Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy XCover 4 apskats

    Ja nauda nav problēma, tad gana ūdensizturīgi ir arī flagmaņi, nezaudējot lietošanas ātrumu un dizainu, kas ir Galaxy XCover 4 lielākās nespējas.

    Jaunākie raksti

    Vai kāds vēl atceras Galaxy XCcover 3? Galaxy XCover 3 iznāca tālajā 2015. gadā, ražotājs to reklamēja kā plānu, bet izturīgu viedtālruni ar IP67 mitruma un putekļu noturību, kā arī šodienai visai smieklīgi mazu 2200 mAh akumulatoru.

    Galaxy XCover sēriju aizēnoja Samsung vēlme aprīkot S sērijas viedtālruņus ar ūdens un putekļu noturību. Turklāt Galaxy XCover nebija ne paši ātrākie, ne arī glītākie viedtālruņi.

    Samsung ir tikko atgriezis dzīvību Galaxy XCover sērijai ar Galaxy XCover 4 modeli, kas tika izziņots relatīvi nesen. Jaunais Galaxy XCover 4 vismaz uz papīra kļuvis ātrāks, tam ir moderna operētājsistēma ar jaunāko ražotāja saskarnes versiju. Pat cena kļuvusi ļoti pievilcīga.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 7.0 Nougat
    • Ekrāns: TFT LCD, 5.0 collas, 720 x 1280, ap 294 ppi, skrambu drošs ekrāns
    • Procesors: Samsung Exynos 7570, četri 1.4 GHz Cortex-A53 kodoli, Mali-T720 video apakšsistēma
    • RAM: 2.0 GB
    • Atmiņa: 16 GB, microSD līdz 256 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a//b/g/n, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE), 4G (LTE: Band 1/3/7/8/20)
    • Kameras: 13 megapikseļu sensors, f/1.9, autofokuss, HDR, LED zibspuldze. 1080p ar 30 fps video. 5.0 megapikseļu priekšējā kamera
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS
    • Radio: ir
    • Papildus: e-kompass, NFC, IP68 mitruma un putekļu noturība, MIL-STD-810G
    • Izmēri un svars: 146.2 x 73.3 x 9.7 mm, 172 g
    • Akumulators: lietotāja nomaināms Li-Ion 2800 mAh
    • Krāsas: pelēcīgi melns
    • Cena: ap 249 eiro

    Izskats un uzbūve

    Galaxy XCover 4 ir mūsdienām neliels 5.0 collu (faktiski daudzviet to dēvē par 4.99 collu) viedtālrunis ar TFT tehnoloģijas HD 720 x 1280 izšķirtspējas ekrānu, kas ir jūtams uzlabojums pret vecāko Galaxy XCover 3 modeli, kam bija vien 480 x 800 ekrāna izšķirtspēja. Proti, tagad ekrānā var labāk lasīt. Tāpat uzlabojumi redzami kameras tehniskās specifikācijas ailītē un augusi arī akumulatora ietilpība.

    Viedtālrunis veidots no visai mīkstas plastmasas, tam ir noņemams aizmugures vāks un izņemams akumulators. Nosegvāks stiprinās vien ar pāris niecīgām austiņām, tāpēc ir visai uzmanīgi jānopēta Galaxy XCover 4, pirms ar to dodies kādā mitrākā piedzīvojumā. Var just, ka Samsung vēlējies Galaxy XCover 4 padarīt drīzāk ikdienišķu, jo viedtālrunis neatgādina izmēros brangos Cat viedtālruņus. Vienlaikus gan tiek zaudēta daļa no trieciena izturības, bet ražotājs nenostāda triecienu noturību kā primāro parametru Galaxy XCover 4 izvēlei.

    Tiek solīts, ka Galaxy XCover 4 ir militārai MIL-STD 810G specifikācijai atbilstoša mitruma, putekļu un trieciena noturība. Lai arī šis viss izklausās baisi nopietni, tomēr vismaz kritiena testu noteikumi 800 lapu garajā dokumentā ir visai nekonkrēti. Cik noprotams, MIL-STD 810G specifikācijai atbilstoša ierīces kritiena testēšana norit uz koka grīdas no 1.2 metru augstuma, nevis uz betona. No 1.2 metriem ierīci met 26 reizes (ar visiem iespējamiem “galiem” pa priekšu), bet tāpat – 1.2 metru kritiens uz koka grīdas būtiski varētu pabojāt tikai pašus trauslākos mūsdienu telefonus. Un, protams, pašu grīdu. Daudzviet internetā atrodama informācija, ka MIL-STD 810G specifikācija ir plaši interpretējama, tāpēc ar dažādiem skaļiem saukļiem par faktisko Galaxy XCover 4 izturību jābūt visai uzmanīgiem.

