Web Analytics
More
    Reklāma

    Prestigio Smartbook apskats

    Ļoti lēta iespēja tikt pie klēpjdatora tīmekļa pārlūkošanai un dokumentu veidošanai.

    Jaunākie raksti

    Vai kāds maz var atbildēt, kam tad mūsdienās īsti nepieciešams klēpjdators, kad viedtālruņiem ir vairāk jaudas nekā sešus gadus vecam galddatoram? Lielākā daļa nemaz nezina, ka klēpjdatora Intel i5 procesors nemaz nav ar četriem kodoliem, turklāt klēpjdatora Intel i5 procesors gandrīz nemaz neatšķiras no i3 procesora.

    Šobrīd sērfošanai tīmeklī un blogošanai nevajag nekādu spēkstaciju, pietiks ar lētāko nopērkamo klēpjdatoru, lai tik tas ir pietiekami neliels un ērti pārnēsājams. Jāatzīst, nebiju iedomājies, ka ir iespējams iegādāties 14 collu klēpjdatoru par 199 eiro ar legālu Windows 10 operētājsistēmu.

    Reklāma

    Prestigio Smartbook ir unikāls klēpjdators – līdzvērtīgu konkurentu cenas ir gandrīz uz pusi augstākas, piedāvājot tieši to pašu ātrumu un Windows 10 operētājsistēmu. Izklausās pārāk labi, lai būtu patiesība!

    prestigio-smartbook-019

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Microsoft Windows 10
    • Ekrāns: 14.1” TFT TN ar izšķirtspēju 1366 x 768
    • Procesors: četru kodolu Intel Atom Z3735F
    • Videokarte: Intel HD Graphics integrēta
    • RAM: DDR3 SDRAM 2 GB
    • Atmiņa: 32 GB SSD tipa atmiņa + 100 GB OneDrive uz 2 gadiem
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
    • Kamera: 2.0 megapikseļi (720p)
    • Pieslēgvietas: microHDMI (D tips), 3.5mm audio + mic, 2x USB 2.0, microSD atmiņas karte (līdz pat 128 GB)
    • Akumulators: 10 000 mAh
    • Krāsas: melna, sudraba, zila, balta
    • Svars: 1.46 kg
    • Cena: 199 eiro

    prestigio-smartbook-001

    Izskats un uzbūve

    Būsim godīgi, Prestigio Smartbook izskats ir tuva kopija Apple MacBook Air. Par Apple produktu mums atgādinās it viss – krāsa, tastatūra, atvēršanai paredzētais iedziļinājums vākā, resnāka eņģu (vidus) daļa un plānāki ārējie gali, tādējādi no sāna aizvērtā veidā atgādinot haizivs spuru. Pat gumijas peciņas atgādina MacBook Air. Prestigio Smartbook gan ir tapis no plastmasas, kas saņēmusi soft-touch pārklājumu.

    Prestigio Smartbook ir standarta klēpjdatoru tastatūra, tā nav tik patīkama kā Apple produkcijā, tā pat nesasniedz Asus vai Acer standartus, tomēr tā ir lietojama. Pogas neķeras, bet to lietošanu nevar dēvēt par patīkamu piedzīvojumu.

    prestigio-smartbook-003

    Skārienpaliktnis ir nedaudz cerīgāks, bet šķiet, ka tas ļoti ātri nolietosies un kļūs spīdīgs biežāk izmantotajās vietās.

    Prestigio Smartbook ir saņēmis minimālu pieslēgvietu skaitu – divas USB 2.0, HDMI un standarta 3.5 mm austiņu pieslēgvietas. Prestigio Smartbook varēsi ievietot microSD (nevis standarta SD) karti līdz pat 128 GB, tādējādi nedaudz palielinot atmiņu.

    Sākotnēji šķita, ka Prestigio Smartbook varēs nolauzt stūri, ja aiz tā turēsi atvērtu klēpjdatoru, tomēr uzbūve ir visai stingra. Sūdzēties varētu par ekrāna rāmi – starp to un ekrānu ir diezgan jūtama šķirba, paverot ceļu putekļiem un citiem nevēlamiem niekiem.

    prestigio-smartbook-008

    Akumulators

    Sūdzēties varētu par komplektā iekļauto uzlādes adapteri. Jā, tas ir neliels, viegls, bet ar īsu vadu un tas lādē Prestigio Smartbook ļoti lēni. Lai Prestigio Smartbook uzlādētu no aptuveni 20% līdz 100% būs jārēķinās ar vismaz četrām (gandrīz piecām) stundām.

    10 000 mAh akumulatoru varētu uzskatīt par visai cienījamu, Windows 10 sniegtā informācija norāda uz vairāk nekā 7 darba stundām ar vienu uzlādi, bet realitātē nevajadzētu rēķināties ar vairāk par 5 stundām. Prestigio Smartbook 199 eiro cenai pieņemami, bet nekādā gadījumā tas nav daudz.

    prestigio-smartbook-011

    Ekrāns

    Prestigio Smartbook ieguvis pat visai labu 14.1 collas TN tehnoloģijas matricu ar 1366 x 768 pikseļu izšķirtspēju. Attēls ir gana košs, kontrastains un pat nav vēlmes pārlieku sūdzēties par skatu leņķiem. Dators saņēmis matētu ekrānu, kas ne vienmēr pieejams budžeta klases klēpjdatoros.

    Jāatzīst, ka 199 eiro datoram izvēlētā TN matrica ir pat dēvējama par labu. Protams, jāsaprot, ka TN tehnoloģija no klēpjdatoriem neizzūd, šādas matricas atrodamas ne tikai 200 eiro datoros, bet pat pie 700 eiro ir jābūt uzmanīgam, lai neiegrābtos tajā pašā TN matricā ar šo pašu 1366 x 768 pikseļu izšķirtspēju.

    prestigio-smartbook-007

    Lietošanas ērtums

    Nekad neesmu bijis klēpjdatoru tastatūru fans, drīzāk sauktu sevi par pieticīgu mehānisko tastatūru cienītāju. Jo mazāks taustiņa gājiens, jo nožēlojamāk jūtos pie klēpjdatora. Prestigio Smartbook tastatūra darbojas pieņemami, bet nekādā gadījumā ne izsmalcināti.

    Prestigio Smartbook taustiņi, protams, nav ieguvuši izgaismojumu, bet atkal – ar izgaismojumu vāji veicas klēpjdatoriem arī ap 500 eiro. Funkciju taustiņu nenodrošina ekrāna spilgtuma regulēšanu, kas bija nepatīkams pārsteigums.

    Prestigio Smartbook varēsi atvāzt aptuveni 170 grādu leņķī, eņģes (vismaz jaunam) klēpjdatoram strādā ļoti uzticami. Iepriekš HP Spectre apskatā rakstīju, ka šim ļoti dārgajam datoram eņģes ir par vāju – tās netur ekrāna svaru un automašīnā, pat vilcienā, tās netur ekrāna svaru.

    1.46 kg svars – to noteikti nevar dēvēt par lielu. 13 collu MacBook Air sver tikai par 100 gramiem mazāk.

    prestigio-smartbook-012

    Veiktspēja

    Prestigio Smartbook darbina četru kodolu 1.33 GHz Intel Atom Z3735F procesors kopā ar 2 GB RAM. Īsti nesaskatīju vajadzību laist mežonīgus veiktspējas testus, kas pārbauda spēlīšu dzenāšanu datorā. Dažreiz nevar būt izlepis, jācer, ka ilgtermiņā Windows “griezīsies” paciešami.

    Windows 10 kopā ar Intel Atom procesoru un 2 GB RAM darbojas negaidīti labi, bet uz sarežģītu procesu darbināšanu neceri. Ja vien neturēsi atvērtas 15 Chrome pārlūka cilnes, Prestigio Smartbook darbosies pieklājīgi. Izskatu, ka lielākais Prestigio Smartbook mīnuss ir tieši 2 GB RAM, derētu tomēr iespēja to palielināt līdz 4 GB, bet tas atkal – 64-bitu operētājsistēma apēdīs lielāku vietu diskā. Diemžēl Prestigio Smartbook ir aizplombēts ciet (uzlīme uz skrūves), tāpēc nevarēju pat pārliecināties par teorētisku iespēju uzstādīt lielāku RAM atmiņu vai SSD.

