Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei – paveiktais un izaicinājumi (II daļa)

    Jaunākie raksti

    Iepriekšējā šīs rakstu sērijas rakstā nedaudz parunājām par Huawei izdarītajiem darbiem, šoreiz esam apkopojuši gaidāmos izaicinājumus, iespējamus (baumu apvītus) produktus, kā arī visai reālu nākotnes pakalpojumu – 5G mobilo datu savienojumu.

    Izaicinājumi

    Par 2017. gadu prognozēt var daudz un dikti, bet tikai laiks rādīs, kādas neuzticības rētas būs atstājušas Samsung Galaxy Note7 akumulatoru problēmas un Apple vēlme no iPhone 7 izņemt standarta austiņu pieslēgvietu. Vienlaikus tiek uzskatīts, ka Huawei būs smagi jācīnās ar zīmola atpazīstamību ASV un Kanādā. Tirgus un pirktspēja tur ir grandioza, bet pircēji dod priekšroku zināmajiem zīmoliem, mazāku uzmanību pievēršot inovācijām un cenai.

    Reklāma

    Aptaujas norāda, ka Huawei nespēj iekarot augstu vērtējumu, kad ir runa par atjauninājumu nodrošināšanu viedtālruņiem. Ja uzņēmums ir gatavs pamest pie vecākām (Android 5.1 Lollipop) Android versijām pusotru gadu vecu Mate S viedtālruņa modeli, nekas spīdošs tas nav. It kā tiek solīts to atjaunināt līdz Marshmallow, bet ar to nepietiks, lai spodrinātu uzticamību.

    Daļēju atpazīstamību Huawei spējis nodrošināta ar tīkla infrastruktūras pārdošanu Ķīnā un daudzviet Eiropā. Tādējādi iespējams nodrošināt labas attiecības ar mobilo sakaru operatoriem, kas spēle milzīgu lomu viedtālruņu pārdošanā. Vienlaikus jāatgādina, ka Huawei ir saspīlētas attiecības ar ASV, kur 2012. gadā tika aizliegts izmantot Huawei tīkla tehnoloģijas, jo tika uzskatīts, ka Huawei mobilo sakaru tehnoloģijas var nopludināt informāciju Ķīnas valdības izlūkdienestiem. Tas pats attiecās uz ZTE, kā arī tīkla infrastruktūras izmantošanas aizliegumi tika uzlikti Austrālijā.

    Konkurenti

    Par savu vietu nevar būt drošs neviens. Pat ne milzīgos tempos augošais Huawei. Ķīnas tirgus ir parādījis, ka tas nav paredzams. Pavisam nesen Apple uzskatīja Ķīnu par tirgu ar milzīgu potenciālu, tur sāka izvietot tirdzniecības veikalus, investēt apkalpošanā. Bet Ķīna ir atspēlējusies, priekšroku tomēr dodot vietējiem ražotājiem – Oppo, Vivo un Huawei.

    Oppo vienmēr uzsvēris savu pieķeršanos mobilajai fotogrāfijai. Pagājušajā gadā Oppo jājamzirdziņš bija 16 megapikseļu Selfie Expert sērijas pašiņu kameru izvietošanā viedtālruņos. Arī šogad no Oppo gaidāmi vairāki ar mobilo fotogrāfiju saistīt jaunumi.

    IHS Research veiktā pētījumā atzīts, ka Oppo pašmāju tirgū Ķīnā no pirmās vietas pagājušā gada pēdējo trīs mēnešu periodā spējis nomest nevienu citu kā Huawei. Oppo pārdevis 22 miljonus viedtālruņu trīs mēnešu laikā, kamēr Huawei – tikai 18 miljonus. Huawei šobrīd Ķīnā ir tikai trešajā vietā, jo vivo ir pārdevis par miljonu lielāku viedtālruņu skaitu pēdējo trīs mēnešu laikā. Te būtu jāpiebilst, ka iepriekšējā ceturksnī Huawei bija pārdevis 32 miljonus viedtālruņu, tātad kritiens līdz 18 miljoniem varētu būt ļoti sāpīgs.

    Pēdējā gada laikā Samsung ir piedzīvojis 10% pārdošanas apjomu kritumu un pasaules statistikā no 24% tirgus daļas nogāzies uz 20%. iPhone pārdošanas apjomi salīdzinot ar iepriekšējo gadu krituši par 13%. Tomēr analītiķi uzskata, ka kopējais viedtālruņu tirgus 2016. gadā ir audzis par vismaz 6%, tādējādi viedtālruņu tirgus ir uzrādījis rekordkāpumu.

