Web Analytics
More
    Reklāma

    Bērns un viedierīce jeb kā aizsargāt sevi no sirmiem matiem un desmitkārša rēķina

    Jaunākie raksti

    Kā jau ierasts, problēmu risināsim no otra gala. Pieņemsim, ka kāds bērna vecāks ir jūtu uzplūdumā algas dienā iegādājis savai atvasei viedtālruni un pieslēgumu no kāda mobilo sakaru operatora. Atvase ir ķērusies klāt viedtālruņa izmantošanai ar sparu, kas nozīmē zemē nomestas daudzas stundas diennaktī, iespējams, arī pamatīgāku rēķinu par mobilo datu izmantošanu.

    Katrs sākums ir grūts

    Šeit atļaušos pieņemt, ka bērns ir ieguvis Android viedtālruni, jo Windows Phone ir ļoti maz izplatīta operētājsistēma, iOS lietotāji centus neskaita (vismaz šāds priekšstats ir radies). Atklāšu, ka Google vismaz oficiāli vēlas, lai Gmail (un attiecīgi arī pārējo Google servisu) lietotāja vecums būtu vismaz 13 gadi. Tātad daļai pirmo reizi reģistrējot Gmail nāksies nedaudz piemelot. Bet, ja melo, tad dari to uzreiz! Ja norādīsi bērna vecumu zem 13 gadiem, nāksies visādi aplinkus mēģināt apčakarēt Google, lai iegūtu izvēlēto e-pasta adresi.

    Pēc veiksmīgas Gmail reģistrācijas ceļš ir vaļā! Te uzreiz atzīmēšu, ka pārsvarā visi bērnu patvaļas ierobežojumi ir visai vienkārši apejami. Un bērni šādus neceļus atrod ātri ar interneta un draugu palīdzību. Savukārt akmenī kaltie ierobežojumu parasti nāk kopā ar kādu pietiekami dārgu viedtālrunī uzstādāmu lietotni.

    Bērns un mobilais internets

    Katram Android viedtālrunim ir iespējams iestatīt mobilo datu ierobežojumus. Sākotnēji tiks paziņots par mobilo datu pirmā ierobežojuma sasniegšanu, pēcāk viedtālrunis vairs neļaus pieeju mobilajiem datu pakalpojumiem. Tomēr nekādas paroles šim ierobežojumam nevar iestatīt. Rēķins par pārtērētiem mobilajiem datiem jeb internetu var būt skarbs, bet ļoti pamācošs. Līdzvērtīgas iespējas piedāvās arī Play lietotņu veikalā atrodamās alternatīvas, bet nevienai nespēju atrast paroles uzlikšanu ierobežojumu aizsargāšanai no grābstīgām roķelēm.

    Te gan piebildīšu, ka mobilo sakaru operators Bite vilina pie sevis ar solījumiem neizskaitīt datu patēriņu no dažādām lietotnēm, piemēram, Waze, WhatsApp u.c. Attiecīgi šīs lietotnes iztērēs viedtālrunī ierobežoto datu apjomu, kaut arī operators nebūs uzskaitījis ne megabaitu.

    Patērēto datu apjomu ir iespējams samazināt ar nu jau gandrīz visos lielajos Android tīmekļa pārlūkos iebūvētām funkcijām. Chrome veiksmīgi samazina datus, Opera pārlūki pat spējot samazināt YouTube klipiņu pārraides apjomus. Starp citu, YouTube un cits video saturs būs lielākais ierobežotu mobilo datu apjoma drauds.

    Jebkurā gadījumā ir jārēķinās, ka viedtālrunis nemanāmi apēdīs datus. Jauninājumi, pāris jaunas lietotnes, fona datu sinhronizēšanās, burtiski daži kaķu video Facebook un YouTube, un 10 GB mēneša laikā salasās nemaz nepūloties.

    Vienmēr paliek iespēja vispār atslēgt mobilo datu izmantošanu kaut vai izdzēšot vai izmainot piekļuves punkta (APN) adresi. Bet arī šis ir ļoti ātri apejams risinājums.

    Protams, var arī bērnam piešķirt tikai tā dēvēto viesa (Viesis) pieeju Android viedtālrunim sākot no Android 5.0 Lollipop operētājsistēmas versijas. Viesa pieejas nemaz neparedz mobilo datu izmantošanu. Bērns varēs pieteikties ar savu lietotāja kontu, izmantot zvanu iespējas, izmanto Wi-Fi, uzstādīt lietotnes, lietot kameru utt. Manuprāt, drošākais veids bērna atturēšanai no mobilo datu pārtērēšanas.

    Papildus var uzstādīt lietotnes 3G Watchdog vai Data counter and speed meter, kas arī pieskata izmantoto datu apjomu.

    Var uzskatīt, ka šobrīd neviens mobilo sakaru operators nepiedāvā tarifu plānu bez iekļautas (aktivizētas) datu pārraides. Pat Amigo Pensionāru tarifā ir mānīgi 30 MB ar potenciālu tos ātri vien iztērēt un pēc tam ķerties pie apmaksas par katru nākamo megabaitu.

    Pirkumi lietotnēs

    Visbiežāk tīmeklī lasāmas sūdzības par bērna vai pusaudža aizraušanos ar spēlītēm, kas noved pie pirkumu veikšanas lietotnēs (in-app purchase). Pāris gadus atpakaļ nebija iespējams liegt pieeju pirkumam lietotnē, bet šobrīd lielākās mobilās operētājsistēmas ļauj liegt ne tikai apmaksu ar lietotāja kontam piesaistīto maksājumu karti. Lietotņu veikalos var iestatīt liegumu lejupielādēt vecumam neatbilstošu saturu.

    Augstākminētais, visticamāk, attieksies uz vecākiem, kuri dod savas viedierīces bērniem un jauniešiem. Protams, piesaistīt maksājumu karti bērna lietotāja kontam var, bet vai vajag…

    Kontroles lietotnes

    Tīmeklis ir pārpildīts ar dažādiem ieteikumiem bērna ierobežošanai virtuālajā vidē. Android operētājsistēma nav nekāds izņēmums, jo pamatā tā paredzēta vismaz 18 gadus veciem lietotājiem – Google nenākas satraukties par parādīto saturu, pats vien esi vainojams visā ieraudzītajā.

    Ar bērniem ir daudz, daudz sarežģītāk, jo, piemēram, YouTube šobrīd pamatā paļaujas uz tā saucamajiem tagiem jeb mirkļbirkām un video izvietotāja godaprātu, norādot, ka kanāls var saturēt bērniem nepiemērotu saturu. Pakalpojums YouTube Kids bērniem sniedz ģimenei ērtu veidu, kā skatīties pārraides vai izpētīt jebko, kas rosina iztēli. Tas ir bez maksas, vienkārši lietojams un pilns ar ģimenei draudzīgiem videoklipiem. Diemžēl pie mums YouTube Kids serviss vēl nav pieejams.

    Viss tas pats attiecas uz Facebook, Twitter, neskaitāmiem citiem servisiem un tīmekļa vietnēm. Šeit nonākam pie lielākās viedtālruņu un datoru problēmas – liegt (filtrēt) kaitīgāko saturu vai arī atļaut tikai dažus resursus. Talkā nāks dažādas vecāku uzraudzības (parental control) lietotnes.

    Visiedarbīgākās ir vecāku uzraudzības lietotnes, kas aizstāj tā saucamo launčeri, piedāvājot tikai un vienīgi lietotnes izraudzīto saturu. Viena no šīm lietotnēm ir Kids Place, kas ļauj pilnībā pielāgot viedtālruni bērna nepieciešamībām. Būtu jābrīdina, ka šī un citas līdzvērtīgas kontroles lietotnes drīzāk noder pirmsskolas un pirmo klašu vecuma grupai. Diemžēl lietotnes ir visai dārgas, dažas pat vēlas no vecākiem iekasēt pieklājīgas gada maksas. Līdz pat 90 dolāriem gadā.

    Atzīšos, ka tīmeklī par šo tēmu lasīju vairākas dienas, un tā arī pie skaidras atbildes par “labāko” un “efektīgāko” vecāku uzraudzības lietotni nenonācu. Samsung iepriekšējos Galaxy S modeļos deva līdzi minēto Kids Place lietotnes versiju, tāpēc tā iekritusi atmiņā. Manuprāt, vislabākos panākumus varētu iegūt, atstājot iecienīto Android launčeri, bet ar prātu pielietojot AppLock vai līdzīgu lietotni satura un lietotņu bloķēšanai – atļaujam pieeju tīmekļa pārlūkam, bet neļaujam pieeju Play veikalam, lai nevar uzstādīt Tinder.

