Web Analytics
More
    Reklāma

    Daudz laimes Jaunajā 2017. gadā!

    Jaunākie raksti

    Kamēr vēl fonā skanot dubultajam salūtam neesam ar deguniem ieņurkojuši rasola bļodās, vēlos apsveikt ar kārtējo nodzīvoto gadu un novēlēt panākumus Jaunajā 2017. gadā! Paldies, ka arī šogad bijāt kopā ar Kursoru un būtu ļoti forši, ja mēs sadarbību turpinātu arī nākamajā gadā!

    Šis gads tehnoloģijās ir bijis bez skaļiem un prātam neaptveramiem pārsteigumiem. Plašām masām pieejamās tehnoloģijas ir bijušas diezgan paredzamas un implantējamie datori, kā arī plaši pieejamas hologrammas vēl ir jāuzgaida. Toties teju visi lielie un sevi cienošie tehnoloģiju grandi ir daudz darījuši mākslīgā intelekta jomas attīstīšanas ziņā un es gribētu teikt, ka šogad šīs kompānijas ir atradušas jaunus veidus kā mūs noklausīties. Proti, aizbildinoties ar dažādiem virtuālajiem asistentiem, Amazon un Google (Alphabet) ir mūsu (OK, amerikāņu) mājokļos un viesnīcu numuros veiksmīgi uzstādījuši ierīces, kas principā dzird un var ierakstīt visu, kas notiek tām apkārt. Savukārt, Google Photos tiek piedāvāts bez maksas, lai ļaudis steigtu servisā pievienot savus attēlus un Google servisi varētu mācīties saprast kas šajos attēlos ir attēlots. Es neesmu noskaņots paranoiski kliegt, cik tas ir slikti, tomēr šīs tendences nevar arī laist gar ausi.

    Reklāma

    Ja Brexit lika tikai skumji nopūsties par britu lētticību, tad ASV prezidenta vēlēšanas jau ir nopietns drauds visiem. Un arī šeit kaut kādā mērā vēlēšanu iznākumu noteica tehnoloģijas – es runāju par Facebook viltus ziņu problēmu. Statistika rāda, ka 20 viltus ziņas Feisbukā ir tikušas vairāk apskatītas nekā 20 populārākās uzticamo mediju radītās ziņas. It kā saprotami, bet tik un tā drūmi. Un situācija būtiski uzlaboties nevar, jo, lai cilvēkiem ir jābūt izglītotiem un domājošiem, lai tie spētu kritiski uztvert informāciju, ko tiem mēģina iebarot apkārtēje, arī mediji. Tas, savukārt, nav izdarāms īsā laika posmā. Paredzu, ka nākamajā gadā būs vēl daudz diskusiju par to, ka Facebook tomēr ir arī medijs un uz to attiecas dažādi noteikumi un regulas. Mēs paši varam rūpēties par saviem tuvajiem paskaidrojot kāpēc ir slikti sekot viltus ziņu lapām un vairot dezinformāciju.

    Es ļoti ceru, ka pēc Galaxy Note 7 fiasko nākamajā gadā spēs atgūties arī Samsung, jo šobrīd ir radusies situācija, kad vismaz Latvijā ir ļoti ierobežots mobilo ierīču piedāvājums. Tas ir slikti patērētājiem un es labprāt gribētu redzēt vismaz 3 patiešām spēcīgus tehnoloģiju grandus, kas savstarpēji konkurējot reāli attīsta industriju. Savādāk sanāks tāds pats snaudulīgi kusls gads kā 2016.

    Uz gada beigām varējām lasīt par vairākiem skaļiem kiberuzbrukumu gadījumiem. Yahoo bija pasējuši daudzu savu lietotāju kontus un šogad jau sāka parādīties lietu interneta bardaka problēmas – lielos apmēros nozombējot it kā vienkāršas webkameras var nogāzt kaudzi lapu un apstādināt citus noderīgus servisus. Arī šī nav lieta, kas risināma ātri, tomēr iesaistītajām pusēm ir jāsaprot, ka beidzot jāsakārto standarti, lai joma no kuras nākotnē būs vēlme pelnīt un baroties, neatbaida patērētājus. Nevienam nevajag tosterus un ledusskapjus, kas pa naktīm uzbrūk Baltā nama mājaslapai.

    Ļoti interesants nākamais gads varētu izvērsties automobiļu jomā, jo jau šogad ļoti daudz varējām lasīt par attīstību dažādu pašbraucošo un elektro automobiļu jomā. Skaidrs, ka nekas būtisks pa vienu gadu nemainīsies un mēs ar tagadējiem auto brauksim vel gadus desmit kā minimums, tomēr jau tagad ir labi sekot līdzi notikumu attīstībai. Auto ir jākļūst gudrākiem un tādējādi drošākiem un vienkāršāk lietojamiem.

    Bet noslēgt šo apsveikuma rakstu es vēlētos ar pavisam vienkāršu novēlējumu – domājiet pozitīvi. Ja sev priekšā redzat grūtības, tad tā vietā, lai nokārtu degunus un ieslīgtu skumjās (vai dusmās), darat pretējo – meklējiet risinājumus, workaraundus un hakus. Šai attieksmes komponentie ir milzu nozīme pat šķietami bezcerīgās situācijās. Galvenais ir darīt, jo pats no sevis nenotiek nekas. Par darīt gribošu un lepnu Latviju 2017. gadā!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    31.12.2016 20:32

    Laimīgu jauno gadu visiem Kursora veidotājiem un lasītājiem!

    Vilis Lauskis
    31.12.2016 22:33

    Limīgu Jauno gadu visiem, visiem!

    digitalk
    01.01.2017 00:18

    [izvelk blašķi ar saliekamo glāzīti un ielej…]

    nu tad ar uzkāpušo!

    [… saskandina ar monitoru]

    digitalk
    01.01.2017 17:22
    Reply to  digitalk

    klusi. bailīgi. tikai rēgs garām nostaigājis ar komenta upvote…

    digitalk
    01.01.2017 18:05
    Reply to  digitalk

    heh, vai nav vienalga…

    https://youtu.be/i0g1n5MkfPA

    Lapsinieks
    01.01.2017 22:34
    Reply to  digitalk
    digitalk
    01.01.2017 22:40
    Reply to  Lapsinieks
    Reklāma