    2016. gadā Huawei ir spējis pakāpties no 8% tirgus daļas līdz 9%, turklāt gada laikā Huawei ir piedzīvojis strauju 26% pārdošanas apjomu kāpumu. Šādu rādītāju pārspēj tikai Oppo ar 140% pārdošanas apjomu kāpumu pret iepriekšējo gadu.

    Huawei 2017. gadā – baumas

    Sagaidāms, ka ASV vēl arvien būs ciets rieksts Huawei – ja uzticība ir vienu reizi iedragāta, to atgūt ir ļoti sarežģīti. Turklāt te ir runa par ASV nacionālo drošību un informācijas iespējamām noplūdēm. Huawei ar Mate 9 jau šobrīd uzrāda lieliskus pārdošanas rezultātus ASV un Eiropā, lai arī viedtālrunis nebūtu dēvējams par ļoti lētu.

    Baumas norāda, ka šogad varētu turpināties Huawei sadarbība ar Google, kas mums jau atnesa Nexus 6P viedtālruni. Tādējādi ar Google palīdzību Huawei tiktu plaši atvērti vārti uz pārtikušajām valstīm Eiropā un pat ASV.

    Ilgāku laiku tiek runāts, ka Huawei strādājot pie pašu veidotas operētājsistēmas mobilajām ierīcēm. Daudzi uzskata, ka runa varētu būt par pulksteņiem paredzētu operētājsistēmu, bet izskan aizdomas, ka Huawei Ķīnā piedāvās alternatīvu Android operētājsistēmai.

    Iepriekš baumas norādīja, ka Huawei grasās atteikties no Android Wear operētājsistēmas izmantošanas viedpulksteņos, tās vietā varētu nākt Samsung izveidotā Tizen operētājsistēma. Huawei uzskatot, ka Google nemaz nevēlas sadarboties ar ražotājiem Android Wear operētājsistēmas nianšu ieviešanā. Samsung Tizen operētājsistēma ir pilnībā atvērta jebkāda veida pielāgojumiem, Tizen OS lieliski sadarbojas ar Apple iOS ierīcēm, kamēr Android Wear operētājsistēma ir drīzāk dēvējama par ierobežotu, kad to izmanto kopā ar iPhone. Samsung un Huawei vēl nav izziņojuši oficiālu sadarbību. Pāreja uz Tizen operētājsistēmu būtu pilnībā saprotama, jo pagājušā gada laikā interese par Android Wear viedpulksteņiem nav palielinājusies.

    Tāpat baumas norāda uz Huawei vēlmi pievienoties digitālo asistentu tirgum, jo pretējā gadījumā nevarot tēmēt uz pasaulē lielākā ražotāja titulu tuvāko piecu gadu laikā. Sākotnēji Huawei mēģinās īsā laikā sasniegt Apple, Amazon un Google digitālo asistentu iespējas, pēcāk tās apsteigt. Sākumā Huawei digitālais asistents varētu nonākt Ķīnas tirgū, jo šobrīd Eiropā un ASV tiek piedāvāti attiecīgi Google un Amazon Alexa balss asistentu servisi kopā ar Huawei viedtālruņiem. Pagaidām neiekarots tirgus ir Kanāda, kur ražotājs piedāvā tikai Huawei nova modeli.

    Huawei 5G

    5G noteikti būs viens no tuvāko pāris gadu Huawei jājamzirdziņiem. Uzņēmums jau parādījis spēju pārraidīt datus ar 1.9 gigabitiem sekundē. 5G mobilo datu pārraides tehnoloģija ir vēl nepabeigta, ražotāji uzcītīgi testē ierīces, bet pagaidām pat nav zināms, kādas frekvences izmantos 5G.

    Pagājušā gada nogalē Huawei ar mobilo sakaru operatoru Bite parakstīja vienošanos par 5G, jeb savstarpējas sapratnes memorands. Memorands tika parakstīts 12.oktobrī Ķīnā, piedaloties Huawei vadošajiem pārstāvjiem un Bite Latvija vadītājiem, kā arī nozares žurnālistiem. Memorands paredz, ka gan Bite, gan Huawei uzskati par 5G nozīmi un nepieciešamību sakrīt. Tāpat, abas puses vienojās par darbu, kas kopā jāveic, lai šo tehnoloģiju pēc iespējas ātrāk un veiksmīgāk īstenotu Latvijā.

