī Huawei P9 lite (2017) pilnībā veidots no stikla, viedtālrunim ir plastmasas apmale pa perimetru. Plastmasas apmale nodod Huawei P9 lite (2017) cenu, bet no attāluma viedtālrunis izskatās dārgāk, nekā tas maksā.

    Diemžēl uzreiz ir jāsaka, ka ar Huawei P9 lite (2017) nāksies būt ļoti uzmanīgam, viedtālrunim būtu ieteicams uzreiz iegādāties kādu apvalku, jo stikla aizmugure ir slidena. Būtu gatavs saderēt, ka jau pirmajā dienā Huawei P9 lite (2017) nogāzīsies uz zemes no pavisam nevainīgas galda virsmas vai dīvāna. Neliels slīpums un Huawei P9 lite (2017) uzreiz dodas grīdas virzienā.

    Huawei P9 lite (2017) pieejams melnā, baltā un zelta krāsā, zilo atstājot austrumu tirgiem. Ieteiktu izvairīties no zelta modeļa, jo tas izskatās pārāk agresīvi zeltains. Lēti zeltains.

    Šoreiz Huawei izvēlējies neuzstādīt USB Type-C pieslēgvietu, pie kuras jau sākam lēnām pierast. Huawei P9 lite (2017) ir tikai viens mono skaļrunis, kaut arī viedtālruņa apakšdaļa veidota tā, lai tā atgādinātu stereo skaļruņus.

    Aizmugurē izvietota neliela kameras acs un arī izmēros necils pirkstu nospiedumu nolasītājs. Kamera nav izcelta no korpusa, bet diez vai tā nes kādu izcilu tehnoloģiju, kas prasītu lielāku vietu viedtālruņa korpusā.

    Pirkstu nospiedumu nolasītājs darbojas uzticami, bet tas atpaliek ātrumā un dažkārt arī precizitātē no šī un pagājušā gada flagmaņu spējām. Iespējams, ka Huawei P9 lite (2017) nedaudz pieklibo veiktspēja, tādējādi lēnāk apkalpojot pirkstu nospiedumu nolasītāju un ekrāna aktivizēšanu.

    Kopumā Huawei P9 lite (2017) uzbūvēts lieliski – tas ir patīkami smags, nav nekādi tukšumi korpusā, visticamāk, viedtālruņa rāmis ir no metāla, jo korpusu nevar savērpt. Manuprāt, Huawei P9 lite (2017) ir viens no vislabāk uzbūvētajiem viedtālruņiem savā cenas grupā.

    Ekrāns

    Zem 200 eiro cena kādreiz bija 720p ekrānu lauciņš, bet jau vairākus gadus Motorola un citi ražotāji paspējuši šādā cenā iespiest arī 1080p ekrānus. Huawei P9 lite (2017) neatpaliek, piedāvājot ne vien “tīri lietojamu”, bet pat ļoti labu 1080p izšķirtspējas 5.2 collu IPS ekrānu.

    Varbūt pavisam nedaudz pieklibo melnās krāsas atveidošana, bet tā ir nemanāma, ja vien nenovieto Huawei P9 lite (2017) blakus trīs reizes dārgākiem viedtālruņiem. Ekrāna atsaucība uz skārieniem ir perfekta. Ekrānu sargā vārdā nenosaukts, bet šķietami izturīgs aizsargstikls.

    Atļaušos izteikt šaubas, vai līdzīgā cenā būtu atrodams kāds būtiski labāks viedtālruņa ekrāns.

    Saskarne

    Huawei P9 lite (2017) izmanto to pašu programmatūras komplektu, kas pieejams, piemēram, Huawei Mate 9 (P10 sērijai jau ir nedaudz jaunāka Emotion UI 5.1 versija). Android 7.0 Nougat visai labi sadzīvo ar Emotion UI 5.0. Pats ikdienā lietoju Mate 9, tāpēc varu teikt, ka neatradu gandrīz nevienu saskarnes un iespēju atšķirību no abos viedtālruņos.