    Screen Time Parental Control palīdzēs novērst atvases skatu no viedtālruņa ekrāna ik pa laikam, kas arī ir ļoti svarīgi, lai bērns pārlieku neaizrautos ar viedierīcēm.

    Atļaušos vēlreiz uzsvērt – lietotņu skaits bērnu pieskaitīšanai un satura filtrēšanai ir neaptverams. Labākās lietotnes izmaksās nelielu bagātību, bet to taču darām bērna labā! Piemērotākās lietotnes atrašana ir iespējama tikai ar tā saucamo “mēģinājumu un kļūdu” metodi.

    Atkarība no viedierīcēm

    Tehnoloģiju atkarība piezogas ļoti ātri. Feisbukiņš, Instargrammiņa, Tvīterītis, šis un vēl tas. Stundas pazūd kā nebijušas ne tikai bērniem un pusaudžiem. Vairākos pētījumos atrodama informācija, ka vismaz 50% pusaudžu sevi uzskata par atkarīgiem no tehnoloģijām. Otra puse to vēl neapzinās. Par tehnoloģiju atkarības tēmu sarakstītas grāmatas un uzņemtas filmas.

    Bijušais Google darbinieks uzskata, ka daudzi izstrādātāji veido lietotnes līdzīgi kā spēļu automātus – lietotājs tikai “tin uz priekšu”, lai redzētu nākamo attēlu, video utt. Tieši tas pats tiek attiecināts pret viedierīču augšējo rīkjoslu, kur parādās daļēja informācija par saņemtajām ziņām un paziņojumiem. Mobilo operētājsistēmu un lietotņu saskarnes rada atkarību, kas pielīdzināma spēļu automātiem. Viedierīces “iesūc” savos ekrānos ne tikai bērnus, bet arī pieaugušos.

    Interesanti, ka Play veikalā pieejamas vairākas lietotnes, kas paredzētas atkarību mērīšanai. Tās skaita lietotnēs pavadīto laiku, kā arī brīdina, ka būtu īstais laiks atpūsties no blenšanas ekrānā. Viena no pēdējā laika spējīgākajām lietotnēm ir Samsung Safety Screen lietotne, kas palīdz atgādināt par pārāk tuvu sejai esošu ekrānu. Samsung Safety Screen nosaka, kurā mirklī seja ir pārāk tuvu ekrānam, un atgādina par to, daļēji aizsedzot ekrānā redzamo. Ar šo lietotni var pasargāt vismaz acis, ja ne nervus.

    Noslēgumā

    Pareizais risinājums? Tāda nav! Lasīts, ka ir izveidoti speciāli bērniem paredzēti planšetdatori ar jau saknē nogrieztu iespēju iegūt bērnam kaitīgu informāciju. Bet šāda veida ierīces diez vai ir uzskatāmas par populārām, pie mums tādas nav nopērkamas. Izmisušākie var ķerties pie uzraudzības lietotņu izmēģināšanas, bet par to spējām var pārliecināties katrs pats tikai laika gaitā.

    Pie mums aktuālākais jautājums varētu būt par mobilo sakaru izmaksu kontroli. LMT, Amigo un Bite piedāvā norādīt maksimālo rēķina summu, pēc tās sasniegšanas tiek atslēgti vai ierobežoti sakaru pakalpojumi. Manuprāt, šis ir otrs spēcīgais ierocis (aiz Viesa konta izmantošanas) pret pārtērētiem mobilo datu gigabaitiem.

    Viedtālruņa nedošana bērnam būtu salīdzināma ar kokakolas nedošanu – kaut kad bērns pats pie tā tiks un tad rezultāts ir neparedzams. Katram pašam nāksies meklēt balansu starp savu komfortu šobrīd (“Atšujies! Še, paspēlējies telefonā!”) un bērna turpmāko dzīvi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    PurvaVelns
    06.06.2016 12:06

    paga… vai tad nav tā, ka sasniedzot apjomu vai nu norubās, vai paliek šausmīgi lēns? vismaz LMT – man bērni šad tad izlien no apjoma (drīzāk laikam nejauši, jo wifi tīkls pieejams ir visu laiku, kamēr skolā vispār aizliegts lietot telefonus) bet nekad neesmu maksājis ne kapeiku!