    No Galaxy S sērijas Galaxy XCover 4 pirmo reizi pārņēmis IP68 putekļu un ūdens aizsardzību, kas nodrošina izturību līdz pat 30 minūtēm pusotra metra dziļā ūdenī.

    Protams, Galaxy XCover 4 ir fiziskas pogas zem ekrāna, kas šogad no Galaxy S8 ir veiksmīgi pazudušas. Būdams darbam un aktīvai izklaidei paredzēts viedtālrunis, Galaxy XCover 4 prasīties prasās pēc fiziskas Home pogas. Šī ir patīkama nianse, ko spēs novērtēt makšķernieki un sportisti.

    Izturīgam viedtālrunim nedaudz nepārliecinoša ir kameras acs izvirzīšana no kopējām viedtālruņa līnijām. Galaxy XCover 4 kamera nav ļoti izcelta, bet ražotājs to varēja papūlēties noslēpt. Arī kameras aizsargstikls ir pamatīgos izmēros, kaut tas pats Huawei savos P9 un P10 modeļos ir spējis izmantot sīciņas actiņas kamerai. Precizitātei – stikls ir liels, bet faktiski izmantotais laukums kameras apkalpošanai ir sīks.

    Kopumā – no Galaxy XCover 4 nevajadzētu gaidīt nez kādu super izturību. Diemžēl Samsung neļāva mums Galaxy XCover 4 padauzīt, bet tāpat vismaz man šķiet, ka izturība ir ne labāka par standarta viedtālruni, kura ekrānam ir platākas, izvirzītākas apmales. Mitruma un putekļu izturība ir pat jaunajos iPhone un vairākos pēdējā gada flagmaņos. Tātad nav vairs jāziedo ātrdarbība un izskats tikai kaut kādai visai attāli izprotamai (runājot par garantijas nosacījumiem) mitruma noturībai.

    Pozitīvi, ka telefonam ir viena atsevišķa fiziska poga, kurai varam piešķirt atsevišķas darbības, piemēram, palaist konkrētas aplikācijas. Tā, piemēram, varēsim fiksi palaist lukturīša vai kalkulatora aplikāciju pat neskatoties uz telefonu.

    Ekrāns

    Galaxy XCover 4 izmanto TFT tehnoloģijas ekrānu, kas no IPS un OLED atpaliek ar krāsu spilgtumu, skatu leņķiem utt. Par laimi, Galaxy XCover 4 saņēmis visai labu TFT ekrānu ar 720 x 1280 izšķirtspēju, bet tas vēl arvien ir TFT – neko izcilu gaidīt nevajag un pircējs “neaplauzīsies”.

    5.0 collām mūsdienās varētu vēlēties lielāku izšķirtspēju, bet neuzskatu to par lielāko Galaxy XCover 4 problēmu. Drīzāk nepierastas ir platās Galaxy XCover 4 ekrāna pamales, bet tās nedaudz sargā ekrānu no saplīšanas.

    Par 249 eiro no Samsung pat es laikam neko diži vairāk no ekrāna negaidītu.

    Veiktspēja un akumulators

    Veiktspējas ziņā Galaxy XCover 4 ar savu Samsung Exynos 7570 procesoru (četri 1.4 GHz Cortex-A53 kodoli) ir kādu strēķi zem Qualcomm Snapdragon 800 iespējām, attiecīgi no Galaxy XCover 4 nekādus varoņdarbus gaidīt nevajadzētu.

    Manuprāt, vislielākās problēmas radīs nevis procesors vai 2 GB RAM, kas šodienai nav nekāds brīnums, bet drīzāk absolūts minimums. Lielākais Galaxy XCover 4 ienaidnieks ir iebūvētās atmiņas ātrums, kas ir aptuveni 4.5 reizes lēnāks par Galaxy S8 atmiņu un 3.9 reizes mazāks par Huawei Mate 9 atmiņu. 182 Mb/s lasīšanas un 80 Mb/s rakstīšanas ātrums ir izsmiekls, kas drīzāk piederas aptuveni 100 eiro vērtiem Ķīnas brīnumiem.