    Vari izvēlēties lietot vai nelietot “app drawer”, daudzlogu un back pogas var mainīt vietām, pieejamas visas tās pašas enerģijas taupīšanas iespējas. Vienīgais, ko nespēju atrast, Mate 9 ir iespēja vienlaikus apkalpot divus Facebook un WhatsApp kontus, ja viedtālrunī ir ievietotas divas SIM kartes. Huawei P9 lite (2017) šādu iespēju nepiedāvā.

    Patīkami, ka Emotion UI 5.0 ir arī nakts lasīšanas iespēja, kas tik ļoti nenogurdina acis. Ja vēlies, vari aktivizēt žestu vadību. Ar ekrānu uz leju apgriezts viedtālrunis apklusinās zvanu u.tml.

    Jāpiezīmē, ka Huawei P9 lite (2017) procesors ir jūtami lēnāks par Huawei Mate 9, P10 sēriju un pat Huawei P9, tāpēc saskarne nedarbojas ideāli raiti. Savai cenai pieņemami, bet visai tālu no Huawei flagmaņiem.

    Pircējam ir jābūt gatavam padarboties ap lieko lietotņu atinstalēšanu un darbības apturēšanu. Huawei P9 lite (2017) ir kā piesēts ar spēlēm (četri gabali instalētas, nevis kā parasti – reklāmas saites uz Play veikalu vai kādu citu ielādes veidu), garam paskrējis nav arī Twitter, Instagram un TripAdvisor. Kad atinstalē visas liekās lietotnes, var iegūt gandrīz 700 MB vietu viedtālruņa atmiņā.

    Veiktspēja

    Šajā sadaļā atduramies pret pāris kritiskām problēmām. Paša procesora ātrdarbība vēl varētu nebūt dēvējama par vāju, bet Huawei P9 lite (2017) lietotāji visai ātri pamanīs, ka mūsdienās ar 16 GB atmiņu ir par maz! Pilnībā atjauninātam viedtālrunim pieejama tikai 5.0 GB vieta atmiņā, kas ir uz robežas – var pietikt, bet var arī nepietikt ikdienas nepieciešamībām. Ķīnas konkurenti, piemēram, Meizu un Xiaomi šajā cenā jau pārgājuši uz 32 GB atmiņām. Pie 225 eiro jau sākas 64 GB atmiņas, piemēram, Xiaomi Redmi Note 4 (64 GB) modelim. Jā, jā, Xiaomi ir savas problēmas – vecāka Android versija, nav 800 MHz 4G tīkla u.tml.

    Ne pārāk slavinošus vārdus var veltīt Huawei P9 lite (2017) iebūvētās atmiņas ātrumiem. Huawei P9 lite (2017) ir viszemākie redzētie ierakstīšanas ātrumi, arī nolasīšanas ātrums nav nekas tāds, ar ko varētu lepoties. Visticamāk, daļa no Huawei P9 lite (2017) saskarnes un ikdienas lēnīguma jāuzņemas atmiņas ātrumam.

    Huawei P9 lite (2017) izmantotais HiSilicon Kirin 655 procesors un 3 GB RAM ir pietiekami veikls, citi ražotāji līdzīgā cenu kategorijā pamanās veiksmīgāk apčubināt programmatūru, iegūstot nedaudz patīkamāku ikdienas ātrdarbību.

    Sintētiskās veiktspējas testi ierindo Kirin 655 procesoru aptuveni Snapdragon 800 līmenī, bet, tā kā ģimenē vēl arvien ir planšetdators ar šo procesoru, var apgalvot, ka Snapdragon 800 ikdienā strādā plūdenāk. Tiesa, kopā ar mazāk prasīgo Android 5.1.1 Lollipop.

    Akumulators

    Huawei P9 lite (2017) ir pieklājīgas ietilpības 3000 mAh akumulators, kas nodrošinās darba dienas raitu ritumu bez aizdomām, ka pēdējās stundas nāksies pavadīt bez telefona zvaniem un e-pastiem. Lai arī viedtālrunim ir vecā tipa microUSB spraudnis, tomēr ar akumulatora uzlādi Huawei P9 lite (2017) tiek galā aptuveni stundas un 20 minūšu lailā.