    32 GB SSD tipa disks neļaus datorā turēt filmas un mūziku. Pēc Windows 10 uzstādīšanas un atjaunināšanas pāri paliek aptuveni 19 GB. Mūsdienām tas nozīmēs ļoti regulāru atmiņas tīrīšanu pat no tīmekļa pārlūka saglabātajiem datiem. Cietā diska vidēji lasīšanas un rakstīšanas ātrumi ir attiecīgi 55 un 115 MB/sek.

    Protams, datņu uzglabāšanai vienmēr varēsi datorā ievietot microSD atmiņas karti. 64 GB Class 10 microSD atmiņas karte maksās ap 20 eiro, 128 GB Class 10 microSD atmiņas karte – jau virs 40 eiro.

    Te gan atkal jāatzīmē, ka dažs īpatnis izvēlas iegādāties MacBook Air ar 128 GB SSD tipa cietni (ap 1000 eiro) un nemaz daudz nekunkst.

    prestigio-smartbook-016

    Noslēgumā

    Bija visai interesanti noskaidrot, ko tad tieši Prestigio spējis salikt Smartbook par 199 eiro, un vai tas viss ir ikdienā izmantojams. Patika, ka izvēlēta 14.1 ekrāna colla, nevis 13.3 collas. Tas jūtami nepalielina Prestigio Smartbook izmērus, bet darboties ar 14.1 collu ir daudz patīkamāk. TN matricai arī nav ne vainas, redzētas arī daudz vājākas matricas divas un trīs reizes dārgākos klēpjdatoros.

    Pieļauju, ka laika gaitā mīkstais plastmasas krāsojums nonāks nost ne tikai Prestigio Smartbook ārpusē, bet arī vietās, kur biežāk atrodas plaukstas. Krāsotai plastmasai tas tāpat notiks agrāk vai vēlāk, bet šoreiz krāsojums šķiet neuzticams. Neesmu arī milzīgā sajūsmā par MacBook Air izskata kopēšanu. Ja vēlies iegādāties Prestigio Smartbook bērniem multenītēm, tad jārēķinās, ka skaņa no iebūvētajiem skaļruņiem ir vāja.

    Atom procesors ir atbilstošs 2 GB RAM, bet jāsaka, ka būtu gribējies redzēt 4 GB RAM, paverot ceļu vairāku programmu ātrākai darbināšanai vienlaikus. Varētu vēlēties nedaudz ilgāku akumulatora darbību, īsti nav skaidrs, kur enerģija tiek likta, ko dators nesilst, tam ir ļoti piezemēts procesors un minimāls operatīvās atmiņas apjoms. Varbūt arī piecas stundas ar vienu uzlādi būtu paciešamas, bet piecu stundu lādēšana gan ir neizdevies joks.

    prestigio-smartbook-006

    Vai šādu klēpjdatoru varētu lietot ikdienā tīmekļa pārlūkošanai? Pavisam noteikti jā! YouTube saturs tiek atskaņots, Facebook atveras un dokumentus var rakstīt bez aizturēm. Pieejamā vieta diskā ir uz robežas, bet vienmēr pastāv iespēja par dažiem desmitiem eiro piepirkt klāt microSD.

    Konkurenti, piemēram, Asus E402SA maksās par 70 eiro dārgāk, bet diez vai būtu prātīgi izvēlēties HDD kopā ar Windows 10. Hewlett Packard Stream 13 būs tāds pats lēnulis ar 32 GB SSD, bet tā cena arī ir par 70 eiro augstāka. Prestigio Smartbook izvēli ir pamatīgi jāpārdomā, bet lielāka jauda, lielāka SSD atmiņa un 4 GB RAM jau izmaksās 450 eiro Lenovo ThinkPad 13 modelī.