    Sagaidāms, ka pirmie publiskiem 5G datu pārraides ātrumi būs daļēji izmantojami 2018. gada Ziemas Olimpisko spēļu norises laikā Phjončhanā, Dienvidkorejā, bet Olimpisko spēļu tehnoloģiju partneris ierasti ir Samsung.

    Eiropā 5G tehnoloģijām jānonāk ne ātrāk par 2020. gadu, kad katrai dalībvalstij būtu 5G jāpiedāvā vismaz vienā pilsētā. Eiropa plāno uzsākt piedāvāt 5G komercrežīmā ap 2023. gadu. Bet tās visas ir vēlmes, kas var nerealizēties, ja 5G tehnoloģiju izstrāde aizkavējas.

    Huawei sadarbības partneris 5G tehnoloģiju ieviešanā Latvijā ir Bite, kamēr LMT ir meties uz vienu roku ar Nokia. Mobilā interneta nozīme mūsdienās jau ir kas vairāk par ātru un stabilu internetu telefonā. Mobilais internets tiek plaši izmatots gan mājās, gan lai nodrošinātu dažādu Lietu interneta ierīču darbību. Jau 2016. gada oktobrī Bite parakstīja vienošanos ar tīkla tehnoloģiju līderi Huawei par kopīgu darbu pie 5G ieviešanas Latvijā.

    Nobeigumā

    Huawei varbūt arī ir sevi paspējis kronēt par viedtālruņu tirgus karali tuvāko gadu laikā, bet vēl nāksies pamatīgi pasvīst, lai to sasniegtu. Pieļauju, ka Huawei būs sarežģīti apsteigt Samsung, ja pēdējais neiekulsies vēl kādā sprāgstošu telefonu afērā vai nepieļaus kādu pamatīgu kļūdu, kas var būtiski ietekmēt Samsung pārdošanas apjomu. Apple nav nepārkožams rieksts, bet te drīzāk ir runa par peļņu, nevis pārdošanas apjomiem.

    Huawei tikai tagad ir uzsācis skrējienu, lai sasniegtu tirgus virsotnes. Pirms diviem gadiem uzņēmums piedāvāja visai aizdomīgas kvalitātes viedtālruņus, kas īsti nespēja atšķirties no konkurentiem. Tikai pēdējā pusgada laikā līdz pircējiem nonākuši pāris lieliski viedtālruņu modeļi, kā arī tuvākajos mēnešos gaidāmi vairāki vērtīgi viedtālruņi. Pāršaut pār strīpu ar viedtālruņu modeļu skaitu arī nav prātīgi. Jau vēsture parādīja Sony kļūdu, lieliski uzsākot Xperia Z sēriju, bet pēcāk to ļoti veikli sačakarējot, jo paši nebija spējīgi piedāvāt izaugsmi, vairākus laidienus pēc kārtas izmantojot vienas un tā pašas specifikācijas viedtālruņus.

    Nesen iznācis Honor V9, kas spēkos var mēroties ar Huawei Mate 9. Honor V9 darbina Kirin 960 procesors kopā ar 4 vai 6 GB RAM, un attiecīgi 64 GB vai 128 GB atmiņu, un microSD kartes pievienošanas iespēju. Honor V9 ir pamatīgs 4000 mAh akumulators un divas galvenās 12 megapikseļu kameras. Milzīgais akumulators nepadara Honor V9 tuklu – tas ir tikai 6.97 mm biezs.

    P.S. Raksts tapis sadarbībā ar Huawei.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    32 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    09.03.2017 09:17

    mazs precizējums – ja nemaldos, tad P8 apgreidojās uz 6to.
    “Tikai pēdējā pusgada laikā līdz pircējiem nonākuši pāris lieliski viedtālruņu modeļi” – drusku pārspīlēts: es teiktu pēdējie divi gadi – sākot ar P8, MateS un Mate8 – visi bija arī ļoti kvalitatīvi nostrādāti un tehniski diezgan augstā līmenī.

    Edgars Sosnars
    09.03.2017 09:51
    Reply to  Lapsinieks

    Jap, mans P8 kaut kad vasarā apgreidojās.

