Web Analytics
More
    Reklāma

    ThermoPeanut un SleepPeanut apskats

    Pirmie soļi Lietu Interneta apguvē.

    Jaunākie raksti

    Pēdējā gada laikā tiek visai bieži runāts par Lietu Internetu (angliski: Internet of Things jeb IoT), bet kurš gan zina, kas tas tāds ir…? Teorijā Lietu Internets ir ierīču, kuras darbojas bez cilvēka līdzdalības vai ar minimālu cilvēka kontroli, starptīklošana. Šādas ierīces, sauktas arī par “savienotajām ierīcēm” jeb “viedajām ierīcēm”, var ievākt datus un apmainīties ar informāciju. Lietu Internets ļauj objektus “sajust” un kontrolēt attālināti, izmantojot esošo tīklu infrastruktūru.

    Izklausās glauni, bet kāds mums no tā ir labums ikdienā? Iepriekš esam apskatījuši Netatmo Urban Weather Station – gana dārgs termometrs iekštelpām un āram. Ierīce dod iespēju ar izmērīto temperatūru dalīties publiski, lai cilvēki redzētu daudz precīzāku un aktuālāku temperatūras nolasījumu savu māju tuvumā, nevis ierasto laika prognožu repertuāru “no mīnus trīs līdz plus 18, spīdēs Saule un iespējams neliels sniegs”.

    Reklāma

    Šoreiz ir kārta cenu ziņā piezemētākām Lietu Interneta ierīcēm, kas spēj darboties kā modinātājs un mērīt temperatūras izmaiņas kaut vai tavā kabatā.

    Uzņēmums Sen.se ir izveidojis visai interesantu, bet arī padārgu mājsaimniecības robotu (ja tā drīkst izteikties) Mother, kas pieskata māju, kamēr esi prom. Mother mēra un regulē temperatūru, skatās, lai neviens burlaks neielauztos. Tāpat robots spēj pieskatīt zobu mazgāšanu, zāļu kūres izdzeršanu, pat ledusskapja virināšanu. Diemžēl Sen.se Mother ierīce maksā ap 189 eiro un tā (vēl) nav saņemta izmēģināšanai.

    Izmēģināšanai ir saņemti Sen.se mazākās Lietu Interneta ierīces – ThermoPeanut un SleepPeanut. Pieejamas arī GuardPeanut un, iespējams, kādreiz būs arī MedPeanut. Visas Peanut ierīces paļaujas uz Bluetooth, kas nebūt nav mana mīļākā tehnoloģija. Tas arī pierādījās šajā reizē. Bet par visu pēc kārtas!

    Izskats un uzbūve

    Katra Peanut ierīce ir 45 x 25 x 5 mm liela, Peanut ierīces ir ļoti vieglas, tās darbinās populārās CR2032 baterijas. Peanut pieejami dažādās krāsās, kas apzīmē to pielietojumu. Peanut ir neliels skaļrunis aizmugurē un viena pati, skatam nedaudz apslēpta poga.

    ThermoPeanut nāk komplektā ar bateriju, abpuslīpošu līmlenti, gredzenu pievienošanai pie atslēgu saišķa un nelielu klipsīti, kas ļauj ThermoPeanut piespraust pie jostas, kalendāra lapas u.tml.

    Otra saņemtā ierīce ir nedaudz mazāk interesants SleepPeanut. SleepPeanut pamatā ir modinātājpulkstenis, kam var iestatīt pāris čirkstošus modinātāja signālus, dažādus modinātāja laikus, bet ar to arī ierīces iespējas ir gandrīz izsmeltas.

    Kā jau minēju, katrs Peanut ir savā krāsā, tāds tas pēc noklusējuma attēlojas arī Sen.se lietotnē. Ražotājs apgalvo, ka Peanut baterija darbosies vismaz mēnesi, bet, ja temperatūras Peanut izvietosi ārpus telpām vai ledusskapī, tas darbosies īsāku laika sprīdi.