    Paliek galvenais jautājums – vai Prestigio Smartbook ir iegādes vērts un pat lietojams? Jā, par savu cenu Prestigio Smartbook ir pat visai veiksmīgs pirkums. Ja vēlēsies RAM un SSD izmērus reizināt ar divi no citu ražotāju piedāvājuma, arī cena kāps jūtami.

    Patika

    + cena
    + visai veiklā darbība
    + par šo cenu saņemtais Windows 10

    Nepatika

    – sudraba krāsa varētu ātri noiet nost
    – nav paredzēts palielināt RAM
    – ļoti lēna akumulatora uzlāde

    Ļoti lēta iespēja tikt pie klēpjdatora tīmekļa pārlūkošanai un dokumentu veidošanai.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    5
    Ekrāns
    4
    Veiktspēja
    4
    Programmatūra
    6
    Akumulators
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    26 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mārtiņš Dmitrijevs
    18.12.2016 11:42

    Ummmm… WTF, ko jūs ar izskatu lapai esat izdarījuši? O.o

    Lapsinieks
    18.12.2016 11:45

    ups… sapi*a…

    18.12.2016 13:59
    Reply to  Lapsinieks

    Bija laiks izmaiņām. Šis tas nost, šis tas klāt, bet kopumā būtu jābūt tīrākai, ātrākai un ērtākai pieredzei.

    Lapsinieks
    18.12.2016 15:19

    un kur pēdējie komentāri?

    18.12.2016 15:21
    Reply to  Lapsinieks

    Es jau minēju tev iepriekš, migrācijas procesā dažiem pēdējo dienu laikā publicētajiem rakstiem esmu daļēji pazaudējis komentārus. Tomēr turpmāk visam būtu jākomentējas tāpat kā iepriekš.

    Lapsinieks
    18.12.2016 20:40

    sorī, man diskuss nez kālab nerādīja atbildi.

    18.12.2016 20:42
    Reply to  Lapsinieks

    Tricky. Mēs esam pārgājuši arī uz SSL šifrēšanu un papildus varbūt arī tas Disqus mazliet jauc prātu. Pakomentēsim un palūkosimies kas mainīsies tuvākajā laikā. Ne visi dažu pēdējo dienu komentāri būs lapā, bet turpmāk visam būtu jādarbojas kā nākas. Ja tā nenotiek, lūdzu, dodi ziņu.

    Lapsinieks
    19.12.2016 09:28

    es biju domājis (otrreiz rakstot) ka pirmajā lapā vairs nerāda pēdējos komentārus. Un tas ir būtiski vecāku tēmu aktualizēšanai… vairs nav jēgas iemest komentāru, ja neviens to nepamanīs..

    Lapsinieks
    19.12.2016 09:32
    Reply to  Lapsinieks

    Piemēram, pie honor magic raksta, kur fantazējāt par modulāro tālruni, gribēju iemest šo linku http://www.sotovik.ru/news/258211-honor-magic-v-obtekaemom-stekljannom-korpuse-predstavlen-oficialno.html, bet kāda jēga, ja to neviens nepamana?

    Kristaps Skutelis
    19.12.2016 10:02
    Reply to  Lapsinieks

    Tagad sapratu domu. Par to bloku es pats biju daudz domājis un pagaidām vēl neesmu drošs vai vajag. Vai tad nav tā, ka Disqus atsūtīs e-pastu, ja pievienots jauns komentārs tēmai, kurā esi komentējis? Tas darbotos krietni labāk nekā šāds pēdējo komentāru bloks. Bet es vēl padomāšu, jo piekrītu, ka tas varētu būt noderīgi.

    Lapsinieks
    19.12.2016 10:16

    jā, man atsūtīs par manu komentu (es gan esmu atslēdzis, lai nepārvērstu savu epasta kasti par miskasti), bet tu nevari redzēt, kādas tēmas ir aktuālas. cilvēki mēdz pierakstīt kaut ko arī pie vecākām tēmām – kādus jautājumus vai jaunas nianses. Nu es teiktu, ka vajag. Varbūt nevis pēdējos komentārus, bet listi ar pēdējām aktuālajām (komentētām) tēmām?