    Bērnu telefonā esmu nobloķējis playbodi – nepieciešamais saturs tiek apspriests un instalēts pēc maniem ieskatiem. Esmu skaidri pateicis – feisbuks un citi buki – akording to policy – no 13 – jāgaida, vispār bez diskusijām. Drusku nākas būt fašistam, it sevišķi, lai nedaudz pretotos klasesbiedru vecāku vieglprātīgās rīcības sekām. Pagaidām under control.

    06.06.2016 12:59
    Reply to  PurvaVelns

    LMT ir ļoti vienkārši ielikt ķeksi, lai sāk rēķināt maksas MB. Tieši bezmaksas apjomu ar samazinātu ātrumu ir baigi grūti atrast tajā lapā, ko LMT atsūta.

    PurvaVelns
    06.06.2016 13:08
    Reply to  Artis Abols

    hm… laikam kaut kā tas defoltā nāk līdzi no senām dienām…

    bombelats
    08.06.2016 00:52
    Reply to  Artis Abols

    Lūk, šo pērli:”…bezmaksas apjomu ar samazinātu ātrumu…” ir grūti sagremot.
    Bet samazināts datu ātrums pēc noteiktā apjoma iztērēšanas, ir LMT standarts. Katram tarifu plānam aprakstā pieminēts.

    Mārtiņš Vācietis
    06.06.2016 12:50

    Žēl, ka nav windows apskatīts, jo tur viss ir atstrādāts līdz total control un pa velti!!!

    06.06.2016 12:59

    Šobrīd diemžēl nav neviena WP pie rokas. Iespējams, kādreiz saturu papildināsim.

    PurvaVelns
    06.06.2016 13:08

    vai tad kāds tā dara pāri bērniem, ka pērk tiem win telefonus???

    digitalk
    06.06.2016 13:48
    Reply to  PurvaVelns

    manējais dzīvoja uz Lumia un bija tīri laimīgs – jūtūbs ir, draugiemlv ir, spēlītes iet, komiksi un stulbjoki pilns inets.

    Mārtiņš Stankevičs
    06.06.2016 12:59

    Par izmaksām, jeb pārmaksām, ja izvēlēts nepareizais plāns… Bitei ir pakalpojums izmaksu kontrole, kurā nosakot robežo, tiek liegta iespēja uzģenerēt papildus lielāku rēķinu kā var gribēt:
    http://www.bite.lv/paligriki/privatpersonam/izmaksu-kontrole

    PurvaVelns
    06.06.2016 13:07

    tā bite, kas mango no tevis piespiedu kārtā naudiņu tīkla uzlabošanai?

    06.06.2016 13:09

    Cik lasīts, šim arī ir nianse, jo Bite IT KĀ spējot MB saskaitīt tikai PĒC sesijas beigām. Tātad, ja pēkšņi sagribas uz telefona turēt to legāliem avotiem ielādētu 25 GB BluRay, varot bez lielām problēmām pārsniegt noteikto izmaksas ierobežojumu.

    as
    06.06.2016 15:32

    Manam sīcim bija LMT ar 2GB, LMT ļāva pārtērēt, samazinot ātrumu, maksu neprasīja papildus, tagad Tele2 ar 3GB, kas neļauj pārtērēt, kur problēma?

    Saturu gan es labprāt pafiltrētu, cerēju šajā rakstā vai komentāros atrast kādu strādājošu un pārbaudītu risinājumu. Pašam to visu pārbaudīt nav iespēju – sīkais taču uzliks paroli telefonam un neko neļaus instalēt, bez tam tā ir bērna tiesību ierobežošana un vispār vardarbība!? No Play viņš var bez maksas instalēt viskautko bez maksas, cik atmiņa ļauj. Maksas saturu jau pērku es, tas atsevišķi.

    PurvaVelns
    06.06.2016 16:20
    Reply to  as

    viss atkarīgs no sīča vecuma. Ja mēs definējam, ka bērnam vajag trubu, kad sāk iet skolā = 7 gadi (+/-). Androīdam vajag kontu – skaidrs, ka pats bērns netaisa sev gūgles kontu. Tātad – vecāku rīcībā paliek milzīgs daudzums informācijas, ka dabūnama ielogojoties šajā kontā: vajag tikai jau iesākumā visu pareizi saslēgt. Visi historiji, pārvietošnās maršruti – viss smalki apskatāms. Kādas tiesības tiek ierobežotas? Tiesības sasniegt ne-bērna vecumu esot brīvam no dažādām apšaubāmām nodarbēm, interesēm vai dažādu deklasētu elementu izmestiem tīkliem? Galvenais, nevajag pārvērst to par totālu izsekošanu un kontroli. Bērnam vajag uzticēties, BET – bērns var arī nesaprast, kurā brīdī uz taciņas tiek liets kas slidens.

    Krotow
    06.06.2016 15:44

    Manējie dzīvo vispār bez datu pieslēguma, tikai no mājas WiFi. Līdz ar ko pārtēriņa problēmas ar operatoriem nav bijušas.

    06.06.2016 17:08
    Reply to  Krotow

    Kurā galā datu pieslēgums ir nogriezts? Telefonā vai pie operatora?

    PurvaVelns
    06.06.2016 17:21
    Reply to  Artis Abols

    LMT iekš mansLMT.lv visu smuki var saslēgāk – cik daudz, pa cik un ko kad iztērēc.

    Krotow
    06.06.2016 17:23
    Reply to  Artis Abols

    Pie operatora.

    Skats
    06.06.2016 21:52

    Pārgāju visiem bērniem uz LMT karti. Līdz ar to nav iespējami rēķinu pārsteigumi:)

    Kolokoļčiks
    10.06.2016 13:59

    Vienu jauku dienu pie viena no operatoriem klerka paviršības vai sistēmas kļūdas dēļ, pazuda sistēmā uzliktais summas ierobežojums. Par ierobežojumu zinājām gan mēs vecāki gan pats jaunais lietotājs, tipa limitu sasniegsi, būst stop. Nu neko, lieto tik uz nebēdu gaida kad būs stops. Stopa nav, tātad nav pārsniegts. Atnāk rēķins tur nevājš cipars, visi kontroles pasākumi kaķim zem astes. Operators kļūdu gan atzina, solīja pārrēķinu. Bet kas notiktu ja nesekotu līdz rēķiniem?

    Js
    15.06.2016 23:56

    Aktuāla tēma, nezinu, man beigās sanāk tāds setup: Pieslēdzu bezlimitu internetu un sarunas, ikmēneša fiksēt maksa šķiet pieņemamāka kā visu laiku uztraukties par izlietotajiem MB. Nets ar ierobežojumu neder, jo bija vēlme tomēr puslīdz administrēt kas tiek darīts uz telefona. Foto/video autamātiski sinhronizējas uz google drive un tev pat nav jālien sīcim telefonā, lai redzētu vai nav kādas muļķibas darītas. Kā administratīvos softus izmēģināju šķiet diezgan daudz variantus, rakstā minēto screentime ieskaitot, vismaz manā gadījumā tas bija diezgan bugains, supports ir it kā sasniedzams un atbild, bet nekādā jēgā netiku, es nestrādāju pie viņiem par testētāju, lai visu laiku reportētu kļūdas un meklētu vainas sīkajam telefonā, kur to manuprāt īsti nav. Mēģināju tādus kā familoop, mobile fence, norton family un vēl citus, daļa nestrādā, vai ierobežojumi viegli apejami, daļa nav saderīga ar kādām android versijām, kādiem tur bija cena tāda ka maz neliekas…. Anyway pārsvarā visiem ir bezmaksās izmēģinājuma periodi un pēc tam labākais variants, manuprāt, ir ikmēneša simboliska samaksa. Pats pagaidām esmu palicis pie ESET Parental Control, jo trūkumi pret to kas ir pieejams un strādā un cenu ir līdzsvarā. Noreportēju pāris kļūdas, no kurām viena bija specifiska manam kā admnina telefonam, otra servera pusē, jebkurā gadījumā supports tiešām… Read more »

    Reklāma