    Iestatīšana

    Peanut izmantošanai Android vai iOS lietotnē nāksies izveidot Sen.se lietotāja kontu un būtu ieteicams izprast un izmantot arī IFTTT automatizēšanas servisa lietotni. Pašus Peanut ar viedtālruni savieno ar lietotnes palīdzību, tiem tikai jāatrodas viedtālruņa tiešā tuvumā.

    Sen.se lietotne parāda visus pievienots Peanut, tā piedāvā arī pievienot citus Peanut, norādot uz Sen.se veikalu. Tāpat Sen.se lietotne ļauj pievienot Google Nest viedo mājas ierīču kontu, kas gan mums ir mazaktuāli.

    Sen.se lietotne pilnībā nodrošina Peanut ierīču atjaunināšanu. Atjaunināšana norit raiti un bez lietotāja iejaukšanās.

    Peanut ar viedtālruni savieno Bluetooth Smart, tātad būs nepieciešams izmantot viedtālruni ar vismaz Bluetooth 4.0 vai jaunāku Bluetooth versiju. Peanut nav Wi-Fi savienojuma, tāpēc tie ir uzskatāmi par drīzāk pasīvām Lietu Interneta ierīcēm. Jāatzīmē, ka Bluetooth savienojums nav pārāk stabils (ak, pārsteigums), datu pārraide ir lēna. Piemēram, par nedēļu krātiem ThermoPeanut mērījumiem viedtālrunis veica aptuveni 3 minūtes ilgu datu saņemšanas pārraidi. Sākotnēji pat šķita, ka ThermoPeanut ir nosēdusies baterija vai tas pavisam sabojājies.

    Ražotājs sola, ka Peanut ierīču Bluetooth apraide ir līdz 60 metriem, bet realitātē tā ir drīzāk 7 metri. Ja ThermoPeanut pieskata ledusskapja temperatūru, tas ir sasniedzams tikai 2 metru attālumā no ledusskapja.

    Peanut ierīces ar čirkstēšanu ziņo, ka tās nav mēnesi sinhronizētas ar viedtālruni. Peanut spēj uzkrāt informāciju par 30 dienām. Tāpat ThermoPeanut čirkstēs, kad būs pārsniegtas iestatītās maksimālās un minimālās temperatūras, tādējādi atgādinot par pārāk ilgi atvērtām ledusskapja durvīm. ThermoPeanut var izmantot arī uzņēmumos, lai pieskatītu noliktavu un darba telpu temperatūras.

    IFTTT integrācija

    ThermoPeanut iespējams izmantot kopā ar IFTTT, izveidojot tam atsevišķu kanālu IFTTT servisā. Nekāda raķešzinātne IFTTT izmantošana nav, jo jau sagatavotas vairākas IFTTT receptes. Te gan atkal visai bieži tiek piesaukti Nest produkti, bet var atrast arī pa kādai noderīgai IFTTT receptei.

    Tā kā man nav viedu termostatu, tad nevaru pārbaudīt, kā strādā Bluetooth savienojums starp ThermoPeanut un kādu viedierīci ilgākā laika periodā – vai tas ir gana stabils. Nevajag piemirst, ka ThermoPeanut dati būtu kaut kā jānosūta uz IFTTT, attiecīgi kādam viedtālrunim būtu jāpaliek mājās.

    Šeit atkal atgriežamies pie Bluetooth. Ne vienmēr Peanut ierīces spēj uzreiz savienoties ar viedtālruni. Vairākas reizes Sen.se lietotne nekādi nespēja uztvert nevienu no diviem Peanut. Arī datu pārraides attālums var būt niecīgs, kas vēl vairāk apgrūtina paļaušanos uz šo tehnoloģiju. Tāpat atļaušos norādīt, ka Bluetooth nebūt nav energoefektīvs bezvadu savienojums. Bateriju maiņa ik mēnesi Lietu Interneta ierīcēm būtu uzskatāma par ļoti bieži. Iepriekš minētās Netatmo mērierīces ar baterijām darbojās vismaz pusgadu. Visai zināms viedās mājas aksesuāru ražotājs Z-Wave ir no dažām savām ierīcēm izspiedis pat gadu ilgu darbību.