    19.12.2016 10:31
    Reply to  Lapsinieks

    OK, rakstos tagad pa labi rādīsies arī informācija par pēdējiem pieciem komentāriem. Izpildījums šobrīd nav ideāls, bet labāk tā nekā nekā. Tikai jāņem vērā, ka tur informācija par pēdējiem komentāriem var neparādīties kādu laiciņu, mēs šobrīd ļoti spēcīgi kešojam daudz ko.

    vivo
    19.12.2016 11:36

    Daudzi komentē bez e-pasta, tādēļ paziņojumi e-pastā neder. Turklāt lietotāju var interesēt arī diskusijas tēmās, kuras pats nav komentējis.
    Tā kā te lasītāju ir daudz, pēdējo uzrādāmo komentāru skaitu droši var likt (lasīt – vajag likt) uz 10.
    Un daudz foršāk ir, ja ir redzams komentāra ievads, nevis tikai komentāra fakts.

    19.12.2016 11:41
    Reply to  vivo

    Paldies par savu viedokli! Par komentāru skaitu vēl var padomāt (atkarīgs no tā, cik daudz un plašas diskusijas te notiek), bet vairāk par komentētāja vārdu un rakstu pie kura pievienots komentārs, neplānoju likt. Tas aizņem pārāk daudz vietas un būs jāiespringst ar pieformatēšanu, lai tas neizskatās pēc miskastes.

    wils
    19.12.2016 12:57

    Galvenajā lapā tā arī neatradu, kur var ielogoties. Vai esmu palicis akls?

    Šokētais.
    22.12.2016 23:40

    Planšete ar pieliktu klāt klaviatūru.
    Un kā varsalīdzināt sūdbrenda ūberlētu veidojumu ar ThinkPad?

    Viro
    26.12.2016 12:40

    Izlasot šo apskatu, nolēmām mūsu Asus TransformerBook nomainīt pret šo. Apsvērums – veiktspēja identiska, bet ekrāns un klaviatūra lielāka, kas padara lietošanu ērtāku. TransformerBook kā planšeti tā arī īsti nebijām izmantojuši – kalpoja tikai kā otrs – mini portatīvais.
    Pirmkārt, pērkot šo modeli, jau veikalā notestējiet visas pogas – pirmajam eksemplāram, kuru veikalā paņēmām no plaukta, sprūda on/off poga. No noliktavas atnesa citu – tam viss OK.
    Otrkārt, datora iegādē konsultējieties ar zinošu cilvēku un izprotiet savas vēlmes un vajadzības, lai būtu, ko pateikt pretī “zinošajiem” veikala pārdevējiem, kuri saka, ka “dators nevar maksāt 200 eiro”, “pastāstiet, kāpēc gribat tieši šo datoru.. Mani tiešām interesē, kādēļ cilvēki, ko tādu pērk”, kā arī, lai Jūs neapvārdotu “zinošais” pārdevējs, kurš apgalvo, ka pie vienādas izšķirtspējas, bet dažādiem ekrāna izmēriem, dators ar mazāku ekrānu darbosies ātrāk.

    Rezumē – esam apmierināti. Dators darbojas tieši tā, kā gaidīts un tieši tik jaudīgi, cik no tā sagaidām. Pārlūkot internetu, rakstīt dokumentus un komentēt kursors.lv – neko vairāk nevajag.

    P.S. Paguvām to nopirkt rdveikals.lv par EUR 179,99, kas padara šo pirkumu vēl labāku.

    Ulvis
    27.12.2016 04:45

    Atmiņu viņam nevar palielināt ,jo šim mātesplatēm maksimālā atmiņa ir tikai 2GB un Cietais disks ir EMMC, ka nav iespējams nomainīt varu teikt var tikai nomainīt nolodējot čipu mātesplates ,kas ir sarezģits process…..

