Web Analytics
More
    Reklāma

    Mastercard iebūvējis pirkstu nospiedumu nolasītāju norēķinu kartē

    Jaunākie raksti

    Maksājumi ar viedtālruņiem jau kādu laiku visai veiksmīgi izmanto iebūvētos pirkstu nospiedumu nolasītājus, bet kāpēc lai to pašu nepaveiktu ar norēķinu kartēm? Norēķinu karšu izdevējs Mastercard ir spējis ievietot pirkstu nospiedumu nolasītāju maksājumu kartes plastikātā, nepadarot pašu karti biezāku.

    Mastercard cer, ka pirkstu nospiedumu nolasītāji plastikātos kļūs par ikdienu, tādējādi aizstājot ierastos PIN kodus. Tiek uzsvērts, ka jaunā tipa Mastercard norēķinu karte spēj sadarboties ar visiem esošajiem karšu termināļiem, kas ir milzīgs atvieglojums tirgotājiem un bankām.

    Reklāma

    Mastercard jau šobrīd uzsākuši izmēģināt jaunās maksājumu kartes Dienvidāfrikā, bet tuvāko mēnešu laikā tās būs pieejamas arī dažviet Eiropā un Āzijā.

    Tehnoloģiju eksperti uzskata, ka pirkstu nospiedumu nolasīšana ir vājāka aizsardzība pret naudas nozagšanu, nekā tas ir četru ciparu PIN koda izmantošanas gadījumā, ja vien tas nav pierakstīts uz maksājumu kartes vai netiek turēts makā kopā ar karti. Pirkstu nospiedumu reģistrēšana var radīt problēmas, jo to var paveikt tikai klātienē, ierodoties bankas filiālē. Šobrīd ļoti plaši tiek izmantota karšu nosūtīšana ar pasta starpniecību, pēcāk karti jāaktivizē internetbankā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ikars Kurkletis
    21.04.2017 10:22

    Tīri ērts pasākums būtu drošības ziņā atkarībā no summas. Ja apmaksājamā summa līdz 10EUR, tad tik pavicini pie termināļa ar karti, ja lielāka summa, nu pimēram līdz 50-100EUR, liec iekšā terminālī un skanē pirkstu, bet ja vēl lielāka summa, tad skanē pirkstu un vēl vadi PIN.

    Lapsinieks
    21.04.2017 10:26

    vēl ērtāk ir vicināt gar termināli mobilo telefonu. vai gredzenu. visērtāk būtu čipu iešūt zem ādas. ideja tak veca kā pasaule.

    Ikars Kurkletis
    21.04.2017 10:33
    Reply to  Lapsinieks

    Arī tiesa, bet bankomātā laikam ne telefons, ne gredzens, ne karte ar pirkstu nospiedumu lasītāju neko nedos, jo karte ieslīd pavisam iekšā un lasa tikai čipu. Tā kā naudas izņemšanai šādi jaunumi vēl nederēs, kamēr nemainīs bankomātos izmantojamās tehnoloģijas, vai varēs pilnībā iztikt bez skaidras naudas.

    Skābene
    21.04.2017 13:17

    Agrāk gopņiks uz ielas atņēma maku, tag griezīs nost pirkstu!

    hek
    21.04.2017 14:51
    Reply to  Skābene

    Muļķi, būtu pagūglējis, pirms mēģinājis izcelties. Mirušu pirkstu tu vari iebāzt pakaļā, neko tas neatbloķē.

    Skābene
    21.04.2017 16:56
    Reply to  hek

    Eu profesor, ja pirksts pēc nogriešanas uzreiz ir miris, tad kā tas nākas, ka nogrieztu ekstremitāti piešujot atpakaļ viņa ne tikai pieaug, bet pat kustās!

    bombelats
    22.04.2017 00:11
    Reply to  hek

    Nu pusstunda jau apmēram, tomēr, ir rezervē…

    Māris Silinieks
    22.04.2017 15:36
    Reply to  Lapsinieks

    Tomēr kods ir drošāk, jo to nevar tik vienkārši iegūt – to pašu pirkstu nospiedumu fiziski vājai un bailīgai meitenei var diezgan viegli noņemt arī negriežot neko nost. Tā pati bēda ir arī ar zemādas čipiem, telefoniem un visām NFC štellēm. Tāpēc arī kodu kalkulators skaitās daudz drošāks, nekā kodu karte, jo tajā ir jālogojas iekšā.

    Lapsinieks
    22.04.2017 16:18

    viss atkarīgs no naudas daudzuma, vēlmēm nopūlēties un baiļu sliekšņa. var sanākt situācija, kad atdosi savu kodu kalkulātoru un visas paroles dziedādams, lai tikai atstāj locekļus veselus

    digitalk
    22.04.2017 17:23

    domā, ka teiciens ‘naudu vai dzīvību’ ir fantāzija par mūsdienās glorificētajiem senlaiku bandītiem? kodi, čipi un biometrija ir aizsardzība pret zaglēniem, ne vairāk. ne velti dažviet nekustamā īpašuma apsardzes kompānijas piedāvā 2 kodu sistēmu – viens signalizācijas atslēgšanai un otrs signalizācijas atslēgšanai ar trauksmes nosūtīšanu uz apsardzes pulti.

    25.04.2017 20:21
    Reply to  digitalk

    Kodi, NFC, pirkstu nospiedumu lasītājs… drīz vēl trauciņā iečurāt piedāvās pie bankomāta (:

    Mārtiņš Ungurs
    21.04.2017 14:06

    Ērtāk nebūtu mūs pašus identificēt? Pieej pie termināļa, noskenē pirkstu, aci vai atstāj sēklas paraugu un aidā tērē savu virtuālo maciņu. Kam man to karti vajag? Drīz makā vietas nebūs, visu aizņem plastikāta kartes..

    hek
    21.04.2017 14:52

    Tad nevajag pieteikties katrai kredūtkartei, ko bāž tev purnā. Man ir viena karte un problēmu nav.

    GundarsBarons
    21.04.2017 16:14
    Reply to  hek

    Re ku, blakus rakstā bija par to vienu karti visam – nobankrotēja pasākums, lai cik arī labs nebūtu. Jo plastikāta kartes ir arī vad.apliecība, id karte, apdroš. karte, uzņēmuma bankas karte, arī pa kādai lojalitātes kartei. Tāpat jau savācās tas plastikāts.

    Skābene
    21.04.2017 16:53
    Reply to  hek

    Šaubos vai tā ir kredītkarte, labākajā gadījumā debetkarte ar overdraftu! :)

    davfreim
    22.04.2017 14:45

    Jāskatās, cik tas maksās, tās pašas NFC kartes ir arī pie mums, ir vietas, kur ar tām pat var maksāt (bet maz), tomēr gada apkalpošanas maksa ir pārāk liela, lai būtu jēga tādu ņemt :/

    Reklāma