Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā izstrādā jaunu metodi taktilo grāmatu veidošanā

    Jaunākie raksti

    Pasaulē ir aptuveni 300 miljoni cilvēku ar redzes traucējumiem. 40 miljoni no tiem ir pilnīgi akli. Viņu pasaules uztveri veido tikai pieskārieni. Viņu rokas ir viņu acis un tas ir vienīgais veids, kā redzēt lietas, izprast to būtību un justies droši šajā pasaulē. Ir grūti radīt priekšsatu par nekad neredzētām lietām un iespējas šiem cilvēkiem ir ierobežotas.

    Jebkurš cilvēks var iemācīties Braila rakstu un lasīt grāmatas, tomēr neredzīgi cilvēki nespēj izprast šajās grāmatās esošo jēdzienu un informācijas aprakstu. Cilvēks var aptaustīt un pazīt ikdienā vienkāršās pieejamās lietas, piemēram, grāmatu, zīmuli, krēslu vai suni, bet nevar aptaustīt ziloni, torni, gleznas saturu, kā arī plašas un neaptveramas lietas, piemēram, piramīdas, debeskrāpjus vai kalnus.

    Reklāma

    2015. gada “Global Startup Battle” uzvarētāji “Tactile Eyesight” veiksmīgi turpina savu sadarbību ar SIA Mass Portal taktilo grāmatu veidošanā. Taktilajās grāmatās vienā lapas pusē ir teksts Braila rakstā un blakus – zīmējuma reljefs, kas aptaustīts ļauj neredzīgajiem veidot izpratni par grāmatā esošajām lietām un iepazīt tās. Šo grāmatu veidošana ir sarežģīts un laikietilpīgs process, kas parasti tiek veikts ar rokām. 3D drukas iespējas šo grāmatu veidošanu būtiski atvieglo un ir iecerēts sagatavot digitālos maketus taktilajām grāmatām neredzīgo bērnu izglītošanai, lai tie ne tikai iemācītos jaunus jēdzienus, bet arī izprastu tos. Projekta ietvaros ir izgatavota Braila raksta burtu garnitūra ar pilnīgu latviešu valodas atbalstu. Tās autors Aigars Vilcāns to izvēlējies padarīt brīvpieejas lietojumā ikvienam.

    007tact

    Latvijā taktilās grāmatas var saskaitīt uz rokas pirkstiem

    Pirmā grāmata, kas tiek prototipēta, ir apbalvotās Luīzes Pastores Mākslas detektīvstāstu sērijas grāmata “Pazudušais pērtiķis”. Trīs nedēļu garumā Mass Portal savā paspārnē uzņēma trīs studentus no Kauņas biznesa un pakalpojumu arodvidusskolas un Kauņas mākslas skolas Erasmus+ projekta ietvaros. “Tactile Eyesight” līdzdibinātajs Mareks Matisons noorganizēja tikšanos Latvijas neredzīgo biedrībā, kur viņus iepazīstināja ar taktilo grāmatu veidošanas un braila raksta vēsturi, informēja par projekta darbības procesu un nodeva Elīnas Brasliņas ilustrāciju skices ko izmantot tālākam darbam. Jauniešu galvenais uzdevums bija veidot grāmatas ilustrāciju 3D reljefa modeļus, 3D veidošanas platformā SketchUp. Printēt to prototipus – no primitīvām kontūrām, līdz smalki izstrādātiem 3D attēliem, lai cilvēks, kas lasot taktilo grāmatu, spēj iztēloties un radīt sevī izpratni par kādu konktrētu lietu no dažādiem rakursiem. Ar SketchUp programmu un 3D printeriem jaunieši strādāja pirmo reizi, bet par doto iespēju un padarīto darbu ir lepni un gandarīti. Visi radītie zīmējumi tiks izmantoti tālākai izpētei Strazdumuižas internātvidusskolā, kur tos nodos tālāk pārbaudīt un izvērtēt neredzīgiem bērniem un jauniešiem.

    “Grāmatas ir dzīvas. Tā ir matērija, kas simbolizē cilvēces attīstību un kultūras varenību. Grāmatu ilustrācijas ir ļoti svarīgas maziem bērniem. Skatoties uz attēliem, bērns mācās jaunus vārdus un jēdzienus un iegūst informāciju par apkārtējo pasauli. Bērniem ar redzes traucējumiem tādu pašu pieredzi sniedz taustāmi trīsdimensiju attēli. Ikvienam no mums ir patiess prieks, ka varam būt daļa no šī procesa, dodot iespēju bērniem un jauniešiem integrēties sabiedrībā, parādot viņiem vēl neredzētus un neiepazītus pasaules brīnumus, kas mums šķiet tik pašsaprotami. Iesastoties šī projekta realizēšanā, mēs katrs aiznesam uz mājām gabaliņu neredzīga cilvēka pasaules”, komentē Mass Portal mārketinga vadītāja Inga Žilinska.

    Lai arī process norit lēnāk nekā sākumā bija plānots, tomēr ar dažādu jomu ekspertu viedokļu palīdzību un Mass Portal atbalstu “Tactile Eyesight” komanda ir spērusi lielus panākumu soļus taktilo grāmatu veidošanā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma