Web Analytics
More
    Reklāma

    Lattelecom Rīgā ierīkos pirmo specializēto lietu interneta tīklu

    Jaunākie raksti

    Šodien konferencē Digital Freedom Festival uzņēmums Lattelecom paziņoja, ka 2017. gadā Rīgā plāno ierīkot jaunu infrastruktūru – pirmo specializētā lietu interneta tīklu Latvijā. Jaunā tehnoloģija ir bezvadu, un tā ir īpaši pielāgota lietu interneta pakalpojumiem, ar kuriem var attālināti un automātiski pārvaldīt pilsētas infrastruktūru. Specializētais lietu internets ļaus galvaspilsētai tuvāko gadu laikā kļūt par vienu no gudrākajām pilsētām Eiropā.

    Jaunās tehnoloģijas priekšrocība salīdzinājumā ar citiem interneta veidiem ir pietiekami zemās uzturēšanas izmaksas, plašs teritoriālais pārklājums, iespēja pieslēgt tīklā neierobežotu ierīču skaitu un minimāls enerģijas patēriņš.

    Reklāma

    “Jaunā infrastruktūra ļaus ierīces savienot vienotā tīklā, kā rezultātā vairs nebūs, piemēram, manuāli jānolasa ūdens skaitītāju rādījumi, jāmeklē bojājumi cauruļu sistēmās, manuāli jākontrolē ielu apgaismojuma ieslēgšana, izslēgšana un jātērē elektroenerģija, kad uz ielas nav cilvēku, vai pēc grafika jāizved vēl nepiepildītas atkritumu tvertnes,” stāsta Lattelecom attīstības un mārketinga direktore Kerli Gabriloviča.

    Jau šobrīd jaunā tehnoloģija tiek veiksmīgi testēta Rīgā un vairākās citās Latvijas pilsētās. Uzņēmuma ambīcija nākamajā gadā ir ierīkot specializēto lietu interneta infrastruktūru galvaspilsētā un citviet Latvijā, atbilstoši pašvaldību un uzņēmumu izrādītajai interesei. Jaunā infrastruktūra nodrošinās pilsētās lielāku līdzekļu ekonomiju, efektīvāku darbu un attīstības plānošanu ilgtermiņā.

    Ārvalstu eksperti saredz augstu potenciālu

    Eksperti pasaulē prognozē, ka specializētais lietu interneta tīkls būs visas pasaules tehnoloģiskās attīstības pagrieziena punkts – tā izbūve šobrīd notiek Nīderlandē, Beļģijā, Francijā, Ungārijā, Igaunijā, ASV, Dienvidkorejā un citviet pasaulē. Aplēses liecina, ka 2020. gadā jau 28% lietu interneta ierīču tiks savienotas specializētajā tīklā. [1]

    Lietu interneta pamatā radio tehnoloģijas

    Specializētā lietu interneta tehnoloģija veidota iekārtām – piemēram, temperatūras sensoram vai skaitītājam – pievienojot radio čipu, kas ar radio viļņu palīdzību tiek savienots ar bāzes staciju, savukārt bāzes stacija savienota ar optisko interneta tīklu. Viens no būtiskākajiem aspektiem specializēto lietu interneta ierīkošanā ir vajadzība pēc stabila optiskā interneta. Tāpat kvalitatīvas infrastruktūras ierīkošanai svarīgi arī citi faktori – zināšanas, pieredze un profesionāli cilvēkresursi, jaudīgi un droši datu centri, kā arī spēcīgs klientu serviss.

    Rīga piemērota jaunu tehnoloģiju ieviešanai – esošā digitālā infrastruktūra atrodas Eiropas Top 3

    “Latvijas galvaspilsētai ir daudz priekšrocību jaunu tehnoloģiju ieviešanā, piemēram, spēcīga esošā infrastruktūra – European Digital City Index 2016 Rīga ierindota Eiropas labāko digitālo infrastruktūru  Top 3 (pēc visiem pārējiem parametriem Rīga gan ierindojas topa apakšgalā). Atbilstoši šim indeksam, galvaspilsētā ir 4. ātrākais interneta ātrums, 5. draudzīgākā platjoslas interneta cena un 2. augstākā pieejamība optiskajam internetam. Tāpat pilsētas pašvaldība ir atvērta tehnoloģijām – kopīgiem spēkiem mums ir izdevies attīstīt bezmaksas WiFi infrastruktūru, kā rezultātā Rīga kļuva par Eiropas WiFi galvaspilsētu,” stāsta K. Gabriloviča.

    [1] Cisco Visual Networking Index: Global Mobile Data Traffic Forecast Update, 2015–2020 White Paper

    specializeta_lietu_interneta_darbibas_principi

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    29.11.2016 12:08

    Par drošību arī lai neaizmirst. Pašlaik “lietu internets” esot viegla ēsma trojāņiem.

    x
    29.11.2016 12:16

    latbotnet ))

    Utenburgs
    29.11.2016 13:08

    PR is PR

    Reklāma