    Ir jābūt labai iztēlei, lai Galaxy XCover 4 ikdienas darbību nodēvētu par ļoti patīkamu. Galaxy XCover 4 darbības ātrumi ikdienas lietotnēs pamatīgi atpaliek no flagmaņiem, jo mums nākas rēķināties ar to, ka arvien vairāk saturu patērējam no attēliem un video, bet lēnā atmiņa neļauj tiem ātri ielādēties un attēloties.

    Galaxy XCover 4 saņēmis nomaināmu Li-Ion 2800 mAh akumulatoru, kas ir visai atbilstošs veiktspējai un ekrāna izmēriem. Taupīgs lietotājs pat spēs iekļauties divās diennaktīs ar vienu uzlādi. Prasīgākas lietotnes un spēles pamatīgi paplucinās Galaxy XCover 4 atlikušo enerģiju. Viena video apskates stunda noēd vismaz 12…15% no akumulatora. Spēles noēd arī 20% stundā. Bet vismaz varam sapirkties kaudzi šādu akumulatoru un doties ar tiem mežā uz mēnesi.

    Saskarne un programmatūra

    Patīkami, ka Galaxy XCover 4 saskarne ir gandrīz tāda pati, kā modernajā Galaxy S8 viedtālrunī. Protams, iztrūkst specifikas iespējas, kas saistāmas ar Bixby, ar pirkstu nospiedumu nolasītāju u.tml., bet kopējās jaunās saskarnes sajūtas ir saglabātas. Patīkami, ka Samsung saskarne darbojas bez lielas aizķeršanās. Nevajag piemirst, ka Galaxy XCover 4 saņēmis šobrīd svaigāko Android 7.0 Nougat operētājsistēmu.

    XCover 4 iebūvētā Samsung Knox 2.7 daudzpakāpju platforma nodrošina visspēcīgāko aizsardzību pret mobilajiem drošības draudiem darba vietā.

    Galaxy XCover 4 ir uzpildīts ar Microsoft ofisu reklamējošām bezmaksas lietotnēm, tāpat uzstādīta vesela sauja ar Samsung lietotnēm. Šoreiz tas nenozīmē, ka Galaxy XCover 4 atmiņa ir pārpildīta – no 16 teorētiskiem gigabaitiem lietotājam pāri paliek 10 GB, bet, atinstalējot liekās lietotnes, var tikt pie vēl viena brīva gigabaita.

    Viedtālrunis saņēmis būtiskākās iespējas no Galaxy S8 – enerģijas taupīšanu, atmiņas tīrīšanu un optimizāciju, pat kameras lietotne paķerta no flagmaņa. Bieži negadās, ka ražotājs ir gatavs savos lētākajos modeļos ielikt tik daudz no tikko iznākuša flagmaņa.

    Kamera

    Samsung ir izdevies noturēt Galaxy XCover 4 kameras kvalitāti pieņemamā līmenī. Kamera, protams, ne tuvu nevar sacensties ar šī gada flagmaņiem, bet no izturīga viedtālruņa biju gatavs saņemt arī lielākas fotošausmas. Uzreiz atzīmēšu, ka Galaxy XCover 4 kamera izmanto visai zemas ISO vērtības, kas ļoti bieži nozīmēs izsmērētus kadrus. Kameras lietotne ļoti bieži (manuprāt, savi 80% gadījumu vismaz) pieturas pie zemāka ISO kopā ar 1/33 sekundes daļu ekspozīcijas laiku. Gudrās grāmatās tiek teikts, ka 1/30 sek. ir garākais ekspozīcijas laiks, ko drīkst “no rokas” turēt.

    Citi te tūlīt teiks, ka var noturēt arī 1/15 sek., bet apgalvojums būs spēkā platleņķa objektīvam ar optisko attēla stabilizāciju. Telefoniem tomēr nebūtu jālaiž ekspozīcijas laiks garāks par 1/60 sek. Sliktākos gaismas apstākļos Galaxy XCover 4 ik pa laikam palaiž ekspozīcijas laiku uz 1/17 sek., kas ir ļoti ilgs laiks fotografēšanai bez statīva.

    Ja neskaita augstākminēto niansi, tad Galaxy XCover 4 fotogrāfijas izdodas visai patīkamas, autofokuss ik pa laikam dara kaut ko “pa savam”, bet tas ir reti. Kameras lietotne piedāvā arī Pro režīmu, tur var manuāli izrēķināties ar ilgajiem ekspozīcijas laikiem.

    Atzīmēšu, ka Galaxy XCover 4 pie manis sabija visai īsu laika sprīdi, tobrīd gandrīz visas dienas lija un bija apmācies, kas redzams arī fotogrāfijās. Pieļauju, ka labā laikā Galaxy XCover 4 parāda arī pa kādai labākai fotogrāfijai.

    Galvenais gan uzsvars te ir uz faktu, ka jaunais XCover ir ar krietni labāku kameru nekā iepriekšējā modelī, kas toreiz bija liels trūkums. Tagad ar šo telefonu varēsim būvlaukumā nobildēt ij šķībi uzbūvēto sienu, ij traki lielos skaitļus rēķinā par šo “darbu”.

    Noslēgumā

    Lai arī Samsung cenšas Galaxy XCover 4 nodēvēt par kaut ko unikālu, tomēr pat flagmaņi mūsdienās saņem mitruma un putekļu noturību, nekļūstot ne īpaši resnāki, ne arī lēnāki. Drusku cits stāsts būtu par triecienu izturību, jo lielais flagmaņa ekrāns tomēr ir daudz trauslāks, tomēr arī Galaxy XCover 4 mītiskie militārie parametri ir nedaudz šaubīgi.

    Neatbildēti jautājumi paliek par noņemamu aizmugures vāku, kas arī varētu radīt papildus iespējas ūdenim tikt pie akumulatora, SIM kartes un viedtālruņa komponentēm. Vismaz man no lietotāja viedokļa daudz saprātīgāka šķiet iespēja ar papīra saspraudes galu atvērt vienu maziņu SIM nodalījumu, ko pēcāk ikdienā nevar netīšām atķibināt vaļā.

    Ja TFT HD ekrāns un 2800 mAh akumulators būtu viens otra cienīgi, tad to pašu nevar teikt par 16 GB atmiņu kopā ar 2 GB RAM – tas ir absolūts minimums, turklāt atmiņa nav neko ātra. Tā drīzāk ir lēnīga.

    Patika kameras darbība, bet ir jārēķinās, ka konkurenti no Ķīnas par līdzvērtīgu viedtālruņa cenu piedāvās jau ļoti augstvērtīgas Sony kameras un visādus citus pasaulīgus labumus.

    Ja ir precīza vēlme pēc izturīga viedtālruņa, kas neatgādina pusķieģeli, tad Galaxy XCover 4 varētu būt pareizā atbilde, bet vismaz man šķita, ka izmantotas pārāk lēnīgas un novecojušas detaļas, lai pašam Samsung būtu pamats dikti plātīties ar Galaxy XCover 4 izveidi. Pieņemami, bet nepārliecinoši.

    Ja nauda nav problēma, tad gana ūdensizturīgi ir arī flagmaņi, nezaudējot lietošanas ātrumu un dizainu, kas ir Galaxy XCover 4 lielākās nespējas.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Ekrāns
    5
    Kamera
    5
    Veiktspēja
    4
    Programmatūra
    7
    Akumulators
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    svimart
    09.05.2017 11:12

    Nokritīs cena pa 100 eur, būs ņemams, tikai interesē viena lieta vai Samsung ļauj apvienot atmiņas karti ar iekšējo atmiņu GXcover4 ? Ar 6 andri samsungam neļauj….

    digitalk
    09.05.2017 22:17
    Reply to  svimart

    nokritīs līdz 150? fantazētājs…

    Briedis
    10.05.2017 23:01
    Reply to  digitalk

    Protams, ka nokritīs. 3 vai 5 gadu laikā noteikti! :)

    Krotow
    11.05.2017 19:15
    Reply to  Briedis

    Pēc 5 gadiem aparāts būs jau morāli novecojis un vairs nevarēs darbināt pa to laiku saražoto bloatu, kam telefonā vajadzēs 16 GB RAM.

    Reklāma
    Ja nauda nav problēma, tad gana ūdensizturīgi ir arī flagmaņi, nezaudējot lietošanas ātrumu un dizainu, kas ir Galaxy XCover 4 lielākās nespējas.Samsung Galaxy XCover 4 apskats