    Pusotra stunda ar 1080p video atskaņošanu, ieslēgtu Wi-Fi un maksimālu ekrāna izgaismojumu noēd aptuveni 20% no enerģijas, kas ir labs rezultāts.

    Nekādus pārsteigumus nerada arī enerģijas taupīšanas iespējas. Tās ir tikpat agresīvas, cik Mate 9 un P10 sērijas modeļos. Ja aktivizēsi enerģijas taupīšanu, vari atvadīties no e-pastu sinhronizēšanas un līdzīgām iespējam, kas viedtālruni padara viedu. Enerģijas taupīšanu ieteiktu aktivizēt tika tad, ja tiešām dodies trīs dienu pārgājienā mežā.

    Kamera

    Huawei P9 lite (2017) ir saņēmis visai lietojamu 12 megapikseļu kameru, kas atbilst viedtālruņa cenai. Diemžēl viedtālruņa kamerai nav nevienas papildiespējas – ne mums tiek piedāvāts uzlabots autofokuss, ne attēla stabilizācija, nedz gudra krāsu pielāgošana, nekā. Šajā cenu kategorijā Xiaomi, Meizu un citi zināmie Ķīnas ražotāji ir pamanījušies iemānīt viedtālruņos arī fāzes nobīdes autofokusus un visai augstvērtīgas kameras.

    Viedtālruņa kameras lietotnes darbība ir pieņemami ātra, bet var redzēt, ka pietrūkst dažādas moderno viedtālruņu kameru viltībiņas. Pavisam nedaudz krīt attēla kvalitāte, tikko izmantosi Huawei P9 lite (2017) sliktākā apgaismojumā, jo viedtālruņa kamera kaut kā viltīgi saasina attēlu pēc kadra uzņemšanas. Ja labām Huawei flagmaņu kamerām ieguvums man šķita niecīgs, tad Huawei P9 lite (2017) gadījumā ieguvums no attēla uzlabošanas ir negaidīti liels.

    Kameras lietotnes iespējas daļēji atgādina Huawei flagmaņos redzētās lietotnes, bet te, protams, nav ne miņas no divu kameru iespējām, pazudušas arī vairākas iestatījumu sadaļas iespējas, piemēram, Huawei P9 lite (2017) neatpazīst sejas un smaidus. Toties Huawei ir sarūpējis manuālos iestatījums, kas gan diez vai spēs kompensēt pārējās kameras nespējas.

    Jāatzīst, nebiju gaidījis tik spējīgu Huawei P9 lite (2017) kameras darbību sliktākā izgaismojumā. Vienlaikus ar Huawei P9 lite (2017) pie manis sabija Samsung Galaxy J7 šī gada modelis, kas ne tuvi nespēja sacenties ar Huawei kamera darbībā un arī ātrdarbībā. Protams, kritiskos gaismas apstākļos īsti labi nestrādās ne Huawei P9 lite (2017) kamera, ne arī kāda cita viedtālruņa kamera. Attēli vairumā gadījumu varbūt ir pelēcīgi, bet kam mums doti Instagram filtri…?

    Nobeigumā

    Ja meklē lietojamu sākuma līmeņa viedtālruni, noteikti apskati Huawei P9 lite (2017) iegādes iespējas. Dažas funkcijas Ķīnas konkurentiem būs modernākas (kamera, lielāka atmiņa), bet Huawei P9 lite (2017) varētu būt nedaudz uzticamāks, man ļoti patika viedtālruņa ekrāns un pat kameras darbība ir drīzāk dēvējama par labu, kad to pretstata Huawei P9 lite (2017) cenai.