    Lapsinieks
    09.03.2017 10:58
    Reply to  Edgars Sosnars

    Vot Kristap/Arti. Šādas neprecizitātes rada mānīgu kopējo iespaidu par zīmolu.

    wils
    09.03.2017 12:08
    Reply to  Lapsinieks

    Huawei P8 Max ir tikai Marshmallow gaidās.

    09.03.2017 12:54
    Reply to  Lapsinieks

    Paldies par norādi, bet man nav uz rokas visi telefoni, varu vadīties tikai pēc interneta informācijas. Ātri uzmetot aci, šiem bija “Marshmallow – planned”.

    Pēc kāda mirkļa piekārtosim tekstu.

    Lapsinieks
    09.03.2017 12:57
    Reply to  Artis Ābols

    a ko, huawejam neatrādījāt tekstus, vai viņi nelasa, neiebilst?

    ProxyFromDeep
    09.03.2017 20:34
    Reply to  Lapsinieks

    Offtopic jautaajums – vai p9 “parastajam” (ne lite , un arii ne plus ) jaunajaa Nougataa ir dualscreen?
    Esmu slinks apdeitotaajs , bet shis vareetu buut iemesls apdeitam :)

    Lapsinieks
    09.03.2017 20:44
    Reply to  ProxyFromDeep

    ir. es tik nezinu kam tas vajadzīgs.

    ProxyFromDeep
    10.03.2017 18:11
    Reply to  Lapsinieks

    Tencinu.
    Ir viena aplikācija ( spēle ) kurai atsevišķās situācijās nepieciešama “papildus info” t.i. jālieto brouzeris utt . Aizvērt / atvērt prasa gan laiku gan liekas kustības ar slēgāšanos šurpu turpu . Tāpēc doma ir iemēģināt dualscreen . iekš 6.0 tās fīčas nav .

    Lapsinieks
    10.03.2017 18:37
    Reply to  ProxyFromDeep

    čīti?

    ProxyFromDeep
    10.03.2017 18:50
    Reply to  Lapsinieks

    Nē :D
    piemēram – Karte operācijas plānošanai . ir arī visādi citādi tūļi kurus gan uzskata par čītiem , bet tajos neesmu spējis saskatīt jēgu – un labi vien ir , jo neviens par čīteri nosaukt nevar :)

    pirx73
    09.03.2017 11:27
    Reply to  Lapsinieks

    Tieši tā. Ir ģimenē P8 un tas saņēma 6.0 ar EM(o)UI 4.0.1, tiesa 7.0 gan tas nebūs.

    Lapsinieks
    09.03.2017 11:30
    Reply to  pirx73

    tāpēc es brīnos, ka rakstā daudz neprecizitāts, turklāt tas tiek pasniegts “sadarbībā ar”…

    pirx73
    09.03.2017 11:38
    Reply to  Lapsinieks

    P7 lieto meita (pēc mātes) un tam tūlīt būs 3 gadi, Bateriju jāmaina un sīce izmanījusies USB ligzdu kaut kā izļurkāt, citādi – velk normāli.

    wils
    09.03.2017 15:59

    Hm. Pats Huawei ir pārdevis 65.7 miljonus smārtfonu, kamēr Honor brands – 72.2 miljonus 2016. gadā. Salīdzinājumā Samsung, kuram modeļu zvērudārzs nav mazāks – 308.5 miljonus (tikai Galaxy sērija).
    Peļna (operational profit) Huawei sastāda nieka 929 miljonus dolāru (1.6% no kopējās peļņas) pretstatā Samsung 8.3 miljardiem amerikas dolāru (14.6%).

    Avots: statistics by industry tracker Strategy Analytics.

    Lapsinieks
    09.03.2017 20:47
    Reply to  wils

    es tā baigi nepaļautos un jebkādiem datiem par ķīniešu kompāniju peļņām. tās nav publiskas akciju sabiedrības un viņiem tādas nemaz nav jāuzrāda.

    wils
    10.03.2017 11:33
    Reply to  Lapsinieks

    Uz nopārdoto telefonu skaitu ar tu nepaļaujies?