    Ikdiena

    Ja no Peanut ierīcēm negaidi pārāk daudz, tās arī nepievils. 29 eiro nav daudz, bet tas arī nav maz par niecīgu, kaut kur ledusskapī ielīmētu termometru vai pie gultas novietotu, modinātāju tēlojošu ierīci. Tāpēc pirms iegādes būtu labi, ja uzreiz būtu skaidrs, kam Peanut tiks izmantots. Pamata ideja ir lieliska – nopērc pāris ierīces, kas ziņo par bērnistabas un ledusskapja temperatūrām, tās ir ērti savienojamas ar viedierīci. Peanut iespējas ierobežo tikai katra paša iztēle.

    Bet viss nav tik vienkārši mirklī, kad atskārsti – mājās jāatstāj vismaz viena viedierīce, kas atbalsta gana svaigu Bluetooth 4.0 tehnoloģiju, lai tā sinhronizētu datus. Galddators nav risinājums, jo tam nav izstrādāta Sen.se programmatūra, kā arī Bluetooth 4.0 tehnoloģiju galddatoros vēl ir jāpameklē. Ledusskapis parasti neatrodas bērnistabā, tāpēc šīs abas vietas vienlaikus tiešsaistē nevarēs apskatīt, IFTTT receptes nedarbosies, ja vien mājās neatstāsi jau divus viedtālruņus sinhronizācijas nodrošināšanai.

    Atļaušos būt skarbs – SleepPeanut nepieciešamība man ir noslēpums. Jā, varbūt tas noder, ja mājās ir pusaudži. Tad var katru vakaru pārbaudīt, vai ir iestatīts modinātājs darba dienās. Bet pašam mocīt sevi ar SleepPeanut čirkstēšanu rīta agrumā ir 29 eiro vērts mazohisms.

    SleepPeanut var palikt zem gultas palaga, tad tu to naktī spaidīsi, no rīta SleepPeanut parādīs dziļā un seklā miega fāzes. Miega fāzes mēģina interpretēt ne viens vien sporta pulkstenis, bet nevienam tas nav īsti precīzi izdevies. Atļaušos šaubīties arī par SleepPeanut precizitāti.

    ThermoPeanut noteikti pielietojumu mājās varētu atrast. Īpaši – viedās mājās. Bet atkal ir problēmas ar Bluetooth savienojumu. Tas nav ne uzticams, ne arī regulārs. Ja vēlies zināt, vai pirms divām minūtēm mājās bija 21 grāds, tad būs jāmeklē cita Lietu Interneta ierīce. Ātrāka, ar Wi-Fi savienojumu, ieteicams ar barošanu no sienas rozetes.

    Savā ikdienā ThermoPeanut tā arī nespēju jēgpilni iedzīvināt. Ko man vakarā dod informācija, ka dienas vidū saule sasildīja istabu līdz +25 grādiem?

    Noslēgumā

    Peanut ir nelielas, krāsainas Lietu Interneta ierīces. Tās ir ļoti vienkārši uzstādāmas, tās iekļausies mājas dizainā, bet Peanut var būt problēmas ar savienojumu ar tīmekli, kas ir svarīgākais Lietu Interneta pamatnosacījums – Peanut ne vienmēr pratīs īstajā laikā sazināties ar tiešsaistes servisiem.

    Peanut pamatdarbību nodrošina viedierīču lietotne, tāpat Peanut ļauj izveidot dažādas IFTTT receptes, savienot Peanut ar Google Nest un pat eksportēt CSV datnes. Sen.se lietotne uzskatāmi parāda Peanut sniegto informāciju, lietotnei var pievienot vairākas (pieļauju, ka vismaz 10) Peanut ierīces. Tāpat vienai Peanut ierīcei var pievienot vairākus viedtālruņus – kurš pirmais noiet Peanut garām, tas arī nosinhronizē datus.

