Web Analytics
More
    Reklāma

    Digitālais vienotais tirgus Eiropā – ceļojot tiešsaistes satura pakalpojumi visur vienādi

    Jaunākie raksti

    Eiropas Savienības sarunu vedēji vienojušies par jauniem noteikumiem, kas eiropiešiem dos iespēju ceļot un baudīt tiešsaistes satura pakalpojumus pāri robežām. Tas nozīmēs mākslīgi radītu ģeogrāfisko barjeru nojaukšanu tādiem servisiem kā Netflix, Amazon Prime Video un Apple Music jau 2018. gadā.

    Saskaņā ar Eiropas Parlamenta, dalībvalstu un Eiropas Komisijas sarunu vedēju vienošanos eiropieši, ceļodami ES teritorijā, drīz vien varēs visā pilnībā izmantot tiešsaistē abonētās filmas, sporta pārraides, e-grāmatas, videospēles un mūzikas pakalpojumus. Šis ir pirmais nolīgums, kas attiecas uz ES autortiesību noteikumu modernizāciju, kuru Komisija ierosinājusi Digitālā vienotā tirgus stratēģijā.

    Reklāma

    Ja digitālā izklaides satura piedāvātāji vēlēsies darboties Eiropā, tiem nāksies visiem Eiropas iedzīvotājiem piedāvāt identiska satura pakalpojumus, kādus tie var iegūt savā mājas valstī. Diemžēl jaunais regulējums neparedz Latvijai, Vācijai un Lielbritānijai noteikt vienāda satura nodrošināšanu. Ja mums bija draņķīgs Netflix saturs, tad tas tāds arī paliks.

    Tiešsaistes satura pakalpojumu sniedzēji, piemēram, Netflix, MyTF1 vai Spotify, pārbaudīs, kāda ir abonenta mītnes valsts, izmantojot tādus līdzekļus kā maksājumu informācija un interneta līguma esība vai pārbaudot IP adresi. Jaunie noteikumi būs jāievēro visiem pakalpojumu sniedzējiem, kas par maksu piedāvā tiešsaistes saturu. Taču arī bezmaksas pakalpojumu (piem., valsts TV vai radio raidorganizāciju tiešsaistes pakalpojumi) sniedzēji varēs atļaut, ka to saturam piekļūst uz citu ES valsti izbraukuši pakalpojuma lietotāji.

    Vienošanās teksts tagad oficiāli jāapstiprina ES Padomei un Eiropas Parlamentam. Kad noteikumi būs pieņemti, visās ES dalībvalstīs tos sāks piemērot no 2018. gada sākuma, jo regula pakalpojumu sniedzējiem un tiesību īpašniekiem dod 9 mēnešu periodu, kura laikā sagatavoties jauno noteikumu piemērošanai.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Valters
    10.02.2017 01:57

    Manuprāt šādi autortiesību aizstāvji paši sev ir iešāvuši kājās (varbūt kāds var paskaidrot kam tas ir izdevīgi?). Loģiski, ka es torrentveikalos iegādāšos, piemēram, Youtube RED saturu, jo LV nav pieejams.

    Krotow
    10.02.2017 18:57
    Reply to  Valters

    Labākā/jaunākā satura tirgošana tikai noteiktos reģionos ir zaļā gaisma pirātismam. Te vien gribas domāt, ka tas tiek darīts ar nolūku, jo mediju bizness pelna arī no melnā tirgus (veids, kā izvairīties no nodokļiem).

    Reklāma