    Lapsinieks
    10.03.2017 13:14
    Reply to  wils

    par nopārdoto aparātu skaitu – nav viedokļa. it kā jau ar visu var manipulēt. Par peļņu es minu tādu vienkāršu piemēru: iedomājies divas kompānijas. A un B. Katrā – viens darbinieks/īpašnieks. A kompānijas pārdod vienu štruntu un uzvāra 1000 rubļus. Īpašnieks samaksā nodokļus 500 un izmaksā sev algu – 500. Peļņa – 0. B kompānija pārdod divus štruntus un nopelna tos pašus 1000. Tad uzrāda peļņu 1000. Pēc tam nomaksā nodokļus un izņem dividendes (apm. tos pašus 500). Atlikums – +/- 0. Tagad skaties: A kompānija 1štrunts/0 peļņas. B kompānija – 2 štrunti un 1000 rubļu peļņa. Kruta, ne? A kāda starpība? Kuras kompānijas akcijas Tu pirktu?

    wils
    10.03.2017 15:08
    Reply to  Lapsinieks

    Ja kompānija A nepiedalās akciju tirgū, ir neiespējami nopirkt tās akcijas.
    Interesanti, ko darīs Huawei, kad ievajadzēsies līdzekļus biznesa attīstībai.

    Bet paldies par argumentu pret Huawei.

    Lapsinieks
    10.03.2017 15:28
    Reply to  wils

    nu tas bija tāds banāls piemērs, ka pliki cipari neko neizsaka. jo abos gadījumos atlikums ir 0 – tur nekas biznesa attīstībai nesanāk. huawei ir liela kompānija, pieļauju, ka no pamatbiznesa – tīkla iekārtām ienāk pietiekami naudas biznesa attīstībai. bet nu ķīnieši ir ķīnieši – neko mēs par viņiem tā īsti droši nezinām. arguments par vai pret, nezinu – man vienalga. patreiz viņi ir uz tā viļņa, uz kura spēj apmierināt manas vajadzības pēc kvalitātes, parametriem, dizaina, ergonomikas, cenas un funkcijām. value for money. ja kaut kas būs ne tā – meklēšu sev citu favorītu.

    Lapsinieks
    14.03.2017 19:40

    Manās rokās nonāca P10. Vilšanās nenormāla. Aizmugure reāli neglīta. Poga priekšā – feils. :( Laikam nāksies apdeitoties uz Mate9… Vēl varētu apskatīt LG 6to, ja tas atgriezīsies mūsu reģionā.

    Kristaps Skutelis
    14.03.2017 21:38
    Reply to  Lapsinieks

    Nu, nu, stāsti kur jau tiki pie telefona :)

    Lapsinieks
    14.03.2017 22:47

    ārzemju paziņa – Tava profila speciālists.

    Kristaps Skutelis
    15.03.2017 05:52
    Reply to  Lapsinieks

    Tad jau kāds, kas Barselonā apmeklēja telefona prezentāciju, ja?

    Lapsinieks
    15.03.2017 07:34

    Jap. A Tevi nepalaida?

    Kristaps Skutelis
    15.03.2017 07:43
    Reply to  Lapsinieks

    Šoreiz mēs izlaidām MWC. No Latvijas medijiem uz Huawei pasākumu bija Delfi, bet tur joprojām īsti nekas daudz par šo ierīci nav uzrakstīts. Zinu, ka oficiālā telefona prezentācija Latvijā būs tikai mēneša beigās.

    wils
    17.03.2017 12:08
    Lapsinieks
    17.03.2017 12:50

    Rakstīju jau forumā – huawei pamatīgi nolažojis ar 7/5 apdeitu – nolokotā P0 ekrānā var tikt klāt notofikāciju panelim un izslēgt wifi, datus vai uzlikt lidmašīnas režīmu apejot pin vai pirksta nospiedumu. FUJ.

    xGang
    17.03.2017 12:52
    Reply to  Lapsinieks

    Gan jau iestatījumos var izslēgt.

    Lapsinieks
    17.03.2017 13:02
    Reply to  xGang

    nope, pamatīgi izvandījos pa iestatījumiem

    xGang
    17.03.2017 13:15
    Reply to  Lapsinieks

    xiaomi tas slēpjas zem notifications & status bar. Bet tā parocīgi, var ieslēgt zibspuldzi neatbloķējot telefonu.

    Lapsinieks
    17.03.2017 13:22
    Reply to  xGang

    nu tas ir bijis vienmēr – var ieslēgt gaismiņu, kameru vai ko esi tur salicis.

    Reklāma