    SleepPeanut ir iespēja vecākiem daļēji pieskatīt bērnu gulētiešanas un celšanās paradumus no blakusistabas. SleepPeanut var pievienot celšanās laiku darba dienām, brīvdienām. Diemžēl neatradu iespēju SleepPeanut sinhronizēt ar Google kalendāru, kas ziņotu par notikuma sākšanos ar SleepPeanut, vai Waze, kas paziņotu par vēlamo izbraukšanas laiku.

    Novietots gultā, SleepPeanut it kā spēj noteikt, kad kāds iekāpj gultā, un sākt gulēšanas laika atskaiti. SleepPeanut novieto starp matraci un palagu, gulētājs guļot to spaida. Attiecīgi SleepPeanut it kā spēj atšķirt dziļu miegu no sekla miega, pat piedāvāt modināšanas laiku. Realitātē SleepPeanut parasti no rīta mētājas uz zemes, ja ir slidenāki palagi, tas nav neko saprātīgu izmērījis.

    Peanut ierīces ir pieejamas astoņās krāsās (brūna, oranža, sarkana, purpura, gaišzila, tumši zila, zaļa un tumši zaļa). Pasūtot internetā tev tiks piegādāta nejauši izvēlēta krāsa.

    Pati interesantākā Sen.se Peanut ierīce GuardPeanut pie mums (vēl) nenonāca. Tāpat interesanti būtu redzēt Mother darbību – kurš zog manus cepumus un pēc tam nemazgā zobus?

    Pirmie soļi Lietu Interneta apguvē.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Programmatūra
    6
    Akumulators
    4
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    12.04.2017 15:31

    Jocīgi, ka tev ir šaubas par miega fāzēm. Uz mani lieliski darbojas lielākā daļa no tām telefonu aplikācijām. Būtībā tiklīdz tu sāc grozīties tā tevi modina (brīdī kad neesi dziļajā miegā)

    12.04.2017 16:16
    Reply to  normis

    Jebkuram pulkstenim tās miega fāzes ir khmmm… no pirksta izzīstas. Nezinu, kāpēc lai šādam “princese uz zirņa” rīkam būtu labāk.

    digitalk
    13.04.2017 00:04
    Reply to  Artis Ābols

    > Realitātē SleepPeanut parasti no rīta mētājas uz zemes

    divpusējā līmlenta tagad ir ārpus likuma izsludināta? :)

    13.04.2017 08:44
    Reply to  Artis Ābols

    Izlasi vēlreiz ko es rakstīju ;)

    YX
    12.04.2017 15:48

    Man Thermo Peanut būtu ļoti noderīgs, ja tam būtu Apple HomeKit integrācija, lai varētu kontrolēt termosatus.

    Mahmuds
    12.04.2017 15:53

    Xiaomi arī ir līdzīgas lietiņas, darbojas caur savu protokolu – Zigbit-kaut ko līdzīgu Wi-Fi, katrā ziņā 20 m velk. Cenas arī ir 7-15€/gab. Tikai bāzes cena ir 25€. Vienīgais mīnuss – sliktais softa tulkojums uz angļu valodu.

    12.04.2017 16:18
    Reply to  Mahmuds

    Cik redzēts, Xiaomi ir rūteru softiem neiztulkotas saskarnes. Viss cits esot pieņemami. Mi Banda lietotnei neredzēju būtiskākajās vietās nekādas valodu problēmas.

    KKTK
    13.04.2017 10:14

    Saki Bluetooth gļuko? Tāpēc visi normālie izmanto z-wave!

    Reklāma
    Pirmie soļi Lietu Interneta apguvē.ThermoPeanut un SleepPeanut apskats