    Ne tik patīkamie aspekti ir brīvā vieta viedtālruņa atmiņā (atiestatīts un pilnībā atjaunināts viedtālrunis rāda 5.0 brīvus gigabaitus, kad atinstalē spēles un reklāmas lietotnes, pieejami ir 5.67 GB) un drusku lēnīgā saskarne.

    Konkurenti nesnauž, cenu kategorijā nedaudz zem 200 eiro ir vairāki tiešām labi piedāvājumi. Xiaomi Redmi Note 4 (3 GB RAM 32 GB, atjaunināms līdz Android 7.0) maksā pat nedaudz lētāk. Ja ir vēlme pēc lielāka zīmola, tad var papētīt Samsung Galaxy J5 (2017) vai Samsung Galaxy J7 (2016), bet Samsung modeļi nebūs pārāki par Huawei P9 lite (2017).

    Huawei P9 lite (2017) varētu dēvēt par gana saprātīgu dāvanu skolēnam, bet atļaušos vēlreiz ieteikt izvairīties no zelta krāsas. Tā ir ne pārāk glīta.

    Obligāti jāuzmanās no viedtālruņa slidenās aizmugures – silikona aizsargvāciņš ir obligāts!

    Patika

    + ekrāns

    + akumulators

    + kamera (savai cenai)

    Nepatika

    – slidens

    – maza atmiņa

    – nedaudz lēnīgs

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    24.08.2017 13:01

    Skolniekam – labs apgreids no P8lite, ja skopums uz P10lite

    Roberts
    24.08.2017 13:24

    Par Xiaomi Redmi Note 4 runājot: LMT piedāvātajam ir 800MHz 4G josla. Turklāt arī 4GB RAM. Kamera gan tāda pašvaka. Vai Kursors plāno paši iemēģināt Redmi Note 4?

    Kristaps Skutelis
    24.08.2017 14:13
    Reply to  Roberts

    Raudzīsim nomedīt uz testu pāris Latvijā pieejamās Xiaomi ierīces.

    Krotow
    24.08.2017 14:21

    Kristap, te vismaz pats var atinstalēt nevajadzīgās aplikācijas un atbrīvot vietu. Lielo brendu aparātos to joprojām nevar izdarīt :(

    Andis
    24.08.2017 17:02

    Pēc pēdējā atjauninājuma palika ļoti lēnīgs, it īpaši kamera, kas reizē jāgaida 6-10sek, kamēr ielēdējas!!!. Pirms atjaunojuma vēl bija tīri ātrs.

    x
    24.08.2017 17:25
    Reply to  Andis

    mājiens no ražotāja, ka nav ko ar lite versijām aizrauties)

    noresetošana nelīdz?

    Andis
    24.08.2017 19:19
    Reply to  x

    Nu vienkārša izslēgšana/ieslēgšana ne. Atjaunot rūpnīcas stāvokli neesmu mēģinājis, bet domāju darīt

    24.08.2017 19:09
    Reply to  Andis

    Kamēr sabija pie manis, apdeiti nebija. Strādāja visai pieņemami, kameras app palaidās ātri.

    KasparsB
    25.08.2017 13:42

    bija p8 lite, bija p9 lite.. šo izlaidu un paņēmu uzreiz p10 lite (zilo) :D

    marsinsh
    27.08.2017 11:55

    Paliels hlams. Nav ātrā lādēšana, nav gorilla glass, diezgan gļukaina sistēma … aizmugure ātri skrāpējās … neiesaku.

    Martins
    30.08.2017 10:04

    Neiesaku – slides, gļukais, neizturīgs.

    ʀᴀʟғs sᴛʀᴀᴅs
    27.03.2018 20:52

    Kopš 2017.gada augusta lietoju šo modeli un līdz šim gļuki netika manīti. Aizmugure gan ātri ieskrāpējās. Visas aplikācijas atverās ātri, ātrā bildēšana joprojām tāda pati, kā tikko nopirktam. Jāgaida nākamais Android update, redzēs kā darbosies. Līdz šim, ļoti apmierināts ar šo.. Gan cena, gan veiktspēja.

    Reklāma