    Ulvis
    27.12.2016 04:47
    Reply to  Ulvis

    Nesaprotu kapec neizmantoja intel atom x3 vai x5 kas ir mazliet jaudīgāki un jaunāki tiem ir pieejams maksimalais operatīvās atmiņas apjoms 4GB

    Ventish
    29.12.2016 12:04
    Reply to  Ulvis

    Pašizmaksa. PIedāvāt tirgus cenua 199 vai 239 ir starpība.

    Janis
    27.12.2016 17:39

    Ja nu kas, tad Prestigio serviss atrodas Mūkusalas ielā, ServiceNet LV. :)
    Cik man ir nācies saskarties ar Prestigio produktiem, tik reizes esmu sev apzvērējis – nekad vairs! :) Citādi Serviceneta čaļi bezmaz vai kā labākie draugi palikuši bija.
    No iepriekšējās pieredzes man ir viedoklis, ka Prestigio produktiem jau uzreiz uz kastes jāraksta servisa adrese, jo turp visticamāk nāksies doties ne vienu reizi vien!

    Ozzy
    29.12.2016 11:36
    Reply to  Janis

    Es šādu vienu jau redzēju kurš nestartējas. Veda uz servisu. Kopumā rikīgs lūznis. Emmc 32 gb un brīvi paliek 15 Gb. Materiāls – lēta plastmasa. Tāda sajūta ka tas ir rotaļu dators. Ekrāns 1360 x …. Tad jau labāk pielikt kādus 20 Eur un nopirkt Lenovo 100-15IBR.

    VIrrrto
    29.12.2016 19:28
    Reply to  Ozzy

    Pieminētais Lenovo ir par 1,5collu lielāks un par 50% smagāks. Tam IR nozīme.

    Ozzy
    30.12.2016 09:55
    Reply to  VIrrrto

    ok, vienkārši paņem rokās to prestigio un pasaki ka tas ir nopietns laptops. Par supportu vispār nav ko runāt.

    Viro
    31.12.2016 00:56
    Reply to  Ozzy

    Es jau viņu paņēmu rokās. Un iedomājies – arī nopirku!
    Es nesaprotu, kas ar jums, ļaudis, ir? Sāciet taču reiz saprast, ka katrām vajadzībām var atrast atbilstošu ierīci. Es zinu, kas ir augstas kvalitātes portatīvie datori, jo pie tādiem esmu strādājis. Pašam ir vidējās klases HP Elitebook, kurš atbilst tieši manām vajadzībām, bet ŠEIT mēs runājam par vienkāršu portatīvo datoru, kas nav domāts jaudīgu uzdevumu veikšanai un kas neskrūvē savu cenu debesīs zīmola dēļ vien.
    Es patiešām esmu pārsteigts par to, kāds pirkums ir izdevies par 180 eiro. Izmantotā plastmasa ir labāka, nekā es to gaidīju, spriežot pēc apraksta, un veiktspēja ir tieši tāda, kādu es to SAGAIDU no šāda procesora un RAM apjoma.
    Cilvēks ir muļķis, ja viņš nopērk šo datoru, lai spēlētu spēles, kompilētu programmas vai skatītos 4K izšķirtspējas filmas. Bet viņš ir gudrs, ja nopērk šo datoru, lai vakarā pārlasītu dažas ineterneta vietnes un studiju laikā veiktu pierakstus.
    Par kādu gan supportu te vispār ir jārunā? Šis nav softs. Ja ierīce noklāsies, tad to remontēs garantijas ietvaros. Tāpēc arī nav jābūt muļķim un nav jāpērk mantas kaktu kantoros, kas no garantijas gadījuma mēģinās atkratīties.

    Ventish
    29.12.2016 12:07
    Reply to  Janis

    B brends uz Intel proča ir daudz sološāks un daudz mazāk apmeklē servisa centru. Bet kopumā protams, ka B brends dzīvosies pa servisiem. It sevišķi planšetēs, ne visi B brendi var dabūt Intel un Microsoft vienā ierīcē. Tur pieprasa kvalitāti ne tikai iekšpusē.

    Reklāma
    Ļoti lēta iespēja tikt pie klēpjdatora tīmekļa pārlūkošanai un dokumentu veidošanai.Prestigio Smartbook apskats